A Game of Thrones (HBO) [SPOILERS FOR THE SHOW]

Bamse! Pimpa! Ruxpin!
Trip
Moderator

Post by Trip » Wed Apr 20, 2011 3:12 pm

А, още една добавка - великолепна сцена между Дени и Дрого на брега. Великолепна.

Четох някакви мнения по чужди места, че била рейп и как така не трябвало (било то защото не е така в книгата, било то защото просто така не трябва!), но:

1. Великолепен избор на локация. Каменист бряг по залез - едновременно красиво и пусто (екстернализация на вътрешни състояния + цялостна визуална атмосфера).

2. И двамата се движеха умишлено по-бавно, за да не изглежда рязко и грубо. Сцената свърши точно където трябва.

3. Дени не беше просто жертва - когато го пита дали Дрого знае само "Не", си личеше определено, че има гняв у нея. Отделно, "Не"-то, което той повтаряше, отначало беше негово ("Не плачи"), но накрая ми се стори, че тя мълви през неговата уста. Вероятно случайна асоциация, но беше изключително крийпи и силно.

Claymore
Ascendent

Post by Claymore » Wed Apr 20, 2011 5:15 pm

Значи седя си аз полузаспал тази сутрин в тролея, слушам си Florence + The Machine, пътувам към училище и хоп!- пред мен изскача билборд на Game of Thrones със Едард Старк на Желязния трон. :shock: Най-фрапиращото е че плаката е на английски. Това в другите градове има ли го бре? Иначе, още не съм гледал първи епизод но съм хайпнат и се надявам да е добър.

Trip
Moderator

Post by Trip » Wed Apr 20, 2011 5:32 pm

Дали да не й сложим едно spoilers на тая тема (в смисъл, не на спойлери от книгата, а само на такива от сериала)?

raylight
Sorcerer

Post by raylight » Fri Apr 22, 2011 11:04 pm

Някой чете ли го това ревю :lol:

Game of Thrones,” is a costume-drama sexual hopscotch, even if it is more sophisticated than its predecessors. It says something about current American attitudes toward sex that with the exception of the lurid and awful “Californication,” nearly all eroticism on television is past tense. The imagined historical universe of “Game of Thrones” gives license for unhindered bed-jumping — here sibling intimacy is hardly confined to emotional exchange.

The true perversion, though, is the sense you get that all of this illicitness has been tossed in as a little something for the ladies, out of a justifiable fear, perhaps, that no woman alive would watch otherwise

:shock: :shock: :shock:

http://tv.nytimes.com/2011/04/15/arts/t ... eview.html
В традициите вграждаме себе си – ценностите си, светогледа си, паметта си, мъдростта си, себе си жертваме, за да предадем своите познания, но и страхове на бъдещите поколения през хилядолетията.

Mushu
Aes Sedai

Post by Mushu » Fri Apr 22, 2011 11:21 pm

Ммм, ако беше прочел малко назад темата, щеше да видиш, че сме го чели и разисквали колкото може... :wink:

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Apr 22, 2011 11:31 pm

Благодаря ти, Рейлайт!!!
And you can't dance with a devil on your back...

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Sat Apr 23, 2011 5:28 pm

Най-сетне го гледахме и ние. Поразочарована съм някак, но то сигурно е заради прекаляването с хайпа преди това. Тук много хора пищяха от музиката - на мен ми беше ок така. ОП-а се връзва с Геймса такъв, какъвто го знам. Музиката в сериала е ненатрапваща се и почти незабележима. Така не разсейва зрителят и го оставя сам да прецени кое как да почувства, освен това създава някаква самовглъбеност на сетинга - това е суровият север, там тишина и вой на вятър и вълци са най-основните неща за чуване и без това.

Моят основен проблем е със сюжетната нишка на Денерис, през която е прецапано толкова форс-мажорно, че в нея не е останало нищо от оригиналния фийлинг на историята. Не виждаме как Денерис малко по малко бива съблазнена от културата на дотраките. Това съблазняване почна от сватбата, с подаряването на кобилата, с която тя още тогава почти се сля, щото й беше първият досег със свободата. После онази супер нежна първа брачна нощ с Хал Дрого, където той направо я накара да ПОИСКА да е с него, въпреки страха й и на Висерис изпълненията. Какво бяха направили от нея??? И защо за бога??? Не-то, което Дрого казваше, звучеше като няква заповед там. Накрая я опъна като животно на скалите - Емо разправя, че сцената била по-бавна, за да не изглежда като рейп. Кво ти - с ква грубост и безкомпромисност я разсъблече и и откопчи ръцете, стана ми гадно направо. Не ща да гледам стеретипно бездушни в дивотата си диваци и гневна Денерис. В книгата имаше и много любов и то някак друсана - все едно всичкото това беше някакъв наркотичен сън на Денерис. Тук нищо не е останало от това.

Висерис иначе е чудесен, цветът на веждите и очите му изобщо не ми пречи. Той си беше изключително жалък и истеричен и в книгата - тук са го пресъздали 1:1. На Денерис очите са много интересен цвят, въпреки че не са лилави, така че ефектът от тях си остава.

Фамилия Старк са убийствени (Шон Бийн Е Нед Старк и съм влюбена в Бран и Аря), с изключение на Кейтлин, която наистина си представях малко по-млада и хубава. Но актрисата има присъствие и излъчва достойнството и властността, които Кейтлин трябва да излъчва, та ще я търпим някак. Тя и в книгата не ми стана поносима веднага. Децата изглеждат по-големи, отколкото би трябвало да са - Джон, Роб и Санса особено. Са, Джон и Роб трябва да са някви юноши бледни, тук са почти в 20-така, че и след него. Санса 13 годишна??? Не нам таким. Иначе тя си изглежда доволно куха и плитка, чудесно е избрана! Нейният Джофри също е съвършен - всеки път като го видя ме избива на агресия, толкова е гнусен.
Ланистърите са великолепни, особено Тириън, но Церсей наистина ми стои някак бледовата там засега. Малко по-вулнеръбъл е направена, но това не е лошо. Само не разбрах защо секс сцените в тоя сериал са задна прашка всичките, но може до края на сезона да ми се изясни. Надявам се да не е поради евтин натурализъм и жалки опити да ни покажат колко суров е суровият сетинг.

Робърт е много правилен. Мисля, че ще се справи чудесно с капризния променен от властта си монарх.

Фентъзи зомбитата са ок. Вълците обаче нещо много ми липсват. Дано нататък ни покажат колко са привързани децата към тях. То тук нямаше време за това. Иначе символизма на вълка, убит от парче еленов рог, заради който някой се оплакваше по-нагоре, и в книгата не стана ясен веднага.

Как да е. Това е само първи епизод. То интересното тепърва предстои, така че вероятно е глупаво да очакваме кой знае какво на тоя етап от време. Но определено съм попадала и на по-добри и увличащи пилоти от тоя.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Amikae
Ascendent

Post by Amikae » Sat Apr 23, 2011 6:35 pm

Абе истината е, че просто прекалено много е сбито в един епизод. Това съдържание може би беше по-удачно да се разпъне на поне 2 епизода. С такова свиване на матриала, надали ще успеят да развият особено добре персонажите.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Sat Apr 23, 2011 7:02 pm

Мерси, Христино, че и ти си на моя акъл за рейпа на Денерис! :) Бях се захванала да се притеснявам!
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Sat Apr 23, 2011 7:45 pm

Като стана дума за денерис - тя не трябваше ли да е с печат на гъза "pedobear approved", а не тази зряла жена дето я разгледахме толкова добре в епизода? Поне в началото май беше на 13-14 години?
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Dr. Horrible
Forsaken

Post by Dr. Horrible » Sat Apr 23, 2011 8:11 pm

Оф, мен също ме разочарова някак… Визуално е страшно добре направено, в HD е същински пир за очите, цветовете, детайлите, съчетанията, декорите, костюмите… Мога да седя и да си го гледам по цял ден.
Но на емоционално ниво не ме впечатли никак. Всичко ми изглеждаше някак повърхностно, на места е хваната е формата на книгата, но съдържанието е празно. Единствено финалната сцена събужда някакви чувства в мен, почти всичко останало – фейл. Напълно съм съгласен с Амелиа за Денерис. Това е образ с такива психологически дълбини, който изглеждаше доста повърхностно в сериала. Да не говорим, че актрисата беше по-пухкавка, отколкото си представях Дени.
И всъщност като цяло май съм от онези, най-вероятно несправедливи към сериала, фенове, които са готови да мрънкат за всичко. Защо Таргариен имат гадни тъмни вежди, защо нямат лилави очи, защо в Зимен хребет няма сняг, нали падналата глава се търкаля в снега, нали умрялата вълчица е намерена в снега, каква е тази зелена трева… И защо Роб и Джон са толкова стари и защо, защо, защо Санса е висока два метра?! Девойчето има някакво арогантно излъчване, нагло и зло и изглежда сухарски, а Санса трябва да е доверчива и наивничка, да мечтае за свят на красиви дами и достойни рицари… Тя е добро и мило детенце, малко птиче, просто е глупавка. В сериала не я видях такава, освен може би в сцената с Церсей, но и там за секунда.
От друга страна си имаше някои доста точни актьорски попадения. За Шон Бийн две мнения няма. Джофри също беше съвършен, както и Робърт, както и Тирион, и Аря, и Бран. Кейтлин и аз си я представях по-млада, но актрисата има страхотно излъчване, просто докарва могъщ поглед така че я одобрявам. И Джайм беше супер як, “Are you completely mad?” и “I heard you the first time!” бяха може най-кефещите ме реплики от епизода.
Та така… Обективно като за първи епизод на сериал бих му дал 8 от 10, но ако трябва да го сравнявам с това, което ми бяха дали първите глави на книгата – 3 от 10. Ще видим и натам как ще продължат. :)
But goddamn,
you got me in love again

Vash
Paragon

Post by Vash » Sat Apr 23, 2011 8:32 pm

Това ми напомня, че за щастие не съм чак толкова голям фен на книгата и не ми се налага постоянно да правя сравнения :). И също така ме радва, че "децата" са ги посъстарили, което обяснява и възраста на Кейтлин, всъщност. И Церсей е такава, каквато винаги съм си я представял. Май получих точно това, което очаквах, с изключение на музиката :D.

"It was an octopus, centipede, spider kind o' thing, but they was a haff-shaped man's face on top of it..."

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Sat Apr 23, 2011 9:32 pm

Ами то за възрастта - в книгата събитията се развиват 14 години след узурпирането на престола, а в сериала - 17 години. В книгата Бран е на 8, а тук е на 10. Очевидно е умишлено - онова ревю (и аз ти благодаря, Рейлайт!!!) го видяхме какво е, сетете се какво би станало ако имаше мас чилдрен рейп. Друго си е 17-18 годишна мома да я опънат на задна прашка, съвсем различно е някакво 13-14 годишно девойче. Щото тя в книгата първата им брачна нощ не беше рейпа, дето го видяхме, но нататъка Дрого си я яхаше, чак докато тя не успя да му влезе под кожата.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Sat Apr 23, 2011 9:48 pm

Затова явно и дъртите са толкова състарени :wink:

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sat Apr 23, 2011 9:55 pm

Хора, стига сравнявали с книгата! Първо, това е СЕРИАЛ. Епизоди, които трябва да следват не просто сюжет, но и вътрешна логика, динамика и т.н. Не може да се търси всичко да е едно към едно. Споко, Денерис НЯМА да пропусне да си намери свободата и любовта с Хал Дрого.

Второ, и по-важно, това е ДРУГО произведение, не книгата. Някой вече спомена Властелина - там помните ли колко чутовни разлики имаше спрямо оригинала? А помните ли колко чутовно добър е?
And you can't dance with a devil on your back...