Random stuffec
Moderator: AlDim
За да опитам да посменя малко темата - миналата седмица имах възможността да разгледам 3DS-a на едно другарче и съм яко впечатлен. За съжаление обаче каталогът от игри в момента е просто трагичен, евентуално след половин година конзолката би била една добра покупка (особено ако римейкът на Зелда и Резидънт Ивълите не съкват). Засега всичко, което го има за новата конзола на нинтендо са 3Д-портове на стари заглавия, някои от които са излезли преди повече от 5 години и оценките им дори по необективни сайтове като Геймспот са трагични.
За съвем различни неща говорим. Става въпрос, че колкото и да е оптимизиран един енджин за PC, той пак има в пъти по-ниска ефективност от добре оптимизиран конзолен такъв, заради задължителното минаване през OS-а и разните API-та, което е единственият начин да се осигури съвместимост със всякакъв хардуер.Amikae wrote:Аз не казах ли същото?Игрите за конзолите се пишат конкретно за този хардуер. Много ясно, че ще вървят, нищо, че е стар. Така разработката на една игра е много по-лесна и по-евтина, отколкото, ако им се налагаше да пишат един качествен Engine за PC, който трябва да бъде перфектно оптимизиран за да върви на най-разнообразен хардуер.
Освен това доста грешиш, че по-лесно се разработва за конзоли. Всеизвестно е колко трудно е да се пише за PS3, но и принципно мултиплатформената разработка примерно за Wii/PS3/360 едновременно е доста по-сложна от елементарното тестване на няколко машини за PC съвместимост, където Direct3D осигурява сравнително стабилна среда.
Друг въпрос е, че доколко всъщност струва PC гейминга зависи изцяло от индивидуалната машина. Винаги са възможни проблеми, били те с повече бъгове, били те с производителността на тази или онази машина. За сметка на това на конзолите знаеш, че почти винаги ще получиш нещо стабилно. Въобще всичко е субективно и крайностните ти изявления звучат доста неинформирани. Да не говорим, че явно според теб силата на една платформа зависи изцяло от графичната й мощ, което е доста graphics whorish. За мен далеч поважно, например, е че Xbox Live предлага перфектно замислена мултиплейър среда.
Това и фактът, че колекционирам(и играяAlDim wrote: Друг въпрос е, че доколко всъщност струва PC гейминга зависи изцяло от индивидуалната машина. Винаги са възможни проблеми, били те с повече бъгове, били те с производителността на тази или онази машина. За сметка на това на конзолите знаеш, че почти винаги ще получиш нещо стабилно.

"The vulgar think the God by analogy to man and so worship Him in the form of the Gods. The learned think the God by analogy to principles and so worship Him in the form of Love or Truth. But the wise think the God not at all. They know that thought, which is finite, can only do violence to the God, who is infinite. It is enough, they say, that the God thinks them."
- RRSunknown
- Elder God
Държа да отбележа, че не съм изхвърлил или продал нито една конзола
Е нямам PS3, Wii или NDx, но някой хубав ден ще карам в този ред. Причината да имам нов компютър e Witcher 2 

"The vulgar think the God by analogy to man and so worship Him in the form of the Gods. The learned think the God by analogy to principles and so worship Him in the form of Love or Truth. But the wise think the God not at all. They know that thought, which is finite, can only do violence to the God, who is infinite. It is enough, they say, that the God thinks them."
- RRSunknown
- Elder God
Напротив, нито съм субективен, нито съм неинформиран. Аз последните 3-4 години съм се наслаждавал на PC гейминг изчистен от проблеми. "Почти винаги" всичко върви идеално и изключенията са били много редки. Силата на PC платформата е, че прави всичко, което и конзолите правят, но по-добре. А тия митове за бъгове и проблеми може да си ги спестим. Аз пък как проблеми не срещам? Играя всички жанрове игри и проблеми нямам. Перформънса лети на i5 3.6 GHz/5870, а преди това на C2D E6400 2.6GHz/8800GT. На Windows 7 старите игри си вървят идеално. Последно цъках доста Planescape Torment и е ПЕРФЕКТНА. Играл съм и BG1,2/IWD1,2 пак на тази OS, пак без проблеми. За игри, като Darksiders, си има джойстици, за който предпочита... и т.н.AlDim wrote:Друг въпрос е, че доколко всъщност струва PC гейминга зависи изцяло от индивидуалната машина. Винаги са възможни проблеми, били те с повече бъгове, били те с производителността на тази или онази машина. За сметка на това на конзолите знаеш, че почти винаги ще получиш нещо стабилно. Въобще всичко е субективно и крайностните ти изявления звучат доста неинформирани. Да не говорим, че явно според теб силата на една платформа зависи изцяло от графичната й мощ, което е доста graphics whorish. За мен далеч поважно, например, е че Xbox Live предлага перфектно замислена мултиплейър среда.
А XBOX Live не съм ползвал, но ако наподобява дори малко Games for Windows Live, то в общи линии вони в сравнение със Steam. Така че в крайна сметка единствения плюс на конзолите си остава тяхната цена. Всичко друго PC-то го може по-добре. Ако нямаше ексклузиви, никога нямаше да си купя конзола. Вярно, че през няколко години сменям PC за по 2-3 бона, но пък тия пари бързо се избиват, ако започна да смятам цените на игрите от русия, оферти само за ключове, GOG и т.н.
Абе ти не си неинформиран, но пак ги ръсиш едни наизуст... Xbox Live има изключително малко общо с Games for Windows, а най-добрите добавки в Steam през последните години са взети директно от услугата на Microsoft. Тя вече много години е еталонът за мултиплейър поддръжка и не само, с която всички се сравняват.
А това, че изброяваш хай-енд машини за времето си по никакъв начин не доказва гледната ти точка. Ако си с по-слаба машина, високата производителност по никакъв начин не ти е гарантирана, а в повечето случаи ситуацията е точно такава. Освен това PC игри все още правят проблеми далеч по-често - дали ще е забивация на поредния нов Total War и на Dragon Age, дали ще е някоя стара игра (аз примерно в момента си цъкам Heroes 3 и поне веднъж на ден си ме изхвърля на десктопа). Разбира се, по никакъв начин не се оптивам да твърдя, че PC платформата не става за игри, напротив - аз самия гледам винаги да съм с мощна машина за заглавията, които все пак цъкам за PC. Просто считам, че прекаленото прехласване пред нея е много далече от реалността. Друго си е да цъкаш на платформа, създадена за гейминг, която можеш далеч по-лесно да бучнеш в 55-инчовия си телевизор и при която можеш просто да си пуснеш някоя игра без да минаваш през половинчасова инсталация и още поне толкова ъпдейтване.
А това, че изброяваш хай-енд машини за времето си по никакъв начин не доказва гледната ти точка. Ако си с по-слаба машина, високата производителност по никакъв начин не ти е гарантирана, а в повечето случаи ситуацията е точно такава. Освен това PC игри все още правят проблеми далеч по-често - дали ще е забивация на поредния нов Total War и на Dragon Age, дали ще е някоя стара игра (аз примерно в момента си цъкам Heroes 3 и поне веднъж на ден си ме изхвърля на десктопа). Разбира се, по никакъв начин не се оптивам да твърдя, че PC платформата не става за игри, напротив - аз самия гледам винаги да съм с мощна машина за заглавията, които все пак цъкам за PC. Просто считам, че прекаленото прехласване пред нея е много далече от реалността. Друго си е да цъкаш на платформа, създадена за гейминг, която можеш далеч по-лесно да бучнеш в 55-инчовия си телевизор и при която можеш просто да си пуснеш някоя игра без да минаваш през половинчасова инсталация и още поне толкова ъпдейтване.
- RRSunknown
- Elder God
Нали ви казвам, кой каквото си постели. Аз си купувам High End машини и играя дълги години с кеф. Спират да ми вършат работа, сменям. Да, възможно е игра да крашне, но това става все по-рядко. Да, DA2 има проблеми, но играта очевидно беше ръшната и недоклатена не само в този аспект. И в крайна сметка е хубаво да се замислим, дали DA щеше да има проблеми, ако се пишеше само за PC. В крайна сметка игрите вече първо се правят за конзола, после за PC, и пак в повечето случаи PC версията е най-добрата. Въпреки всичко.
Аз не отричам, че ми е кеф да си бучна диска в конзолата и да играя, но от друга страна не мога да търпя да ми се казва, че конзолите са по-добрата платформа, защото те просто не са. Не виждам по какво има да се прехласвам. Взех си PS3, кефя се на игрите за него, благодарен съм, евала правя на създателите на куп готини игри, мисля да си взема и XBOX360, но не мога да си изкривя душата и да кажа, че е по-добре за гейминг от PC-то. Не виждам с какво точно. Не виждам с какво Demons Souls, Killzone, Uncharted щяха да са по-зле на PC. С нищо. От друга страна графично щяха да са по-красиви, щяха да имат потенциал за много по-качествен звук и т.н.
Аз между другото нямам кой знае какво против ситуацията в момента. Дори е много вероятно в бъдеще да играя повече на конзолите, отколкото на PC, но това не означава, че съм зашеметен и изкефен от факта, че бучвам диска и всичко върви. Аз съм свикнал всичко да ми върви идеално, затова това някак не ме топли. "Зле вървене" на моите машини = стандартно вървене на конзолата. Говоря за фреймрейт. Но достатъчно по тоя въпрос.
Истината е, че все по-малко започвам да се вълнувам на какво играя, стига да има заглавия, които си заслужават. Повече ме вълнува липсата на свободно време, което се явява голяма пречка да изиграя натрупалите се ексклузиви за PS3, да не говорим, че ще дойде есента, а там има тонове неща за цъкане, искам и XBOX360 за неговите ексклузиви. Изобщо не е лесна работа мултиплатформеният гейминг.
Баси яките проблеми. 
Аз не отричам, че ми е кеф да си бучна диска в конзолата и да играя, но от друга страна не мога да търпя да ми се казва, че конзолите са по-добрата платформа, защото те просто не са. Не виждам по какво има да се прехласвам. Взех си PS3, кефя се на игрите за него, благодарен съм, евала правя на създателите на куп готини игри, мисля да си взема и XBOX360, но не мога да си изкривя душата и да кажа, че е по-добре за гейминг от PC-то. Не виждам с какво точно. Не виждам с какво Demons Souls, Killzone, Uncharted щяха да са по-зле на PC. С нищо. От друга страна графично щяха да са по-красиви, щяха да имат потенциал за много по-качествен звук и т.н.
Аз между другото нямам кой знае какво против ситуацията в момента. Дори е много вероятно в бъдеще да играя повече на конзолите, отколкото на PC, но това не означава, че съм зашеметен и изкефен от факта, че бучвам диска и всичко върви. Аз съм свикнал всичко да ми върви идеално, затова това някак не ме топли. "Зле вървене" на моите машини = стандартно вървене на конзолата. Говоря за фреймрейт. Но достатъчно по тоя въпрос.
Истината е, че все по-малко започвам да се вълнувам на какво играя, стига да има заглавия, които си заслужават. Повече ме вълнува липсата на свободно време, което се явява голяма пречка да изиграя натрупалите се ексклузиви за PS3, да не говорим, че ще дойде есента, а там има тонове неща за цъкане, искам и XBOX360 за неговите ексклузиви. Изобщо не е лесна работа мултиплатформеният гейминг.

- RRSunknown
- Elder God
Ей това е разковничето.Истината е, че все по-малко започвам да се вълнувам на какво играя, стига да има заглавия, които си заслужават. Повече ме вълнува липсата на свободно време, което се явява голяма пречка да изиграя натрупалите се ексклузиви за PS3
Ако много ти си играят екслузивите на бокса мога да ти го дам да ги изиграеш (и без това не го ползвам)- нямам само Рийч и Фейбъл 3 от екслузивите.
А за бучване на диска имам предвид точно това - решавам да играя - натискам бутон на машинката и след 1 минута играя каквото си искам от целия каталог (С Wii това защото в момента единствено на него разцъквам чат пат).
Xbox Live е резачка отвсякъде и си заслужава заплащането. Супер удобен ми е за всичко когато съм го ползвал. Пък и тотално ми развенчаха мита че не можело да се целиш с пад в шутъри

Е то аз лично го развенчах мита, че не може да се стреля с пад. Може, даже позадобрях. На Killzone 2 ставаха стабилни игри.
Можем да ги трампим конзолите някой път. Да поразцъкаш пак Demons Souls, че е срамота така грубо да ти се прекъсне играта. Трябва да я изиграеш преди да излезе Dark Souls, ама тоя път в нетя ще цъкаш.
Можем да ги трампим конзолите някой път. Да поразцъкаш пак Demons Souls, че е срамота така грубо да ти се прекъсне играта. Трябва да я изиграеш преди да излезе Dark Souls, ама тоя път в нетя ще цъкаш.

History responds with a resounding "yes!"И в крайна сметка е хубаво да се замислим, дали DA щеше да има проблеми, ако се пишеше само за PC.

Замисли се малко какво направи PC гейминга неприятен и допринесе доста за секването на подема му от края на 90-те - интернета и пускането на недоклатени игри, само за да бъдат оправяни месеци наред с патчове.
Пък за това, че PC версиите "в повечето случаи" са по-добри - моля дай примери, защото аз съм виждал много малко. В края на краищата всичко опира до това доколко си graphics whore и то чак 3+ години след излизането на съответните конзоли, защото до тогава видими разлики на практика нямаше. Пък Специално за звука - абсолютно не си прав, най-голям потенциал там има PS3, защото 1) на Blu-Ray-ките спокойно побират некомпресирано аудио и 2) има пълна поддръжка на DTS, DD и т.н. за всички заглавия, докато на PC дори с хубава карта винаги е било болка и е бачкало само за ограничен брой заглавия, за разлика от конзолните им версии.
Аз пък имам телевизор, който интерполира кадри, така че има много минимална разлика в плавността между конзолните и PC версиите на заглавията. Даже там 30 стабилни кадъра са далеч по-полезни от 30-60 лашкащ се фреймрейт на PC (в този ред на мисли, от много, много време си мечтая най-накрая в PC заглавията да вкарат визможността да си ограничаваш кадрите на 30, няма нищо, което мразя повече от jerk-ващ, нестабилен фрейм, а това при компютърните игри е нормата)."Зле вървене" на моите машини = стандартно вървене на конзолата.
Сега не сме 90-те. Стандарта е друг, възможностите са други. Бюджетите са десетки пъти по-големи. Изобщо подема на PC гейминга секна с излизането на конзолите и осъзнаването на предприемачите, че там са многото пари. Нищо общо няма с проблемните заглавия по онова време.Замисли се малко какво направи PC гейминга неприятен и допринесе доста за секването на подема му от края на 90-те - интернета и пускането на недоклатени игри, само за да бъдат оправяни месеци наред с патчове.
Е и? Какво като побират некомпресирано аудио, при положение, че трябва да имам звукова система за поне 600 кинта, за да изкарам приличен звук от PS3-ката. Иначе през Subwoofera с преход и си въобразяваме, че имаме хубав звук. Всяка модерна игра предлага качествено озвучение, което е достъпно със звукови карти на цени от порядъка на 100-150 лева, които се ползват години наред без проблем. Не знам ти какви болки си имал със звукови карти... Явно в Северна Америка нещата куцат.Пък Специално за звука - абсолютно не си прав, най-голям потенциал там има PS3, защото 1) на Blu-Ray-ките спокойно побират некомпресирано аудио и 2) има пълна поддръжка на DTS, DD и т.н. за всички заглавия, докато на PC дори с хубава карта винаги е било болка и е бачкало само за ограничен брой заглавия, за разлика от конзолните им версии.

Ъм, сериозно ли ще си говорим за нестабилен фрейм? Защото на мен кадрите в игри рядко ми падат под 60 на PC, а на PS3-ката с в повечето случаи локнатите 30 FPS, често пада и под 30, и то в кофти моменти, и ти се преебава и игране и всичко. Едно е на компа от време на време да падам на 40-50 FPS, друго е да играя с 30 FPS и да падам надолу. Не е приятно, но както казах съм приел тези недостатъци, като незначителни. А и явно ти предпочиташ 30-те си FPS. Изглежда е въпрос на вкус. Аз мога да свикна с 30 FPS, но да ми харесва, едва ли.Аз пък имам телевизор, който интерполира кадри, така че има много минимална разлика в плавността между конзолните и PC версиите на заглавията. Даже там 30 стабилни кадъра са далеч по-полезни от 30-60 лашкащ се фреймрейт на PC (в този ред на мисли, от много, много време си мечтая най-накрая в PC заглавията да вкарат визможността да си ограничаваш кадрите на 30, няма нищо, което мразя повече от jerk-ващ, нестабилен фрейм, а това при компютърните игри е нормата).
- RRSunknown
- Elder God