Абсурдистан, отгоре, отдолу и отвътре... (Part IV)

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Super M
Warmage

Post by Super M » Wed Jul 28, 2010 6:07 pm

Дори и сина на семейство Мустафови, май се казваха, да е намесен в престъпна дейност, полицаите са ударили дъщерята и са се държали грубо с родителите, които изглежда не са замесени - оттам и извинението. Не е редно семействата на престъпниците (деца, баби, дядовци, родители) да са потърпевши при тяхното залавяне.
Блог за хора, които не се примиряват с живота в сиво:
http://troshanov.wordpress.com

Itilon
Paragon

Post by Itilon » Wed Jul 28, 2010 6:11 pm

Това ясно, де. Проблемът е, че Цветанов едновременно се извинява и твърди, че служителите му нищо лошо не са направили (ерго, няма за какво да се извинява) до доказване на противното. Не може и двете едновременно!

Super M
Warmage

Post by Super M » Wed Jul 28, 2010 6:56 pm

Ами очевидно трябва да се изясни въпроса дали нахлуването е по грешка в къща на невинно семейство или нахлуването е в къща, където живее престъпник и по време на ареста е оказано неправомерно насилие върху членове на семейството на престъпника (сестра и родители), които се считат за невинни.
Блог за хора, които не се примиряват с живота в сиво:
http://troshanov.wordpress.com

Itilon
Paragon

Post by Itilon » Thu Jul 29, 2010 12:41 am

Ми то аз не виждам фундаментална разлика между двете. Ся, то ясно, че полицаите не си поплюват и аз често ги разбирам, щом опира до някакви изверги (въпреки че пак не одобрявам да бият, когото и да е - понякога системата си ги принуждава хората там), ама в случая става дума за 12-годишно (ако не се лъжа) момиче. Така че е редно Цветанов да прояви някакъв характер и да престане да си прикрива служителите.

Иначе ми е интересна и цялата ДПС-връзка. Да, едната гледна точка е, че нямаше да се вдига такъв шум, ако такава отсъстваше, но се чудя дали не е възможно тя да не е причина за "инцидента" на първо място (не е като да не се е случвало).

А ето реакцията на по традиция неадекватния Волен: http://dnevnik.bg/bulgaria/2010/07/28/9 ... _razgovor/ :mrgreen:!

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Thu Jul 29, 2010 8:52 am

”Музикаутор” иска от Каварна 100 000 лв за рок феста

Община Каварна дължи над 100 хиляди лева за авторски права върху репертоара на 20 метъл банди и затова от сдружението "Музикаутор" са изпратили нотариални покани до организаторите на концертите в морския град.

Това се казва в разпространеното до медиите официално съобщение на сдружението, което управлява правата на композитори, текстописци и аранжори, пише dnevnik.bg.

За последните четири години община Каварна е съорганизатор на множество събития, за които няма подписан договор с "Музикаутор", а сумата от над 100 000 лева е натрупана както от периодичните безплатни концерти в морския град, така и от последните две издания на Каварна рок фест, провели се през 2009 и 2010 г., се казва още в текста.

От "Музикаутор" изброяват имената на звезди като покойният Рони Джеймс Дио, Глен Хюс, "Скорпиънс", "Дриймт тиътър", "Мотли Крю", както и участниците в приключилия на 25 юли Каварна рок фест. Според сдружението на авторите на изпълнените от тях песни организаторите, сред които и община Каварна, дължат десетки хиляди левове за авторски права.

"Струва ми се, че в "Музикаутор" или са слънчасали, или са пострадали мозъчно от тежките наводнения през последните дни." Това коментира Цонко Цонев, кмет на община Каварна, пред агенция "Фокус". Според него "Музикаутор" не могат да имат претенции към община, която няма договор с изпълнителите. "Това е все едно да претендират милиони от Столична община, защото е имало концерт на AC/DC, на "Металика" или на Мадона", допълни той. Напомни, че концертите се провеждат в Каварна, но "има промоутъри, които сключват договорите, общината единствено подпомага логистично мероприятието и явно са си объркали адресата" - добави той.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Thu Jul 29, 2010 10:09 am

Забавното е, че преди време Кирил Маричков заяви, че точно Цонко Цонев е бил напълно коректен към "Музикаутор":
http://katehizis.com/news/shNews.php?id=11276&
Тук е мястото да добавя, че освен "Sofia Music Enterprises" (Организатори на концерта на DEPCHE MODE) има и други, които добросъвестно си плащат авторските права и между тях е г-н Цонко Цонев - кмета на Каварна.
Това изявление е от преди малко повече от година. Честно казано, силно се съмнявам община Каварна да е натрупала 100 000 лева дълг за толкова време. Още повече, че се споменават, например, концертите на Дио, а те са дори от преди него.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Thu Jul 29, 2010 10:16 am

Чакай малко - на тия певци им е платено от промоутърите. Какво общо имат Мюзикаутор че претендират. Дио не дължи да плаща права на себе си за собствените си песни които ги изпълнява пред публика в БГ?
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Thu Jul 29, 2010 10:28 am

Дио изпълняваше и песни на Rainbow и Black Sabbath по концертите си.
А иначе, ето го изказването на кметъла:
http://www.focus-news.net/?id=n1424357
Струва ми се, че в „Музикаутор” или са слънчасали, или са пострадали мозъчно от тежките наводнения през последните дни, тъй като не могат да имат претенции по отношение на община, която няма договор с изпълнителите. Това е все едно да претендират милиони от Столична община, защото е имало концерт на AC/DC, на „Металика” или на Мадона. Това каза пред Агенция “Фокус” Цонко Цонев, кмет на Община Каварна по повод съобщение, разпространено до медиите от „Музикаутор”, че Община Каварна дължи 100 000 лева за авторски права върху репертоара на 20 метъл групи.
„Концертите се провеждат в Каварна, но има промоутъри, които сключват договорите, общината единствено подпомага логистично мероприятието и явно са си объркали адресата”, коментира Цонко Цонев.
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора

Блог
The Painting

Itilon
Paragon

Post by Itilon » Thu Jul 29, 2010 10:58 am

Ми напълно е прав Цонко.

Аз нещо не мога да разбера логиката с концертите. Ако утре изляза в някой клуб и започна да свиря кавъри, ще се окаже, че дължа авторски права на Музикаутор, така ли?

А как стоят нещата с уличните музиканти? :mrgreen:

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Thu Jul 29, 2010 11:11 am

Идиотско е. Много е идиотско, но за съжаление е на практика законово уредено. Накратко можете да видите абзаците в първото мнение в http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=66064, в които се споменава Музикаутор, както и някои от отговорите. А в първото мнение има и точка II. Обект на авторското право, в която първите два абзаца казват, че и изпълнение на концерт си попада в областта на влияние на следващите дълги неща.

Мдам. Крайно е идиотско. За съжаление е така, и не само у нас е така. Мррф.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Thu Jul 29, 2010 11:17 am

Тъжно е да съществуват такива Паразити като МА, ама кво да праиш човещинка. От малкото си взимане даване с тях, покрай едно ост за подарък към списание си съставих мнението, че тия са сред първите пред стената без цигара като дойде револцията. :vomit:
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

Itilon
Paragon

Post by Itilon » Thu Jul 29, 2010 11:18 am

А на мен ми хареса този коментар:
С колегите от бандата решихме да минем пътечката по издаването на легално и законно CD с авторска музика. Искам да обясня как стоят нещата на практика:
1. За да се тиражира CD-то трябва да е регистрирано в Министерство на Културата.
2. За да го регистрираме там трябва да имаме договор с Музикаутор.

Ще резюмирам смисъла да договора с Музикаутор:
Ние им отстъпваме авторските си права, за да се грижат за тях.
За да издадем CD-то трябва да си ги откупим обратно. Откупуването става при сключването на договора, авансово за целия тираж.
Авторските ни права са откупени САМО за издаване на определения тираж. Любимият ми текст от договора:"Отстъпените съгласно чл. 1 права не включват правото записаните произведения да бъдат изпълнявани публично, излъчвани и т.н. без изрично отделно разрешение от Музикаутор".
Според договора, за да свирим НАШАТА собствена музика законно във Фенса, трябва да си платим.
Сега ми стана ясно защо Дио трябва да плаща, за да си свири песните в България :mrgreen:.

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Thu Jul 29, 2010 11:23 am

Целия текст в първия пост в онази тема нямам нерви да го чета сега. Видях обаче това:
bgmttt wrote:С колегите от бандата решихме да минем пътечката по издаването на легално и законно CD с авторска музика. Искам да обясня как стоят нещата на практика:
1. За да се тиражира CD-то трябва да е регистрирано в Министерство на Културата.
2. За да го регистрираме там трябва да имаме договор с Музикаутор.

Ще резюмирам смисъла да договора с Музикаутор:
Ние им отстъпваме авторските си права, за да се грижат за тях.
За да издадем CD-то трябва да си ги откупим обратно. Откупуването става при сключването на договора, авансово за целия тираж.
Авторските ни права са откупени САМО за издаване на определения тираж. Любимият ми текст от договора:"Отстъпените съгласно чл. 1 права не включват правото записаните произведения да бъдат изпълнявани публично, излъчвани и т.н. без изрично отделно разрешение от Музикаутор".
Според договора, за да свирим НАШАТА собствена музика законно във Фенса, трябва да си платим.
Сега не мога да ви кажа какво получаваме в замяна (имам предвид колко). Ще проверя обаче тия дни и ако имате интерес ще споделя.
Извънредно забавно....

Редакция:
Сега видях, че с Итилон сме написали почти еднакви постове по едно и също време. И това е извънредно забавно. :D
Last edited by tigermaster on Thu Jul 29, 2010 11:30 am, edited 1 time in total.
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора

Блог
The Painting

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Thu Jul 29, 2010 11:26 am

Начи, за мен очевидното е, че това ако наистина е законово, то този закон за пет пари не чини и очевадно трябва да бъде променен. Някой може ли да ми каже Защо е Мюзикаутор? За какво се грижи? Чии интереси защитава? Все си мисля, че изпълнителите, които си свирят песните тук, имат достатъчно нормални мениджъри, които се грижат да си получат съответните пари, които се предполага да получат. Какво общо с какво общо, да ме простите за повторението, имат МА?
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Thu Jul 29, 2010 11:38 am

Еми посредничеството като форма на паразитизъм е на високо ниво и у нас кво да му е. Практиката доколкото видях е... От Министерството на културата поради мързел и некомпетентност или вероятни почерпки препращат със мощен сервис към МА буквално Всичко, а ония вкарват стария кръчмарски номер "Ако мине". Са за никой не е тайна че за Закони се лобира яката и гледай къде отиват парите, а не логиката.
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”