The Official George R. R. R. R. Mar.r.r.r.tin Topic

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
Demandred
Moderator

Post by Demandred » Sat May 21, 2011 12:12 pm

Spoiler: show
"Sansa, Sam, Aeron Damphair, Arianne, and Brienne have no chapters in the book."
Надявам се това да на означава, че разрешаването на cliffhanger-a с Бриен от края на AFFC е оставено за следващия том, защото това ще е абсолютна гавра.

No Sansa = No Littlefinger (най-вероятно) :(
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Sat May 21, 2011 8:10 pm

Най-вероятно да (за което и на мен ще ми е тъпо), но все пак има слаба надежда - това тук да са персонажите, през които няма да има гледни точки, но не е невъзможно те (и други персонажи) да бъдат показани през чужди.

Иначе Тирион, Джон и Денерис като бройка държат около половината гледни точки.
От темата на книгата във форума на comicbookresources:
He confirmed there are 4 new POVs with 16 POVs in total not including the prologue and epilogue POVs. But he said that Tyrion, Dany and Jon chapters make up almost 1/2 the book (35 of 73 chapters).
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

Devoted of Slaanesh
Paragon

Post by Devoted of Slaanesh » Sat May 21, 2011 8:39 pm

Уф, а как ще устискаме докато се преведе на български ...

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Sat May 21, 2011 8:43 pm

Аз не мисля да устисквам .

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Sun May 22, 2011 2:03 am

А НА КОЙТО СЪВСЕМ НЕ МУ СЕ ЧЕТАТ ГЛАВИ С ДЖОН..... :roll:

Drigan
Sorcerer

Post by Drigan » Sun May 22, 2011 11:00 am

Вчера рекох да полея предварително (евентуалните) европейски стипендии и pre-ordered изданието с твърди корици на bookdepository, дано само да излезе по план:/!
"Ние сме просто хора и боговете са ни създали за обич. Това е голямото ни величие, това е славата ни и най-голямата ни трагедия."
Емон Таргариен

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Mon May 23, 2011 11:21 pm

Нещо, което обсъдихме преди малко във форплея - (само за който е прочел и четирите книги)
Иначе Червената сватба беше нагласена от Тивин Ланистър, който преди това се е договорил с лейди Уестърлинг - майката на съпругата на Роб Джейни. Те вкараха Роб в непланиран брак, като знаеха, че това ще вбеси Уолдър Фрей и той ще се обърне против Старките. Даже старият Фрей не е знаел как го използват.Image

Някой там каза, че тотално е пропуснал тоя момент в спойлъра и отговорих:

От последната глава на Джайм в четвърта книга. Давам цялата сцена за яснота. Много празнещо ми беше да разбера какво всъщност е станало. :metal:
Италикът на думата "споразумението" си е авторов:
— Ваше благородие? — Стражът застана на отворената врата. — Лейди Уестърлинг и дъщеря й са отвън, както заповядахте.

Джайм избута картата настрана.

— Доведете ги.

„Добре, че поне момичето не изчезна“. Джейни Уестърлинг беше кралицата на Роб Старк, момичето, което му струваше всичко. С вълк в корема си можеше да се окаже по-опасна и от Черната риба.

Не изглеждаше опасна. Беше тънко и жилаво момиче, на не повече от петнайсет-шестнайсет години, по-скоро непохватно, отколкото изящно. Имаше тесни бедра, гърди не по-големи от ябълки, лешникови къдрици и меки кафяви очи на кошута. „Достатъчно хубава като за дете, но не и момиче, заради което да изгубиш кралство“, реши Джайм. Лицето й беше пълничко, а на челото имаше драскотина, полускрита под кичур кафява коса.

— Какво е станало? — попита той.

Момичето извърна глава.

— Нищо й няма — увери го майка й, жена със строго лице и рокля от зелено кадифе. На дългата й шия висеше наниз от златни раковини. — Не искаше да ми даде коронката, която й даде бунтовникът, а когато посегнах да я взема, това упорито дете се сбори с мен.

— Беше си моя — изхлипа Джейни. — Нямаше право. Роб я направи за мен. Аз го обичах!

Майка й понечи да я зашлеви, но Джайм пристъпи между двете и я спря.

— Седнете, и двете. — Момичето се сви в стола си като уплашено животинче, но майка й седна сковано, с вдигната глава. — Ще желаете ли вино?

Момичето не отвърна.

— Не, благодаря — каза майка й.

— Както желаете. — Джайм се обърна към дъщерята. — Съжалявам за загубата ви. Момчето имаше кураж, признавам му го. Трябва обаче да ви задам един въпрос. Носите ли дете от него, милейди?

Джейни скочи от стола и побягна към вратата, но стражът я хвана за ръката.

— Не носи — отвърна лейди Сибел, докато дъщеря й се мъчеше да се отскубне. — Погрижих се за това, както ми заповяда лорд баща ви.

Джайм кимна. Тивин Ланистър не беше човек, който ще пренебрегне такива подробности.

— Пуснете момичето. Засега приключих с нея. — И докато Джейни излизаше разхлипана, се обърна към майка й. — Домът Уестърлинг има прошката си, а брат ви Ролф е лорд на Кастамийр. Какво друго очаквате от нас?

Лорд баща ви обеща достойни бракове за Джейни и по-малката й сестра. Лордове или наследници, закле ми се, не по-малки синове, нито домашни рицари.

„Лордове или наследници. Естествено“. Уестърлинг бяха стар и горд дом, но самата лейди Сибел беше по род от Спайсър, с потекло на надскочили положението си търговци. Баба й беше някаква полупобъркана вещица от Изтока, доколкото помнеше. А Уестърлинг бяха обеднели. По-млади синове бе най-доброто, на което можеха да се надяват дъщерите на Сибел Спайсър при обичайния ход на нещата, но едно хубаво гърне с ланистърско злато щеше да направи дори вдовица на мъртъв бунтовник привлекателна за доста лордове.

— Ще получите браковете си — каза Джайм, — но Джейни трябва да изчака още две години, преди отново да се омъжи. — Ако момичето вземеше скоро друг съпруг и заченеше от него, щяха да плъзнат слухове, че бащата е Младият вълк.

— Имам и двама сина също така — припомни му лейди Уестърлинг. — Ролам е с мен, но Рейнард беше рицар и отиде с бунтовниците на Близнаците. Ако знаех какво има да става там, изобщо нямаше да му го позволя. — В гласа й се долови упрек. — Рейнард изобщо не знаеше за… споразумението с лорд баща ви. Може да е пленник в Близнаците.

„Или може да е мъртъв“. Уолдър Фрей също едва ли знаеше за споразумението.

— Ще проуча. Ако сир Рейналд все още е пленник, може да ви го откупим.

— Спомена се също така и за негов брак. Жена от Скалата на Кастърли. Лорд баща ви каза, че ще го уреди.

„Дори от гроба ръката на лорд Тивин ни движи всички“.

— Знам. Джой е незаконната дъщеря на покойния ми чичо Герион. Може да се уреди годеж, стига това да е желанието ви, но бракът трябва да изчака. Джой е само на девет.

— Незаконна дъщеря? — Лейди Сибел все едно беше захапала лимон. — Искате един Уестърлинг да се ожени за копелдачка?

— Точно толкова, колкото искам Джой да се ожени за сина на изменница. Тя заслужава по-добро. — Джайм с радост щеше да удуши жената пред себе си с наниза от раковини. Джой беше сладко дете, макар и самотно; баща й беше любимият чичо на Джайм. — Дъщеря ви струва десет пъти повече от вас, милейди. Утре ще заминете е Едмур и сир Форли. Дотогава гледайте да не ми се мяркате пред очите. — Викна на стражата и лейди Сибел излезе, стиснала устни. Джайм се зачуди колко ли знае лорд Гавен за кроежите на жена си. „Колко ли знаем изобщо мъжете?“

Кой още го хвана това? :)

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Tue May 24, 2011 1:12 am

И аз запоздозрях нещо такова, като четох четвъртия том едно време, но не мисля, че със сигурност е станало така.
Доста пресилено ми се вижда Тивин да е планирал това, че Роб ще се влюби и ожени за рандъм дъщеря на някой от неговите подчинени благородници (противно на всякакъв здрав разум и в нарушение на вече дадената дума да се ожени за някоя Фрей), и то по време на нашествие в земите на Ланистър, което Тивин не очакваше. По-скоро споразумението между Сибел и Тивин е след това да бъде абортирано детето на Роб.
Don't be a lawyer!

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Tue May 24, 2011 1:17 am

ОК, съвсем първата част
влюбването
е станала от само себе си, но след това
от брака нататък
е тръгнала мощната договорка. :D

Все пак
Уолдър Фрей беше подготвен да кълца Старки, а и Рууз Болтън също. Това иска бая време за пазарлъци и прикотквания при тия комуникации с гарвани или вестоносци.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Tue May 24, 2011 3:06 am

Освен това сега се сетих, че
Роб прекара известно време при Уестърлингови, защото беше ранен, та Тивин определено е имал време да обсъди нещата с майката.

Интересно ми е също кой кого е потърсил - от някои подмятания в горния откъс (особено това с "кроежите на жена си") ми се струва, че лейди Уестърлинг е поела инициативата. :wink:

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Tue May 24, 2011 9:18 am

И аз по-скоро съм на мнението на Дем.
Оная пача е подела инициативата, та дано Роб и Джейни се харесат, защото вижда реалната възможност дъщеря й да стане кралица. След това обаче претегля вероятностите на везните и като знае какво прави Тивин с тези, дето му се опълчват, минава на негова страна, правят заговора, а после се погрижва според указанията на дъщеря й да й се направи аборт. В замяна иска добри бракове и пр.
Де да знам, на мен това ми се вижда по-правдоподобно.
Все пак, като знаем чувствата за чест на северняците, да се разчита, че Роб ще се влюби в Джейни и ще наруши дадената дума е прекалено голям риск, който Тивин едва ли може да си позволи. Разбира се, можем да гадаем как майката насила е натикала дъщеря си в леглото на Роб, та после той да се ожени за нея, обаче няма данни нещата да са се развили по тоя начин.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Tue May 24, 2011 12:59 pm

Бтв напоследък често се замислям, че да си ги препрочиташ след излезлите епизоди от сериала ще е още по-яко - мисловно все едно продължаваш да си го гледаш, особено сега като всички автоматично ще свързаме героите с физиономиите на актьорите.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Mon May 30, 2011 9:27 pm

Нещо любопитно.

http://forums.comicbookresources.com/sh ... count=1115

Inkthinker:
I know some readers actually skip ahead to their favorite POVs rather than read it all in order (doesn't work too well though I think, 'cause events move forward and POVs mix). I'm actually a little bit surprised nobody has tried to create a version of the books that's POV-specific, "Dany-only" or "Jon-only"... they'd probably do all right. If you gave me a book that was nothing but the tale of Tyrion Lannister, I think I'd consider it a damn good story.

When all is said and done, Martin isn't writing one series of novels, he's intertwining a half-dozen novels and a couple novellas and maybe a few dozen short stories that are all about the same groups of people interacting with each other. No wonder it takes him a bit of time to write them all.

Отговор от FarStrider:
http://www.iblist.com/book34085.htm Actually Martin won the Hugo for best novella in 1997 for the Dany chapters of Game of Thrones called "Blood of the Dragon" published in Asimov's July 1996. He's also gathered Dany's chapters from A Storm of Swords into a novella called "The Path of the Dragon" in Asimov's December 2000 and "Arms of the Kraken" is a novella made up of four chapters with PoVs from the Iron Isles from A Feast for Crows. It was published in Dragon Magazine in March 2003. . . http://cgi.ebay.com/Arms-Kraken-SIGN...-/400207438813

Gunslinger
Warmage

Post by Gunslinger » Mon May 30, 2011 9:47 pm

passer-by wrote:Нещо любопитно.

http://forums.comicbookresources.com/sh ... count=1115

Inkthinker:
I know some readers actually skip ahead to their favorite POVs rather than read it all in order (doesn't work too well though I think, 'cause events move forward and POVs mix). I'm actually a little bit surprised nobody has tried to create a version of the books that's POV-specific, "Dany-only" or "Jon-only"... they'd probably do all right. If you gave me a book that was nothing but the tale of Tyrion Lannister, I think I'd consider it a damn good story.

When all is said and done, Martin isn't writing one series of novels, he's intertwining a half-dozen novels and a couple novellas and maybe a few dozen short stories that are all about the same groups of people interacting with each other. No wonder it takes him a bit of time to write them all.

Отговор от FarStrider:
http://www.iblist.com/book34085.htm Actually Martin won the Hugo for best novella in 1997 for the Dany chapters of Game of Thrones called "Blood of the Dragon" published in Asimov's July 1996. He's also gathered Dany's chapters from A Storm of Swords into a novella called "The Path of the Dragon" in Asimov's December 2000 and "Arms of the Kraken" is a novella made up of four chapters with PoVs from the Iron Isles from A Feast for Crows. It was published in Dragon Magazine in March 2003. . . http://cgi.ebay.com/Arms-Kraken-SIGN...-/400207438813
Това показва, че историята на Дани е яко в тъча и вече 4 книги не е стигнала до останалите герои.
http://blogofidiots.wordpress.com/
http://tvseriesbg.com/
There they stood, ranged along the hillsides, metTo view the last of me, a living frame For one more picture! In a sheet of flame
I saw them and I knew them all. And yet Dauntless the slug-horn to my lips I set, And blew. 'Childe Roland to the Dark Tower came.'
X-Men Deadly Genesis е Decimation Tie In

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Fri Jun 03, 2011 8:16 pm

Първото ревю на A Dance with Dragons, има леки спойлъри, да предупредя:

http://www.publishersweekly.com/978-0-553-80147-7
Don't be a lawyer!