Забавности и компетентщини
- Il_dottore
- Merchant
Човек с придобита квалификация в съответната област на приложните или други науки, даващ мнение или заключение при разглеждане на някакъв проблем или въпрос.RRSunknown wrote: Дефинирай експерт.
Според Националната класификация на професиите и длъжностите в Република България специалистите се делят на аналитични и приложни.
Както виждаш - тук репликите на Трип са нипричьом. Просто експертът никога не е самодеец.
Е, хубаво де, ама я си отвори очичките и прочети пак горния ми въпрос - Къде съм твърдял, че съм "експерт"?
Да не говорим, че дефиницията ти изключва едно 70% от членовете на всички литературни журита, работили някога по фантастични конкурси
Включително и тия, дето са те награждавали 

Да не говорим, че дефиницията ти изключва едно 70% от членовете на всички литературни журита, работили някога по фантастични конкурси

Last edited by Trip on Sat May 01, 2010 12:07 pm, edited 1 time in total.
Туй вече става абсурдно. Некъв смехурко тръгнал да пори нета с голямата (не, огромната!) си пишка, за да покаже на фен сайт, правен от ентусиасти с общи интереси, че не са професионални литературни критици.
Не че нещо, но всеки с достатъчен опит в четенето и познание на езика (без да е задължително четенето на нобелови лауреати) може да различи интересните и добре написани неща от безидейните и неграмотни такива. Което е и целта на упражнението. Но как да е, не е като нашият герой на народа да им капацитета да разбере за какво става въпрос.
Не че нещо, но всеки с достатъчен опит в четенето и познание на езика (без да е задължително четенето на нобелови лауреати) може да различи интересните и добре написани неща от безидейните и неграмотни такива. Което е и целта на упражнението. Но как да е, не е като нашият герой на народа да им капацитета да разбере за какво става въпрос.
- RRSunknown
- Elder God
Отлично.
Тъй като всеки човек може да дава мнение приемаме че придобитата квалификация разграничава експерта от аматьора.
Сега е момента да приложиш цитат в който Трип се самоопределя като придобил квалификация в областа на литературата.
След акто приложиш цитата ще анализираме дали квалификацията която си е самоопределил е истинна или лъжлива и дали може да се счита за експертна по нормативите за експертност.
Тъй като всеки човек може да дава мнение приемаме че придобитата квалификация разграничава експерта от аматьора.
Сега е момента да приложиш цитат в който Трип се самоопределя като придобил квалификация в областа на литературата.
След акто приложиш цитата ще анализираме дали квалификацията която си е самоопределил е истинна или лъжлива и дали може да се счита за експертна по нормативите за експертност.
Мисля, че тук е мястото да споделя с аудиторията една любопитна ситуация, в която по стечение на обстоятелствата попаднах преди време.
Всичко започна когато се местехме. Докато пакетирахме овехтели предмети с безсъмнена антикварна стойност, залежавали от около век на тавана, аз попаднах на малко оръфано тефтерче, в което открих някои наброски на покойния Алфред Хичкок. Оказа се сценарият за филма "Вертиго", само че съдържаше сцени, които по някаква причина не бяха влезли в оригиналната лента. Докато смаяно четях находката, която между другото бе писана на български, разбрах защо филмът е претърпял съществени изменения. Всъщност, Хичкок е възнамерявал действието да се развива някъде в Сибир, а главните му герои са били чукчи. Това без съмнение е щяло да доведе до някои международни проблеми предвид обтегнатите взаимоотношения между САЩ и Русия.
Ще ви преразкажа само финалната сцена. Оказва се, че чукчите са победили бурятите. Главният чукч и главната чукча седят посред зима край езерото Байкал. Успели са да пробият дупка в леда с помощта на ядрена бойна глава, топят си краката и ловят готово сварена риба. Обстановката е тягостна, ухае на тунгузки метеорит, но в далечината пее прегракнала от студа чучулига.
Чукчата се обръща към чукча и го пита:
- И сега какво, успя ли да завършиш медицина?
- Успях, дорогая моя - отговаря й той на чукски. - Проблемът е, че като те знам ти какъв си адвокат, ме е страх да се самопрегледам.
-------------------
Лошото е, че няколко седмици по-късно тефтерчето изчезна по тайнствен начин от сейфа, в който го бях заключила. Очевидци твърдяха, че са видели ярка светлина, а после спомените им за няколко дена напред се губят.
Всичко започна когато се местехме. Докато пакетирахме овехтели предмети с безсъмнена антикварна стойност, залежавали от около век на тавана, аз попаднах на малко оръфано тефтерче, в което открих някои наброски на покойния Алфред Хичкок. Оказа се сценарият за филма "Вертиго", само че съдържаше сцени, които по някаква причина не бяха влезли в оригиналната лента. Докато смаяно четях находката, която между другото бе писана на български, разбрах защо филмът е претърпял съществени изменения. Всъщност, Хичкок е възнамерявал действието да се развива някъде в Сибир, а главните му герои са били чукчи. Това без съмнение е щяло да доведе до някои международни проблеми предвид обтегнатите взаимоотношения между САЩ и Русия.
Ще ви преразкажа само финалната сцена. Оказва се, че чукчите са победили бурятите. Главният чукч и главната чукча седят посред зима край езерото Байкал. Успели са да пробият дупка в леда с помощта на ядрена бойна глава, топят си краката и ловят готово сварена риба. Обстановката е тягостна, ухае на тунгузки метеорит, но в далечината пее прегракнала от студа чучулига.
Чукчата се обръща към чукча и го пита:
- И сега какво, успя ли да завършиш медицина?
- Успях, дорогая моя - отговаря й той на чукски. - Проблемът е, че като те знам ти какъв си адвокат, ме е страх да се самопрегледам.
-------------------
Лошото е, че няколко седмици по-късно тефтерчето изчезна по тайнствен начин от сейфа, в който го бях заключила. Очевидци твърдяха, че са видели ярка светлина, а после спомените им за няколко дена напред се губят.
Last edited by Marfa on Sat May 01, 2010 12:12 pm, edited 1 time in total.
- Il_dottore
- Merchant
Е, не всички. Но повечето - да.Trip wrote: дефиницията ти изключва едно 70% от членовете на всички литературни журита, работили някога по фантастични конкурсиВключително и тия, дето са те награждавали
Но това изобщо не е проблем.
Просто приеми се за аматьор и това е всичко. Просто кажи "Да"! Но това пък е твоят проблем - че и таванът да падне, пак няма да го направиш!
Не съм участвал във вашия конкурс. Нямам и намерение.
Чакай малко, тва "да" Роланд ти го каза още преди 7 месеца като водихме тоя разговор в Ефремов, бе, юнак
Но след като си даде дефиницията за "експерт", съм малко объркан. Начи, аз журирам на доброволни начала. Значи съм аматьор. Но пък имам 7 години опит като филолог. Значи съм експерт. Ама не мога да съм и двете, нали? Какво правим тогава?!?

Но след като си даде дефиницията за "експерт", съм малко объркан. Начи, аз журирам на доброволни начала. Значи съм аматьор. Но пък имам 7 години опит като филолог. Значи съм експерт. Ама не мога да съм и двете, нали? Какво правим тогава?!?
- RRSunknown
- Elder God
- Il_dottore
- Merchant
Ето един, но той не е много ясен:RRSunknown wrote: Сега е момента да приложиш цитат в който Трип се самоопределя като придобил квалификация в областа на литературата.
by Trip » Sat Oct 03, 2009 8:39 pm
Стане ли въпрос за литература, предпочитам да не "вярвам", а да (си) доказвам

Сам по себе си не е кой знае какво, но търся останалите.
Дълги са. Основно на стр. 14,15 и 16 от форума, към който бе даден линк.
Но ето един, който ми беше харесал:
by Trip » Sat Oct 03, 2009 5:37 pm
Не разбирам тия странни опити за провокация. Опитвам се да отговарям прямо и мисля, че го направих. Направи си, ако щеш, експеримент, изчакай да свърши конкурса и си кажи. Нямам нищо против.
Last edited by Il_dottore on Sat May 01, 2010 12:26 pm, edited 1 time in total.
- RRSunknown
- Elder God
Това ми е коментарът във ФБ.Нека и аз да изясня.
Shadowdance е фензин. Никога не сме претендирали за нещо друго. Изграждаме сайта си със собствени сили и пари, с такива правим и конкурса. Никога не сме твърдели, че сме държавен орган по качеството на литературата или че сме някакви мастити професори. Тези твърдения Ивайло е взел от някакъв форум спор с Емануил Томов, който той си тълкува, както му е угодно. Дори да бяха правилно разбрани, някакви постове на един член на екипа в частен разговор е меко казано несериозно да се тълкуват едва ли не като държавна политика.
Какво прави Ивайло Иванов всъщност? В ИЗРИЧЕН РАЗРЕЗ С ПРАВИЛАТА НА КОНКУРСА (което той като адвокат с 12-годишна практика не би трябвало да прави), той поства няколко чужди разказа. Които ние трябвало със сигурност да познаем, ако не сме черни и грозни и не сме никакви експерти. Тези разкази не са класирани (допускам, че и той е имал лек проблем с това да подбере правилния жанр разкази, доколкото Канети не е точно писател на фентъзи и фантастика). Ивайло Иванов започва на всеки кръгъл час да иска списък на разказите, за да може гордо да развее изплагиатстваните разкази и да ни се присмее как не сме ги познали (понеже очевидно сме задължени да познаваме всяка дума написана от по-известен автор). Ние му обясняваме, че това да се отвори всяко едно от над 100-те писма и от него да се вземе името на автора (разказите са оценявани като анонимни) ще значи буквално часове работа, които ние нямаме и няма да отдадем само за негово удоволствие. Ивайло обаче се запъва и ни обвинява в конспирация.
Не, ако има конспирация, тя е единствено в преднамереното пращане на изплагиатствани под псевдоним творби, което Ивайло прави. Съжалявам. Смея да кажа и че тази конспирация не доказва нищо, освен някакви измислени и преиначени от Ивайло Иванов тези.
И още нещо за експертите - човек може да е експерт в много неща. Примерно в правенето на палачинки, извинете за тъпия пример. Без да е обучен готвач, той да знае абсолютно всичко за палачинките и да може да прави всякакви и по всякакви начини? Това прави ли го експерт? По общото твърдение - не, защото той няма професионален стаж и не разбира почти нищо .от останалото готварство. Но от съвсем субективна гледна точка, в своята тясна област - да
Last edited by Morwen on Sat May 01, 2010 12:37 pm, edited 1 time in total.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either
But I ain't keen on living either
Il dottore, извинявам се, че се намесвам, но не може ли да се спре този спор? Едва ли има значение аматьор или професионалист е еди кой си, нали по-важното е, че хората са направили нещо, в което малко или много се е прояваило творчеството на десетки обичащи фантастиката и фентъзито. Ако е имало грешки, то всеки ги прави, а тук от вчера до сега с тези критики и обвинения, обиди и търсения на незнайно какво, се вижда, че никой с нищо не е ощетен. Ей на, един Аватар обвиниха, че е краден от онази стара книга на Стругацки, а там става дума за милиарди спечелени вече, ама живият велик брат каза, че няма да се заяжда, нали важното е, че се е получило нещо хубаво. Та, пак се извинявам, ама не може ли мир да настъпи, ако някой нещо е сгрешил, то сигурно е било неволно?