За или против притежаването на лично оръжие
Moderator: Moridin
- RRSunknown
- Elder God
- tigermaster
- Elder God
Абе дали са коректен пример наистина?
В смисъл, те не са се сдобили с оръжието, за да защитават дома си. За себе си знам, че ако очаквам някой да ми влезе посред нощ в къщата и да ме пребие и обере, хипотетичният пистолет сигурно ще ми е на нощното шкафче. Или поне на лесно за достъп място. Не в сейф, откъдето докато го извадя, ще са ме претрепали. Принципно, де.
Редакция:
Това е към РРС. Постът на Гибли се е появил междувременно.
В смисъл, те не са се сдобили с оръжието, за да защитават дома си. За себе си знам, че ако очаквам някой да ми влезе посред нощ в къщата и да ме пребие и обере, хипотетичният пистолет сигурно ще ми е на нощното шкафче. Или поне на лесно за достъп място. Не в сейф, откъдето докато го извадя, ще са ме претрепали. Принципно, де.
Редакция:
Това е към РРС. Постът на Гибли се е появил междувременно.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.
Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”
Срещнах милиони хора
Блог
The Painting
Ловджия може да стане всеки, който има два месеца за подготвителен курс, както и пари за него, изпита и членството. Не е широко разпространено, все пак. Повечето хора в големите градове не могат да си позволят чисто физически времето за ходене по разни места, където се провежда курса.
А полицаите и военните все пак минават доста подготовка. И пак има доста случаи с полицаи и военни гърмели за щяло и нещяло. Да му се не види, знаеш ли как се празнува Нова година до военен блок? Не излизаш навън и се молиш всичките амуниции, които изстрелват да не ти уцелят прозореца.
Какво ще стане ако дадем пистолети на агитките на Левски и ЦСКА? Какво ще стане ако дадем пистолети на мъжете, които системно бият жените си? Или на родителите, които малтретират децата си? На идиота, който кара с 120 по кварталните улици? И, уверявам те, те първи ще се наредят на опашката за лично оръжие.
А полицаите и военните все пак минават доста подготовка. И пак има доста случаи с полицаи и военни гърмели за щяло и нещяло. Да му се не види, знаеш ли как се празнува Нова година до военен блок? Не излизаш навън и се молиш всичките амуниции, които изстрелват да не ти уцелят прозореца.
Какво ще стане ако дадем пистолети на агитките на Левски и ЦСКА? Какво ще стане ако дадем пистолети на мъжете, които системно бият жените си? Или на родителите, които малтретират децата си? На идиота, който кара с 120 по кварталните улици? И, уверявам те, те първи ще се наредят на опашката за лично оръжие.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either
Позволи ми да се усъмня, че знаеш за достатъчно голям брой от тези хора къде си държат оръжието - примерно за половината. Просто ми е трудно да си представя, че някой ден ей така, както сте си седели и сте си пиели питието, си попитал домакина "А ти къде си държиш пистолета/пушката? А като го прибираш, вадиш ли патроните?" - или пък той е решил да ти се похвали. И това с 20-ина различни хора.RRSunknown wrote:@bsb Сигурно знам защото познавам поне 50 човека с оръжие.
......
Освен това изобщо не е сигурно дали всички полицаи и военни - особено военните - си носят служебното лично оръжие вкъщи. Освен ако си имал предвид "полицаи и военни", а не "полицаите и военните".
И в крайна сметка какво значи "зареден"? За колко време се зарежда пистолет или ловна пушка? За около две секунди, а ако трябва да извадиш боеприпасите - за пет, десет? Ненапразно МВР има наредба, според която оръжието трябва да се съхранява "в заключен метален шкаф в дома. Задължително оръжието се съхранява отделно от боеприпасите." Не толкова за да не бъде откраднато, колкото за да се избегнат нещастни случаи, най-вече с деца, но и подобни битови като коментираните по-рано.
Между другото, тази разпоредба води до допълнителна уговорка - дори и да си си говорел с полицаи с оръжие в дома къде и как го държат, колко от тях биха си признали, че нарушават наредбата и не заключват оръжието?
Абе най-зле за мене е заради по-скоро класическата човешка глупост и невнимание, значително количество инцидентни изстрели има. Защото който планира ясно че ще си намери и с какво. Ама при чистене, разнасяне и най-банално невнимание се улеснява повече хора лично да си направят сакатлъка. Това е от нещата дето веднъж става, пък си философствай за вероятностите после.
Военните и полицаите и прочее в тая държава не искам да ги коментирам повече, тука са 2/3 военни блокове пък и им се нагледах на граница и се нагърмех доволно.
Военните и полицаите и прочее в тая държава не искам да ги коментирам повече, тука са 2/3 военни блокове пък и им се нагледах на граница и се нагърмех доволно.
зависи колко са пили... личен опит.bsb wrote:Между другото, тази разпоредба води до допълнителна уговорка - дори и да си си говорел с полицаи с оръжие в дома къде и как го държат, колко от тях биха си признали, че нарушават наредбата и не заключват оръжието?
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”
- RRSunknown
- Elder God
Поред (макар че не ми се занимава да дъвча еднообразно неща)
Първо - напомням че говорим и коментираме конкретно за ситуация дали ако вкъщи имаш оръжие го използваш винаги като стане нещо (афект или скандал). Не коментирам дали да се раздава оръжия, дали има позволения и на кого да се дават. Коментирам вече свършен факт - оръжие вкъщи.
А съвсем Не принципно - не говорим само за ситуация - аз съм параноик и имам оръжие само за вкъщи. Говорим за ситуация - хора имат оръжия - къде го държат.
Нататък продължаваш хаосно - първо полицаите и военните са само пример - принципно имам предвид познати ловджии. Второ какво означава зареден - зареден означава зареден , друго значение няма. За колко време се зарежда - не е за десет секунди вярвай ми. Имало наредба за каса - ами за това говоря и аз.
Накрая за да изясним - ако има афект за какъвто говорим поначало то трябва огнестрелното оръжие да е под ръка така че веднага да са употреби. Ако трябва да се чака няколко минути според няма никакво знчение дали зареждаш глигански патрони в двуцевката ила вадиш балтията от мазата за да извършиш убийството.
Първо - напомням че говорим и коментираме конкретно за ситуация дали ако вкъщи имаш оръжие го използваш винаги като стане нещо (афект или скандал). Не коментирам дали да се раздава оръжия, дали има позволения и на кого да се дават. Коментирам вече свършен факт - оръжие вкъщи.
Никакви професионалистни не са ловджиите. А на афект се поддават всички - и полицаи и военни също. А какво значи НО при тях има правила? При всеки има правила и точно за това говорехме - къде си държат тези хора оръжията.Не можем да ги даваме за пример, защото са професионалисти, освен може би ловджиите. Но и при тях има много правила.
Контра въпрос - а защо тези хора да не си използват оръжието защита на дома си ?Абе дали са коректен пример наистина?
А съвсем Не принципно - не говорим само за ситуация - аз съм параноик и имам оръжие само за вкъщи. Говорим за ситуация - хора имат оръжия - къде го държат.
Ми точно - дори няма нужда да ходиш на лов след това. Плащаш , караш формален курс и воала - готов си.Ловджия може да стане всеки, който има два месеца за подготвителен курс, както и пари за него, изпита и членството
И какво ? Аз да съм казал че ще раздават автомати като баници без подготовка? Естествено че се предполага да си с подготовка.А полицаите и военните все пак минават доста подготовка.
Естествено че има - и ловджии така гърмят. Ама гърмят във въздуха. Също както мятат пиратки самоделки или карат пияни много други самонадеяни хорица. Това не значи че се избиват или ги обзема желание да стрелят по хората под блока.И пак има доста случаи с полицаи и военни гърмели за щяло и нещяло. Да му се не види, знаеш ли как се празнува Нова година до военен блок? Не излизаш навън и се молиш всичките амуниции, които изстрелват да не ти уцелят прозореца.
Колкото искаш се усъмнявай - никой няма да си остави заредено оръжие на място където детето му да може да го вземе. Затова хората си държат оръжията по касите.Позволи ми да се усъмня, че знаеш за достатъчно голям брой от тези хора къде си държат оръжието - примерно за половината.
Нататък продължаваш хаосно - първо полицаите и военните са само пример - принципно имам предвид познати ловджии. Второ какво означава зареден - зареден означава зареден , друго значение няма. За колко време се зарежда - не е за десет секунди вярвай ми. Имало наредба за каса - ами за това говоря и аз.
Накрая за да изясним - ако има афект за какъвто говорим поначало то трябва огнестрелното оръжие да е под ръка така че веднага да са употреби. Ако трябва да се чака няколко минути според няма никакво знчение дали зареждаш глигански патрони в двуцевката ила вадиш балтията от мазата за да извършиш убийството.
Правилно - така е. Всичко става от сакатлъци и самонадеяност. Но в повечето случаи (да не кажа 99%) проблеми няма.Абе най-зле за мене е заради по-скоро класическата човешка глупост и невнимание, значително количество инцидентни изстрели има. Защото който планира ясно че ще си намери и с какво. Ама при чистене, разнасяне и най-банално невнимание се улеснява повече хора лично да си направят сакатлъка. Това е от нещата дето веднъж става, пък си философствай за вероятностите после.
Няма абсолютно никакво значение защо тези хора ще ползват оръжие, важното е, че ще е до тях.Контра въпрос - а защо тези хора да не си използват оръжието защита на дома си ?
Естествено, че на афект се поддават всички. Но би трябвало да са по-устойчиви психически и по-тренирани да не вадят пистолет за нищо. И въпреки това през седмица в черните хроники има я самоубил се полицай, я военен ранил някого в свада. Само че военните и полицаите са доста малка част от населението. Сега си го представи цялото с пищови.Никакви професионалистни не са ловджиите. А на афект се поддават всички - и полицаи и военни също. А какво значи НО при тях има правила? При всеки има правила и точно за това говорехме - къде си държат тези хора оръжията.
Ам, не, първо трябва да даваш пари всяка година, второ половината от курса (един месец) е практически. Не всеки има възможността (особено ако е от голям град като по-голямата част от населението) да се забие за един месец по полянки и чукари. Да не говорим, че пушката не е толкова привлекателно оръжие, колкото пистолета.Ми точно - дори няма нужда да ходиш на лов след това. Плащаш , караш формален курс и воала - готов си.
Ти и за кола се предполага да си с подготовка, но по колко катастрофи заради кретенско каране стават на ден? И все пак полицаите и военните имат години подготовка, колко трябва да е за цивилните? И нямам предвид подготовка да стреляш точно, а подготовка да вадиш оръжие само в краен случай. Дори да си ядосан. Дори да си агресивен неандерталец.И какво ? Аз да съм казал че ще раздават автомати като баници без подготовка? Естествено че се предполага да си с подготовка.
Да, ако ползва оръжието само за лов или на работа, сигурно. Но ако Ще го ползва за самозащита е абсурдно да го сложи, така че да му е трудно за достигане.Колкото искаш се усъмнявай - никой няма да си остави заредено оръжие на място където детето му да може да го вземе. Затова хората си държат оръжията по касите.
Добре, колко пъти ще го предъвкваме това - ако имаме да речем тежък съседски спор с пистолет можеш да избиеш съседите дори без да им влизаш в двора. От друга страна ако се затичаш натам с брадва, те най-вероятно ще могат да избягат, викнат полиция, да се заключат и т.н. Самото размахване на брадвата и изхабената енергия има шанс да те уморят и отрезвят. При огнестрелното оръжие го няма това, особено при пистолетите.Накрая за да изясним - ако има афект за какъвто говорим поначало то трябва огнестрелното оръжие да е под ръка така че веднага да са употреби. Ако трябва да се чака няколко минути според няма никакво знчение дали зареждаш глигански патрони в двуцевката ила вадиш балтията от мазата за да извършиш убийството.
Ти упорито ми говориш за нормалните хора в нормални ситуации и напълно лудите в афект. Да, за тях няма много разлика (освен че в единия случай ще им е малко по-трудно). Аз ти говоря за гранични случаи. Хора, които пребиват близките си, ама не чак до смърт, хора приемащи нещата много навътре и със самоубийствени наклонности; хора, които просто са безотговорни и не им увира в тъпата кратуна, че като гръмнеш срещу някой няма непременно само да го уплашиш, малки човечета с мания за власт, които не биха пропуснали да ползват оръжието като инструмент. Ти ги виждаш всеки ден. Това са хората, които едва не те отнасят на пешеходната, хората които по цяла вечер си крещят, онези набитите момчета , които използват "искаш да ми кажеш нещо ли?" вместо поздрав...
I don't wanna die
- The Dragon
- Elder God
75-годишен военен пенсионер уби сина си и простреля себе си и съпругата си в Стара Загора снощи след жесток битов скандал.
Трагедията се разиграла снощи около 18 часа в къща на бул. "Патриарх Евтимий", съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на полицията в града.
След семеен скандал Коста Генчев извадил законно притежавания си пистолет "ТТ" и прострелял 51-годишния си син и 74-годишната си съпруга. След това насочил оръжието към себе си. Всичко се разиграло пред очите на снаха му и 4-годишното й дете. Те обаче успяли да избягат на улицата, а продавачка от съседен магазин извикала полиция, съобщава информационният портал "Стара Загора днес".
Тримата простреляни са откарани в Центъра за спешна медицинска помощ в критично състояние, след което стрелецът е настанен в МБАЛ – Стара Загора с огнестрелна рана в главата. Съпругата му е простреляна в областта на таза. Синът им също е настанен в болницата, с огнестрелни рани в тялото, но въпреки усилията на лекарите около 20 часа е починал. По-късно е починал и Коста Генчев. Съпругата е в стабилно състояние след операция, съобщи bTV.
По информация на телевизията скандалът между баща и син е избухнал за инструменти.
"Това е една тежка семейна драма, но конфликтът възниква затова, че 51-годишният син купил скъпоструващи строителни инструменти от Италия. Той работи там от 10 години. Върнал се е в България преди седмица. И потърсил инструментите, но баща му не могъл да каже къде са те", заяви Петко Петков - началник на РПУ-Стара Загора.
Образувано е досъдебно производство. Работата по случая продължава Районното управление на полицията в Стара Загора.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.
- RRSunknown
- Elder God
Все тая , ако ще си цитираме жълт труд няма смисъл да се занимавам.
Аз през цялото време си мисля че говорим нормалните и лудите - оттам тръгнаха цитатите.Ти упорито ми говориш за нормалните хора в нормални ситуации и напълно лудите в афект. Да, за тях няма много разлика (освен че в единия случай ще им е малко по-трудно). Аз ти говоря за гранични случаи. Хора, които пребиват близките си, ама не чак до смърт, хора приемащи нещата много навътре и със самоубийствени наклонности; хора, които просто са безотговорни и не им увира в тъпата кратуна, че като гръмнеш срещу някой няма непременно само да го уплашиш, малки човечета с мания за власт, които не биха пропуснали да ползват оръжието като инструмент. Ти ги виждаш всеки ден. Това са хората, които едва не те отнасят на пешеходната, хората които по цяла вечер си крещят, онези набитите момчета , които използват "искаш да ми кажеш нещо ли?" вместо поздрав...
- Devoted of Slaanesh
- Paragon
- tigermaster
- Elder God
Брутално нямаше нужда от такива постове, ама нейсе...Devoted of Slaanesh wrote:За, и нека по подготвените оцелеят!
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора
Блог
The Painting
Срещнах милиони хора
Блог
The Painting
RRS, това не са цитати от жълт труд. Това си е нормалната ежедневна хроника, каквато жълтите парцали избягват. На тях им дай да обясняват, че Слави Трифонов всъщност е жена, претърпяла операция на пола и има незаконно дете от Иван Костов.
От друга страна катастрофите, пиянските свади и убитите от пияни полицаи гъбари в гората са си, както казах вече, ежедневие. Ежедневие са благодарение на липсата на контрол. Притежанието на лично оръжие в една подвластна на хаос среда няма да доведе до нищо добро. Сега и без лични оръжия се заливат с киселини, ръгат се с ножове, секат се с брадви и какво ли още не, че дай и по едно оръжие да раздадем и да се надяваме, че някой няма да откачи и да спретне един масакър ей тъй на, щото някой си го изгледал лошо.
---------------------
И освен това. Да допуснем, че лицето Х ще се почувства по-добре и по-защитено, носейки пистолет в кобура си. Точно толкова защитено и добре ли ще се чувства, осъзнавайки напълно, че всеки, с когото се разминава в момента по тротоара, също носи пистолет в кобура си? Не мисля.
От друга страна катастрофите, пиянските свади и убитите от пияни полицаи гъбари в гората са си, както казах вече, ежедневие. Ежедневие са благодарение на липсата на контрол. Притежанието на лично оръжие в една подвластна на хаос среда няма да доведе до нищо добро. Сега и без лични оръжия се заливат с киселини, ръгат се с ножове, секат се с брадви и какво ли още не, че дай и по едно оръжие да раздадем и да се надяваме, че някой няма да откачи и да спретне един масакър ей тъй на, щото някой си го изгледал лошо.
---------------------
И освен това. Да допуснем, че лицето Х ще се почувства по-добре и по-защитено, носейки пистолет в кобура си. Точно толкова защитено и добре ли ще се чувства, осъзнавайки напълно, че всеки, с когото се разминава в момента по тротоара, също носи пистолет в кобура си? Не мисля.