Big Brother и цензурата

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

User avatar
Demandred
Moderator
Posts: 6266
Joined: Sun Jan 11, 2004 8:42 am
Contact:

Post by Demandred » Tue Apr 13, 2010 11:23 pm

Въпрос с повишена трудност - посочете 3 предавания по която и да е БГ тв, които "възпитават семейни ценности".
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

User avatar
Super M
Warmage
Posts: 1000
Joined: Wed Jan 11, 2006 10:25 pm
Location: Sofia/Bourgas
Contact:

Post by Super M » Tue Apr 13, 2010 11:26 pm

Проблемът не е с тия, дето не им харесва, а с тия, дето им харесва, които потенциално биха имали малко по-свестни неща за харесване, ако ги нямаше подобни долнопробия.
Няма никакъв проблем. Точно това ти казвам, че Нова телевизия не е единственият канал на света. Discovery и Viasat History са целодневни. Дали има или няма Биг Брадър, изборът е налице. Ако нямаш кабелна или пък държиш да гледаш реалити, по БТВ излъчват "България търси талант". Възможности колкото щеш. Събрали са една пасмина простаци, които ако се огледаш ги виждаш по улиците, в дискотеките, в блока, където живееш, снимат ги и ги излъчват. И какво от това? Като не са ти интересни, сменяш канала? Няма ли други простотии по телевизията? Няма ли псувни във всеки филм? Убийства? По тази логика трябва толкова много неща да се забранят...

Какво точно в Биг Брадър е скандализиращо? Псувните? Това, че излъчват глупави и неморални хора? Това че дават лош пример с поведението си? Че пушат в ефир? Самата концепция? Анализирай тези въпроси, отговори си на тях и прецени трезво дали подобни неща не се излъчват в много други предавания.
Блог за хора, които не се примиряват с живота в сиво:
http://troshanov.wordpress.com

User avatar
Morwen
Shadowdancer
Posts: 13468
Joined: Sat Dec 20, 2003 1:20 am

Post by Morwen » Tue Apr 13, 2010 11:44 pm

Itilon wrote:Понякога се питам дали си много глупав или просто си манипулативен? :mrgreen:
По-полека с определенията за хора, които не познаваш. :(
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Shamajotsi
Sorcerer
Posts: 427
Joined: Sat Dec 30, 2006 9:01 pm

Post by Shamajotsi » Wed Apr 14, 2010 3:07 am

Гайз, не знам колко и какво сте гледали, ама по "Господарите" наскоро пуснаха извадки от това "предаване". Ще кажа само двете неща, които най ме ужасиха:

-Мъж се храчи в косата на жена.
-Същият мъж хваща същата жена и буквално започва да й набива канчето у една маса. На която седят двама-трима други. Които пък са наблюдавани от стотици хиляди зрители...

Вече не си говорим за "предавания, които не възпитават това и онова". Не знам защо никой още не се е самосъзирал и т.н., ама съм сигурен, че за тези две неща има достатъчно текстове в НПК...

И оттук връзката с "От местопрестъплението" и с каквото и да е било друго, което да го дават в родния ефир, е неуместна според мен.

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Post by Moridin » Wed Apr 14, 2010 6:24 am

Същият мъж хваща същата жена и буквално започва да й набива канчето у една маса. На която седят двама-трима други. Които пък са наблюдавани от стотици хиляди зрители...
:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
This is it. Ground zero.

User avatar
Morwen
Shadowdancer
Posts: 13468
Joined: Sat Dec 20, 2003 1:20 am

Post by Morwen » Wed Apr 14, 2010 9:23 am

Е, нали уж ако имаше насилие щяха да ги дават директно на прокуратурата?

http://www.dnes.bg/crime/2010/04/14/uch ... even.89302
Учителка по български и литература е обрала банка преди месец с детски пистолет...
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

User avatar
Pugsley
Moderator
Posts: 3447
Joined: Wed Jun 22, 2005 4:14 pm
Location: Отзад
Contact:

Post by Pugsley » Wed Apr 14, 2010 9:42 am

Morwen wrote:поредната ПР акция

Словоъчетаването на ПР и акция, е акт на такова словоблудство и неосведоменост, че когато го видя за пореден път НИ МОА повече. Не съществува такова нещо като ПР акция. ПР има съвсем друга цел и други функции. Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Симеон Дянков итн "икони" в политическия свят НЯМАТ ПР. Щото, за да имат ПР, трябва да слушат някакви хора, които да им казват, какво да говорят, как и кога. Те говорят, каквото си искат, когато и както.
А относно акцията няма как да стане, защото ПР не се прави веднъж и финито, а е продължително мъчение и ако става дума за политици, се случва много преди да са такива и умира, чак когато се осерат като такива.
Така че не, остро не е "поредната ПР акция" за показване на незнам си кво, а е поредното несъгласувано с ПР изказване, което уронва образа на пича в едни очи и го издига в други. Тея хора сами си правят ПР-а, обаче не така, както таз абривиатура предполага.

А бтв и това, какво гледат децата, особено в по-крехка възраст, зависи от ротителята. Те като са олигофрени да гледат Братя, то и децата им ше пипнат тая прототия. Ако го няма ББ ше си намерят друго, не е като да няма. Никой в телевизията не иска да бълва простотии по цял ден и не се е записал за това. Ама това се търси и хората нямат друг избор ако искат да останат на пазара, ако не ни го предложат.
Love & peace
The purpose of art is to make the imagined seem real, the impossible seem possible. Pornography has much the same purpose. ...
My Anime list

User avatar
Morwen
Shadowdancer
Posts: 13468
Joined: Sat Dec 20, 2003 1:20 am

Post by Morwen » Wed Apr 14, 2010 10:05 am

Добре де, направи-си-сам уонаби ПР акция :D
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

User avatar
tigermaster
Elder God
Posts: 6474
Joined: Wed Jun 14, 2006 11:39 am

Post by tigermaster » Wed Apr 14, 2010 10:06 am

Shamajotsi wrote: -Мъж се храчи в косата на жена.
-Същият мъж хваща същата жена и буквално започва да й набива канчето у една маса. На която седят двама-трима други. Които пък са наблюдавани от стотици хиляди зрители...
Красиво...
И това предаване седи в ефира? :? Добре, че не гледам телевизия явно.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

Xellos
Moderator
Posts: 20325
Joined: Fri Apr 02, 2004 10:08 pm

Post by Xellos » Wed Apr 14, 2010 10:12 am

Ми аз съм си селектирал кои канали да ми показва ТВ-то са докато не спрат кабелната от предишните тука и дори като прескачам през тях не попадам на такива неща. Пък и с Всичкото в Нета телевизията не е за мен ;) Само се разминавам в асаньсьора и на улицата с подобни...
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

User avatar
Muad_Dib
Shadowdancer
Posts: 10972
Joined: Mon Oct 04, 2004 3:12 pm

Post by Muad_Dib » Wed Apr 14, 2010 10:42 am

ПОнеже имаше страдане за прокуратурата (и бтв съставите на конректните престъпления са в НК, не в НПК, в НПК са само процедурите т.е. какво става в досъдебното и съдебното производство, те регламентират механизмите за наказателно преследване) - прокуратурата (в случая по-скоро съдът) нищо не може да направи, защото нещата, които описваш по-горе са (почти 100% сигурно, но зависи как се извърти) обида и лека телесна повреда, а те се преследват от държавата само и единствено по тъжба на пострадалия. Така че от наплютата и ударената зависи какво ще се случи, не от държавата.

И Биг Брадър за мен този сезон наистина стигна абсолютно дъно. Но за мен това не е България, защото хората, с които контактувам не са проститутки, профани, ретарди (дебелото прасе, което се разхожда голо само като го чуя как срича като говори и ми иде да се гръмна) и биячи на жени.

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Post by Moridin » Wed Apr 14, 2010 11:13 am

И според мен това не е България, съмнявам се дори тези хора да са такива, сигурно играят
This is it. Ground zero.

User avatar
Trip
Moderator
Posts: 6353
Joined: Sat Dec 31, 2005 7:30 am
Contact:

Post by Trip » Wed Apr 14, 2010 11:13 am

Има също така ИНТЕНЗИВНА разлика между БьигБрадера и разните други неща, които човек можел да гледа, "ако иска".

За разлика от БьигБрадера, Нешънъл Джиографик и Ваясат Хистъри НЕ ГИ ОТРАЗЯВА ВЪВ ВСЯКА ПРОКЛЕТА МЕДИЯ В ТАЯ СТРАНА :shock: :shock: :shock: Тъй че дори да не го гледа човек тва нещо, то му се НАБИВА В ПОГЛЕДА отвън. Аз поне не се сещам за друго толкова изпаднало предаване с толкова огромен media coverage.

User avatar
Alanna
Arcanist
Posts: 959
Joined: Tue Jan 20, 2004 1:53 pm
Location: In the Middle

Post by Alanna » Wed Apr 14, 2010 11:38 am

Добре че беше Shamajotsi, за да покаже нагледно за какво си говорите, защото, знаейки какво точно са показвали в ББ, бях доста озадачена как може да се защитава "свободата на словото" в това му проявление.

Жоро, тези там изглеждат толкова прости, че съм почти убедена, че не могат да го изиграят толкова истинско, колкото изглеждаше.
Освен цитираното имаше ситуации, в които мъжа нарича жена си "утрепко", "лайно", "курво" и още неща, които са ми даже извън нецензурния речник. :oops: :evil:

Освен Интензивната разлика между Нова телевизия и Нейшънъл Джиографик в нивото на отразяване в медиите, те са и различни като ниво на достъп. Нова си е национална телевизия, достъпна и без сателитна антена или кабелна телевизия. Т.е. гледаемостта й определено ще е по-висока както и да го погледнеш.
В случая с изказването на Цветанов, по-скоро изказва гражданска позиция, без да я обвързва с поста си. Каквато е и моята. Това нещо е за цензура. Здрава цензура. Изобщо не искам да живея сред общество, което смята подобен род прояви в семейното огнище за нормални.
(\ /)
(X.x)
(> <)

Reality is an obstacte to halllucination.

User avatar
Super M
Warmage
Posts: 1000
Joined: Wed Jan 11, 2006 10:25 pm
Location: Sofia/Bourgas
Contact:

Post by Super M » Wed Apr 14, 2010 11:49 am

Абе вие луди ли сте? Не било това България! Баш това си е България. Или поне голяма част от нея. Това, че вие избягвате да общувате с такива хора, не означава, че хората не са в масовата си част подобни. Сигурно 70-80% от юзърите в този форум (а може би близо 90% от най-активните) са висшисти - една голяма част, доколкото съм забелязал, са програмисти, филолози и преводачи - Амелия даже преподава химия в университет в Канада (да ме поправи ако греша). В Биг Брадър сигурно има не повече от двама души с висше образование. Повечето са сервитьорки, комарджии, безработни, таксиметрови шофьори, има един гробар, има порно звезда. Почти всички са от провинцията. Такива са, за да са интересни. Може да не са съвсем представителна извадка, но не падат от космоса. Ако бяха представителна извадка, сигурно трябваше да напъхат поне 2-3 цигански семейства от някой крайпътен катун. Трябва ли да играеш пред камерата, за да унижиш съпругата си? В смисъл, какво? Няма насилие над жени в българското общество?

Относно медиите. Като изключим, че цялата програмна схема на Нова телевизия е подчинена на това предаване, с Биг Брадър се занимават основно жълтите вестници и жълтите сайтове. Надали има новини от къщата на Биг Брадър в Капитал и Дневник. А между другото на ЗАГЛАВНИТЕ страници на ВСИЧКИ вестници, които ми попаднаха, докато бях в Англия, коментираха новините от Britain's Got Talent. Според мен тези неща се определят от пазара и така трябва да е. Ако тръгнеш да забраняваш нещо, го правиш още по интересно за аудиторията. Като достигне върха на простотията или като зацикли след още някой и друг сезон, много по-малко хора ще го гледат и много по-малко ще се шуми. И Слави Трифонов беше много скандален навремето, когато беше пионер в шоубизнеса. Сега вече на кой му пука за Слави?

Едит: И още нещо трябва да се има предвид! Кое в каква светлина се показва. Дали това, че някой е нагрубил жена си в това предаване е представено като нещо положително, като добър пример - или напротив - заклеймява се. Аз съм забелязал, че по цял ден и цяла нощ по Нова разни "умни" глави от българския шоубизнес и журналисти коментират, дискутират и обсъждат какво се случва и защо. Не виждам нищо лошо, на който му е интересно да си гледа. Ако се отврати достатъчно от това, което вижда може и наистина да има много сериозен възпитателен ефект Биг Брадър. Там е ролята и на родителите - да забранят на детето си да гледа ако е малко или да му пояснят кое от видяното по телевизията никога не трябва да допуска в живота си ако е достатъчно пораснало, че да може да си направи съответните изводи.
Last edited by Super M on Wed Apr 14, 2010 12:00 pm, edited 1 time in total.
Блог за хора, които не се примиряват с живота в сиво:
http://troshanov.wordpress.com

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest