Ролик, ти луд ли си?

Първият епизод на Карнавал отвява всичко де що е пилот.
Епизодът е по-зле от предните с това, че режисьорът (който е друг) не е туширал преиграването. И пиянството на Робърт беше офф (макар да имаше готин момент докато казваше What do you mean it's empty); и Нед като се задъха на финала покрай приказките за турнира беше комично (знам, идеята е била да е over-the-top, но не беше премерено въобще); и Аря като се разврещя кой колко мрази взе да излиза от релси... Да не говорим Хитър Петър като се разприказва на камерата. Всички тия неща по принцип трябва да се контролират от режисьора, и тук просто му са се сторили good enough. Сравнете ги със сцената между Аря и Джон от миналия епизод, или с тази между Джон и Нед преди да се разделят...
Серсей може да е тотално различн образ от Атия и Сервилия, но е централен женски персонаж, със заявки за манипулаторка. По-важното е не какви са образите, а това, че онези двете змии (че и Октавия, и дори жената на Ворений) имаха смачкващо присъствие, дори само като минат в кадър. Тази не само, че засега няма, ами и по маниерниченето си личи, че няма как да има.
киреча, мога да ти изброявам до утре по какво отстъпва на изброените ХБОвки, но да се ограничим до това:
- засега не виждам актьор, който така добре влиза в кожата на героя си, както Гандолфини напипа Тони Сопрано (тези, които си бях набелязал, почнаха да се дънят леко);
- не виждам writing от класата на този в Deadwood (като диалог) или The Wire (като разказ на история);
- не чувам музиката употребена толкова запомнящо се, колкото в Рим или Карнавала;
- и засега усещам атмосфера като от евтин фентъзи филм, докато на десетата минута в Карнавала имах чувството, че ако почна да дишам, ще се задавя от прах (за убийствения сет дизайн да не отварям дума).
Изобщо не искам да влизам в ролята на хейтър, просто не всичко е рози. Троновете са на прилично ниво, личи старание на всички замесени, но не е второто ТВ пришествие (Boardwalk е много по-близо до това) и има много елементи, които с малко повече пипане можеха да постигат десеторен ефект. Проблемите не ми пречат да чакам следващия епизод, де - финалът със звуците от истинска битка с истински мечове беше попадение.