by tigermaster » Thu Mar 14, 2019 3:32 pm
Загледах го отново наскоро. Преди бях стигнал до третия филм, сега тъкмо изгледах деветия. Много е яко. Шон Бийн кърти, Дараг О`Мали кърти, Уелингтън е много готин, но първият актьор, който го играеше, ми хареса повече. Образът на Пийт Посълтуейт е сигурно най-гнусното създание, което изобщо съм виждал в телевизионна продукция. А бях свикнал да го гледам в положителни роли този... Даниел Крейг беше на второ място по гнусотия. Бях забравил, че и той участва в един епизод, едва го познах. Участието на Джеймс Пюърфой беше доста приятно.
Въобще, готина поредица. Скоро ще гледам и следващите части.
Все пак трябва да се отбележи известното еднообразие в творчеството на Корнуел, доколкото типичните за него неща ги има и тук - главен герой воин с много специални умения (Шарп стреля бързо, Утред е майстор в близкия бой и знае какво е стена от щитове, Томас от Хуктън е като снайперист с лъка, Дерфел Кадарн е ненадминат с меч в ръка), мъдър пълководец, който държи на главния герой, но е готов да го постави на мястото му, ако е нужно (Уелингтън, Алфред, донейде Уил Скит - докъдето съм стигнал в първата книга за Томас, крал Артър), воинска чест, абсолютно презрение към префинените красавци (донейде - образът на Даниел Крейг в "Шарп", кралят на Мърсия в поредицата за Утред, Ланселот в поредицата за крал Артър, херцог Шарл в първата книга за Томас), на моменти - не съвсем деликатна гавра с християнството, дължаща се на факта, че Корнуел е израснал в християнска секта и е намразил религията из дъно.
Еднообразието не пречи, де, пък и историите са добре написани, но може би не е зле да се спомене.