За или против притежаването на лично оръжие

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Mon Sep 13, 2010 8:53 pm

А, значи пак получаваш факсове от Истината. Че така да беше казал още в самото начало. Благодарим ти от мое име, че се постара да повдигнеш булото Ѝ пред замъглените ни умове и то без да се сърдиш. Това поне за мен значи много.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Mon Sep 13, 2010 9:46 pm

Иронията е хубаво нещо, но в случая просто не попада в целта си.
Да припомним - аз имам опит в ситуации в които всички са въоръжени.
Ти нямаш такъв опит.

Въпреки това ми казваш уверено как са нещата (макар че те не са били така на практика).

И въпреки това си говорим за факсове на истината. Извинявай но това е като аз да уча Симеон как се свири на цигулка при положение че не съм хващал цигулка в ръка черпейки знания от случайни публикации и случайни мои убеждения.

Тя цялата ми тема е леко нелепа но дискусията все пак е интересна когато се води с реални аргументи допреди да западне до опити до опити за иронизация и тънки обиди. Тогава става безмислена.

Както и да е - жива и здрава и дано не ти се наложи да изпадаш в ситуациите за които теоретезираш.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Tue Sep 14, 2010 1:22 am

Да точно от тази идея изхождам. Военната зона за оръжията не е лошо нещо между другото - точно вътре във военните зони са най-редните случаи на целенасочена употреба на оръжие защото всички там знаят че сгафят ли не се разминава.
Би ли престанал да се хващаш за всяка сричка, ако обичаш? Очевидно военното поделение и гражданската война са различни. Вземи Руанда и каквито там бяха африкански страни, където някакви хора са се предпазвали от други и обратното - всички са въоръжени, всички се избиват, масовите изнасилвания са ежедневие, а крайният резултат е десетки и стотици хиляди убити и още повече бежанци.
Мога да си представяследното - щеше да се уплаши и да избяга - защото знае че не може да гръмне и да го чуят. Докато с ножа може да се заплаши спокойно и безшумно и дори да убие защото ще знае че никой не го е чул и че може да му се размине.
А сега вместо да повтаряш, каквото си си наумил, си спомни, че в примера, на който отговаряш, момичето вече е събрало с писъци целия вход и на него не му пука кой ще го чуе. Също така не разбирам по коя логика в коя вселена е по-добре той да я нападне с пистолет, отколкото без. Не. Съжалявам. Няма такъв случай.
Не няма да ме уплаши както не ме е уплашило 9 месеца в които всякакви отрепки иперовци се разхождаха с пълни пълнителни покрай мен и не ми бяха най-добри приятели.
Добре, пич, ти сериозно ли? Понеже приятелите ти са носили оръжие, това значи, че ако рецидивист ти напъха дулото под гърлото не е страшно? Съжалявам, сигурно ти страдаш от патологична смелост, но целият останал свят не е така и възможността да ги заплашват с оръжие само ще им стъжни живота.
Никакъв проблем - и без това НЕ ЗНАМ кой от тълпата не носи и сега или не носи и друго оръжие.
Да, каква е разликата, наистина? Един на 500 човека, който има оръжие по работа или един на всеки двама, който го има за да компенсира размера на пишката си? Никаква разлика!
Няма гаранция но както статистиката ни показва няма и гаранция човека срещу теб да извади лопата (пак истински случай) и да те удари по главата при спор за паркомясто.
Добре, ти прочете ли нещо от писаното досега? НЕЩО? Примерно за това колко по-лесен и ефективен е пистолетът срещу лопатата? И колко по-лесно се носи и използва?
Докато продължите да мерите с аршина че перовците използват само и единствено огнестрелни оръжия няма да разберете за какво говоря но нищо - аз не ви се сърдя
Следи ми устните. Перовците не ползват само огнестрелни оръжия. Перовците ползват всичко. Само че с огнестрелно оръжие им гарантираш дори по-голям успех, отколкото са целели. Също така всеки изперква поне веднъж-два пъти в живота си. И ако има готово оръжие за тези един-два пъти, това може да е фатално. Ако няма може да се размине с вандализъм, сбиване, рязане на вени или каквото там. Ако има просто няма да се размине.

А ти гледаш само от гледната точка на това, че в твоята компания не сте се избили с оръжията, значи навсякъде ще е така.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Tue Sep 14, 2010 2:37 am

LOL ако не чаках един пач заради който не мога да си спра компютъра щях да пропусна поредния спамец :)
Първо призовавам за спокойствие тъй като вживяването почна да става прекалено.
Така , поред забързо
Вземи Руанда и каквито там бяха африкански страни, където някакви хора са се предпазвали от други и обратното - всички са въоръжени, всички се избиват, масовите изнасилвания са ежедневие, а крайният резултат е десетки и стотици хиляди убити и още повече бежанци.
Логиката ти е тотално погрешна. 180 градуса погрешна. Твърдиш че в Руанда положението е такова защото носят оръжия а всъщост е точно обратното - носят оръжие защото нямат никакви закони и защото с оръжия или без си карат по тяхната. Оръжието е следствие а не причина - не бъркай понятията.
А сега вместо да повтаряш, каквото си си наумил, си спомни, че в примера, на който отговаряш, момичето вече е събрало с писъци целия вход и на него не му пука кой ще го чуе.
Без да съм жена те питам да отговориш честно - ще викаш ли с нож на гърлото? Аз ако някой реши да ме граби така си признавам че не бих рискувал. От друга страна ако има писъци статистиката е доказала че повечето нападатели или бягат вместо да тръгнат да застрелват или си продължават с без им пука.
Също така не разбирам по коя логика в коя вселена е по-добре той да я нападне с пистолет, отколкото без. Не. Съжалявам. Няма такъв случай.
Напротив има много такива случаи. Гарантирам ти 1000% че шанса ти за оцеляване при ограбване е многократно по-голям срещу престъпник с пистолет който иска да те сплаши докато ти взема парите , отколкото срещу такъв с нож който може профилактично да ти пререже гърлото знаейки че много по трудно ще го хванат.
Добре, пич, ти сериозно ли? Понеже приятелите ти са носили оръжие, това значи, че ако рецидивист ти напъха дулото под гърлото не е страшно? Съжалявам, сигурно ти страдаш от патологична смелост, но целият останал свят не е така и възможността да ги заплашват с оръжие само ще им стъжни живота.
Първо - не са ми били никакви приятели- точно обратното. Имаше 60 човека съдени за всякакви престъпление като се почне от кражба и се стигне до побой и изнасилване, като 90% нямаха и средно образование и налитаха на бой за малкото нещо. През цялото време обаче нямаше никакво натикване на дула и престрелки при все че старите гавреха младите, а офицерите гавреха старите а всички, абсолютно всички се разкарваха с по 60 патрона заредени и можеха по всяко време без никакъв проблем да видят сметката на десетина други преди да им свършат патроните. Само че нямаше такива неща въпреки че имаше боища и вадене на ножове. Защото нямаше - нещо което явно не може да схванеш - защото дори и най-тъпия знаеше че отива в затвора за цял живот ако направи грешка. А грешка веднага се улавя.
И да - не ми беше страно защото знаех че ако има някой луд няма да го спрем така или иначе , но не вярвах че има луд - и наистина нямаше нито при мен нито в другите поделения.
Да, каква е разликата, наистина? Един на 500 човека, който има оръжие по работа или един на всеки двама, който го има за да компенсира размера на пишката си? Никаква разлика!
един или хиляда или десет хиляди - все едно и също стига да няма луд между тях.
Добре, ти прочете ли нещо от писаното досега? НЕЩО? Примерно за това колко по-лесен и ефективен е пистолетът срещу лопатата? И колко по-лесно се носи и използва?
Какво да чета - че ти която не си ползвала пистолет ми обясняваш колко е по -ефективен на мен който съм ползвал ?
Най-голямата ви грешка е следната - изхождате от някаква измислена представа че пистолет се използва лесно. Тотално невярно - 99% от хората не им стиска да стрелят по други хора защото знаят че уцелят ли - става лошо.
Следи ми устните. Перовците не ползват само огнестрелни оръжия. Перовците ползват всичко. Само че с огнестрелно оръжие им гарантираш дори по-голям успех, отколкото са целели. Също така всеки изперква поне веднъж-два пъти в живота си. И ако има готово оръжие за тези един-два пъти, това може да е фатално. Ако няма може да се размине с вандализъм, сбиване, рязане на вени или каквото там. Ако има просто няма да се размине.
И без да ти ги следя мога да ти кажа че се лъжеш зловещо говорейки само по твоите си лични убеждения. Който иска да се бие - тръгва с намерение да се бие но не и да убива. Който тръгне да убива - трудно ще го спреш ако по- силен, а сценария да чакаш да си вземе оръжието вместо просто да те претрепе по най-бързия начин - доста невероятен сценарий. А ако има бой за оцеляване - логично че точно тогава трябва да си използваш оръжието ако имаш достъп до него.
А ти гледаш само от гледната точка на това, че в твоята компания не сте се избили с оръжията, значи навсякъде ще е така.
Пак ще напомня че нямам компания с оръжия - просто се е случило да бъда с голяма маса утайки в казарма, а в момента покрай колегата ми познавам цялата ловна дружинка в региона и дето се вика - натрупал някакви впечатления покрай цялата тази работа за да мога да говоря статистически.

Аз самия нито имам оръжия, нито ми трябват но говоря принципно защото тези неща съм установил на практика а не на теория.

Наистина хубаво е че водите кръстоносен поход против всякакво въоръжение но замислете се кой в момента вече се е въоръжил - точно тези от които искате да се предпазите.

Сега ми е интересно какво ще измислите - дали ще кажете че опита ми е единичен случай и изобщо не става така по принцип, и това са все специални условия а иначе няма правила и закони и всички се чустват свободни да пуцат. Или ще излезе че грешно съм интерпретирал абсолютно всичко и ще докажете с практика обратното.

Както и е да - пача се зареди, така че ви пожелавам лека нощ.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Tue Sep 14, 2010 9:21 am

Каквото каза Морвето.

Уук.

JaimeLannister
Forsaken

Post by JaimeLannister » Tue Sep 14, 2010 10:22 am

Ама вие сериозно ли....

Все съм си мисли, че една система, която е добре направена може да функционира добре. С други думи- нека имаме право за притежаване на лично оръжие, ама всичко да е структурирано, да се преминава през съответните проверки, да не се дава на всеки и т.н.

Простете ми включването, но просто не мога да преживея изчитането на всичко писано до сега, а ми се искаше да изкажа мнение.
"Основната и крайна цел на живота е смъртта и той винаги я постига." Зигмунд Фройд

"PRESENT IS THE TIME INCLUDING ALL TIMES
EACH SECOND IS ETERNITY AS ETERNITY IS NOW
AND NOW IS FOREVER..."

Курвите идват и си отиват, Star craft остава!

Image

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Tue Sep 14, 2010 10:56 am

РРС, писах надълго и нашироко, но отговорът се затри, та ще обобщя:

1. В казармата има ред и постоянен контрол. Там няма избиване на комплекси за това колко ти е голям, защото е ясно - на сержанта му е по-голям, отколкото на ефрейтора, на него му е по-голям, отколкото на редниците... В казармата няма безпаричие, битови скандали, разправии за това чий е двора и изневери на жената, която живее с теб. Въпреки това сакатлъци стават и това, че ти не си попаднал на такъв е чудесно. В този смисъл да ми даваш като пример шест месеца от казармата не е меродавно.

2. Стига си ми говорил за перковци. Мисля, че около 8 пъти казах, че не говоря за клинично луди (на които оръжие вероятно няма да дадат все едно) и симпатични баби, които те черпят с баклава. Говоря за това, че всеки човек минава през ситуации, в които изперква. При някои те са по-силни и добре, че са нямали оръжие за да го употребят я срещу себе си, я срещу някой друг. Отделно говоря за агресивни хора, които по принцип упражняват насилие, но не са осъждани - а такива има много. И точно на тях им е адски къс фитилът и ще гръмнат човек, без дори да се усетят.

3. Има огромна разлика между това дали ще се страхуваш от хиляда, десет хиляди или един милиом човека с пищови. Вероятността нараства съответно десет и хиляда пъти повече. Т.е. ако сега чуваш за подбни случаи веднъж на месец, иначе ще са веднъж на три дни или дори ще са всекидневно тривиални.

4. Да, престъпниците и сега си имат оръжия. Но това са най-вече по-организираните и големи банди. Дай по тоя повод да дадем оръжие и на всеки квартален джебчия и изнасилвач, че да го улесним. И не ми казвай, че тогава и нападнатият ще е въоръжен. Защото това няма значение - предимството е в който първи е извадил оръжието. Това логично е нападателят.

5. Да, винаги е по-лесно да се противопоставиш на човек с нож или с голи ръце, отколкото на човек с пистолет. Пистолетът може да нанесе много повече вреда за единица време, включително на случайни хора. При това без човекът дори да си ожули кокалчетата на ръцете и без да почуства енергията и агресията си изразходена. Неслучайно войската ни е с пушки, а не с джобни чикийки. Що се отнася до това как щял да гръмне и човекът да го е страх от това, по тая логика, трябва да го е страх и че ако удари?наръга човек, онзи ще се развика. А пукотът от пиратки вече е толкова чест, че ако човек не види изстрела или не чуе нещо около него, вероятно дори няма да го идентифицира като такъв. Бтв, пак стигаме до познатата на Марфето - колкото и както и да го увърташ, ако кандидат-изнасилвачът й имаше пистолет на нея нямаше да й се размине толкова лесно.

Джайм, принципно си прав, но аз не мисля, че може да се създаде достатъчно добра система в момента. От една страна книжки взимат всякакви идиоти, от друга, как ще определиш, че след 10 години на някой ще му падне пердето? Или ако има как и ако има 1% шанс да му падне предето, какво правиш? Даваш му оръжие и 1 на сто такива загробва някой? Или му отказваш оръжие и 99 на сто справедливо протестират, че държавата дава на всички да се защитават, само на тях не?
I don't wanna die

JaimeLannister
Forsaken

Post by JaimeLannister » Tue Sep 14, 2010 11:31 am

Сега в България 100% не може да се създаде читава система.
Но от друга страна по принципа, че на някой ще му падне пердето, трябва още доста неща да се забранят. Така че при една добре изградена система би могло да се разреши притежаванетона оръжие и това да не води до много инциденти. Със сигурност някакви би имало.
От друга страна, нали и сега някои хора притежават лично оръжие- охранители, ловци и т.н.
"Основната и крайна цел на живота е смъртта и той винаги я постига." Зигмунд Фройд

"PRESENT IS THE TIME INCLUDING ALL TIMES
EACH SECOND IS ETERNITY AS ETERNITY IS NOW
AND NOW IS FOREVER..."

Курвите идват и си отиват, Star craft остава!

Image

dellusion
Warmage

Post by dellusion » Tue Sep 14, 2010 11:40 am

Да раздадеш огнестрелни оръжия на Сульо и Пульо, ми се вижда доста откачена идея.
Look at the darkness...
...around me.

bsb
Paragon

Post by bsb » Tue Sep 14, 2010 11:45 am

Предлагам първо да прочетете каква е нормативната уредба относно притежаването и използването на огнестрелно оръжие. И какви са потенциалните, пък и реалните проблеми.

Ashlie
Smallfolk

Post by Ashlie » Tue Sep 14, 2010 12:46 pm

bsb wrote:Предлагам първо да прочетете каква е нормативната уредба относно притежаването и използването на огнестрелно оръжие. И какви са потенциалните, пък и реалните проблеми.
True, true...
И още едно дребно предложение - неизползвалите огнестрелно оръжие в дискусията, да опитат първо да използват такова и след това да говорят за проблемите с неговата употреба.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Tue Sep 14, 2010 12:58 pm

Каква е разликата между това ти конректно изказване и евентуалния съвет към никога неизползвалите хероин да не дават акъли на наркоманите колко било вредно? Плюс тва като малка тренирах стрелба и бях доста добра. Позволяваш ли ми да взимам участие в дискусията в такъв случай?

Уук.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Tue Sep 14, 2010 1:18 pm

О, в такъв случай, аз апелирам, недостигалите до стадии на крайно отчаяние да не се месят в дискусията, защото не знаят какво е. Също така и такива, на които не им е призлявало от гняв до степен, че да не са сигурни какво са правили. И такива които съседите им не са ги псували на майка, а жените им не са им изневерявали. Ако ще си говорим от личен опит едва ли някой ще има всичкия възможен. Бтв, и аз съм стреляла с оръжие, е и?
I don't wanna die

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Tue Sep 14, 2010 2:33 pm

Ashlie wrote:True, true...
И още едно дребно предложение - неизползвалите огнестрелно оръжие в дискусията, да опитат първо да използват такова и след това да говорят за проблемите с неговата употреба.
Ъхъ... И немузикантите да не се изказват за музика, и неписателите да не говорят за литература, и нережисьорите да не изказват мнения за филми...
И тия, които никога не са се дрогирали, да не обясняват колко е лоша наркоманията. И т.н.

Прочее, сега неогнестрелни средства за самозащита има колкото душа му иска на човек. Боксове, спрейове, ножове, тейзъри, газови пистолети - все неща, за които, струва ми се, не е нужно разрешително. Все неща, с които шансът да убиеш опонента не е чак толкова голям, но ако ги използваш както трябва, ще си спечелиш достатъчно време да избягаш.

Още нещо. Кръчмарският бабаит, който би те претрепал само защото не му харесва цветът на косата ти, дали би се поколебал да те застреля, понеже гърмежът би привлякъл внимание? Той дали мисли? Разсъждава ли? Като изтрезнее, дали изобщо ще си спомня какви ги е вършил? Хората, които само си търсят с кого да се сбият по кръчмите, не мислят, не разсъждават. Те търсят внимание, искат да се покажат колко са яки и мъжествени, искат да си избият комплексите върху теб. И твърде често са пияни до козирката, което съвсем ги прави идиоти.
А уличният престъпник защо да не те застреля? Дори и да привлече внимание, докато някой дойде, ще се е махнал отдавна и ще е убил единствения свидетел - теб. Да не говорим, че аз, да речем, не мога отлича изстрел от взрив на самоделна бомба с миниум, например, само по звука. Просто не мога. И доста хора са като мен.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Tue Sep 14, 2010 2:51 pm

Хубаво е че поне си вярвате. Поне е забавно за четене.
Last edited by RRSunknown on Tue Sep 14, 2010 3:22 pm, edited 2 times in total.