Кът на програмиста...

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

dellusion
Warmage

Post by dellusion » Thu May 27, 2010 1:25 pm

Днеска с колегите цял ден се караме за това, каква е разликата между thin и fat client. Any thoughts?
Look at the darkness...
...around me.

thunder
Forsaken

Post by thunder » Thu May 27, 2010 1:33 pm

dellusion wrote:Днеска с колегите цял ден се караме за това, каква е разликата между thin и fat client. Any thoughts?
thin client - по-проста програма, разчита на сървъра да му върши работата , а той примерно само прави някакъв интерфейс с него. Екстремен случай - всичката функционалност е на сървъра, клиента само я праща на сървъра и я визуализира.

fat client - още познат като thick client - голяма част от функционалността се извършва от клиента, но все пак му трябва периодична връзка със сървъра.

Та разликата е доста голяма, за какво точно се карате? :)
Scalpel. Sponge. Magic Wand!

dellusion
Warmage

Post by dellusion » Thu May 27, 2010 1:41 pm

Еми според някои хора, дето обикалят около мене, това което ти каза(същото което пише и в wiki-тo), е пълен булшит. Според тях няма значение, колко често клиента се обръща към сървъра, което пък според мен е основната разлика. И те ми дават за пример, offline режима в браузърите.
Look at the darkness...
...around me.

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Thu May 27, 2010 1:57 pm

Offline режим на браузърите пък какво общо има с цялата работа около thin clients?! Какво, според тях, значи изобщо "thin client", и как, според тях, е възникнал терминът - и спрямо какво е "thin" този клиент?
...макар че ми се струва, че всъщност не искам да знам отговорите... но често изпитвам някакво нездраво любопитство спрямо хорските заблуждения :?

Добавено: Колко често, само по себе си, действително не е *основната* разлика. Според мен поне основната разлика е в това каква част от работата - каква част от обработката - каква част от, добре де, бизнес-логиката на приложението е при сървъра и каква част е при клиента. Това не е *пряко* свързано с това колко често клиентът се обръща към сървъра, а по-скоро за колко тежки / важни / смислени неща се обръща.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

thunder
Forsaken

Post by thunder » Thu May 27, 2010 2:14 pm

dellusion wrote:Еми според някои хора, дето обикалят около мене, това което ти каза(същото което пише и в wiki-тo), е пълен булшит. Според тях няма значение, колко често клиента се обръща към сървъра, което пък според мен е основната разлика. И те ми дават за пример, offline режима в браузърите.
ами какво е тяхното определение тогава, ако това пълен булшит? :)

Колко често се обръща един клиент към сървъра бтв няма много общо с дефиницията - разликата е в това къде се върши работата.

Browser-a какво е? Той се обърнал към сървъра, сървъра е сглобил един html от наличните му база данни, като е използвал някакъв PHP/Java код за целта. Работата е свършена там. Cравнително рядко се обръща към сървъра, но иска големи количества информация.

Да вземем един WoW - непрекъснато се комуникира със сървъра. Но се пращат малки количества информация, които после клиента ти трябва да визуалзира - цялата налична графична информация примерно е на твоя компютър, изтеглена предварително. Работата на клиента ти е да я сглоби и да я покаже - почти всичко в този случай е свършено на твоята машина.

едното е thin, второто е fat.

edit: Роуме мноу си бРъз :ninja:

bsb
Paragon

Post by bsb » Thu May 27, 2010 2:27 pm

Типичен тънък клиент е терминалът. В най-чистия си вид терминалът сам по себе си не прави съвсем нищо. Постепенно започва да прави все повече и повече - от форматиране на извеждания и евентуално редактиране на въвеждания текст (разните конзолни протоколи като примерно VT-100) до подаване и интерпретиране на информация за прозорци и графичния интерфейс като цяло (X, RDP). Съответно колкото по-малко работа извършва терминалът, толкова повече работа трябва да върши сървърът и толкова по-често трябва двете части да си общуват. Не е все едно дали сървърът ще реагира на всеки натиснат клавиш, или примерно на команда за копиране на файл.
Така че на практика колкото по-тънък е клиентът, толкова по-често се обръща към сървъра и може дори да се каже, че повече натоварва сървъра.

termit
Jaghut Tyrant

Post by termit » Wed Jun 02, 2010 5:59 pm

МРАЗЯ да чета чужд JNI код (като го пиша аз си знам Java логиката ;)). Не стига, че джаварят в мен по принцип гледа мръсно С-то, ама такива абоминации в комбинация с гадна настинка са сигурна рецепта за кофти ден:

Code: Select all

JNIEXPORT jint JNICALL Java_com_intel_bluetooth_BluetoothStackBlueZ_runDeviceInquiryImpl
(JNIEnv *env, jobject peer, jobject inquiryRunnable, jobject startedNotify, jint deviceID, jint deviceDescriptor, jint accessCode, jint inquiryLength, jint maxResponses, jobject listener) {
Поне не е C++...
Elves dig rocket launchers.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Wed Jun 02, 2010 6:10 pm

Правиш call към някаква нейтив библиотека? Има ли нещо което неджавист би сметнал за смешно ?
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

thunder
Forsaken

Post by thunder » Wed Jun 02, 2010 8:10 pm

The Dragon wrote:Правиш call към някаква нейтив библиотека? Има ли нещо което неджавист би сметнал за смешно ?
по скоро прави call към Java, не обратното :)

то не е смешно, просто споделя че мрази

termit
Jaghut Tyrant

Post by termit » Thu Jun 03, 2010 10:18 am

Call от Java към native, да. Това е native частта на кода. Чисто естетически ме дразни дефиницията на функцията, която се налага от JNI (обичам функции с 5 реда име, а и като добавим 10 параметъра за цвят...). А по принцип мразя да чета чужд JNI код, особено ако има много прехвърляния между С и Java, неприятно е за грокване просто.
Elves dig rocket launchers.

Corwin
Archmage

Post by Corwin » Mon Jun 07, 2010 4:59 pm

Драснете туй в конзолката. :)
telnet towel.blinkenlights.nl
I like rusty spoons....
I like to touch them...
It's almost orgasmic...

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Mon Jun 07, 2010 5:02 pm

Е, айде сега... а пет лева глоба за стар виц? :plez: Ама си е все така готинко де :)

Добавено: Ама за ебавката с IPv6 ша им тако'ам тако'ата :)

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed Jun 09, 2010 5:31 pm

Днеска попаднах на най-гениалното студентско умотворение евър.

(масив data, заделен с data = new int[50]; примерно. реализираме динамичен масив, пазим му броя реални елементи в length. имплементираме оператор дето маха последния елемент от масива. как махаме последния елемент? еми ето как)

delete &data[length]

трябва да призная, че логиката е непогрешима :shock: бтв сигурен съм че това работеше в някой език :mrgreen:

п.п. готиното е, че все пак има няква мисъл. иначе първенството се държи остро от пича, който роди това:

class slujitel ;{
int char*;
int new*;

slujitel::~slujitel() {
cout << "destruktor na slujitel:" << '[' << "char* = " , "<<" new* ="']';

class slujitel(int der1, der2, der3)
der1 = obsht rabotnik;
class obsht rabotnik;
int(int, int, salary)
obsht::obsht(int,int,salary)
int x, int y, int s

cout<<"konstruktor na der1:"<<'['<<"x=","y="']'
}

не знам откъде да започна....................

п.п. за който е успял да разчете нещо (бтв всичко е съвсем реално, точно в този ред на символите), der1 и х,у,зет идват от някво си място в учебника, където се обяснява наследяване............
This is it. Ground zero.

Roamer
Ascendent

Post by Roamer » Wed Jun 09, 2010 5:39 pm

Лошото е, че не се учудвам твърде много :? Така де, умерено шокиран съм, както при всеки такъв случай, ама с годините човек започва да обръгва :)

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Fri Jun 25, 2010 10:58 am

Image
„Dim dam talélam vacarme
S'en va dans Lumi éternam
Et Gustave dôme guardéam
Dilim dili lili lam
Lutece séra
Dolilom séram
Dim dim dam dada dim dim da dada dim da lilam