Random stuffec

Всичко, което ви вълнува около голфа, бингото и стрип-покера...

Moderator: AlDim

AlDim
Elder God

Post by AlDim » Thu May 12, 2011 1:54 pm

Amikae wrote:На мен пък само видео картата ми има 2.72 tflops(Single precision) и 544 glops(double precision). Тия смешни конзолки отдавна миришат, като хардуер. Игрите се пишат за тях, нищо повече. За нищо друго не стават. Прехваленият Cell на PS3-ката също.
Накратко - дълбоко грешиш. Всъщност въобще не е само до чистата теоритична мощ, която предлага хардуера. Важното е, че при конзолите има далеч повече директно програмиране към хардуера за много игри, което е в пъти по-ефективно. На практика PC игрите имат изключително ниска ефективност на програмния код, иначе всичко щеше да лети като невидяло и на средния клас видеокарти. Единственото по-сериозно ограничение на 360 и PS3 в момента е количеството памет, но и там с малко изобретателен стрийминг се постигат чудеса.
И бтв толкова "за нищо друго не стават" смешните конзолки, че днешно време ги ползваме и като медийни центрове за всякакъв вид плейбек и стрийминг на видео/аудио и т.н. И това дори не е особено впечатляващо - днешно време разни таблети с 1GHz процесори и миниатюрни видео чипове могат да подкарват силно компресирано 1080p видео, което се мъчеше до преди 3 години на повечето PC-та, а нетбук с подобни спекове не може и да го подуши - отново, защото се използва в пъти по-ефикасен код.

Или да го кажем с други думи - PC-тата са прекрасно нещо за общи приложения, но за сметка в повечето случаи ги подкарват с много малка част от пълния им потенциал и конзоли на по 5-6 години все още са достатъчно близо откъм графичен потенциал.

Amikae
Ascendent

Post by Amikae » Thu May 12, 2011 2:29 pm

AlDim wrote:
Amikae wrote:На мен пък само видео картата ми има 2.72 tflops(Single precision) и 544 glops(double precision). Тия смешни конзолки отдавна миришат, като хардуер. Игрите се пишат за тях, нищо повече. За нищо друго не стават. Прехваленият Cell на PS3-ката също.
Накратко - дълбоко грешиш. Всъщност въобще не е само до чистата теоритична мощ, която предлага хардуера. Важното е, че при конзолите има далеч повече директно програмиране към хардуера за много игри, което е в пъти по-ефективно. На практика PC игрите имат изключително ниска ефективност на програмния код, иначе всичко щеше да лети като невидяло и на средния клас видеокарти. Единственото по-сериозно ограничение на 360 и PS3 в момента е количеството памет, но и там с малко изобретателен стрийминг се постигат чудеса.
И бтв толкова "за нищо друго не стават" смешните конзолки, че днешно време ги ползваме и като медийни центрове за всякакъв вид плейбек и стрийминг на видео/аудио и т.н. И това дори не е особено впечатляващо - днешно време разни таблети с 1GHz процесори и миниатюрни видео чипове могат да подкарват силно компресирано 1080p видео, което се мъчеше до преди 3 години на повечето PC-та, а нетбук с подобни спекове не може и да го подуши - отново, защото се използва в пъти по-ефикасен код.

Или да го кажем с други думи - PC-тата са прекрасно нещо за общи приложения, но за сметка в повечето случаи ги подкарват с много малка част от пълния им потенциал и конзоли на по 5-6 години все още са достатъчно близо откъм графичен потенциал.
Аз не казах ли същото? :) Игрите за конзолите се пишат конкретно за този хардуер. Много ясно, че ще вървят, нищо, че е стар. Така разработката на една игра е много по-лесна и по-евтина, отколкото, ако им се налагаше да пишат един качествен Engine за PC, който трябва да бъде перфектно оптимизиран за да върви на най-разнообразен хардуер. Всичко това е така, НО това не прави конзолите по-добрата платформа. Най-добрата платформа е и винаги ще бъде PC. Това е положението. Единствената причина конзолите да са основната гейминг платформа са парите. Няма друга. Това, разбира се, няма да се промени. Обаче хайде поне да не си внушаваме колко впечатляващи са дори, като хардуер, защото просто не са. Още G80 беше по-производителен от GPU-то на PS3, и до ден днешен на карти, като 8800GT(G92) човек може да си играе съвсем комфортно на прилична резолюция. И това при положение, че никой не е писал игра специално за тази карта.

Затова тия митове и легенди дайте да си ги спестим. Взех си PS3 и FPS-то в голяма част от заглавията е пълен ташак. Изобщо единствената причина да притежавам конзола е ексклузивите. Ако същите игри ги имаше за PC, защо ми е да играя на конзола, с по-нисък фреймрейт и по-слаба графика? Не тенкс. PS3-то ме кефи, защото ми дава възможност да играя гениалности, като Demons Souls, и защото знам, че дава възможност не само на студия с колосални бюджети да създават игри с добро качество. Затова евала, че ги има.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Thu May 12, 2011 2:34 pm

А процесора къде го забравихте?

б.т.в. Имате ли чуството че в момента комютърните компоненти са некачествени китайски боклуци на изкуствено завишени цени?

Имам един компютър от 2000 :idea: година който още си работи перфект - дъното не е мръднало а е не е изключван с години.
А съм се заринал с дефектни дъна, памети и видеокарти след 2005-2006 и нататък.
Last edited by RRSunknown on Thu May 12, 2011 2:41 pm, edited 1 time in total.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Thu May 12, 2011 2:41 pm

RRSunknown wrote:А процесора къде го забравихте?

б.т.в. Имате ли чуството че в момента комютърните компоненти са некачествени китайски боклуци на изкуствено завишени цени?

Имам един компютър от 2000 година ! И още си работи перфект - дъното не е мръднало а е не е изключван с години.
Мииии не.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Thu May 12, 2011 2:42 pm

Какво не - нямаш чувство?
b.t.w. Преди малко говорих (по случайност) с един професор по математика от техническия университет който каза че пускали изчисления с факториели под Линукс на машина с процесор сходен нa PS3 процесора и изчисления които по Windows с i7 отнемали десетина минути се правели за десетина секунди с IBM процесора.
Last edited by RRSunknown on Thu May 12, 2011 2:51 pm, edited 2 times in total.

Amikae
Ascendent

Post by Amikae » Thu May 12, 2011 2:46 pm

RRSunknown wrote:А процесора къде го забравихте?

Имам един компютър от 2000 :idea: година който още си работи перфект - дъното не е мръднало а е не е изключван с години.
Зависи за какви компоненти си говорим и за какви собственици най-вече. Аз примерно 2 години карам с приличен клок 3.6 GHz, 24/7 и проблем не съм имал. Дефектира ми охлаждането на видео картата, но това беше заради проблем по принцип с дизайна на самото охлаждане. При лаптопчетата вече нещата наистина са мизерни за нашия край. ;)

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Thu May 12, 2011 2:51 pm

кой ти говори за 2 години.

Amikae
Ascendent

Post by Amikae » Thu May 12, 2011 2:54 pm

RRSunknown wrote:кой ти говори за 2 години.
Ми и за повече да е, старото ми PC с C2D E6400 и 8800GT, още си бачка, колко вече 5-6 години. Е не може да се сравни със стария Duron, който също още си бачка. :)

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Thu May 12, 2011 3:13 pm

Именно за това време говорим.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Thu May 12, 2011 3:46 pm

RRSunknown wrote:Какво не - нямаш чувство?
b.t.w. Преди малко говорих (по случайност) с един професор по математика от техническия университет който каза че пускали изчисления с факториели под Линукс на машина с процесор сходен нa PS3 процесора и изчисления които по Windows с i7 отнемали десетина минути се правели за десетина секунди с IBM процесора.
Bullshit. Просто са некадърни. Да го напишат с CUDA - всяка 9800 и нагоре карта го поддържа и тогава да сравняваме.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Thu May 12, 2011 4:08 pm

Говорим за процесори. Убягнало ти е явно.
Или викаш тия с IBM машините са пълни тъпаци - да си бяха сложили по една CUDA карта от по 100 лева. :roll:

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Thu May 12, 2011 4:40 pm

RRSunknown wrote:Говорим за процесори. Убягнало ти е явно.
Или викаш тия с IBM машините са пълни тъпаци - да си бяха сложили по една CUDA карта от по 100 лева. :roll:
Такаааааа .... глей сега. На IBM процесорите представляват специално cell овете интегриран целочислен модул, float модул и шина. При x86 тежкия float модул е сложен във видеокартата. Така че да - ако професорите просто са пуснали нещо на PC без да се възползват от всичко което платформата им показва са некадърници. Нвидиа от 6 години ти предлагат безкрайно паралелизуемо решение което да им ползва шейдърите за общи изчисления.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Thu May 12, 2011 4:46 pm

Пак извърташ темата (няма идея какво и защо са тествали - казвам ти резултата).

Не става дума за възползване а за сравнение - не може да сравняваш бира с водка.

За да не извъртим темата - през цялото време се чудя какъв изобщо е смисъл от процесорите на IBM и защо са толкова елитни ако всяко видео за 150 лева ги разцепва по резултати.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Thu May 12, 2011 4:50 pm

Защото са интегрирани. Ако сложиш цената на видеокартата към тази на cpu-то получаваш съизмерима цена със cell-овете.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Thu May 12, 2011 5:02 pm

Като гледам цените Power7 базираните системи почват 6 000 долара и нагоре .

Едит: Мда
Core i7 is capable of some pretty impressive bandwidths. With the DDR3 memory operating at 1.6GHz the bandwidth reached 27GB/s
In terms of bandwidth, the Power6 offers users an aggregate bandwidth of 300 GB/s