Интригуващ сайт за киноИзкуството

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
Post Reply
Demandred
Moderator

Интригуващ сайт за киноИзкуството

Post by Demandred » Thu Jan 20, 2005 12:01 am

Силно препоръчвам на всички, които са безкрайно отегчени от всичките прехвалени бозици, минаващи за стойностно кино в наши дни, и всичките платени или заблудени критици, възхваляващи ги до безкрай, да посетят този сайт:
http://people.bu.edu/rcarney/

Сайтът е на американския кинокритик и преподавател, Рей Карни, който пише по чудесен, едновременно разбираем и задълбочен начин. Той е върл противник на Холивуд и пропагандатор на истинското независимо американско кино, за което повечето от нас не са и чували. Примерно на колко от вас е познато името на John Cassavetes, основателя и легендата на това независимо американско кино? И направил куп филми, тотално различни от холивудската боза. За съжаление съм гледал само един негов филм(а именно A Woman Under the influence - ето и линк http://193.24.240.22/Video/Movies/W/Wom ... (1974)%20/ ), но бях направо зашеметен от него. Невероятно истински, смел, провокативен и въздействащ филм, с феноменална актьорска игра и пълно нежелание да представя нещата лесни и приятни, за да
бъде прието от масовата публика.
Една от публикациите на сайта, която е добро начало за по-голямо задълбочаване:
http://people.bu.edu/rcarney/indievision/disney.shtml
Изключително добре изказано мнение защо Холивуд е тотално неспособен да създава истинско изкуство и как критиците и медиите постоянно заблуждават хората. Прочетете го, после продължете с целия сайт. Струва си.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Roland
Site Admin

Post by Roland » Thu Jan 20, 2005 10:09 am

that what the meaning of the Holocaust boils down to–Indiana Schindler versus the Gestapo of Doom? That's what Spielberg's entire world-view amounts to, as far as I can tell.
Ах, колко винаги ми се е искало някой да го каже това за тоя прехвален филм :)
We live in a culture of mass-production and one of the products we manufacture the best is synthetic emotions and experiences. The Hollywood studios are brilliant at mass-producing stock feelings. They have perfected the art of canning them.
Нямам време да го дочета сега, обаче много ме кефи :) Малко твърде е краен младежът, обаче радва наистина... А и то в тая точно среда на пълна дебилизация малко крайност не е излишна...
And you can't dance with a devil on your back...

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Thu Jan 20, 2005 11:28 am

Наистина Карни е твърде краен , но пък е изключилно освежаващо да има поне един човек, който е не прави компромиси с изискванията си за качество в киното, е тотален сноб(в добрия смисъл) и се надсмива над всички псевдокритици, величаещи Спилбърговци, Тарантиновци и подобни занаятчии.
MM: But Cassavetes is a depressing filmmaker. Many viewers walk out of his movies. Does something have to feel bad for it to be good?

RC: You know why people leave his movies? Because they won't simplify the experiences they offer and tell viewers what they are supposed to know and feel every second. They force us to come to grips with experiences that we have to work to understand. In short, he's not Altman. He doesn't offer easy ironies or intellectual shortcuts to knowledge. He doesn't flatter us and allow us to feel superior to his characters and events. His work is depressing only if you refuse to give up your old ways of understanding. It's frustrating only if you refuse to learn from it. His truths seem fierce, only because we resist them so fiercely. Otherwise, his work is a joyous, spiritually exultant viewing experience– because it opens the door to the discovery of new truths about ourselves.
Много точно казано.
Don't be a lawyer!

Ambartanen
Arcanist

Post by Ambartanen » Thu Jan 20, 2005 12:50 pm

Напълно съм съгласен. Малко е прекалено краен според мен, но пък е напълно прав. Не съм дочел интервюто, но засега има само едно нещо, което не е казал... а май и няма да го каже- все пак понякога ми се иска да гледам филм за разтоварване и забавление и тогава някои Холивудски филми са идеални. Но иначе много точно си изказва всичко.

Само на мен ли така ми се струва или въпросите наистина са невероятно глупаво задавани? Е, предполагам, че ако целта е да се убеди някой нов човек, е нормално да се започне от отричане на по-елементарните неща, но пък не мисля, че някой, който не може да види тези неща сам, ще хареса филмите, които се препоръчват.
П.С. :shock: Последното изречение стана... объркано.

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Thu Jan 20, 2005 1:13 pm

Вярно е, въпросите са доста неуместни, но пък дават повод за наистина сатирични отговори, като началото е типичен пример:
MovieMaker (MM): Since the Academy Awards are in a couple of weeks, would you comment on the state of the art of contemporary film?

Ray Carney (RC): Do you realize you just used the words Academy Awards and art in the same sentence? Doesn't that feel weird? Besides being the world's most boring TV show, the Academy Awards obviously have nothing to do with art. It's a three-hour commercial for bad movies. Actors who can't act, writers who can't write, and directors who can't direct get together and give each other little trophies congratulating themselves on how wonderful they all are.
http://people.bu.edu/rcarney/carncult/orfilms.shtml - The World's Most Over-Rated Movies, много забавно и в същото време интересно.
The only reason problem-solving, goal-driven, jigsaw-puzzle pictures are so popular is because they are so infantile. It takes no knowledge of life, no sensitivity to emotions, to understand them. Film teachers love films like The Godfather, 2001, Blade Runner, or Pulp Fiction because they can be explained to a Freshman film class with ten catch phrases in fifty minutes. They require no understanding of people, no cultural awareness or historical knowledge. Make a film which you have to know something about life–about the difference between men and women, about what it is to be a parent or a child, about our states of emotional confusion–to appreciate.
Don't be a lawyer!

Morgana
Paragon

Post by Morgana » Mon Jan 31, 2005 4:07 pm

Разгледах сайта, не обстойно, вярно, но смятам, че достатъчно. По начало мразя критиците в която и да било област на изкуството, защото аз ги възприемам като хора, изживяващи се за единствената и неоспорима истина в дадения бранш, които ми казват какво трябва да харесвам, за да минавам за елитар в тази област. Сори, Демандред, но на мен този Карни не ми вдъхва никакво доверие. За първи път го чувам, не знам и не мога да преценя доколко са стойностни твърденията му, какви са неговите разбирания и т.н. Ми не, не ми харесва г-н Карни, най-малкото защото заема крайни позиции, а крайните позиции не са с нищо по-различни от фанатизма. Имам си собствени критерии за стойностно кино и не ми трябва г-н Карни и сие за да ми отворят очите. Има моменти в които ми се гледа Мисията:невъзможна, други - в които съм на вълна Свалячът Хал и трети - когато се чучвам пред телевизора и изтърпявам лошото качество на предаване на ВВТ, за да гледам Сталкер.
Всичко е въпрос на моментна нагласа.

P.S. Да, Джон Касаветис го знам, но доста по-известен ми е Ник Касаветис, който прави също добри филми, според мен.
pulled out

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Wed Feb 02, 2005 1:38 pm

И аз съм на последното мнение. Не отричам че голяма част от американското кино е боклук, но Карни просто е твърде краен, че да го приема на сериозно. Всъщност не, хареса ми тази част, където той настояваше за повече внимание към независимото кино, и там съм напълно съгласен с него. Само че оплюването на всичко останало е не само ненужно, но и не по-различен от политиката на големите корпорации. В крайна сметка Карни също поставя калъп на зрителите, само че обратен от този на останалите. С други думи, плюйте всички освен тези, които Карни е казал, че са добри.

Колкото до Джон Касаветис, напълно признавам, че той е изключителен режисьор, дори и да съм гледал само един негов филм. Обаче прави ли ви впечатление че Касавитис просто не се занимава да критикува другите? Това според е най-доброто нещо - нека остави филмите му да говорят сами за себе си.

Последно, аз си мисля, че един филм е като една книга - всеки зрител го възприема различно. Така че на мен може да ми харесва и филм, който си е на практика пълна боза, без смислен сценарий или изградени персонажи, но това е защото съм си аз. На някой друг може да не му хареса, това си е негово право, но не мисля че е необходимо да се излива цялата тази жлъч, която Карни има.

А, и наистина последно - не ви ли прави впечатление, че Карни не споменава абсолютно нищо за Робърт Редфорд (или поне на неговия сайт не е показано), който според мен е направил значително повече за независимото кино в Америка, отколкото който и да е било? Дори и Sundance да е станал вече нещо като mainstream фестивал, все пак е повече, околкото Карни е направил по въпроса.
This signature is not yet rated

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Wed Feb 02, 2005 5:53 pm

Няма нужда от извинения, че не сте го харесали, нито е мой сайта, нито съм напълно съгласен с всичко в него. 8-)
Просто представя различна гледна точка, която си е близка до моята, но доста по-крайна. И забавна, когато критикува злостнои, поне за мен, ама аз съм си злобничко настроен към Холивуд поначало .:)

Понеже вече спорих твърде много по темата в един друг форум и доникъде не я докарахме, спирам дотук. Само да попитам дали случайно някой знае откъде да си намеря субтитри за филмите на Касаветес(освен A woman under the influence). Много ще съм благодарен, ако ми намерите отнякъде. :)
Don't be a lawyer!

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Feb 02, 2005 5:54 pm

Е що, стигна се до известен напредък, мисля :)
And you can't dance with a devil on your back...

Morgana
Paragon

Post by Morgana » Wed Feb 02, 2005 10:03 pm

Предполагам, че търсиш субтитри за филмите на Джон Касаветис, а не на Ник. Ако кажеш кои точно филми имаш, може и да ти помогна или поне да се опитам. Малко трудно ще е, защото филмите му са доста отдалечени от нас във времето и малко са хората, които качват филми от '68, примерно.
И кои филми имаш предвид - тези, в които играе, които режисира или на които е сценарист.
pulled out

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Thu Feb 03, 2005 4:32 pm

Засега търся за Faces и Оpening night, най-вече за Faces, защото там звукът е много зле и говорът е напълно неразбираем.

А за напредъка в другия форум - аз се отказах преди два дни, сега ще хвърля един поглед. 8-)
Don't be a lawyer!