WoT 12 - The Gathering Storm

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
Demandred
Moderator

Post by Demandred » Mon May 10, 2010 12:08 am

Всички от Шайдо излязоха от Пустощта, след събитията от четвърти том. От другите кланове сериозна част си останаха в пустинята.

Иначе аз съм определено съгласен, че поредицата щеше да е доста по-добра, ако цялата сюжетна линия с Перин след 6-ти том въобще я нямаше, защото тя е едновременно безумно скучна, развлачена и нямаща никакво значение за главния сюжет.
Last edited by Demandred on Mon May 10, 2010 12:27 am, edited 1 time in total.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

armageddon
Forsaken

Post by armageddon » Mon May 10, 2010 12:26 am

Линията на Перин (вероятно де, нищо не оправдава цялата и безмисленост) ако имаше някакво минимално значение за основната такава или въпросния имаше някакво развитие от ковач към командир на армии т.е за мен всички действия на Мат от 6та книга насам са също толкова безмислени и безумни но човека поне има някакво развитие като персонаж, а и Боби си изсмука от пръстие Тюон по едно време. Перин муча 3-4 тома за своята гарга рошава докато тя се учеше да пере коприна. Айде моля ви се.

Единственото нещо по залюхано от Перин и неговите простотии беше Елейн и нейните.

Възхода на Сенчанците в Тарабон нямаше нищо общо с Пророка, доколкото имам спомен. Последващата инвазия в Амадиция може и да е била леко спомогната от там вършеенията на въпросния, впредвид обаче че след като Педрон Ниал му светиха маслото поради разни вътрешни спорчета за власт, за които ми се губят всички подробности, те просто изчезнаха като някаква сила/страна в цялата схема на нещата, което мисля че е показателно само по себе си какъв отпор биха дали на нашествениците без комадира си.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Mon May 10, 2010 12:44 am

Пророка не е в Амадиция а в съседната държава и вкарва в хаос две държави.

armageddon
Forsaken

Post by armageddon » Mon May 10, 2010 1:09 am

В преден пост казваше че сеанчанците успешно налазили Амадиция благодарение на действията на Пророка, докато според мен е заради това че Белите плащове сами видяха сметката на Великия Генерал, който ги водеше.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Mon May 10, 2010 1:17 am

Докато легионите им бяха въвлечени охрана на границите на Гаелдан.

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Mon May 10, 2010 8:40 am

Подробните рецепти за печене на лимонов кекс, принципите за избор на добър кон, както и основните статистически методи за изчисление степента на пробуждане на Сянката въз основа на квантитета на гъгриците в житото да не се пипат, моля. В тези детайли е едно от очарованията на поредицата ;р
"Не вярвам в колективната мъдрост на индивидуалното невежество."
- Йежи Лец, "Невчесани мисли"

coldie
Forsaken

Post by coldie » Tue May 11, 2010 11:05 pm

Interpreter wrote:Подробните рецепти за печене на лимонов кекс, принципите за избор на добър кон, както и основните статистически методи за изчисление степента на пробуждане на Сянката въз основа на квантитета на гъгриците в житото да не се пипат, моля. В тези детайли е едно от очарованията на поредицата ;р
Аз пък си мисля, че поредицата трябваше да я превежда някой на който му допада.

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Wed May 12, 2010 8:54 am

А защо си мислиш, че не ми е допадала? Освен това подробностите, за които стана дума в по-горни постове наистина са ме забавлявали, въпреки привидната си разточителност.
"Не вярвам в колективната мъдрост на индивидуалното невежество."
- Йежи Лец, "Невчесани мисли"

sauron
Paragon

Post by sauron » Wed May 12, 2010 11:52 am

Абе ако Сандерсън и тегли ножа на Файлето, тогава ще го призная за мъж :mrgreen: .
Така и Перин ще се оправи малко от блатото дето е затънал, щото в първите книги мене поне ме кефеше и ми беше интересен персонаж. :D
Where I was
I had wings that couldn't fly
Where I was
I had tears I couldn't cry

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Wed May 12, 2010 12:03 pm

Дълбоко ме съмнява. А и вече е ясно че Бералайн ще се забие със Галад белия плащ.

sauron
Paragon

Post by sauron » Mon May 17, 2010 8:02 pm

Прочитайки последната книга, се сетих нещо доста странно и нелогично, поне на пръв поглед.
По въпроса за ползването на белфир (гибелния огън)- някъде в началото на поредицата беше обяснено че в един момент по време на войните и двете страни са се съгласили негласно че няма да го ползват, виждайки последиците от безразборното му ползване.
Добрите (нашите хора) обаче хич не се срамуват да ползват белфир и си го плякат наляво и надясно.
Лошите- напротив, спазват правилата, като примерни ученици. Не се сещам в поредицата някой от Отстъпниците да го е ползвал, като явно всички го могат.
Какво излиза- лошите сазват правилата, докато на добрите хич не им пука за последствията и го дават по максимата целта оправдава средствата?
Нещо много нелогично ми е това! Или има някаква по-дълбока идея?
Мнения? :o
Where I was
I had wings that couldn't fly
Where I was
I had tears I couldn't cry

armageddon
Forsaken

Post by armageddon » Mon May 17, 2010 8:07 pm

Моридин със сигурност използва белфир срещу Ранд в който там том се засякоха в Шадар Логот. От нашите друг освен Ранд (и Моарейн в началото, но доста пестеливо) друг нямам спомен да го ползва изобщо, да не говорим за такава честа употреба.

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Mon May 17, 2010 8:09 pm

Имам някакви спомени, че Моридин им заповяда на Отстъпниците да не ползват белфир. Пък и то за техните цели белфир, мелфир няма особена разлика, не е като някой да почне да съживява добрите, нали? :)
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Mon May 17, 2010 8:14 pm

Абе не е точно така.
Първо да уточним че Моридин използва белфира срещу Машадар (сянката на Шадар Логот) а не срещу Ранд.

Конкретно по въпроса -

Шеста книга , пролога
Тъмния пита Демандред - Ще ползваш гибелния плам за мен?
Демандред отговаря - да.

Осма книга Могиден прерязва с белфир лодката на Нинив без изобщо да се колебае.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Mon May 17, 2010 9:02 pm

А и Рахвин целеше Ранд с белфир, докато се гонеха като замаяни.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.