A Game of Thrones (HBO) [SPOILERS FOR THE SHOW]

Bamse! Pimpa! Ruxpin!
Trip
Moderator

Post by Trip » Tue May 03, 2011 5:21 pm

Да си кажа и аз - частта с Денерис определено върви много на тъгъдък (подозирам, че това има предвид Силвъра с нелогично охарактеризиране), но пък там се появи Ракаро(бтв, сега се усетих колко е олигофренско оня да се казва Джора, а баща му - Джеор :mrgreen:).

Та, сцената им с Джора ми подейства много "HBO-вски", ако мога така да се изразя - и в Жицата, и в Сопраносите, и в Карнавала, и в Дедууд, и т.н. ги има тия леко небрежни разговори край огъня, образно казано, без особени импликации за останалата част от историята, които уплътняват атмосферата и помагат за реалистичността. Не помня да има такъв разговор в книгата и ако съм прав - много добро решение на сценаристите. И евала на момчето, дето играе Ракаро - едно, че е страшно непринуден, и второ, че говори някакъв измислен език като свой роден.

Браво и на пича, дето се включи като Баристан - лаконичен, с едно такова леко неебателно изражение, обветрен такъв един. И страшно се изкефих на Джеймс Козмо! Предвид предните му роли, съм свикнал да лае като побеснял с гърлен шотландски акцент. А и Джеор е образ, който много лесно може да стане по идиотски комичен. Козмо играе срещу типажа на героя и срещу собствения си актьорски - страхотно попадение. Всъщност това важи и за баристана от по-горе, понеже предвид как е описан в книгата, си представях някакво старче, което все стои с вирната брадичка и произнася с огромно Достолепие и Патос (тм) всяка своя реплика. Бенджен пък е може би единственият от каста, заедно с Козмо, който засега като излъчване докарва тая северняшка полуприказна меланхолия, която за мен си е фентъзи елемент, въпреки че няма и още дълго няма да има Други и гиганти, и тем подобни. Разговорът му с Джон на върха на Вала ми беше по-атмосферичен от всичките шотове на Вала досега.

Варис също ми хареса - подобно на Визерис, преиграването му отива. Момчетата, дето играят Пип и Грен, също ми се сториха много достоверни. Особено когато Грен му се иззъби на Джон в оръжейната и почти не си артикулираше репликата - хубав и достоверен момент.

Та всичко това може да се върже със забележките на Силвър за преиграването - аз усещам някакво подмолно течение у второстепенните персонажи, които някак се държат встрани от фокуса на всяка сцена, но я "пълнят". Истински ценните в актьорско отношение моменти са ми сред тия, второстепенните пичове.

Но и немалко от главните за мен все още си държат. Особено се кефя на Динклидж, защото някак успява през превзетия и очевидно фейк акцент да излъчва някакво gravity и като че ли се старае да има осезаема разлика между моментите, в които се прави на интересен за пред другите, и тия, в които е повече себе си (моментите с Джон). Сбогуването им примерно беше много low-key и ми напомни точно на това между Джон и баща му. (В тоя ред на мисли, хареса ми и как без много церемонии се сбогуваха Бенджен и Йорен също така.)

И като споменах Йорен, и той, и Сирио (и Варис в тая графа) също ми бяха много свежи включвания, ако и като игра да бяха в обратния край на спектъра от Ракаро и Джеор примерно.

Петир се поизложи обаче като че ли, но на мен проблемът ми се стори повече в материала, с който са му дали да работи. Стори ми се, че Гилън направо с нежелание си произнесе интродукцията (оная работа с белега от корема до ключицата и как още си пада по Кат). Да не говорим, че развали хубавата сцена с Нед (ужасно ме кефи как Бийн е махнал всякакви спирачки на севернобританския си акцент, много му отива в по-хъшлашките моменти) пред бардака с онова мъдро умозаключение за пред камерата как старките бързо се палели, а мислели бавно. Или преиграното самодоволничене като видя камата (там май самият актьор се престара).

Аря също повика малко повече от нужното, но девойчето има много готино зряло и самоуверено излъчване и това й изкупва евентуално неопитността с разни по-емоционални реплики. Хеди беше хит енд мис, много ме кефи, когато говори цинизми и жестокости с тоя неин тих нежен гласец, но когато трябва да играе силна емоция като в сцената с брат си, не й се получава. Странно, но в Хрониките на Сара Конър имаше много по-агресивно излъчване. Джейми обаче кефи почти безусловно – много интересно, че маниерът му на игра, интонацията и децибелите са подобни на тия на Хеди – усеща се някакво сходство в характерите, кефи ме, че и на него го показват като донякъде уязвим, особено в тоя епизод, където и Нед, и Робърт му се изредиха да го унижават. Хареса ми как *точно* след като Джейми се направи на мъж-закрилник пред сестра си и прошепна оная епична реплика, дето всички я знаем от трейлъра, Робърт го привика и го насра пред командира му. Като охарактеризиране на героя тия двете сцени чудесно се следваха една друга. Иначе не мисля, че Робърт беше точно пиян, та да му е офф пиянството, беше по-скоро пийнал и в мракобесно настроение. А Ади наистина е направен за тая роля. Мишел Феърли бтв също Е Кат, независимо от възрастта. Много силно излъчване има жената, особено в оня момент, когато се разделиха с Нед. Имаше една много готина елегичност в тия дълги кадри на лицата им, подсказка за това, което предстои.

Харесаха ми и паралелните сцени, в които дойката на Бран и майстер Емон приказваха за мрачните мрачности и ужасяващите ужаси на Севера. Още не мога да кажа какъв точно беше паралелът, но може би и не е нужно. Но в случая с дойката, приказките й някак ми се сториха като "обговаряне" на вътрешното състояние на Бран. Представих си го като заместител на вътрешния му монолог. В предния епизод пак имаше един такъв момент, когато Дени седеше на коня си отчаяна, а до нея Джора разправяше как дотраките вярвали, че някаква призрачна трева ще плъпне навсякъде и ще донесе края на света. Стори ми се, че точно мисли с някаква подобна апокалиптична окраска й се въртят на Дени в главата в тоя момент.

За друго не се сещам в момента, ма то и кохерентен анализ епизод по епизод би било идиотско да правя, та затова и си изливам така впечатленията

Edit: Вероятно нърд-момент, но - изключително ме изкефи как показаха колко е лийт Баристан само с една реплика. Пита го Робърт: "Кой ти беше първият?" "Тоя и тоя." "Как го уби?" "Lance through the heart." Ланс е тоя огромен недодялан дълъг прът, дето човек го ползва от гърба на препускащ кон. Through the heart. Куул.

Trip
Moderator

Post by Trip » Tue May 03, 2011 6:40 pm

Сори за двойния пост, но да си личи все пак добавката - сцената в Малкия съвет наистина ми стои понасилена, но съм склонен да си представя, че Нед слиза от коня, мръсен, уморен, някви хора го привикват незабавно без да го питат и накрая му казват, че кралството е разорено. Всеки би се поядосал на тва. Но е факт, че леко са й изпуснали юздите.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Tue May 03, 2011 6:49 pm

Кое точно е нърдското на това Рицар да убие първия си противник с Рицарско стандартно копие ?

Trip
Moderator

Post by Trip » Tue May 03, 2011 6:52 pm

Нърдски е кефът ми от това, че в сцената с представянето на героя оня лаконично и без никакво перчене обяснява, че е убил първия си противник с рицарско копие *в сърцето* ;) Ся, не разбирам много от средновековни оръжия, ама тоя прът не си го представям като нещо, дето лесно ще го прицелиш на скорост даже в тялото на противника си, а камо ли в сърцето.
Last edited by Trip on Tue May 03, 2011 8:02 pm, edited 1 time in total.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Tue May 03, 2011 7:07 pm

Е тия турнири не са били само за тоя ето духа :)

Gondry
Scholar

Post by Gondry » Tue May 03, 2011 8:03 pm

Този епизод ми хареса най-малко. Причините са няколко, най-важната е, че вместо да се разкаже за по-малко персонажи повече история, получихме за почти всеки по един милиметър развитие. Диалозите бяха по-неръшнати от тези в предишните серии, по-спокойни и това е добре, но не мисля, че бяха особено ценни за историята. За финал на епизода дори не може да се говори. Музика не знам дали имаше.

И като казах финала, та се сетих- защо Сирио е италиански мазник? о.О

Имам чувството, че сериалът е повече фен-сървис, не бих го оценил високо без да съм прочел книгата, и в крайна сметка, се опитва повече да е добра адаптация, а не добър сериал сам по себе си.

Рано е още за някакви окончателни оценки, но imo ако продължава толкова отгоре-отгоре да разказва всичко, без да се задълбочава в нищо и само да ти хвърля в лицето ненужна информация, затрупвайки те в митология, няма да спечели други зрители, освен феновете на книгата, и вторият сезон може и да се окаже последен.

Trip
Moderator

Post by Trip » Tue May 03, 2011 8:22 pm

Не съм забелязал досега никакво натрупване на митология (подозирам имаш предвид предистория), камо ли затрупване.

Финалът беше много силен според мен, и със сбогуването на Нед и Кат, и със стилистичния похват с музиката накрая. Кефи ме, че писачите търсят начини да предават вътрешния свят на героите по начини, различни от нескончаемо плямпане. Финалът беше центриран върху Нед по много як начин.

А браавосците СА италиански мазници - по-нататък става ясно, че из градовете им се шматкат някакви пичове в клоунски костюми, дето викат по улиците колко са велики и си търсят с кого да се сбият (казват се bravos, неособено изненадващо). Така че Сирио е типичен браавосец, да не говорим, че дава цвят на сцените в епизода.

А на мен развитието ми се стори също толкова активно, колкото и предните два епизода, някакви герои тръгнаха нанякъде, други научиха нови неща, в character-oтношение станаха няколко неща. Не виждам никаква качествена разлика с предните епизоди.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Tue May 03, 2011 8:29 pm

Че той Браавос като погледнеш си е съща Венеция, само дето е по-северен. Но иначе каналите, лодките, карнавалът, дето вика и Емо, че дори и имената им - всичкото все те блъска на италианско в очите. Така че Сирио си е попадение.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Gondry
Scholar

Post by Gondry » Tue May 03, 2011 8:33 pm

Митология в смисъл на информация за света, в случая по-скоро предистория, да.

Значи само аз съм останал с впечатлението, че Сирио е плешив (аз си го спомням като дядка, но може и да греша)? И такъв, който въобще не искаше да чува за битки с мечове, защото преди това трябваше да се лигави- с гонене на котки и други, не по-малко шантави методи, които Едард въобще не одобрява?

Преследва ме усещането, че сериалът се "бори" с книгата- като някакъв ученик, когото изпитват, който набързо иска да каже повече от това, което е прочел, т.е. повече да изреди всичко, за което се сеща, без ясна връзка, без нужда нещо да се пропуска, защото е маловажно- не, и важни, и маловажни неща, разказани по еднакъв начин.
Last edited by Gondry on Tue May 03, 2011 8:35 pm, edited 1 time in total.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Tue May 03, 2011 8:34 pm

Колко много ме радва Браавос и целия сетинг около него не е истина.....

Dr. Horrible
Forsaken

Post by Dr. Horrible » Tue May 03, 2011 11:16 pm

Gondry wrote: Значи само аз съм останал с впечатлението, че Сирио е плешив (аз си го спомням като дядка, но може и да греша)? И такъв, който въобще не искаше да чува за битки с мечове, защото преди това трябваше да се лигави- с гонене на котки и други, не по-малко шантави методи, които Едард въобще не одобрява? Преследва ме усещането, че сериалът се "бори" с книгата- като някакъв ученик, когото изпитват, който набързо иска да каже повече от това, което е прочел, т.е. повече да изреди всичко, за което се сеща, без ясна връзка, без нужда нещо да се пропуска, защото е маловажно- не, и важни, и маловажни неща, разказани по еднакъв начин.
С това съм съгласен напълно. :)

Колкото до кой бил добре кастнат - Аря, Джофри, Робърт, Тирион.
Кой е мисткастнат:
1. Санса - в сериала е арогантна и студена, а не навна, мила и глупавичка.
2. Церсей - актрисата наистина е красива, но има една топла, милваща, майчинска красота. Церсей трябва да притежава студена красота и крещящ саксапил, нещо като Никол Кидман или Номер 6 от Батълстар... (2.2 В този ред на мисли и Джайм трябва да е някакъв чутовен красавец, но в случая бих могъл да простя, защото този актьор изглежда талантлив.)
3. Кейтлин - актрисата има излъчване на силна жена, несъмнено, но Кейтлин трябва да е и малко от малко привлекателна, да хваща окото.
4. Джон Сняг - бузест и брадясал, с един тъжничък поглед на пухено мече. Не хваща по никакъв начин трупания с години гняв, съчетан с гордост и вродена човещина на Джон.
5. Денерис - твърде пухкава и леко бездарна.
6. Кутрето и Варис - трябва да играят супер магнетични и силни персонажи, а в сериала са толкова скучни и безлични, че дори ги броя като един човек. И двамата имаха нулево екранно присъствие.

Разбира се всеки е в правото си да приема напълно избрания актьорски състав, но за мен лично има доста какво да се желае.
But goddamn,
you got me in love again

Trip
Moderator

Post by Trip » Tue May 03, 2011 11:24 pm

Още в трейлърите имаше кадър на Ария пред драконовия череп, до който я заведе котаракът, дето тя го гонеше. Така че има време и за това. А Сирио още първия път като се видяха я накара да му покаже как борави с меч.

А и да го няма, според мен не е драма - тоя сериал трябва да е способен да преминава към сърцевината на нещата, при положение че няма обема на един роман.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Tue May 03, 2011 11:25 pm

Точно пък Кутрето и особено Варис бяха съвършени и със супер силно екранно присъствие. За Санса и Церсей и аз съм съгласен, че не стават.

Бтв въпреки че аз мисля, че доста добре предават нещата логически свързани, факт е, че го гледам с приятелката си, която твърде често и особено в последния епизод се оплака, че очевидно има контекст, който не става ясен от репликите. Така че на челите книгата ни е малко трудно да оценим безпристрастно, може би.

Наистина го има това, че важни работи са скипнати, а не толкова важни имат екранно време, но това е нормално - гради атмосфера, а и не знаем какво точно е впечатлило Бениоф и е държал да го сложи :)

п.п. Кралят изглеждаше голямо прасе в сцената с Джайм. И бтв определено Ланистърът го постави него на мястото му, а не обратното.
This is it. Ground zero.

Trip
Moderator

Post by Trip » Tue May 03, 2011 11:48 pm

Е, глупости, онова си беше лаш-аутване - особено в контекста на това Нед как го нареди преди това, просто това беше тенденцията. Джейми определено мноу силно се засегна.

Според мен иначе тия 3 епизода наистина биха се сторили твърде изобилни на герои, но тоя сериал има нужда от поне още 3, за да се фокусират малко всичките тия имена и лица. Иначе Ейдън Гилън се попрестара тоя епизод, дано влезе в ритъм, че
Spoiler: show
предвид персонажа, ще си кара до самия край на цялото нещо

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Tue May 03, 2011 11:51 pm

Засегна се, но си го върна идеално и му затвори много добре устата, пък и то си беше явно заяждане, де. Не помня как е в книгата, но еле от Робърт с неговата любов към Таргариените некак си не върви. Докато при Нед определено оня го свали на земята.
This is it. Ground zero.