Marfa needs some halp!!!

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Post Reply
Marfa
Moderator

Marfa needs some halp!!!

Post by Marfa » Fri Jan 28, 2011 9:28 pm

В края на изложението ми ще се запитате що не съм сложила направо анкета. Не съм, защото не ща да манипулирам вота.

Ще пиша дипломна работа, за целта трябва да направя сайт или блог, или каквото там се сетите, на библиотечния отдел, в който работя, който се казва отдел Регионална история, Справочно-библиографски услуги и Информационен център. Информационният център е все едно интернет-зала, ама безплатна, ако си потребител на библиотеката. В справочния се правят библиографски справки по зададени теми, които могат да бъдат най-разнообразни, включително "Технологични трудности при производството на бръснарски ножчета в началото на 21 век". Отдел Регионална история очевидно се занимава с историята на региона.

И сайтът трябва да стане интересен.

Затова питам. Вие какво бихте очаквали да прочетете, какво бихте искали да прочетете и какво категорично не бихте искали да четете? Кое би ви било интересно?

Много ви моля, наистина е важно за мен. Разчитам на вашето съдействие! :oops: :oops: :oops:
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

moonlight
Warmage

Post by moonlight » Sat Jan 29, 2011 8:51 pm

Ми, то заглавието на отдела звучи много скучновато, ама де да знам какво бих търсила в подобен сайт...
На първо мислене (без много напън), родих следните идеи:

1. Нещо като тривия игра. Въпрос на деня: коя година в нашия град е създаден първия фризьорски салон? И отдолу три варианта за отг.например... някви такива интересни дребни фактчета, които могат да усмихнат деня на някого. Или пък каре "Знаете ли, че?"

2. Вие тия библиотечни справки, дето ги правите, плащат ли ги хората? Ако не, на тоя сайт/блог може да се публикуват такива справки например.

Друго не сещам засега :dunno:

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Sat Jan 29, 2011 10:00 pm

Списък на книгите и добра търсачка, която да ги намира, са ми най-важни май. Въобще, ако изложите на сайта всичката информация, която хората могат да научат БЕЗ да им се налага да ходят там на място, ще е супер

Иначе може да се сложи нещо за историята на библиотеката (или поне тия три отдела), описание на това, с което се занимават и на кадровата структура (може да наслагаш насилено усмихнати снимки на всички - от шефове, до чистачи, с обяснения на длъжността им в термините на "оператор на биологична единица" - тук са много вървежни тия работи), информация за свръзка, информация за клиентите - примерно какви услуги се извършват, срещу какви цени и т.н. Няква guest book за клиентски коментари също може да се сложи.

Иначе сайтът може да е интересен и без разни игри по него - то си зависи от дизайна. Аз предпочитам добре подреден и семпъл сайт, в чиито менюта да се ориентирам и да си намеря нужното инфо лесно, пред някакъв много хип и куул (кат Мак нали), но объркващ и неясен дизайн.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Sun Jan 30, 2011 10:39 am

Самият библиотечен сайт си има много читав каталог, Амели, така че това точно отпада като идея. Но инак за дизайна и пр. си права. А може и игричка да има някаква, що пък не. Справките ги плащат хората, но може да се сложи нещо като "най-необичайна справка", ме подсетихте току-що. :)

Уук.

JohanVladimir
Sorcerer

Post by JohanVladimir » Sun Jan 30, 2011 5:56 pm

Имам някаква най-обща представа за начина, по който хората мислят локалната история и себе си като част от нея. Затова:
- важни дати/празници: най-интересните събития от регионалната история във факти и документи, накратко с отпратки;
- важни места: локации, паметници и извори към тях;
- важни личности: свързани с горните неща, хора, които са се превърнали в емблеми на общността.
Ако търсиш интерактивност, може да направиш системата отворена, като дадеш възможност на читателите да добавят дати, места, личности, които те смятат за важни като част от историята на региона.

Edit: Обясних го с краката си, да не говорим, че и не знам дали съм наясно какво точно се опитваш да постигнеш. Ако искаш, да си пишем в скайп?

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Sun Jan 30, 2011 7:11 pm

Искам! Там съм marfieta. :) Обаче идеята ти е много хубава, записвам! :D

Уук.