God, are you there? [Part II]

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Thu May 26, 2011 4:45 pm

Пък аз се кръстя в църква, щото е въпрос на етикет. По същия начин, по който не пърдя на масата, примерно. Църквата е място, в което по принцип нямам работа, щото не изповядвам въпросната религия по тоя начин. Когато вляза в нея (а аз влизам бая - църкви, манастири, катедрали и прочее религиозни храмове са от нещата, които посещавам много често при екскурзии и в България и по света, понеже са тъпкани с предмети на изкуството, които искам да видя) съм като на гости. И ще се държа прилично. Щото никой не ми е опрял патлак в главата да съм там - на доброволни начала съм влязла.

Паленето на свещ в църква го правя също заради етикет, а и щото е един вид плащане на такса за разглеждането на музея. По същата причина оставям и по някое левче в дарителната кутия. Понякога дори се съсредоточавам в нещо като молитва - давам си пет минути да си помисля за любимите хора, живи и мъртви, и за това колко съм благодарна, че ги има, че са част от живота ми и че в общи линии са ни избягнали по-големите трагедии и нещастия. Това, разбира се, го правя и извън църквата (без паленето на свещите), когато се сетя. По обясними причини се сещам за това особено често по време на големи религиозни празници, които се празнуват в България откакто се помня и са станали част и от моя живот, независимо от това дали съм религиозна или не. Откакто заформих и мое собствено семейство започнах да правя лично и доста от салтанатите - готвенето на съответните манджи на Бъдни вечер, Коледа и Великден. Част от културата ми е и искам да я опазя, особено сега като съм в Канада при една съвсем различна култура. По същата причина накачулвам цялата си интернационална група с мартеници. Някой ден, живот и здраве, като си родим и децата ще съм още по-ревностна в приготвянето на празниците, така както аз ги знам, за да може да им остане нещо и на тях. Щото е леко демотивиращо примерно да се утрепеш да месиш козунаци и после да ги ядете само двамата. :lol:
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Thu May 26, 2011 5:01 pm

Да, и това :) Поради тази именно причина и хвърлях монети и плясках с ръце в японските джинджи - и то ли е от нужда от принадлежност? :mrgreen:

Така че напълно съгласен с първия абзац на Амелия (и с втория, но него вече си го казах по-назад), но специално в случая с кръстенето го има и това, че това си е моята култура и държа на традициите й.
This is it. Ground zero.

dellusion
Warmage

Post by dellusion » Thu May 26, 2011 5:26 pm

Вчера се състоя вторият дебат, организиран от асоциация Sapiens. Темата беше "Еволюция vs Креационизъм". Аз... за пореден път оставам като плеснат от това, какви хора има. Становищата и теориите, които чувам на такива ивенти, ме карат да се държа сравнително сдържано с вас, въпреки че ме обвинявате в агресивно поведение :).
Наясно съм, че това е лека форма на спам и все пак. Може на някой да му стане интересно. Следващият дебат ще бъде най-вероятно "За и против астрологията".

Марфа, безразлична си ми, не се хаби.
Last edited by dellusion on Thu May 26, 2011 5:26 pm, edited 1 time in total.
Look at the darkness...
...around me.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Thu May 26, 2011 5:26 pm

Има огромна разлика от посещението в църква за разглеждане или придружавайки някой (просто си се спазва етикета така както не се вика в библиотеката) и между обикалянето пиян около църквата на Великдан защото всички така правят.

Поне за мен това за коренно различни неща - за вас не знам как са.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Thu May 26, 2011 5:37 pm

В няколкото случая (броят се на пръстите на едната ми ръка), в които съм ходила на църква за Великден, съм обикаляла пак заради етикет, а и щото е забавно.

То си беше преход за да се стигне до църквето в Рударци от нашата къща в Драгичево през едни прекрасни зелени поляни. Едната вечер Попът явно беше много пиян и съответно Христос взе, че воскресе един час по-късно, а ние седяхме на тревата пред църквата, чакахме благата вест и гледахме звездите. Помня, че говорехме с познати по телефона:
- Воскресе ли при вас? При нас още не е воскресъл!!! :lol:

А като свършихме с обикалянето, се чукахме с яйца и ядохме козунак, а после се прибрахме през прекрасните зелени поляни посред нощите с горящи свещи в ръцете - аз, семейството ми и приятели. Все любими хора. Беше направо вълшебно изживяване, накара ме да се чувствам щастлива, че съм родена тук и сега, и изобщо не ме интересува на кви точно религиозни основи е било базирано, след като си изкарах супер добре с хората, които обичам.
Last edited by Amelia on Thu May 26, 2011 6:03 pm, edited 1 time in total.

Oui. Je suis garbage.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Thu May 26, 2011 5:45 pm

Наблягам на изречението
защото така се прави

Roland
Site Admin

Post by Roland » Thu May 26, 2011 7:03 pm

Аз етикета в църквата го спазвам като не повишавам глас и не тичам напред-назад, не като извършвам обредности, които считам за противоречащи си с разбиранията ми. Това не е като покана за спор, просто за да пресека Правотата на Амелия, щото малко излезе, че да не се кръстиш в църква е като да пърдиш на масата...
And you can't dance with a devil on your back...

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Thu May 26, 2011 7:59 pm

Ами аз като вляза в храм, все едно какъв - църква, джамия или каквото там се случило, просто гледам да се държа подобаващо. Все пак наоколо има вярващи хора, дето са се вглъбили в техните си неща и наистина ще е безобразно да почна да се правя на някой откачен електорат на Атака. Ей на, днес бяхме на Свещари (голяма работа е тая гробница, да знаете; ако не сте били - идете), а после се смъкнахме на Демир Баба Теке, дето ходил догановия електорат. Дърветата по целия път бяха окичени с парцалчета, точно както разправя Interpreter-а. :) Лошо впечатление ми направи нашенската цигания - това е културен обект, джанъм, може ли всичко да е буквално засипано с боклуци като че вятърът е навявал от някое бунище?! Ей, ядосах се!

Та слязохме на Демир Баба Теке, влязох в алианския храм, разгледахме. На мен мястото не ми понесе. През цялото време усещах подтиснатост и нещо такова, като гранясало някак. Но понеже спах ужасно и имах кошмари, напълно е възможно просто да ми се е проектирало, дето се казва. Но интересно е мястото. Няма да изтървете, ако отидете да разгледате. :)
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Thu May 26, 2011 8:57 pm

Roland wrote:Аз етикета в църквата го спазвам като не повишавам глас и не тичам напред-назад, не като извършвам обредности, които считам за противоречащи си с разбиранията ми. Това не е като покана за спор, просто за да пресека Правотата на Амелия, щото малко излезе, че да не се кръстиш в църква е като да пърдиш на масата...
Неповишаването на глас и нетичането наистина са добра аналогия на това да не пърдиш на масата, дотолкова доколкото са въпрос на най-елементарно възпитание.

Може би по-добър илюстративен пример в случая ще бъде това да отидеш кротко да гледаш опера по риза-хавайка, яркоцветни бермуди и джапанки или да се завлечеш в супер снобски ресторант и да почнете да си прехвърляте манджа от едната чиния в другата с другарчето и да ядете всичко само с една от сложените 5 различни вилици там. И в двата случая не пречиш на света, така както би пречил ако крещиш и тичаш насам-натам в музей или библиотека, но привличаш внимание и може да си неприятен по някакъв начин. Не че са някакви големи драми това, но определено ще скандализирате местните. Аз затова рядко ходя на опера и не стъпвам в снобски ресторанти, щото носенето на рокли без гръб, високи токчета и грим, както и яденето с 5 вилици противоречат на рационалната ми визия за живота. Както някои хора считат, че прекръстването в църквата противоречи на нагласата им към света.
Та таквиз ми ти разсъждения имам по тая тема.

Oui. Je suis garbage.

Silver
Jaghut Tyrant

Post by Silver » Thu May 26, 2011 9:06 pm

Аз етикета в църквата го спазвам като не повишавам глас и не тичам напред-назад, не като извършвам обредности, които считам за противоречащи си с разбиранията ми. Това не е като покана за спор, просто за да пресека Правотата на Амелия, щото малко излезе, че да не се кръстиш в църква е като да пърдиш на масата...
Абсолютно. Fallacy-то на Амелия с малко tweak-ване може да мине за false analogy.
Moridin wrote:Силвъре, ти си тотално в грешка, но от друга страна не ми се обяснява, а и спорът пак ще стане семантичен, та все тая :) YMMV как казваше брата пасъра :mrgreen:
Дори само болднатото показва, че съм абсолютно прав. :) Въпросът е до елементарна причина-следствие. Кажи ми как се връзва това:
точно този тип традиции (фолклорни и безсмислени, разнообразни и впечатляващи) импонират особено силно на моя тип мислене
с варианта да не се родиш в България, а примерно на остров Мадагаскар преди 100 години. Прост пример, който показва, че начина ти на мислене е моделиран от традициите и културата, в която случайно си се родил. Ти не си се родил с този начин на мислене и от всички опции си избрал точно този тип... традиционализъм. Ако беше както ти казваш, нямаше да има географско и историческо обособяване на културите.

Трип, нека не изпадаме в крайности. Естествено, че пълно бягство не е възможно и когато се случи се нарича психично разстройство. :)
Last edited by Silver on Thu May 26, 2011 9:09 pm, edited 2 times in total.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Thu May 26, 2011 9:07 pm

Silver wrote:Абсолютно. Fallacy-то на Амелия с малко tweak-ване може да мине за false analogy.
Мда, позна. :lol:

Oui. Je suis garbage.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Thu May 26, 2011 9:41 pm

Silver wrote:
Moridin wrote:Силвъре, ти си тотално в грешка, но от друга страна не ми се обяснява, а и спорът пак ще стане семантичен, та все тая :) YMMV как казваше брата пасъра :mrgreen:
Дори само болднатото показва, че съм абсолютно прав. :) Въпросът е до елементарна причина-следствие. Кажи ми как се връзва това:
точно този тип традиции (фолклорни и безсмислени, разнообразни и впечатляващи) импонират особено силно на моя тип мислене
с варианта да не се родиш в България, а примерно на остров Мадагаскар преди 100 години. Прост пример, който показва, че начина ти на мислене е моделиран от традициите и културата, в която случайно си се родил. Ти не си се родил с този начин на мислене и от всички опции си избрал точно този тип... традиционализъм. Ако беше както ти казваш, нямаше да има географско и историческо обособяване на културите.
Защото.. в Мадагаскар няма безсмислени, фолклорни впечатляващи традиции и който харесва такива явно е западняк? Втф?
Last edited by Moridin on Fri May 27, 2011 8:50 am, edited 1 time in total.
This is it. Ground zero.

Silver
Jaghut Tyrant

Post by Silver » Thu May 26, 2011 10:02 pm

Може би по-добър илюстративен пример в случая ще бъде това да отидеш кротко да гледаш опера по риза-хавайка, яркоцветни бермуди и джапанки или да се завлечеш в супер снобски ресторант и да почнете да си прехвърляте манджа от едната чиния в другата с другарчето и да ядете всичко само с една от сложените 5 различни вилици там. И в двата случая не пречиш на света, така както би пречил ако крещиш и тичаш насам-натам в музей или библиотека, но привличаш внимание и може да си неприятен по някакъв начин. Не че са някакви големи драми това, но определено ще скандализирате местните. Аз затова рядко ходя на опера и не стъпвам в снобски ресторанти, щото носенето на рокли без гръб, високи токчета и грим, както и яденето с 5 вилици противоречат на рационалната ми визия за живота. Както някои хора считат, че прекръстването в църквата противоречи на нагласата им към света.
Та таквиз ми ти разсъждения имам по тая тема.
Таквиз разсъждения, ама пак са в тая категория - в интерес на истината, това с пръднята беше по-добра аналогия :). Когато се появиш на опера по джапанки, ти няма да бъдеш допуснат до залата, защото с купуването на билет си сключил договор за дрес-кода, т.е. си осведомен предварително за това какво можеш и какво не можеш да си позволиш. Същото е и в ресторантите. Там има правила. Тук говорим за средностатистическата църква, където единствените задължителни правила са същите както и където и да било другаде - да не пречиш на останалите. В по-редките случаи, когато има правила (примерно няма как да влезеш във Ватикана по къс панталон), те не са свързани със споделяне на ритуалността а отново с някакъв приет дрес-код, с който имаш избор да се съобразиш или да си хванеш пътя. Ако обаче бях жена и ме карат да си опаковам главата в няква чалма посред лято, за да видя свещените им икони (което го има на места в Русия - и пак е с препоръчителен характер), щях спокойно да им тегля една майна и да си ги гледат сами. Просто във всеки конкретен случай си преценяваш доколко правилата са разумни и ти пасват на твоите виждания. Ся, сори, ама актът на кръстенето си има строго значение и правенето му "от учтивост" малко излиза като лицемерие.

Моридин, сори обаче... млъквам, за да не се стига до вмирисване на тона. :) Приеми, че риташ срещу базови неща в психологията. Ако искаш де.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Thu May 26, 2011 10:10 pm

б.т.в в джамията пият кафета и чай и си лафят - няма кръстения, няма свещи няма нищо - единствено като почне молитвата ще те помолят учтиво да излезеш.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Fri May 27, 2011 3:05 am

Мен в джамия са ме карали да се събувам на входа.

А в български църкви са ме карали да си покрия косата и връщаха хора с къси панталони. В една църква се бяха изхитрили и даваха няква престилка, която да увиеш около себе си ако крачолите ти не им отговарят на стандарта. :lol:
Та правила има, мястото е по-специално и има разни по-традиционно настроени лица в него, дори в супер светския ни свят и е добре като си там да спазваш правилата. Ако не желаеш да ги спазваш - не ходи там. В големите храмове, които са и туристически атракции, не гледат тия неща толкова. В рилския манастир вкарахме без проблеми един приятел-французин с коса до гъза, пиърсинги по лицето и няква пентаграма на врата. Ама някои по-малки църквета, които са си най-вече култови постройки са доста по-консервативни.

При всичките тея приказки - преди броени дни инвейднахме църквата в Бачковския манастир по време на вечерната литургия. Бяхме с един приятел канадец, дето ни беше дошъл на гости в Бг за три дена, през които го направихме сам да си приказва от влачене по забележителности. Бачково беше финалът след стария град в Пловдив и Асеновата крепост в Асеновград (бтв, РРС, предишният ден го водихме до Етъра и Боженци, минахме и през Габрово, ма не се сетихме да уредим нещо да се видим с теб).

Та ужасно сконфузно беше, макар че не ни изхвърлиха и не ни се караха. Църквата беше съвсем празна (действието се развива след 6 часа вечерта), в нея имаше само монаси, трима от които пееха. И ние се изсипваме барабар с кумата с няква метълска тениска със сатанински символи по нея, канадеца с фотоапарата на врата и въртящ глава като перископ, с едни изцъклени очи и Александър, който храмове е виждал общо-взето само на картинка. Аз запалих няква свещ от кумова срама и после отидох да обяснявам на канадеца за чудотворната икона в църквата. Монасите ни гледаха много лошо и втренчено и мисля, че си го заслужавахме... Но пък нашия канадец чу православни песнопения и му беше интересно.

Oui. Je suis garbage.