Северна Америка - по-близка, отколкото ни се иска

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Mon Jan 10, 2011 10:23 am

Хм. Ако става дума за това да издадат на всеки американски гражданин или временно пребиваващ по едно кажгоде с X.509 сертификат, така че да може да подписва разни неща електронно и по този начин да се идентифицира, това е почти OK - то различни организации в американското правителство така или иначе вече имат достатъчно големи права за достъп до дори повече информация, отколкото трябва на едно certificate authority.

Ако става дума за това да изискват автентикация с този X.509 сертификат за повечето online-транзакции (като например браузване на уебсайтове), това не е OK.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Mon Jan 10, 2011 11:07 am

Moridin wrote: Според мен има грам истина в това, че трябва да караш детето си да се занимава повече с наука и изкуства, че само никога няма да хване, и донякъде се кефя на факта, че сред тях почти всички свирят на пиано, но първо покъртителната кофа лайна, които тая лелка е излязла в статията, възпитава не човек, а машина, и второ, колкото и да не излизаха и да си правеха упражненията по цял ден, пак ми дишаха праха в японско :mrgreen:
Тук мога да внеса малко опит - по една случайност като бях в гимназията имаше представители съученици типа описан по горе. Единия - Страхил Пастухов имаше спечелена олимпиада по химия и биология (световна), Другия - Димитър Жечев имаше световна титла по математика.
Че и двамата отделяха изключително много време за упражнения беше факт.
Но в същото време им се позволяваше да си правят каквото си искат изван упражненията (които самите те си ги налагаха). И доколкото ми е разправял Страшко в Австралия на финала на химията докато китайците са циклели последния ден европейците са излезли да се разхождат.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Mon Jan 10, 2011 11:50 am

Мда, и аз имах няколко съученици ходили на международни олимпиади, никой от тях не беше от типа гледано в клетка дете, дори напротив. От друга страна, може при музикантите да действа по-добре, доколкото е различна настройка на ума. Бтв, от личен опит, ругаенето няма ефект.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

thunder
Forsaken

Post by thunder » Mon Jan 10, 2011 1:45 pm

RRSunknown wrote: Тук мога да внеса малко опит - по една случайност като бях в гимназията имаше представители съученици типа описан по горе. Единия - Страхил Пастухов имаше спечелена олимпиада по химия и биология (световна), Другия - Димитър Жечев имаше световна титла по математика.
...
Страхил си го спомням. Пича взе бронзов медал от Мелбърн, т.е класира се между 50 и 100-но място някъде там :wink: Димитър Жечев не съм го чувал, но тогава един съученик на Морви (и съответно мой съвипускник) взе първото място на световната олимпиада по математика. Т.е не златен медал (какъвто получават първите 10-20 човека мисля), а "златния" златен медал.

Не одобрявам всичко, което китайската майка е написала - цялото слагане на хора под общ знаменател примерно, но има point в едно нещо - всичко хубаво наистина става с много работа. Нищо не идва наготово - трябва да се работи, колкото и да си умен и интелигентен -ако те мързи ще го издухаш и тва е. Методите и са доооста екстремни обаче...

Сега се замислих, че ако имам деца и аз бих им забранил телевизията. И ще им огранича достъпа до компютъра :) Но да растат в саксия - не, в никакъв случай. Освен това задължително трябва да се занимават със някакъв спорт - плуване, ходене на планина, ски, по едно колело за всяко дете ;) Любителски, че професионалния спорт е пак извращение. Здрав дух в здраво тяло и т.н.
Scalpel. Sponge. Magic Wand!

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Mon Jan 10, 2011 2:28 pm

Аз не бих забранявала телевизията. Не бих ги оставяла да стърчат само пред телевизора, бих сложила някакви граници, но ако израстнат с телевизията като забранен плод ще им се види голямо чудо като наистина се запознаят с не я и рано или късно ще си го наваксат наведнъж. Иначе ясно, че има някакви истини в тази статия, но са достигнали чудовищен екстремизъм.Мен ме потресе главно случката с детето, което не можело да става от пианото, докато не научи някаква все пак сложна песен (в смисъл, това с двете ръце в различен ритъм си е голяма болка).

Според мен доста родители бъркат подтискането с оформянето на характера, а то не е едно и също. Ако успееш да възпиташ детето си така че да не гледа отдадено Биг Брадър, понеже е тъпотия и то самото вижда, че тези отношения са болни, това е хубаво. Когато пуснат ВИП Брадър и то е само в къщи, пак няма да го гледа. Ако обаче само му повтаряш , че не му е разрешено и да не смее да ти се прави на нагло и да пита защо, със сигурност ако го добара, ще гледа ВИП Брадър и с повторенията. Нещата, които просто се подтискат рано или късно излизат.
I don't wanna die

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Mon Jan 10, 2011 3:08 pm

Да не забравяме че в доста случаи (за които нямя статии защото очевидно не са успели деца) става точно обратното - изперкване в един момент и бунт против системата.

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Mon Jan 10, 2011 3:29 pm

Morwen wrote:Аз се чудя къде беше темата за китайците на Амелия, обаче не ми се търси...
http://online.wsj.com/article/SB1000142 ... l?mod=e2tw
Статия относно това как някои китайски родители възпитават децата си. Общо взето се обяснява, че ако забраниш на детето си всичко, освен това, което ти искаш за него (и това са много унифицирани неща, независещи от детето) ще го възпиташ най-добре и ще постигне най-високи успехи. Вижда ми се ужасяващо бездушна.
Доста плашещо, поне до където го прочетох. Надявам се да е излъгала, че иначе... Иначе ми е интересно китайската майка колко време свири на ден. Сериозно. Децата се учат най-добре от пример - виждат, че мама прави нещо с удоволствие и решават поне да се пробват. Иначе аз лично познавам немалко хора, чиито амбициозни родители са ги карали да свирят на пиано като малки, като резултатът обикновено е бил твърде бързо спиране и намразване на инструмента. Бтв, това според моя опит не е особено вярно:
the first hour is the easy part. It's hours two and three that get tough.
Когато започвах да се уча, именно първият час ми беше проблем, основно заради болката в пръстите. Свирех по два часа всеки ден в продължение на около половин година, като по-късно малко му поотпуснах края и карах колкото мога - т.е. между половин час и осем часа дневно, в зависимост от настроение, кондиция и т.н.

А начинът на възпитание просто... Ругатните, крясъците, налагането на собственото желание и тъй нататък изобщо не са добра политика. Ако креснеш няколко пъти на детето си, че е боклук, накрая то ще реши, че е боклук. Може и да изкарва високи оценки, но като го прави от страх да не му одереш кожата, какъв е смисълът? Нали като излезе от сферата ти на влияние, ще спре с "успехите"?
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

Zee
Adept

Post by Zee » Mon Jan 10, 2011 4:54 pm

Интересно какви възрастни израстват от тези деца? По-щастливи ли са от онези с не така строги родители? Действително ли са по-успешни в живота, както твърди майката?
Дали няма да изпаднат в депресия и да се самоубият заради нещо, на което повечето биха махнали с ръка - някоя двойка в училище, например? (Тук ми се мержелее някакъв древен спомен за отличничка, която се самоубила, защото получила четворка...)

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Mon Jan 10, 2011 6:18 pm

О, имаше съвсем действителен случай с ученик, който се хвърли под влака заради ниска оценка. Във варненско това. Все едно, това от статията е пълна простотия. Прилича на похватите, описани така добре от Виктор Юго в "Човека, който се смее" - слагаш дете в делва, за да си отгледаш човек с формата на делва, че да има кой да те весели в дългите зимни вечери. Това си е чиста проба насилие над личността и наистина няма оправдание.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Mon Jan 10, 2011 9:04 pm

Казваме ние, все пак.
Докато единствената човешка цивилизация на около 3500 години твърди друго :Р

Разбира се, това само доказва, че са му фанали очевидно цаката как да държат хората в подчинение. Чудя се все пак дали винаги са били така, или по комунистическо са станали. Щото от друга страна аз намирам китайците за доста мързеливи, небрежни и невъзпитани хора, колкото и да залягат над учебниците. И бтв не виждам как това, че успяваш с електротехниката и пианото те прави автоматично интелигентен, а точно ТОВА ти трябва да се бориш в живота. Не шестиците. Интелигентен те прави опитът - точно онзи, който придобиваш от слийпоувър партитата, пикниците, социалните контакти, с които трябва да се оправяш сам. Интелигентен те прави развиването на интересите ти и откриването на зависимости в света. Зубраческата упражненческа офанзива може и да те прави зверски добър в свиренето на четири ръце или в математиката, но това как ти помага не е много ясно. А и както някой каза - ами какво за онези 1 милиард китайци, които НЕ СА успели да станат някви генийчета?
:mrgreen:

Вкратце, статията е малко прекалена, може би нарочно. Не вярвам да е чак така ситуацията. Но че китайските родители командорят бясно децата, а американците се изприщват да ги докоснат с пръст - смятам, че и двете са верни, и двете не водят до нищо добро.
This is it. Ground zero.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Mon Jan 10, 2011 9:18 pm

б.т.в. Има ли изобщо китайски достижения в науката в последното време или всичко произвеждано там се краде от Франция (ел двигателя който изтече), Япония и откъдето другаде се отвори възможост.
единствената човешка цивилизация на около 3500 години
Хиндия ?

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Mon Jan 10, 2011 9:58 pm

Е китайската май е по-стара, а и по-хомогенна. Индия никога не е била една държава от началото, та до 1950-та.
This is it. Ground zero.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Mon Jan 10, 2011 10:21 pm

Moridin wrote:Казваме ние, все пак.
Докато единствената човешка цивилизация на около 3500 години твърди друго :Р
Всъщност почти всяка достатъчно стара цивилизация твърди това, единственото което показва факта, че го твърди и досега, че не е много гъвкава:)
Е китайската май е по-стара, а и по-хомогенна. Индия никога не е била една държава от началото, та до 1950-та.
Знаеш ли колко китайски диалекта (включително с ранг на език) има?:) Общото събиране на данъци не прави една нация хомогенна:)

Вкратце, статията е малко прекалена, може би нарочно. Не вярвам да е чак така ситуацията. Но че китайските родители командорят бясно децата, а американците се изприщват да ги докоснат с пръст - смятам, че и двете са верни, и двете не водят до нищо добро.
Мда, и аз предполагам, че статията е хиперболизирана нарочно, а и вероятно все пак тези крайности са малка част от случаите. Явно от Уолстрийт Джърнъл са се усветили, че се оливат (включително с неща, които могат да се тълкуват като расизъм) и са пуснали това http://online.wsj.com/article/SB1000142 ... 85228.html .
I don't wanna die

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Mon Jan 10, 2011 10:51 pm

Знам колко китайски диалекта има, тъй като прекарвам 10% от съзнателното си време в езиковедски статии по укипедия. Също така знам, че за разлика от Индия, където има официално признати (не знам точната бройка, но са над 50 обезателно) много и бая различни езици, за които никой не спори, че са такива, за китайските диалекти тоя спор продължава и досега.

Общите данъци правят държава, както доказва и Римската империя, а дори и да не го правеха, китайския народ, група народи или хора с общо минало продължават да са значително по-сплотени от тези на индийския полуостров.

И ти перфектно знаеш това, тъй като общата ти култура е доста над това ниво, така че щеш ли да обясниш какъв беше точно смисълът на това конкретно включване в този конкретно контекст? :)
This is it. Ground zero.