Аз съм по-скоро разочарован. Не чак до степен да съжалявам за дадените пари, но и нямаше от какво толкова да се впечатля.
Хубави декори и ефекти, стабилна актьорска игра (Крис Хемсуърт ме изненада приятно като Тор, Локи беше доста точен, Антъни Хопкинс и Натали Портман са ясни, Стелан Скарсгард си го бива по принцип, ама тук беше бая излишен като роля) и доста добър екшън, доколкото го имаше и доколкото се видя (понеже отначало със снежните уж-великани беше бой на негри в тъмна нощ).
Историята е зле, та зле. В два часа ми дават смислени събития като за половин час, другото е пълнеж. Нахвърляни хаотично отделни елементи, почти никакво обяснение кое защо как става и най-вече кой какъв се явява и за какво се бори, Асгард беше по-празен от улиците на София по Великден, нямаше глъчка, нямаше масовка, нямаше денонощен купон по заведения, нямаше една скапана почетна стража да пази Один по време на Съня му (който също не беше обяснено какво се явява), а и Один си се събуди по някое време да се включи в сюблимния момент. The Casket of Ancient Winters беше бегло споменат, без да се каже каква роля играе - а тя не е никак маловажна, можеха да й заделят няколко изречения.
Божественият момент до голяма степен липсваше, ако изключим Один и Тор и донякъде Локи (Сиф и Фрея стояха като украшения). Прословутите снежни великани не бяха особено великански.
Съвсем между другото, една от способностите на Мьолнир е да отваря врати между измеренията, така че Тор не би трябвало да има проблем да отскочи до Мидгард... пардон, Земята да навести гаджето докато строително-ремонтната бригада поправя лъча на Звездата на Смъртта, така де Бифрост... опа, ама то май няма кой да го поправя, в Асгард я видях десетина души, я не.
Въобще Асгард беше ебаси слабонаселеният квартал. Все едно населението целокупно се е вдигнало и отишло някъде на курорт за лятната ваканция.
ЩИТ-аджиите бяха по-зле от кварталната полиция. То ясно, че не са центърът на филма, ама ако ще ги показват, поне да беше като хората, иначе по-добре не. По нищо не си пролича, че това е най-голямата организация за шпионаж и контрашпионаж на Земята с ебем ти технологията и суперобучените агенти.
Преводът на Odin All-Father като Один Олфадър ме подразни неимоверно. Какъв беше проблемът да се намекне по-ясно, включително и във филма, че Один е Баща на Всички, Баш Богът? Понеже шепата асгардци, които благоволиха да ни покажат си бяха основно бойци с малко по-добри способности от средния човек - да, има и такива, но не само. Асгардски пантеон ли? Няма време, нищо че филмът е над два часа, не отделиха и минута-две да споменат или покажат повечко богове и богини, а не е като да няма. Всичко това спрямо комикса, даже не зачеквам митологията.
Иначе си имаше дежурните намигвания към феновете със споменаванията на имената на д-р Доналд Блейк и (Клинт) Бартън, намекът за Брус Банър-Хълк (изчезналият експерт по гама-лъчения), кратката поява на Стан Ли (Страчински не го знам как изглежда, пък и слабо ме вълнува), сцената след надписите показва Ник Фюри и Космическия Куб, а Локи явно ще стане факторът, който води до създаването на Авенджърите като в комикса, но тук по-вероятно с куба, ОК, браво, радваме се.
Обаче историята е толкова плоска, че тоя филм едва ли ще го гледам втори път. Просто няма какво толкова да му се види след едното информативно гледане. Лично за мен силно отстъпва и на Хълка и първия Железен човек на Марвъл студиос, и на двата Екс-Мена на Браян Сингър при Фокс - това само в категория "филми по марвълски супергерои". Тия четири филма спокойно бих ги гледал повече от веднъж, защото имат смислена и кадърно поднесена история.
"Тор" е като захарен памук - отвън изглежда красиво и внушително, ама като го захапеш виждаш, че откъм съдържание няма почти нищо.
А, и 3D-то процентно беше най-застъпено в заставката и субтитрите. Имаше сума ти сцени, които гледах без 3D очилата без проблем. Бая ненужна добавка, освен за прибиране на допълнителни кинти от зрителите, естествено.