Хомеопатия, антибиотици, тибетска медицина и биоенергии ;р

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Thu Oct 21, 2010 2:44 pm

Причините за настроенията против хомеопатията са описани подробно на предната страница.

Първо, няма абсолютно никакъв начин някой да бъде изцерен, използвайки медикамент, съставен единствено от 100%-ов разтвор на аква деснута. Излекуването в някои случаи може да се дължи или на плацебо-ефект, или на това, че човекът е бил болен от обикновена настинка, която, както знаем всички, с лекарства минава за една седмица, а без лекарства - за седем дни. Аз например не съм чула някой сериозно болен (не говоря за някакви изключително тежки заболявания, а за нещо по-тривиално и лечимо със средствата на съвременната медицина като например двустранна бронхопневмония) да е успял да се излекува с помощта на безкрайно разреден разтвор от настойка на живовляк.

Второ, ако човекът с двустранната бронхопневмония разчита на безкрайно разредения разтвор от настойка на живовляк да го оправи, то той директно си е взел.

Или накратко - хомеопатията просто няма как да лекува (то няма с какво), но за сметка на това здравата може да навреди.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Thu Oct 21, 2010 2:45 pm

Мушу, това, което ти - и аз по-рано - разбирах под хомеопатия, просто наистина НЕ Е хомеопатия, а фитотерапия или квото там.

Ето картинка на хомеопатичните лекарства които аз съм пил - наистина имаха означения като 12C 18C и т.н. които сега схващам какво са били. Явно хапчетата са рандъм инертни съединения, които са навързани с молекулите на "помнещата вода" и затова са хапчета, а не водичка.

Image

Не знам бтв каква е тая страст да се отричат антибиотиците - със сигурност е най-добре да се справи собствената ти имунна система (най-малкото не се трепе чревната флора), но понякога това не е възможно. Антибиотиците могат да си спасят живота, баси. Ако човек не си поддържа добре имунната система или просто му е генетично слаба, и разчита само на аспиринчета и чайчета, знаеете ли колко лесно от рандъм инфекцийка в гърлото се стига до пневмония.
This is it. Ground zero.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Thu Oct 21, 2010 2:51 pm

Жоре, аз не отричам антибиотиците. И аз съм пила антибиотик, дето се вика. (Е, за последно май преди 14 години, ако не ме лъже много паметта, но все пак). Много ясно, че си има заболявания, където без антибиотик трудно ще ти мине, да не кажа, че има и такива, дето само антибиотикът ще те спаси. Говоря за съвсем определени случаи, при които хората на първото кихване хукват към аптеката и се запасяват с възможно най-хард антибиотика, до който се докопат. Сега, не се прави така, нали. :roll:
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Thu Oct 21, 2010 2:51 pm

Мда, аз съм жива благодарение на някви купища антибиотици изпити като дете. Също така имам хронично заболяване по причина на това, че не пих навреме антибиотици (но тогава нямаше как, защото бях болна и от друго и антибиотиците щяха да влязат в лоша реакция).
От друга страна, разбира се, лекарите имат навика да изписват антибиотици за кихане и ми се е слувало да получавам неприятни реакции заради тях. Но като капитализирам последствията, ползата е много повече от вредата.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

bsb
Paragon

Post by bsb » Thu Oct 21, 2010 2:52 pm

Все пак антибиотиците не влияят върху вируси, така че ползата от тях при грип и подобни вирусни инфекции е твърде съмнителна.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Thu Oct 21, 2010 2:53 pm

Аз от опит си знам, че като почнат зелените сополи и храчките, по-добре директно да си зимам антибиотик - има по-лекички без рецепта като оспамокс (той е твърде лек, де), клацид и т.н. вместо да чакам да ме огрее личният лекар, който ще ми каже същото. Просто ако не съм се оправил за 2-3 дни, няма да стане работата без антибиотик, практиката го е доказала. Разбира се, после си залягаш здраво над витамините и гледаш да не зимаш антибиотици повече от седмица, че бъбреците и черният дроб се поскапват трайно.
This is it. Ground zero.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Thu Oct 21, 2010 3:23 pm

Сред моите познати е точно обратното - който си държи на лекарствата, пие антибиотици за щяло и нещяло, а тези, които са видели, че от илачи няма голяма полза в крайна сметка са се насочили към хомеопатия. В нас се пият хранителни добавки и хомеопатични, аз самата антибиотик не съм пила сигурно над 10 години, при децата също лекарствата са сведени до минимум. Не знам защо сте така настроени към хомеопатията, аз знам за много случаи да е помогнала, а не съм чувала да е навредила
Ми чиста водица (евентуално с баластни вещества) няма как да ти навреди. Това че не си пила антибиотик от 10 години е чудесно, колкото по-малко ти се налага, толкова по-добре.
А за хората, на които е помогнала - организмът се възстановява. Само че като пиеш нещо го отдаваш на него (дори да е чиста вода в авторитетно шишенце), а не на организма. Проблемът е когато организмът не може сам да се възстанови или да победи болестта, тогава вече е опасно.
А сме настроени така към хомеопатията, защото хомеопатичните лекарства са чиста вода. Която понеже е много умна, трябвало да помни разни неща. Не става така.
Иначе хранителните добавки, ако са правилните (слагам много силен акцент на това, щото какви ли не боклуци се продават), могат да са от полза, да. Но като витамините - за профилактика, а не за активно лечение.
bsb wrote:Все пак антибиотиците не влияят върху вируси, така че ползата от тях при грип и подобни вирусни инфекции е твърде съмнителна.
Принципно антибиотици се дават като развиеш и бактериални усложнения, доколкото знам.
I don't wanna die

bsb
Paragon

Post by bsb » Thu Oct 21, 2010 3:31 pm

Да де, ама личният лекар дали назначава изследвания за бактериална инфекция, или просто вижда червено гърло и "зелени сополи" и предписва антибиотик?
Това си е въпрос, нека каже някой с опит.

И ако някой случайно е изпуснал последното: http://xkcd.com/808/

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Thu Oct 21, 2010 3:35 pm

Доколкото знам зелените сополи са си сигурен признак за бактериална инфекция. При вирусните секретите са чисти. Така че това си е ок.

Морви, не разбра ли, че Мушу пият билкови лекарства, а не хомеопатични, затова от целия спор няма сми ;)
This is it. Ground zero.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Thu Oct 21, 2010 4:18 pm

А, май нещо съм пропуснала.
I don't wanna die

JaimeLannister
Forsaken

Post by JaimeLannister » Thu Oct 21, 2010 4:20 pm

"Зелени сополи" ми звучи зловещо.
"Основната и крайна цел на живота е смъртта и той винаги я постига." Зигмунд Фройд

"PRESENT IS THE TIME INCLUDING ALL TIMES
EACH SECOND IS ETERNITY AS ETERNITY IS NOW
AND NOW IS FOREVER..."

Курвите идват и си отиват, Star craft остава!

Image

Alexis
Forsaken

Post by Alexis » Thu Oct 21, 2010 4:52 pm

Жоро, не знам, кой ти е рекъл, че Клацидът е нещо просто и леко, ама да си знайш, кака, че не е. Причината да лекува всичко е, че просто е доста широкоспектърен (затова и го изписват щедро, че все ще покрие каквото там има, освен ако не е Грам отрицателно)

А като говорим, за това как лекарите лесно и бързо изписват антибиотик за всичко, нека не забравяме, че има пациенти, на които, ако не им изпишеш рецепта с поне 3-4 лекарства и сред тях поне 1 антибиотик, не се чувстват обгрижени

bsb, макар да звучи супер идеята да изследваме всичко за бактерии и да предписваме перфектния антибиотик по антибиограма, това е нереално. В гълрото и носа (откъдето биха се взели секретите в стандартния случай) няма стерилни узловия изначално и това затруднява изолирането на конкретния патоген, виновен за заболяването. Не коментирам колко време е нужно за растеж на културите и изготвянето на антибиограма. Ако човек наистина се нуждае от антибиотик, дори когато имаме условия за вземане на чисти култури (при плеврит и др) започваме незабавна терапия и ако е нужно я сменяме като излязат резултатите. Че иначе току-виж, докато чакаме, пациентът вземе, че се гътне от нетърпение.

А и за по-обичайните заболявания, които имат стандартни причинители, можем да предполагаме с достатъчно голяма сигурност, за да е крайно икономически неизгодно да правим изследвания.
Hic locus est ubi mors gaudet succurrere vitae

Обичам си аватара!!

Die, Fanboys <- a blog for random anime bashing and raving

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Thu Oct 21, 2010 5:26 pm

Да, изсилих се с клацида, но все пак не е от най-дебелите антибиотици.

Защо зелените сополи са зловещи? Мислех, че всеки ги има като минимум дваж на година.
This is it. Ground zero.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Thu Oct 21, 2010 5:54 pm

Да, хомеопатичните лекарства стават (на теория) по-силни с разреждането. Обясняват го с паметта на разтворителя, което не съм сигурна какво е и дали има изобщо някво научно обяснение. Но може да се изследва. Може да има някакви квантофи ефекти.

Що се отнася до другото, където подобното лекува подобното - там го обясняват с вълни и вълнови ефекти - интерференция. Всеки орган в тялото ни излъчва вълни и когато се разболее вълните се променят. Тея лекарства връщали първоначалната вълнова картинка, като погасяват "болните" вълни. Действа още на клетъчно ниво - върху микротубулите от цитоскелета. Оттам действа на цялата клетка, оттам на органа, оттам на организма.

Това съм го чела на ниво теория, не видях да е подкрепено с експерименти.

Засега не може нищо да се твърди със сигурност, нито за паметта на разтворителя, нито за вълновите ефекти. Нито в положителна, нито в отрицателна насока.

На ваше място бих заформила по-умерен мироглед по тези въпроси. Най-малкото щото и алопатичната медицина лекува ТВЪРДЕ МАЛКО неща. Лекува някои инфекции и някои оперативни намеси може да свършат няква работа. Евентуално. Всичко останало е потискане на симптоми. Понякога с агресивни вещества. Понякога с коктейл от агресивни вещества, за които никой лекар си няма и хабер в какви точно взаимодействия влизат едно с друго и с метаболизма ни. В момента медицината ни убива мухи с базука. Може да уцели мухата, може и да не я уцели, но със сигурност ще ебе майката на ландшафта. Така че аз не съм й особена фенка И на нея.

Имаме ОСТРА нужда от холистичен подход. Нещо, което ЛЕКУВА, а не потиска симптом. Нещо, което лекува ПЪРВОПРИЧИНАТА за болестта. Която обикновено е в главата. Ама никой алопат не го ебе за психологическите ефекти. Обръщат им внимание при някои раково болни чак и могат да включат и психотерапия няква - иначе нъцки. А тия неща са важни. Никой не ги е изследвал, защото медицината ни сега работи на друг принцип и има хора, които правят ужасно много пари от това. А ние ставаме все по-болни и алергични. Някой определено не си върши работата.

Лекарствата на Боарон са си хомеопатични лекарства. Хомеопатията има групи лекарства - минерали, растения, животни. Така че имат и някви химични елементи, имат и извлеци от това или онова.

Хомеопатите в България масово лекуват като алопати - изписват ти лекарства на базата на симптоми, вместо да ти изпишат ЕДНО лекарство за ТВОЯТА болест. Болестта не е точно симптом. Тя е нещо доста по-дълбоко и не можеш да я излекуваш, ако й потиснеш симптома. Дори да премахнеш симптома, не премахваш болестта - тя ще ти избие в нещо друго. Това става и с алопатията.

За съжаление, хомеопатията в България е на много ниско ниво. Практикува се от олигофрени и шарлатани. Няма научна обосновка, щото никой в научната общност няма интерес и всички са скептици, понеже виждат основно олигофренията и шарлатанството. Когато го бях закъсала с очния неврит и бях изтрещяла около него и не можех да спя обаче, не ми помогнаха приспивателните, не ми помогнаха и антидепресантите. Помогна ми един индийски хомеопат от школата на Шанкаран, която е известна с това, че има сравнително адекватен метод за определяне на лекарството (по-адекватен от стандартните поне). Ходих до Белград да се видя с него, бях тотално отчаяна вече. Пичът ме разплака по време на интервюто, защото с въпроси ме докара до същината на психологическия ми проблем. Изписа ми някво лекарство, с което ме рестартира. Буквално. Един-два дни по-късно, аз бях нов човек. Изумих се сама. Може да е плацебо ефект - в тоя момент бях много психически разбита и лабилна, та е възможно да е било някво самовнушение, което е успяло да пробие ужасния ми аналитичен научен скептицизъм. Изобщо не отхвърлям тази възможност. Но резултатът е, че аз съм много по-добре - вече трета година, да чукна на дърво.

Супер скептичния ми баща има една гадна алергия от разни химикали - контактна е, върху кожата, там където е действал химикала. Повлия се ЕДИНСТВЕНО от хомеопатия това. Никви кортикостероидни кремове и т.н. не му помогнаха. Аз и майка ми имаме една друга случка - майка ми ни завлече при една хомеопатка, която ни изписа и на двете лахезис - лекарство на основата на змийска отрова, дава се при дихателни проблеми и проблеми с кръвообращението, щото и самата отрова причинява такива. Идея си нямам защо ми го натресе на мен. На майка ми й беше заради разширените вени. Та пихме си го като пичове и накрая и двете направихме нема такива пневмонии от нищото. Може да е било вирус, ебеш ли му майката? Знам, че тук не е психосоматично, щото и двете си нямахме хабер кво е тва лекарство. Но ако е било от лахезиса, това е доказателство как с тея лекарства също трябва да се внимава, а не да се цокат на общото основание, че са твърде разредени и нямат странични ефекти. Курец нямат - знае се, че ако приемаш дълго време едно и също хомеопатично лекарство, ще почнеш да показваш неговите признаци. И така се разболяваш още повече. Това на теория, нали. Практиката е - един господ знае и стари баби.

Това са моите 5 цента по въпроса. От лична гледна точка считам, че засега алопатията е най-доброто, с което разполагаме (колкото и да е зле всъщност) и хомеопатията трябва да се ползва за алергии и хронични заболявания, където алопатията се е издънила. И то като допълнително лечение, а не заместващо. Ганди (на Шанкаран ученика) ми каза, че като намериш точното лекарство, нищо не може да го неутрализира - нито мента, нито други химикали, нито кафе и т.н.. За кортикостероидите не знам дали каза нещо обаче - те бая наебвали. Както и да е. Да не отидеш на лекар и да не си пиеш антибиотиците, когато си с бактериална инфекция е твърде дебилно. Да не си ваксинираш детето против детски паралич - също. Макар че можеш все пак да му спестиш някои от другите ваксини - прекалява се с тях вече. Аз малко по малко почвам да се разколебавам, още повече, че оптичния ми неврит ме сполетя след няква диф-тет преваксинация и е една от хипотетичните причини.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

bsb
Paragon

Post by bsb » Thu Oct 21, 2010 6:02 pm

Amelia wrote:......... Ама никой алопат не го ебе за психологическите ефекти..........
Това не е точно така. Примерно има едни изследвания за лечение на артрит.
И като споменах изследвания, няма доказателства хомеопатията да е по-ефективна от лечение с плацебо. Което точно засяга това, което си написала. А плацебо-ефектът си е реален и добре известен. Естествено, че лекарят няма да ти каже, ако го ползва върху теб, защото така ще го неутрализира.