Кът на програмиста...

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

thunder
Forsaken

Post by thunder » Fri Jun 25, 2010 11:09 am

Xellos wrote:Image
старо, но златно :) оригиналът беше на руски
Scalpel. Sponge. Magic Wand!

dellusion
Warmage

Post by dellusion » Fri Jun 25, 2010 1:48 pm

Добре, има ли фирма в България, където успешно да се практикува SCRUM?
Look at the darkness...
...around me.

thunder
Forsaken

Post by thunder » Fri Jun 25, 2010 1:51 pm

dellusion wrote:Добре, има ли фирма в България, където успешно да се практикува SCRUM?
Аз знам за 4-5, но е хубаво да се дефинира "успешно" :) Защо ти трябва?

dellusion
Warmage

Post by dellusion » Fri Jun 25, 2010 1:54 pm

Ми чудех се дали поне на едно място успяват. Аз до сега съм бачкал на 3 места, и на трите се опитвахме да го правиме(без мръсни мисли) и на трите фейлнахме епично.
А под успешно разбирам - да изкарат поне 1 година, да спазват всички основни, неподлежащи на модификация, правила и хората да не напускат през 2 месеца.
Освен това правилно ли предполагам, че ти знаеш за тези места, без да работиш в нито едно от тях? Щот и ние се водиме че правиме СКРЪМ, ама...
Look at the darkness...
...around me.

thunder
Forsaken

Post by thunder » Fri Jun 25, 2010 3:19 pm

Предположението ти е донякъде вярно - в момента не работя в такова място, но съм работил преди :) В сегашната ми работа се занимаваме с доста Support примерно, а и екипите са много малки, така че SCRUM е доста трудно да се приложи.

Във вече старата работа имахме SCRUM екипи, като само един от първите фейлна епично - мениджмънта беше от външни хора, а проекта беше толкова як, че още ме е яд... Не пускайте непроверени чужденци да ви ръководят проекта, колкото и яки програмисти да са. Мисля обаче, че се поучиха от това, пък и всички други случаи минаха без проблеми и с много добри резултати. Честно казано доста кадърни и готини хора работеха в тези екипи, така че не мисля, че е от SCRUM-а :)

От по-големите фирми, в които познавам хора - SAP и SoftwareAG имат такива и доколкото чувам се справят съвсем ок. Естествено като имаш много SCRUM екипи не всички са ок, пак зависи на какви хора ще попаднеш...

Като цяло аз много не вярвам на различните методологии - всичките могат да работят или да са епичен фейл. Ако бачкаш с 6-ма други, на които не може да се разчита по принцип, никакъв SCRUM няма да помогне. Добре че тук в момента само двама от 8 са такива

dellusion
Warmage

Post by dellusion » Fri Jun 25, 2010 6:52 pm

Начи, в SoftwareAG, ако въобще може да се каже, че някой прави СКРЪМ в истинският смисъл на понятието, то го прави от ~6 месеца. САПаджиите знам че опитват, но чувам противоречиви мнения относно успеваемостта.
Това, което казваш за старата ти фирма, е интересно. Ти си абсолютно първият човек, от който чувам - ние правиме успешно СКРЪМ и да няма твой колега(засега), дето да каже - не е вярно това. Ако не е тайна, къде си работил, може и ПМ?
Иначе и на мен нещо вече не ми вдъхват доверие разните лийн методологии. Само ограничения съм видял засега. Stop&Fix сигурно е направилo чудеса за Toyota, ама в софтуерния бизнес, където нямаш поточна линия и можеш просто да ривъртнеш кода в SVN-а, сякаш няма смисъл.
На теория, уж трябва да можеш да шипнеш в края на секи спринт, ама кой ше тръгне е така изненадващо да шипва посредата на нищото, с 3 реда работещ код? ВТФ? Ако поддържаш софтуер за някой, ебати правиш хотфикс и си готов.
Нещо много генерално ми се губи смисъла, може би не го разбирам, защото не съм видял някъде това чудо да работи и да си кажа - ахааа, незнам.
Look at the darkness...
...around me.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Fri Jun 25, 2010 9:25 pm

dellusion wrote: На теория, уж трябва да можеш да шипнеш в края на секи спринт, ама кой ше тръгне е така изненадващо да шипва посредата на нищото, с 3 реда работещ код? ВТФ? Ако поддържаш софтуер за някой, ебати правиш хотфикс и си готов.
Нещо много генерално ми се губи смисъла, може би не го разбирам, защото не съм видял някъде това чудо да работи и да си кажа - ахааа, незнам.
Ти сериозно ли?
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

thunder
Forsaken

Post by thunder » Fri Jun 25, 2010 11:02 pm

Така, както писах - не цялата фирма беше на SCRUM, само няколко екипа сформирани за конкретни проекти, с много общи хора. В SoftwareAG действително имам по-малко познати и информация като цяло, те започнаха по-отскоро :) В САП обаче познавам сума народ от няколко екипа, в това число и няколко, които станаха SCRUM masters/product owners. Естествено е да чуеш противоречиви мнения, но хората са предимно положително настроени. Там и SoftwareAG са големи фирми и нещата не се координират така, както примерно беше при нас - един проект, 7-8 човека, толкова месеца, работете. От личния ми опит - срещите всеки ден бяха малко досадни, но по-гладко вървяха нещата като цяло.

И за поддръжката на софтуер - това е сравнително трудно съвместимо със SCRUM, решението при нас (и в САП бтв) е да изкара човек от SCRUM екипа и за 1-2 спринта да прави само съпорт и нищо друго.

Пусни ми и ти ЛС де бачкаш бтв :)

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Wed Jun 30, 2010 5:12 pm

За тези, които знаят какво е FizzBuzz - пък и за другите, след като отделят 30 секунди за питане на чичко Гугъл :)
Programmers are suckers for a meme
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

thunder
Forsaken

Post by thunder » Wed Jun 30, 2010 6:09 pm

Roamer wrote:За тези, които знаят какво е FizzBuzz - пък и за другите, след като отделят 30 секунди за питане на чичко Гугъл :)
Programmers are suckers for a meme
Хаха, това за процента които не могат да го направят има доза истина за съжаление :)

JAVA "нещото" е ...

dellusion
Warmage

Post by dellusion » Tue Jul 06, 2010 11:10 am

Look at the darkness...
...around me.

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Wed Jul 07, 2010 6:28 pm

Току-що имах много силен WTF момент, почти обливане със студена пот и т.н. - видях следния ред в PHP код, вървящ върху сървър, в поддържката на който и аз взимам участие:

Code: Select all

eval("\$this->msg = '$this->msg';");
И после хората се чудят защо из някои продукти има бъгове на килограми... И после хората се чудят защо някои продукти си имат редовно присъствие на места като bugtraq, vuln-dev и т.н.... И после хората се чудят защо други хора имат предразсъдъци към програмистите на PHP...

Вярно, точно в този случай $this->msg не е точно user-supplied data - admin-supplied е, ама не съм сигурен някъде из документацията на точно тоя софтуер за форуми да съм виждал написано с огромни червени букви НЕ СЛАГАЙТЕ АПОСТРОФИ ИЛИ ИНТЕРЕСНИ ПОСЛЕДОВАТЕЛНОСТИ ОТ СИМВОЛИ В СЪОБЩЕНИЯТА, КОИТО ЩЕ ИЗПРАЩАТЕ ПО E-MAIL!

Ужаст. Ужаст и бедзумие. I need a drink. Badly.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

bsb
Paragon

Post by bsb » Wed Jul 07, 2010 8:36 pm

Можеш да си закачиш кода на стената до този комикс, който съм убеден, че ти е познат:
http://xkcd.com/327/

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Thu Jul 08, 2010 5:10 pm

Извинявайте, някой може ли да ми помогне - търся софтуер който да прави проверки за правописни грешки само че на НЕМСКИ , защото на български може да се ползва Word .

bsb
Paragon

Post by bsb » Thu Jul 08, 2010 5:23 pm

Ами и на немски може да се ползва Word. По-точно същият пакет за проверка на правописа, който се инсталира за български. Друг е въпросът, че за български често се разпространява орязаната версия, в която са махнати всички останали езици.
Ако държиш MS Word, потърси или Proofing Tools за съответния език (немски), или MUI Pack.
Ако не държиш, можеш да си ползваш OpenOffice - или на немски, при което проверката на правописа я има директно, или като добавиш пакета за проверка на немски.