Интелектуалното пиратство - за или против, и докъде?
Moderator: Moridin
Да де, и аз не искам да водя спорове за теория. Искаше ми се да споделя идея, чрез която би било възможно да се регламентират торент библиотеки, без те да са нелегални или пиратски.Morwen wrote:Мне, може като се свали от един да се изтрива от произволен друг от сийдърите автоматично. Разбира се, на теория.
Просто мисля, че точно този спор ще е изключително безплоден.
И да, това с изтриването също ми хрумна, но нямам никаква идея как биха го осъществили и е още по-теоретично от останалите разсъждения.
(\ /)
(X.x)
(> <)
Reality is an obstacte to halllucination.
(X.x)
(> <)
Reality is an obstacte to halllucination.
- RRSunknown
- Elder God
- RRSunknown
- Elder God
- RRSunknown
- Elder God
Днес установих следното - игрите които съм си закупил и регистрирал на сайта на Blizzard - battle.net всъщост ЧАК там си получават кода с който да ги инсталирам. Да поясня - има един код в кутийката който обаче не е за инсталацията а за въвеждане в сайта - от сайта вече те одобряват и ти дават истинския код. Хитро са го замислили.
След като регистрираш може изобщо да не инсталираш физическото копие- Близард ти дават право да сваляш електронно съответната игра когато ти душа сака и да си я играеш когато и където си искаш стига да влизаш със упоменатия акаунт. освен това ти предлагат пълна автоматична подръжка с пачове и най-важното - имаш безплатно ползване на всичките им игри в мрежа - като на сървърите освен че са на десетки пъти по високо ниво от всякакви пиратски но и до голяма степен са защитени от различни модификации и хакове на хакери.
За какво ви казвам това - ами точно по темата - хем хората са си защитили тарикатски собственоста без да прибягват до безумни защити но и имаш стимул да не пиратстваш - получаваш качество ако си оригинален , а и обратното важи - ако пиратстваш реално нямаш достъп до съдържанието което се предлага.
Едит: Избързах да се радвам - оказа се че толкова хитро са го измислили че мога да инсталирам Разширението на играта ако не инсталирам електронната версия сайта. Тъй че или я инсталирам оттам или играя само оригинала което е доста безмислено.
След като регистрираш може изобщо да не инсталираш физическото копие- Близард ти дават право да сваляш електронно съответната игра когато ти душа сака и да си я играеш когато и където си искаш стига да влизаш със упоменатия акаунт. освен това ти предлагат пълна автоматична подръжка с пачове и най-важното - имаш безплатно ползване на всичките им игри в мрежа - като на сървърите освен че са на десетки пъти по високо ниво от всякакви пиратски но и до голяма степен са защитени от различни модификации и хакове на хакери.
За какво ви казвам това - ами точно по темата - хем хората са си защитили тарикатски собственоста без да прибягват до безумни защити но и имаш стимул да не пиратстваш - получаваш качество ако си оригинален , а и обратното важи - ако пиратстваш реално нямаш достъп до съдържанието което се предлага.
Едит: Избързах да се радвам - оказа се че толкова хитро са го измислили че мога да инсталирам Разширението на играта ако не инсталирам електронната версия сайта. Тъй че или я инсталирам оттам или играя само оригинала което е доста безмислено.
Що бе, сваля си вовеца инсталера няколко гиги и после само няколко пача досваля. Стои си на диска ти. И то пакет с всички експанжъни?
Отделно просто ако имаш мегдан на харда можеш да копираш играта и на друг хард ей така и да си работи без регистри и магарии. Сичко от което имаш нужда е нет и акаунта с мейла и паролата. За другите им игри не знам как е.
Отделно просто ако имаш мегдан на харда можеш да копираш играта и на друг хард ей така и да си работи без регистри и магарии. Сичко от което имаш нужда е нет и акаунта с мейла и паролата. За другите им игри не знам как е.
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”
- RRSunknown
- Elder God
Аз говоря за Диаблото 2 че точно него си взех вчера. В момента изобщо не ми е ясно за чии чеп ми е диска на LoD - не му намерих никакво приложение.
Иначе от сайта се свалят и инсталват с едно кликане пълната версия ъпдейтната до последния пач и направена така че върви без диск. Хубавото е че ако ти спре нета някъде по средата на свалянето нищо не се губи - продължава си оттам докъдето си стигнал
Иначе от сайта се свалят и инсталват с едно кликане пълната версия ъпдейтната до последния пач и направена така че върви без диск. Хубавото е че ако ти спре нета някъде по средата на свалянето нищо не се губи - продължава си оттам докъдето си стигнал

- RRSunknown
- Elder God
Испания легализира торентите.
ени, тъй като не противоречат на законодателството на Испания!Сайта ще работи, файлове ще се обменят! Това е окончателното решение на съда по делото срещу Хесус Гуера - собственик на сайта elrincondejesus.com, който предлага колекция от връзки към мрежите за обмен на файлове eDonkey, еMule и BitTorrent.
През май 2009 Гуера получава жалба от испанското дружество на авторите и издателите (SGAE, Sociedad General de Autores y Editores). В жалбата се посочва, че сайтът му нарушава авторските права на някои от членовете на обществото и срещу него е заведено дело. Говорейки в съда Гуера казва, че сайта му не се рекламира никъде и е некомерсиален. И че elrincondejesus.com не нарушава законите, а предоставя избор подобно на произволна уеб търсачка.
Общество на авторите и издателите настоява, че сайта трябва да бъде затворен, но съдия Раул Гарсия не са съгласява с това изискване. Той застъпва тезата, че p2p мрежите са просто обмен на данни между потребителите на Интернет. Съдията отбеляза също, че предоставянето на връзки към произведения, защитени с авторско право, не може да бъде приравнено с тегленето и разпространението им. Преди вземане на окончателно решение на съдът прегледал и финансовите отчети на Гуера и е установил, че собственикът не е използвал сайта като източник на печалба.
И три дни по-късно взема решение без право на обжалване, че сайта на Гуера, както и други подобни няма да бъдат затвор
- TheGrimReaper
- Sorcerer
Хубава дискусия се е получила. По темата - аз си признавам, че все още тегля филми, предимно за да ги изгледам и да преценя дали да си ги купя след това...
По един трейлър трудно бих преценил дали дадения филм ще ми хареса, понеже там винаги слагат най-ефектните сцени и WOW фактора е голям. Засега обаче не съм свалил една игра от нетя и всичките (макар и малко на брой) са оригинални (както за ПЦ-то, така и за конзолата).
Отделно обичам да гледам филми по няколко пъти, така че съм склонен да дам определена сума пари за търсен от мен филм, а и защото съм болен на тема martial arts movies и предпочитам да ги имам на оригнален носител, отколото на свален такъв
Вярно, за някои екземпляри от колекцията ми (Seven Swords Special Collector's Edition, The Mummy Ultimate Collection & Heroes of Might & Magic Complete (Бялата Кутия)) ми се наложи да ги търся с месеци да изпаднат за продажба из Амзаон, Ибей и други подобни сайтове, понеже навсякъде бяха изчерпани като количество за продажба...
И специално за филмите бих дал финанси (въпреки изтормозената ситуация със заплатата напоследък) и гледа мда не пропусна месец без поръчка на любимо заглавие
По един трейлър трудно бих преценил дали дадения филм ще ми хареса, понеже там винаги слагат най-ефектните сцени и WOW фактора е голям. Засега обаче не съм свалил една игра от нетя и всичките (макар и малко на брой) са оригинални (както за ПЦ-то, така и за конзолата).
Отделно обичам да гледам филми по няколко пъти, така че съм склонен да дам определена сума пари за търсен от мен филм, а и защото съм болен на тема martial arts movies и предпочитам да ги имам на оригнален носител, отколото на свален такъв

Вярно, за някои екземпляри от колекцията ми (Seven Swords Special Collector's Edition, The Mummy Ultimate Collection & Heroes of Might & Magic Complete (Бялата Кутия)) ми се наложи да ги търся с месеци да изпаднат за продажба из Амзаон, Ибей и други подобни сайтове, понеже навсякъде бяха изчерпани като количество за продажба...
И специално за филмите бих дал финанси (въпреки изтормозената ситуация със заплатата напоследък) и гледа мда не пропусна месец без поръчка на любимо заглавие

- JohanVladimir
- Sorcerer
Софтуерът на компютъра ми е легален от години, игрите си ги купувам всичките.
Филми, музика и книги крада безогледно, само да ми паднат. Като малка пак крадях - книги и грамофонни плочи - тогава беше времето, когато интересни книги се продаваха под тезгяха, а плочите се носеха от чужбина. Разликата между тогава и сега е не много голяма както в пазарната, така и в социо-културната ситуация, само дето аз закоравях като крадла.
Канех се да му ударя едно дълго философстване върху горните факти, ма ми се доспа.
Филми, музика и книги крада безогледно, само да ми паднат. Като малка пак крадях - книги и грамофонни плочи - тогава беше времето, когато интересни книги се продаваха под тезгяха, а плочите се носеха от чужбина. Разликата между тогава и сега е не много голяма както в пазарната, така и в социо-културната ситуация, само дето аз закоравях като крадла.
Канех се да му ударя едно дълго философстване върху горните факти, ма ми се доспа.
- tigermaster
- Elder God
Бтв, ако се загледате в разни форуми с по-музикална насоченост, ще забележите, че куп хора от по-старата генерация си спомнят с умиление за времената на пиратските аудиокасети с Led Zeppelin, при кого са се събирали да си ги презаписват и как това им е бил начинът да се сдобият с музиката. Тогава съм бил прекалено малък, за да помня това, но го виждам доволно често, а и си спомням немалко касети на баща ми, надписани на ръка. Същото и с филмите. Първият филм с Джеки Чан, от който имам съзнателен спомен, е "City Hunter", който гледах някъде в детската градина или първи клас. Със съответния дублаж и размазаната картина, характерни за пиратските видеокасети от онова време. Но иначе нямаше как да го видя.
Сега положението е подобно, основната разлика е в мащаба. И сега хората, които не могат да си позволят законно музика или филми, се сдобиват с тях незаконно. Само дето вместо да си ги презапишат на двукасетъчния касетофон на другарчето, си ги теглят от торентите. Е, и причините вече са различни. Но за тях съм писал вече достатъчно, както и всички други, така че спирам.
Сега положението е подобно, основната разлика е в мащаба. И сега хората, които не могат да си позволят законно музика или филми, се сдобиват с тях незаконно. Само дето вместо да си ги презапишат на двукасетъчния касетофон на другарчето, си ги теглят от торентите. Е, и причините вече са различни. Но за тях съм писал вече достатъчно, както и всички други, така че спирам.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.
Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.
Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”
- TheGrimReaper
- Sorcerer
tigermaster: При мен се получи аналогичен случай с филм на Джеки Чан, но беше "Доспехите на Бога" с немски дублаж
Още помня и пъровто ми гледане на "Терминатор 2" - безобразно гадна картина на една стара видеокасетка със субтитри на китайски, арабски и френски (едновременно), почти не се виждаше картината от тези субтитри - седмици наред врънках единствения човек от даскалото, който го имаше да ми го даде, след като мрънкането даде резултат бях един щастлив човек
Всичките ми приятели са единодушни относно купуването на игри и филми от мен, че аз съм много зле и за какво съм си давал парите, като съм можел да си ги изтегля от някой торент.
Въпреки тези упреци, не мисля да спирам да си купувам заглавията които ми харесват и да си попълвам колекцията (вече подкарах и блу рейчетата), за мое лично удоволствие. Някак си се чувствам по-добре, когато знам че съм уважил труда на всички онези разработчици на игри и огромното количество хора заети в направата на даден филм...
Жалко, че в БГ няма свeстен разпространител на аниме и на филми от жанра martial arts, Прооптики се опитаха да внесат някакво разнообразие и бяха пуснали Ong Bak, SPL (Звездата на Разрушението), Seven Swords, Tom Yum Goong, но май дотам бяха усилията им. Добре, че има Амазон, Ибей и Yesasia (както и други подобни) откъдето да запълвам "дупките" от филми и да заменям "нечистокръвните" с оригиналния им аналог
Малко по малко и това ще стане - въпрос на време и финанси

Всичките ми приятели са единодушни относно купуването на игри и филми от мен, че аз съм много зле и за какво съм си давал парите, като съм можел да си ги изтегля от някой торент.
Въпреки тези упреци, не мисля да спирам да си купувам заглавията които ми харесват и да си попълвам колекцията (вече подкарах и блу рейчетата), за мое лично удоволствие. Някак си се чувствам по-добре, когато знам че съм уважил труда на всички онези разработчици на игри и огромното количество хора заети в направата на даден филм...
Жалко, че в БГ няма свeстен разпространител на аниме и на филми от жанра martial arts, Прооптики се опитаха да внесат някакво разнообразие и бяха пуснали Ong Bak, SPL (Звездата на Разрушението), Seven Swords, Tom Yum Goong, но май дотам бяха усилията им. Добре, че има Амазон, Ибей и Yesasia (както и други подобни) откъдето да запълвам "дупките" от филми и да заменям "нечистокръвните" с оригиналния им аналог

Малко по малко и това ще стане - въпрос на време и финанси