Четвърти конкурс: Вампирът
Moderators: Trip, Random, Marfa
- 
				Scheherazade
- Smallfolk
Четвърти конкурс: Вампирът
Най-после събрах смелост и бих искала и аз да пусна разказчето от конкурса с цел получаване на критика и съвети. Благодаря предварително на всеки отзовал се.
ВАМПИРЪТ
„Да усещаш как огънят в теб изгасва и остава само пепел. Как се вледеняваш от вътре и животът ти се изплъзва, а само аз да мога да те спася ...” – това си мислеше Вампирът докато посрещаше момичето в дома си. То не беше нищо особено – нисичко, слабо и изпито, носеше тъмни дрехи. Като негово човешко подобие, ако не броим ръста. Казваше се Бианка. „Хубаво име”, помисли си Вампирът. Той покани гостенката си да седне, а тя помоли само за един пепелник. След като и двамата се настаниха удобно Вампирът попита:
- Кажи ми, какво е за теб огънят?
Момичето го погледна – дори не знаеше името на този мъж, но знаеше, че той не е човек – знаеше, че е нещо повече и знаеше какво точно е. Заради това и бе дошло тук тази вечер. Защото копнееше за силите му – и не само, копнееше и за самия него. Той беше привлекателен, изглеждаше отегчен от живота и там се криеше загадъчното. Не, той провокираше по всякакъв начин любопитството. Погледна в очите му и отговори:
- Амиии ... всичко. Той е Живот, Страст, Любов, Сила, Ярост ...
- Не е вярно. – отсече мъжът.
- Така ли? И защо пък не?
- Огънят не е всичко. Но аз – аз съм всичко. - просъска Вампирът.
Бианка го погледна с огромно недоверие. Светът в нейните очи винаги беше огнен. Тя не разбираше защо този мъж не приема гледната й точка. Обърка се и реши да нападне. Злобата потече като отрова през вените й – тя нямаше да позволи да й наложат нечие мнение, за това отговори предизивкателно:
- Но ти трябва да си голям лицемер в крайна сметка. Не можеш да си всичко, ако не сменяш непрекъснато маски!
- Аз имам много лица, но в момента не нося никое от тях. Аз съм всичко, защото се променям заедно със света – не съм статичен.
- Ничий характер не е толкова гъвкав – надявам се това да не те обижда ...?
- Моето име е без значение. Аз притежавам множество тъмни страни, но струва ми се, не съм ти разкривал нито една от тях.
Щом изрече това – Вампирът погледна в очите на Бианка и разбра – тя знаеше. Но знаеше само какъв е, нищо повече.
Бианка се смръщи. Погледна още веднъж мъжа и каза нагло:
- Тогава ми покажи!
- Не трябва! Не искам! – беше единственият отговор, който получи.
- Защо? Какво те спира?
- Такова зло не трябва да излиза на повърхността! – извика Вампирът.
Бианка се дръпна леко, а след това запали цигара. Гневът му беше страшен, но тя трябваше да е смела. Погледна непознатия отново в очите и заяви:
- Ха, не ме е страх, защото любопитството ми е по-голямо от страха.
„Глупачка”, помисли Вампирът, „Защо й е да вижда най-злото от мен? Дали подозира, че ако й го покажа – ще трябва да я убия?”. А той се боеше точно от това – да я загуби. За пръв път я видя да се прибира една късна вечер сама към тях, но когато се приближи, за да я нападне – не събра смелост. Усещаше нещо – в това момиче се криеше някаква сила, но той още не знаеше каква.
Започна да я следи. Мина година и той се реши да я заговори. Искаше да я опознае. Тя му харесваше повече от всяка друга, която беше срещал през целия си живот. С какво беше по-различна?
- Защо толкова искаш да знаеш? – най-накрая попита той.
- Не знам, влече ме. – отговори просто Бианка.
Вампирът отново се унесе в мислите си. Спомни си страховете й нощно време, че някой я следи, спомни си как се будеше в сънищата си, когато я наблюдаваше. Тя усещаше присъствието му. Усещаше колебанието му – дали да я остави да живее или да я убие.
- Хайде, не ме мъчи, де! – прекъсна мислите му тя.
- А ако ми харесва да те мъча?
- Значи вече разкриваш лошото?
- Не, това беше просто въпрос.
- Моля те, покажи ми ... – неуверено започна Бианка.
- Ще те уплаша. Не бих искал да избягаш.
- Няма – аз зная какъв си.
- Какъв? Хайде – кажи го? Или нямаш тази смелост?!
Вампирът се усмихна и разкри най-страшното си оръжие – зъбите. Снежнобели, остри като бръсначи. Той беше убиец. Бианка преглътна, а мъжът срещу нея се засмя, усетил страха й.
- Заради кого според теб се плашеше, като вървеше сама нощем, а? Или защо се будеше в своите сънища? Има от какво да се страхуваш – копнея за твоя живот.
- Защо? Защо ми го причини?
- Това е моята природа. Какво, да не би да се уплаши?
- Кажи ми още, моля те. – гласът й трепереше. – Не ми стига само толкова.
- Като че ли наистина ми харесва да те мъча.
Бианка се приготви да прошепне нещо, но Вампирът я спря:
- Какво? Не мога ли да го направя от чиста злоба?
Бианка стана от мястото си:
- Е, струва ми се трябва да тръгвам. Ти нямаш желание да говориш с мен.
- Защо реши така?
- Защото не желаеш да отговаряш на въпросите ми. За какво да седя повече тук!
- Добре, какво ще ме попиташ?
- Аз вече попитах!
- Разбери – тъмното ми Аз се появи в резултат на болката и самотата.
- Тогава ме направи като теб – няма да си повече сам.
- Нямам намерение да деля своето съществуване с никого! Моето желание е да бъда сам! Аз съм една празна черупка – едно създание, раздирано от болката, без сърце в гърдите. Погледни моите очи – в тях няма радост, има само тъга и злоба. И въпреки това – аз имам чувства. Но те са само мои. Мои и на никого друг!
- Разкажи ми още!
- Защо? Питаш все едно ти е интересно!
- Да, интересно ми е. За мен има значение.
- Аз не съм опитна мишка – не съм изверг! Моята природа е да убивам – не съм като вас, хората, защото вие го правите за удоволствие. После ме наричате жесток, защото се храня с живот. А вие – все едно не го правите. Жестоки, коравосърдечни същества.
Бианка беше коленичила и плачеше. Горещите сълзи се стичаха по вкочаненото й лице. Заболя я от думите на Вампира, защото той беше прав – тя не беше по-различна. Но не беше това най-важното – тя знаеше, че ще умре – и затова плачеше, защото егоистичното й човешко съзнание не я освобождаваше дори и за секунда. Вампирът се наведе и я вдигна, прегърна я и тя заплака в обятията му. Почувства се толкова сигурна, че за момент забрави опасността.
Изведнъж болката от ухапване я прониза. Тя изпищя и започна да се дърпа, но вече беше късно. След малко Вампирът пусна безжизненото й тяло на земята, прекръсти се, усмихна се жестоко и потъна в нощта.

ВАМПИРЪТ
„Да усещаш как огънят в теб изгасва и остава само пепел. Как се вледеняваш от вътре и животът ти се изплъзва, а само аз да мога да те спася ...” – това си мислеше Вампирът докато посрещаше момичето в дома си. То не беше нищо особено – нисичко, слабо и изпито, носеше тъмни дрехи. Като негово човешко подобие, ако не броим ръста. Казваше се Бианка. „Хубаво име”, помисли си Вампирът. Той покани гостенката си да седне, а тя помоли само за един пепелник. След като и двамата се настаниха удобно Вампирът попита:
- Кажи ми, какво е за теб огънят?
Момичето го погледна – дори не знаеше името на този мъж, но знаеше, че той не е човек – знаеше, че е нещо повече и знаеше какво точно е. Заради това и бе дошло тук тази вечер. Защото копнееше за силите му – и не само, копнееше и за самия него. Той беше привлекателен, изглеждаше отегчен от живота и там се криеше загадъчното. Не, той провокираше по всякакъв начин любопитството. Погледна в очите му и отговори:
- Амиии ... всичко. Той е Живот, Страст, Любов, Сила, Ярост ...
- Не е вярно. – отсече мъжът.
- Така ли? И защо пък не?
- Огънят не е всичко. Но аз – аз съм всичко. - просъска Вампирът.
Бианка го погледна с огромно недоверие. Светът в нейните очи винаги беше огнен. Тя не разбираше защо този мъж не приема гледната й точка. Обърка се и реши да нападне. Злобата потече като отрова през вените й – тя нямаше да позволи да й наложат нечие мнение, за това отговори предизивкателно:
- Но ти трябва да си голям лицемер в крайна сметка. Не можеш да си всичко, ако не сменяш непрекъснато маски!
- Аз имам много лица, но в момента не нося никое от тях. Аз съм всичко, защото се променям заедно със света – не съм статичен.
- Ничий характер не е толкова гъвкав – надявам се това да не те обижда ...?
- Моето име е без значение. Аз притежавам множество тъмни страни, но струва ми се, не съм ти разкривал нито една от тях.
Щом изрече това – Вампирът погледна в очите на Бианка и разбра – тя знаеше. Но знаеше само какъв е, нищо повече.
Бианка се смръщи. Погледна още веднъж мъжа и каза нагло:
- Тогава ми покажи!
- Не трябва! Не искам! – беше единственият отговор, който получи.
- Защо? Какво те спира?
- Такова зло не трябва да излиза на повърхността! – извика Вампирът.
Бианка се дръпна леко, а след това запали цигара. Гневът му беше страшен, но тя трябваше да е смела. Погледна непознатия отново в очите и заяви:
- Ха, не ме е страх, защото любопитството ми е по-голямо от страха.
„Глупачка”, помисли Вампирът, „Защо й е да вижда най-злото от мен? Дали подозира, че ако й го покажа – ще трябва да я убия?”. А той се боеше точно от това – да я загуби. За пръв път я видя да се прибира една късна вечер сама към тях, но когато се приближи, за да я нападне – не събра смелост. Усещаше нещо – в това момиче се криеше някаква сила, но той още не знаеше каква.
Започна да я следи. Мина година и той се реши да я заговори. Искаше да я опознае. Тя му харесваше повече от всяка друга, която беше срещал през целия си живот. С какво беше по-различна?
- Защо толкова искаш да знаеш? – най-накрая попита той.
- Не знам, влече ме. – отговори просто Бианка.
Вампирът отново се унесе в мислите си. Спомни си страховете й нощно време, че някой я следи, спомни си как се будеше в сънищата си, когато я наблюдаваше. Тя усещаше присъствието му. Усещаше колебанието му – дали да я остави да живее или да я убие.
- Хайде, не ме мъчи, де! – прекъсна мислите му тя.
- А ако ми харесва да те мъча?
- Значи вече разкриваш лошото?
- Не, това беше просто въпрос.
- Моля те, покажи ми ... – неуверено започна Бианка.
- Ще те уплаша. Не бих искал да избягаш.
- Няма – аз зная какъв си.
- Какъв? Хайде – кажи го? Или нямаш тази смелост?!
Вампирът се усмихна и разкри най-страшното си оръжие – зъбите. Снежнобели, остри като бръсначи. Той беше убиец. Бианка преглътна, а мъжът срещу нея се засмя, усетил страха й.
- Заради кого според теб се плашеше, като вървеше сама нощем, а? Или защо се будеше в своите сънища? Има от какво да се страхуваш – копнея за твоя живот.
- Защо? Защо ми го причини?
- Това е моята природа. Какво, да не би да се уплаши?
- Кажи ми още, моля те. – гласът й трепереше. – Не ми стига само толкова.
- Като че ли наистина ми харесва да те мъча.
Бианка се приготви да прошепне нещо, но Вампирът я спря:
- Какво? Не мога ли да го направя от чиста злоба?
Бианка стана от мястото си:
- Е, струва ми се трябва да тръгвам. Ти нямаш желание да говориш с мен.
- Защо реши така?
- Защото не желаеш да отговаряш на въпросите ми. За какво да седя повече тук!
- Добре, какво ще ме попиташ?
- Аз вече попитах!
- Разбери – тъмното ми Аз се появи в резултат на болката и самотата.
- Тогава ме направи като теб – няма да си повече сам.
- Нямам намерение да деля своето съществуване с никого! Моето желание е да бъда сам! Аз съм една празна черупка – едно създание, раздирано от болката, без сърце в гърдите. Погледни моите очи – в тях няма радост, има само тъга и злоба. И въпреки това – аз имам чувства. Но те са само мои. Мои и на никого друг!
- Разкажи ми още!
- Защо? Питаш все едно ти е интересно!
- Да, интересно ми е. За мен има значение.
- Аз не съм опитна мишка – не съм изверг! Моята природа е да убивам – не съм като вас, хората, защото вие го правите за удоволствие. После ме наричате жесток, защото се храня с живот. А вие – все едно не го правите. Жестоки, коравосърдечни същества.
Бианка беше коленичила и плачеше. Горещите сълзи се стичаха по вкочаненото й лице. Заболя я от думите на Вампира, защото той беше прав – тя не беше по-различна. Но не беше това най-важното – тя знаеше, че ще умре – и затова плачеше, защото егоистичното й човешко съзнание не я освобождаваше дори и за секунда. Вампирът се наведе и я вдигна, прегърна я и тя заплака в обятията му. Почувства се толкова сигурна, че за момент забрави опасността.
Изведнъж болката от ухапване я прониза. Тя изпищя и започна да се дърпа, но вече беше късно. След малко Вампирът пусна безжизненото й тяло на земята, прекръсти се, усмихна се жестоко и потъна в нощта.
Taste the poison - feel that this is life ...
						- 
				Scheherazade
- Smallfolk
Благодаря за коментарчето =)
А относно кръстенето: не см сигурна до колко добре см издържала жанра - принципно това трябва да е диаболизъм - светът на хората погледнат през очите на някакво свърхестетсвено създание и съответно прекръстването идва като естетсвен край погледнато от тая гледна точка - гавра.

А относно кръстенето: не см сигурна до колко добре см издържала жанра - принципно това трябва да е диаболизъм - светът на хората погледнат през очите на някакво свърхестетсвено създание и съответно прекръстването идва като естетсвен край погледнато от тая гледна точка - гавра.
						- 
				apocalexxnow
- Commoner
Ще започна с уговорката, че като писател явно не съм цвете за мирисане, ако погледнеш темата на моя разказ  Просто изразявам моето си мнение.
 Просто изразявам моето си мнение.
Мен прекръстването ме изкефи Отрицателната ми критика е насочена към някои пунктуационни грешки. Както и че можеше да го направиш по-дълъг - с повече диалог, словесни игрички между двамата, евентуално и повече мисли, да застопориш мотивациите на героите, тоест да ми е ясно, че ги разбирам. Аз честно казано не разбрах вампирът защо я ухапа, че и се ухили накрая? Нали си я беше харесал и в нея имаше особена сила? Може би защото се е заблуждавал за нея - в крайна сметка оказала се е поредната егоистична пачавра? Поне аз така си го обяснявам. Харесва ми вампирът как използва някои реплики все едно я сваля. Но ако тя поиска да знае твърде много за него, той я отблъсква. Значи той не я чувства чак толкова специална, тоест пак се връщаме на разочарованието му от нея. Правилно ли съм схванал? А, и кажи ми, тя сега ще стане ли вампир, или той просто й изпи кръвчицата и айдее, отиде си момичето?
 Отрицателната ми критика е насочена към някои пунктуационни грешки. Както и че можеше да го направиш по-дълъг - с повече диалог, словесни игрички между двамата, евентуално и повече мисли, да застопориш мотивациите на героите, тоест да ми е ясно, че ги разбирам. Аз честно казано не разбрах вампирът защо я ухапа, че и се ухили накрая? Нали си я беше харесал и в нея имаше особена сила? Може би защото се е заблуждавал за нея - в крайна сметка оказала се е поредната егоистична пачавра? Поне аз така си го обяснявам. Харесва ми вампирът как използва някои реплики все едно я сваля. Но ако тя поиска да знае твърде много за него, той я отблъсква. Значи той не я чувства чак толкова специална, тоест пак се връщаме на разочарованието му от нея. Правилно ли съм схванал? А, и кажи ми, тя сега ще стане ли вампир, или той просто й изпи кръвчицата и айдее, отиде си момичето?
Романът, който си публикувала/искала да публикуваш (не помня кое от двете беше) за вампири ли е?
Като цяло, не е лоша историята, както и самият разказ. Щом го прочетох до края, това си е комплимент само по себе си Ще чакам да чета още неща от теб.
 Ще чакам да чета още неща от теб.
Другите твърдят, че само с четене може да се стане добър писател - но аз си държа на моето, трябва и много писане. И на теб явно ти идва отвътре както и на мен, та продължавай все така Всеки написан разказ е придобит опит, та нека липсата на коментари или наличието на отрицателни такива, най-вече пък непечеленето на даден конкурс, не те отказват. Имаш потенциал да ти стана фен
 Всеки написан разказ е придобит опит, та нека липсата на коментари или наличието на отрицателни такива, най-вече пък непечеленето на даден конкурс, не те отказват. Имаш потенциал да ти стана фен 

Просто изразявам моето си мнение.
 Просто изразявам моето си мнение.Мен прекръстването ме изкефи
 Отрицателната ми критика е насочена към някои пунктуационни грешки. Както и че можеше да го направиш по-дълъг - с повече диалог, словесни игрички между двамата, евентуално и повече мисли, да застопориш мотивациите на героите, тоест да ми е ясно, че ги разбирам. Аз честно казано не разбрах вампирът защо я ухапа, че и се ухили накрая? Нали си я беше харесал и в нея имаше особена сила? Може би защото се е заблуждавал за нея - в крайна сметка оказала се е поредната егоистична пачавра? Поне аз така си го обяснявам. Харесва ми вампирът как използва някои реплики все едно я сваля. Но ако тя поиска да знае твърде много за него, той я отблъсква. Значи той не я чувства чак толкова специална, тоест пак се връщаме на разочарованието му от нея. Правилно ли съм схванал? А, и кажи ми, тя сега ще стане ли вампир, или той просто й изпи кръвчицата и айдее, отиде си момичето?
 Отрицателната ми критика е насочена към някои пунктуационни грешки. Както и че можеше да го направиш по-дълъг - с повече диалог, словесни игрички между двамата, евентуално и повече мисли, да застопориш мотивациите на героите, тоест да ми е ясно, че ги разбирам. Аз честно казано не разбрах вампирът защо я ухапа, че и се ухили накрая? Нали си я беше харесал и в нея имаше особена сила? Може би защото се е заблуждавал за нея - в крайна сметка оказала се е поредната егоистична пачавра? Поне аз така си го обяснявам. Харесва ми вампирът как използва някои реплики все едно я сваля. Но ако тя поиска да знае твърде много за него, той я отблъсква. Значи той не я чувства чак толкова специална, тоест пак се връщаме на разочарованието му от нея. Правилно ли съм схванал? А, и кажи ми, тя сега ще стане ли вампир, или той просто й изпи кръвчицата и айдее, отиде си момичето?Романът, който си публикувала/искала да публикуваш (не помня кое от двете беше) за вампири ли е?
Като цяло, не е лоша историята, както и самият разказ. Щом го прочетох до края, това си е комплимент само по себе си
 Ще чакам да чета още неща от теб.
 Ще чакам да чета още неща от теб.Другите твърдят, че само с четене може да се стане добър писател - но аз си държа на моето, трябва и много писане. И на теб явно ти идва отвътре както и на мен, та продължавай все така
 Всеки написан разказ е придобит опит, та нека липсата на коментари или наличието на отрицателни такива, най-вече пък непечеленето на даден конкурс, не те отказват. Имаш потенциал да ти стана фен
Може би аз ще съм най-критична, но се надявам да не го приемеш лично.
Не ми хареса по доста причини. Първата естествено е тематика която е ужасно клиширана особено в последно време. Отвсякъде ни заливат с истории за вампири и т.н. и като почнах да го чета се надявах те да са представени малко по-разчупено, по-различно, но май не се е получило много. Разказът е прекалено кратък - с риск да стане по дълъг трябваше повече да се концентрираш върху героите, чийто действия, мотиви и диалози малко висят като в комиксов стил. 

Като положително мисля че пишеш леко и оттам разказът се чете леко. Изказът ти не е лош и не се изхвърляш в странни сравненията както някои др чийто разкази прочетох. Което пък си е супер щот е трудно човек да се оттърве от вредните навици

Не ми хареса по доста причини. Първата естествено е тематика която е ужасно клиширана особено в последно време. Отвсякъде ни заливат с истории за вампири и т.н. и като почнах да го чета се надявах те да са представени малко по-разчупено, по-различно, но май не се е получило много. Разказът е прекалено кратък - с риск да стане по дълъг трябваше повече да се концентрираш върху героите, чийто действия, мотиви и диалози малко висят като в комиксов стил.

Като положително мисля че пишеш леко и оттам разказът се чете леко. Изказът ти не е лош и не се изхвърляш в странни сравненията както някои др чийто разкази прочетох. Което пък си е супер щот е трудно човек да се оттърве от вредните навици

Being bad is not good enough.
Veni. Vidi. Vore.
						Veni. Vidi. Vore.
- 
				Scheherazade
- Smallfolk
Благодаря за мненията ще взема предвид съветите в тях.
Специално за този разказ - клишираната тема беше умишлено избрана, за това е и диаболизъм - твърде смешно е как хора гледат вампири с обожание, ами нека да покажем и другата страна на монетата - вероятно не см се справила. И да, девойката умира - тя трябва да умре.
Ами романът, който пиша по принцип не е за вампири, а пък и не знам колко влиза в графата "Фантастика", "Фентъзи", "Хорър" въобще - не че я няма нишката, обаче е 1 само една и се вплита доста интересно на фона на едно ежедневие (не, не пиша Хари Потър, спокойно), а иначе започнах да пиша някакво продължение на Вампирът, след като изчетох няколкотонна книга за славянска митология и то е в пъти по-добро от разказчето

Специално за този разказ - клишираната тема беше умишлено избрана, за това е и диаболизъм - твърде смешно е как хора гледат вампири с обожание, ами нека да покажем и другата страна на монетата - вероятно не см се справила. И да, девойката умира - тя трябва да умре.
Ами романът, който пиша по принцип не е за вампири, а пък и не знам колко влиза в графата "Фантастика", "Фентъзи", "Хорър" въобще - не че я няма нишката, обаче е 1 само една и се вплита доста интересно на фона на едно ежедневие (не, не пиша Хари Потър, спокойно), а иначе започнах да пиша някакво продължение на Вампирът, след като изчетох няколкотонна книга за славянска митология и то е в пъти по-добро от разказчето
						За кръстенето - един вампир принципно би гледал на живота от друг ъгъл, много по-различен от всеки друг, затова и едва ли би се подвел от нещо като човешка религия, пред която да се прекланя. Това имах предвид, вампирът трудно би повярвал в спасител на душата му... макар и това да е възможноScheherazade wrote:Благодаря за коментарчето =)

- 
				Scheherazade
- Smallfolk
Ъъъъ, неее, не говорим за спасяване на душата. По принцип глупостите около вампирите се въртят главно щото душата им е останала заключена в света на живите и те не принадлежат никъде. Пък и черната меса - т.е. обърнатият кръст - също е символ на вампиризма - той обозначава преобръщането на християнските норми - замяната на виното с кръв. Пак повтарям кръстенето на края е гавра и е финален щрих.gfstoilov wrote:За кръстенето - един вампир принципно би гледал на живота от друг ъгъл, много по-различен от всеки друг, затова и едва ли би се подвел от нещо като човешка религия, пред която да се прекланя. Това имах предвид, вампирът трудно би повярвал в спасител на душата му... макар и това да е възможноScheherazade wrote:Благодаря за коментарчето =)