Оскарите

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
User avatar
Alexis
Forsaken
Posts: 2684
Joined: Sun Jan 11, 2004 4:57 am
Location: In front of the computer

Post by Alexis » Wed Mar 02, 2005 9:58 am

Аз лично спайди го гледах с много повече интерес от ХП 3, чиято мрачна атмосфера ме издразни неимоверно.
Hic locus est ubi mors gaudet succurrere vitae

Обичам си аватара!!

Die, Fanboys <- a blog for random anime bashing and raving

User avatar
armageddon
Forsaken
Posts: 2936
Joined: Tue Jan 13, 2004 10:24 am

Post by armageddon » Wed Mar 02, 2005 12:47 pm

Alexis wrote:Освен това The Incredibles стана най-добра анимация : ))
Incredibles просто нямаха конкуренция в категорията.

Morgana
Paragon
Posts: 658
Joined: Sun Dec 19, 2004 7:34 pm

Post by Morgana » Wed Mar 02, 2005 1:47 pm

Много скучни ми бяха тазгодишните Оскар-и, както и миналогодишните, както и по-миналогодишните. Тази церемония ми се струва толкова изкуствена и ме лъха на нафталин. Предполагам, че това са последните Оскар-и, които гледам. И без друго всички филми, които на мен са ми харесали от изтеклата година, почти никога не са номинирани или не получават награда, ако са. Номинират се все някакви тежки драми, дето никога няма да ги гледам дори и един път, камо ли втори. И режисьори и артисти като че ли се стремят да правят филми, подходящи за номинация. Тазгодишната драма, Момиче за милион долара, не съм я гледала, няма и да я гледам - по начало мразя бокса, а пък да гледам и жена боксьорка... блях, все едно каква и е драмата. Авиатора също не съм гледала, но може и да му хвърля едно око, когато излезе на DVD. За раздадените награди - толкова бяха предвидими, че чак досадни. Някой съмнявал ли се е, че Хилари Суонк и Джейми Фокс ще вземат Оскар-ите си? Аз поне, не. Никакви изненади в която и да било категория /прозяв/.
Единственото, което ме впечатли, беше добре направената и елегантно аранжирана сцена. Водещият - нима сте очаквали нещо повече от Крис Рок? Бионсе - офф :evil:. Кейт Уинслет отново остана разочарована; когато бяха номинациите за Титаник, тя беше единствената номинация, която не взе Оскар, спомням си тогавашната и силно разочарована физиономия. Какво ли и е било сега? Но честно казано, колкото и да възхваляват сега ESOTSM, ролята и в този филм ама хич не беше за Оскар, по мое мнение.

Аз поне ще си чакам с по-голямо нетърпение филмовите награди на MTV. Много по-забавни са ми, филмите, които се номинират, са все от моя wish list, а самата церемония е голям купон. :)
pulled out

zhivik
Archmage
Posts: 2252
Joined: Fri Jul 09, 2004 3:59 pm
Location: Off from the circus

Post by zhivik » Wed Mar 02, 2005 2:05 pm

Ами то церемонията на Оскарите по принципи си е най-вече показване на скъпи тоалети и подмазване пред маститите продуценти, няма какво да се лъжем. Сигурно сте видели колко отегчени изглеждаха Джони Деп и Шон Пен.

Иначе наградите може и да са били предвидими, не знам. Аз поне се зарадвах на Джейми Фокс, защото много хора го свързват най-вече с комедийните му роли, а не със сериозните, като в "Any Given Sunday", "Ali" или "Collateral" (за който също беше номиниран, ако някой не е забелязал). А, и искам да кажа, че на мен Хилари Суонк ми е симпатична, нищо че наистина има леко конска физиономия :)

Колкото до това кой е заслужил или не, това си е един мноооого дълъг спор. Ако питате мен, най-доброто актьорско изпълнение на 2004 г. така и не бе номинирано (Джим Кери в "Eternal Sunshine of the Spotless Mind"), ама от мен нищо не зависи. Аз вече съм се отказал да тръбя за справедливост, така че ако някой добър актьор/филм/режисьор вземе награда, просто се радвам за тях.

А пък и не малко други награди по света се дават не заради достойнствата на даден филм, а поради други (политически или финансови причини). Ще дам само един пример - Златната палма на Майкъл Мур за "Фаренхайт 9/11" - така че вече съм загубил вяра, че каквито и да са награди могат да са обективни.
This signature is not yet rated

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Wed Mar 02, 2005 3:27 pm

Аз не го превъзнасям Бласъка (това за Моргана), както си личи в новия брой ;)

Иначе за Невероятните - ясно, че нямаха конкуренция, ама то и как, като не номинираха ДОРИ Innocence :/
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
armageddon
Forsaken
Posts: 2936
Joined: Tue Jan 13, 2004 10:24 am

Post by armageddon » Wed Mar 02, 2005 3:43 pm

Хммм, не твърдя че съм гледал всички номирани (Shark Tale звучи като ужасно копие на Немо) или всички анимационни филми през годината (освен Innocence, които междувпрочем съм си отбелязъл да гледам, май и Полярния Експрес поне е заслужавал номинация, както подочух), или въобще че цялата работа не е била нагласена (както лично за мен са повечето награди въобще), ма ми се вижда малко трудно Innocence да е е по добро от Невероятните, които са просто ... брутални, въпреки че си остава 100 % филм на Дисни със всичките му там бозави концепции за семейството и тям подобни морални глупости. Но пък пак казвам че не съм го гледал ... още. Може и да съм на друго мнения след като го гледам.

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Wed Mar 02, 2005 3:50 pm

Мен вече искрено ме отвращават техните боклуци. Останаха си с един хубав филм (Императора), в който НЯМА семейна боза, след което се опитват да имитират геговете оттам в разни утвърждавания на семейните ценности. Не съм го гледал Феноменалните, нито възнамерявам. Инъсенс просто не е детски филм изобщо. Макар и по-слаб от оригинала, той си е сериозна философска притча, която средният американец просто нема как да вдене... Затва и не е номиниран дори.
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
armageddon
Forsaken
Posts: 2936
Joined: Tue Jan 13, 2004 10:24 am

Post by armageddon » Wed Mar 02, 2005 3:59 pm

Какъв Император? Последния филм на Дисни, (щото за теб не знам, но аз все пак правя някаква разлика м/у Дисни и Пиксар) които гледах, защото поне малко ме е бил заинтригувал май беше Мулан. Или и аз не помня вече кой е бил ма е бил по онова време.

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Wed Mar 02, 2005 4:04 pm

Омагьосания Император, който СИ Е на Дисни. А аз разлика между двете не правя. Едни и същи хора ги правят филмите и в двете студия, доколкото знам, пък и са абс еднакви така или иначе...
And you can't dance with a devil on your back...

zhivik
Archmage
Posts: 2252
Joined: Fri Jul 09, 2004 3:59 pm
Location: Off from the circus

Post by zhivik » Wed Mar 02, 2005 4:20 pm

Едни и същи хора ги правят филмите и в двете студия, доколкото знам, пък и са абс еднакви така или иначе...
Това не е вярно. Pixar си е напълно независима компания от Disney, и, между другото, е собственост на Стийв Джобс, шеф и основател на Apple. Disney е само разпространител на филмите на Pixar. В интерес на истината, The Incredibles е може би последния филм, разпространяван от Disney, тъй като по-рано тази година Джобс отказа да поднови споразумението с тях.

Колкото до The Incredibles, според мен те нямат нищо общо с милозливите бози на Disney, дори само заради това, че във филма хора мрат на ред. Освен това, хуморът е по-скоро за възрастни, отколкото за деца, както и във всички останали филми на Pixar, и според мен разликата между анимация на Pixar и Disney е очевидна.

Иначе съм съгласен, че анимациите на Disney са бози - просто са почти изцяло предназначени за зрители до 5-годишна възраст ...
This signature is not yet rated

User avatar
Matrim
Moderator
Posts: 5266
Joined: Mon Dec 22, 2003 10:58 pm
Location: Remedy Lane

Post by Matrim » Wed Mar 02, 2005 6:04 pm

Alexis wrote: И все пак някой забеляза ли, че хуморът на водещия беше много, ама много некадърен.

С това няма как да не се съглася.
А, и искам да кажа, че на мен Хилари Суонк ми е симпатична, нищо че наистина има леко конска физиономия
Значи не съм бил само аз човекът, който смята така, това малко ме поуспокоява. :wink:
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

User avatar
Ghibli
Elder God
Posts: 5774
Joined: Sat Dec 20, 2003 11:36 am
Location: not really here

Post by Ghibli » Wed Mar 02, 2005 7:41 pm

И аз ги гледах без никакво вълнение оскарите тази година, за първи път ми се случва и малко се натъжих дори. Стана ми едно носталгично за преди години, когато бих станала в 3 часа, само да ги даваха по тогавашната телевизия. В днешно време най-интригуващата част от церемонията е кой как е облечен. Дори шоуто - музикалните изпълнения и т.н. - не е на онова ниво, което помня отпреди. Навремето имаше балети, грандиозни изпълнения на номинираните песни... А сега - Бионсе - нищо й няма, но... само аз ли мисля, че пя ужасно? Няма го блясъкът. Най-големият проблем е , че самите награди се дават по политически критерии. Толкова явно стана напоследък, че чак ми беше противно да гледам Дж. Фокс (колкото и добър актьор да е) да държи петминутна сълзлива реч за баба си - при положение, че на награден се полагат 30-тина секунди и на всеки друг освен на пордения черен актьор биха напомнили да приключва - пускали са музика на много хора, Ейдриън Броуди например... (А тогава беше един от малкото случаи, когато искрено се зарадвах за човека и за филма.)
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

User avatar
Lubimetz13
Mistborn
Posts: 1307
Joined: Sun Feb 01, 2004 1:37 pm
Location: Sofia, BUL / Baltimore, MD

Post by Lubimetz13 » Wed Mar 02, 2005 8:06 pm

Самите награди изобщо няма да ги коментирам, защото се боя, че клавиатурата ми ще позеленее от злобата, която ще изсипя отгоре(абсолютно неоправдано, разбира се, тъй като отдавна си повтарям, че не трябва да се ядосвам на такива глупости), но няма как да не се заяда, разобличавайки гнусните инсинуации за предполагаемите качества на "Феноменалните". Най-важната причина, поради която не харесах този филм, е компютърната анимация, която ми опротивява все повече и повече с всеки изминал прекалено ръбат или прекалено балонест филм. Абсолютна гавра с и без това позабърсания престиж на Оскарите е фактът, че сред трите филма, номинирани за анимация на годината, нямаше нито един нарисуван на ръка. Сега, ще кажете вие, това е бъдещето, няма шест-пет; ръчната рисунка е отживелица, в компютрите е бъдещият път на индустрията. Обаче на мен, да знаете, хич не ми пука - като е бъдеще, да си стои в бъдещето, вместо да ми пречи на настоящето. В момента, в тук и сега-то на киноиндустрията, същата не разполага с нито един компютърно генериран филм, който да нарека красив, без след това да си избълвам какаото през носа от смях. Това, разбира се, никак не би трябвало да притеснява The Incredibles(голяма мода това, чуждите езици, чак аз прихванах...), стига по останалите точки да отговаря на високите изисквания, които в болното въображение на умствено изостанал гибон се прилагат при връчването на Оскарите, като Шрек например. Но не би! Този филм е тъп, че чак заоблен, и много, ама непоправимо много скучен. Е, да, чух еретичните приказки за дълбокия смисъл, интересния хумор и само привидно елементарната история, но не открих доказателства за истинността им, по-дълбоки от локва насред пустинята Намиб. Филмът е правен за глупави деца, които да се възхитят, глупавите им родители, които да платят, и глупави критици, които накрая да омажат всичко със сърчица и рози. И те го направиха, о, да. Било смешно, а? Е, и дакелът е смешен, но не виждам това как ще му даде право да претендира, че е добър филм. Да не говорим, че хуморът, употребен в това творение, беше прекалено засрамен от останалата част, че да пусне нещо повече от гадно облаче стомашни газове и да избяга, облян в сълзи. На което аз се зарадвах, тъй като ми беше доста скучен, в интерес на истината. Другият пункт, където "Феноменалните" не просто куцат, ами се влачат с пъшкане, са самите те - героите. Никой не може и да предположи колко антипатични са ми станали тия "оригинални" типажи, дето уж били реалистични и отразявали истинския живот. Ми не са оригинални, не и след като ги има във всеки трети американски филм, а на всичкото отгоре са и глупави. Умствено изостанали, това имам предвид. То бива малко нагласена тъпота да има, че да се вържат едва кретащите обрати и препънатите чупки в сюжета("Какво търси той там?!", "Аз ти посочих синьото копче!", "Не трябваше да я оставяш сама!!!" и пр., знаете как е, когато сценаристите страдат от творчески запек, а срокът за предаване на момента с Кулминационното Предизвикателство И Спасяването На Света™ изтича), но такова нещо чак аз не изтърпях. Главният Лошко пък беше толкова неадекватен, жалък и олигофренясал, горкото животно, че почти успя да ми хареса. За капак на всичко, развръзката беше по-далеч от думата "неочаквана" и от водопадите Игуасу в Патагония. И това, моля ви се, ли било най-добрият анимационен филм на 2004 година? През цялото време, докато го гледах, единствената смислена асоциация, която можех да направя, беше с Макдоналдс. "Феноменалните" лъхат на Макдоналдс, това е. Като толкова държаха да е триизмерна анимация, поне можеха да го дадат тоя Оскар на Шрек 2 или "Полярен експрес"(който, между другото, има три номинации, но не и в категорията за детски филми, където му беше мястото), ама ха.

Както вече казах, за останалите Оскари няма да говоря. Е, поне не тряснаха оная ми ти простакеса Лив Тайлър, но това е малко успокоение при присъствието на Бионсе и наградата на Хилари Суонк(която, трябва да призная, в Million Dollar Baby все пак не беше толкова неприятна, колкото се опитвам да я изкарам)... Нищо де, Клинт Ийстууд и Морган Фрийман си спечелиха наградите, като първият дори свари да натрие носа на Скорсезе, който явно беше решил най-накрая да спечели и много яко се напъваше да успее. От чиста злобария ми е кеф, че не стана :)

zhivik
Archmage
Posts: 2252
Joined: Fri Jul 09, 2004 3:59 pm
Location: Off from the circus

Post by zhivik » Thu Mar 03, 2005 9:37 am

Lubimetz13, струва ми се че малко изместваш въпроса с художествените достойнства на анимационните филми. Според мен, не е необходимо да се очаква, че една анимация трябва да е на практика пренасяне на игрален филм върху рисунки/компютърна анимация. Ако беше така, тогава няма смисъл от отделна категория за анимационни филми, а те би трябвало да се номинират наравно с игралните. В такъв случай, напълно бих се съгласил с коментарите ти относно сюжет, развитие на героите и т.н.

Обаче, според мен това просто не е необходимо. Не отричам, че има много стойностни анимационни филми, особено в аниме-то, но поне аз смятам, че основната задача на анимацията е да забавлява, а не да праща особено дълбоки послания. По този критерий, аз мисля, че "Невероятните" наистина е един от най-добрите американски анимационни филми на 2004 г. Сега, тук можем направо да отворим отделна тема, каква трябва да е целта на анимационните филми изобщо - явно американците смятат, че трябва преди всичко да забавляват, и аз лично не виждам нищо лошо в това.

Колкото до героите, явно аз съм от малцината, които усетиха иронията в това филмче. В крайна сметка, това си е доста голямо задяване с всички комикси за супергерои и подобни. Според мен идеята, че супергероите трябва един ден да работят нормална работа от 9 до 5 и да не използват силите си е доста забавна. Не отричам, че към края "Невероятните" падат в клишето "спаси света за определено време и същевременно намери обратно път към любимите си" и т.н. Но за мен това се компенсира с иронията която се ръси по време на целия филм. Дори самия избор на злодей, който си беше умишлено абсурден, говори достатъчно. Между другото, героят се озвучава от Джейсън Лий, който бил предпочетен за ролята си в "Догма" (дяволът Азраел), така че иронията е пълна.

В крайна сметка, не е толкова важно дали "Невероятните" е стойностен филм или не. Ако някой не иска да го гледа, има пълното право да не го прави. Колкото до наградите, според мен е безсмислено човек да се ядосва, че някой е взел награда, а някой не. В крайна сметка, за мен най-добрата оценка на един филм е от зрителите, а не от някакви изчанчени награди, дори и да са Оскар.
This signature is not yet rated

Мила
Scholar
Posts: 100
Joined: Sat Jan 17, 2004 12:42 am

Post by Мила » Thu Mar 03, 2005 7:01 pm

пък аз от 3-4 години не гледам оскарите и живея в щастливо неведение кой спечелил кой изгубил, кой изял всички сандвичи с краставички на приема...

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest