Като тръгнахме за "Под Игото" и Вазов (никога не ми е харесвало и на мен) и за темите-клишета, се сетих за една тема на Мор, която той ми беше пращал едно време, точно за "Под игото". Беше написал собственото си мнение за героите и въобще за романа и честно, беше ми кеф да го чета

.
А когато трябваше да пиша тема за домашно или за класно, докато още бях сериозна ученичка (бележкарка) си ходех на уроци да ми ги пишат и после ги учех наизуст. Но животът учи на хитринки

и след 9-ти клас просто ме мързеше да ги уча наизуст, спрях и да ходя на уроци и установих, че със собствено произведени теми, абсолютно мои разсъждения, без да съм учила каквото и да било наизуст преди класно, изкарвах само 6-ци
*скромност, скромност, скромност...*
Edit: Е, Марфа, що за мнение за Йовков. Хубу, Елин Пелин, ще го преживея, кравите, дето мрат никога не са ме трогвали, но Йовков е гениален бе. "Последна радост" беше невероятен (всъщносто ще си е) разказ.
За партизаните в "Тютюн", да ви кажа, аз понеже не съм чела онези неща, за които Марфа спомена, че като малка са я карали да чете, и не съм с промит мозък. Вярно, че пре-спокойно можеше да мине и без Лилината сюжетна линия, но на мен ми беше още една драма и ми хареса, заради дълбочината на героите, разнообразните характери, знам ли...
А "Осъдени души" си го чета в момента, щото нямах много време преди и сигурно ще го насадя редом с "Тютюн", на "постоянно място в сърцето ми"

.