Не е по темата, ама какво толкова :) В първи курс на едно лабораторно упражнение по химия с един приятел си направихме скромен опит - запалихме малко количество магнезий, за да видим как са действали някогашните светкавици. Резултатът беше удовлетворяващ, макар и да не си спомням подробностите. Но определено не беше опасно. Обаче една колежка доста се възмути от това с думите "Сашко! Същински Сашко!" - само не помня към кого точно бяха насочени. Оказа се, че въпросният Сашко бил съученик на девойката и бил любител на опити със засилени светлинни и звукови ефекти - върти ми се в главата нещо като метален натрий в тоалетната чиния като едно от по-ефектните изпълнения (откъде ли са го взели този натрий?).Roamer wrote:Не ако взривят лабораторията, а ако просто прелеят грешното нещо в грешната колба и то каже "пуф!" - нещо, което като че ли има доста по-голям шанс да се случи от запалването на цялата лаборатория. ........
Всичко това го разправям по повод на това, че wannabe-химиците (а и не само химици) все пак могат да бъдат доста опасни за себе си и за околните с минимален набор подръчни средства и с реактивите, налични в обикновена университетска лаборатория. Между другото, лесно може да се намери в интернет рецепта за получаване на х3кс0г3н - наистина изисква определени навици, но не ми изглеждаше чак толкова трудна и изискваше доста обикновени изходни вещества (пиша го така с надеждата, че търсачките няма да го засекат, за да не ни/ме подхванат разни специализирани служби).