генномодифицирани храни и анти-гмо активисти

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

kalein
Arcanist

Post by kalein » Tue Mar 23, 2010 3:28 pm

Слънце, аз не видях нито една мисъл в останалата част на поста на Марфа, по която да мога да кажа нещо повече от това, което вече съм казал. Затова се хванах за our common ground...

(Е, и по други, контекстови причини. :twisted: Но ако почна да се обяснявам за всичко всеки път, ебати продуктивният тип ще бъда...)

П.П. Забравих да кажа, че със сламките и коловете в очите на всички съм напълно съгласен с тебе. И си признах гредата за случая с оня доклад - бях си я признал още преди да цитирам изследването, ако помниш. ("ако не съм разбрал грешно" и т.н.)

ОБАЧЕ! Would I ever live to see някой друг тук да си признае сламчица? М?

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Tue Mar 23, 2010 4:52 pm

Да, Калине, считам, че съм достатъчно наясно с тези неща при положение, че:
- прочетох текстовете на закона и предложените поправки от политици и анти-ГМО групата
- имам контакт с теб и покрай теб чета какво се случва с протестите. следя и сайта на анти-ГМО групата за новини. Изобщо, сигурно съм един от най-информираните по тази тема хора в България ИЗОБЩО, въпреки че не съм в България
- следих какво пишат медиите и разни индивиди и от двата лагера съвсем индивидуално в съвсем индивидуалните си блогове, сайтове и форуми
- сама участвах лично в спорове с такива

Не ми излизай с номера за индивидуалността - безумен е. Индивидуалност или не, масата си е маса. Тълпата си е тълпа. Има достатъчно общи положения, достатъчно общи заблуди, че да можем да генерализираме. Учебникарското инфо си е учебникарско инфо и е общо за всички, които го имат, оттам аргументацията им е еднаква. И т.н. Мен не ме интересува какво обичат да обличат/слуша/четат/ядат/правят в свободното си време тези хора, щото не съм тръгнала да ставам приятел с тях и да си пия пиенето с тях. Аз с тях участвам в дискусия - интересуват ме аргументите им, а те са все едни и същи и на двете страни.

И ако обичаш, не ме обвинявай за това, че съм ненаясно с гледната ти точка, защото ти така и не благоволи да дойдеш и да я изложиш тук. В Ефремов също. А аз считам, че като говориш с мен тук и в Ефремов, ще ми напишеш тук и в Ефремов гледната си точка, а няма да ме пращаш в сайта на Човешката, където не мога да я прочета без регистрация. И копи/пейст от Човешката би ми свършил работа. Не знам на кво са те учили и на кво сам си се учил за общуването с хора, обаче без диалог това не става. Ти диалог с мен имаш твърде рядко - обикновено ставам свидетел на доста скучен сарказъм, лиготии и разбира се, линкове, които задават въпроси. Дотук за твоето отношение към ГМО аз знам, че:
- ще пребиеш всеки човек, който пусне трансгенен организъм в природата
но не знам:
- защо
знам:
- че постоянно изтъкваш вредата от тях на базата на неособено разбрани източници
не знам:
- доколко си си разбрал източниците и няма как да узная само от пляснатия линк и придружаващото изречение "на ви сега ня-ня-ня-ня-ня!"
знам:
- материята живо те интересува
не знам:
- в каква посока - за пълна забрана ли си, за частична ли, защо, как. Наистина, след толкова много лай по форумите, аз не знам твоята позиция. Ти моята знаеш ли я бтв?

Това, което знам за теб и твоето мнение, го знам на базата на събиране на вода от девет кладенеца и различни форуми. Ти не си благоволил да ми го кажеш. Сигурно е щото си учил по 13 часа на ден как да комуникираш с хора - това трябва да е няква нова система, където човекът отсреща трябва да бъде воден до това знание с малки хинтове, все едно играе компютърен куест. С домашни, обаче, щото трябва да се бъхтим, иначе не може. Такова е то съвременното образование - гледа да те учи, забавлявайки те. Аз, уви, съм от старата школа - там не се забавляваме, не си изрязваме и лепим картинки, не си играем на компютърни куестове. Говорим си. При това така, че да е с възможно най-разбираема и укрепена аргументация. Повредена съм, знам, но в науката е така - ако учените не ти разберат научната статия или намерят пробойни в нея, ще я отхвърлят. Затова и не си играем - водим един скучен и сив живот без игра. Горките ние.

Та така, Калине. Изморяваш ме безкрайно. И понеже си знаех, че така ще стане, щото така става обикновено - още в онази заключена тема ти бях казала, че няма да се разправям с теб за тия неща. Що ли не го направих, да ме пита човек.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

kalein
Arcanist

Post by kalein » Tue Mar 23, 2010 5:21 pm

Хрис...

И на теб нямам какво ново да кажа. Каквото съм имал - обобщено е тука:
А даже и да си наясно (вътре в себе си) - аз не го виждам. Никъде.
В такива ситуации просто спираме да си губим времето и нервите един друг, и толкоз.

П.П. Но ми беше интересно да разбера колко много неща не знаеш за мен. Някой ден, като ми дадеш достатъчно стимул, това може би ще се промени. Дотогава ще ти се хиля всеки път, като видя изцепки от рода на "Изказвам се за теб и Габче, понеже имам достатъчно контакти и впечатления вече". Тия изцепки са симптоматични, впрочем... помниш ли фразата overbloated self-assessment? А за сламките и гредите помниш ли?

Не ми отговоряй... вече не ми пука.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Tue Mar 23, 2010 5:49 pm

Аз виждам само как темата от "за и против ГМО" се е трансформирала в "за и против Калин" :).

Alexis
Forsaken

Post by Alexis » Tue Mar 23, 2010 7:39 pm

Калине, аз съм наясно със закона, но защо така? Едни ГМО са ОК, а други - не. Ами ако гените на диабетно болните се прецакат? Ако мутират страшно? Искам да кажа, че им данни, че ГМО могат да бъдат и добро, ако се даде възможност да се установи истината. Не искам някой да ми казва НЕ НА ГМО, без да знае, че ежеднежно се сблъсква с ГМО, просто той си мисли, че нещата стигат само до домати, краставици, царевица или соя.

И да RRSunknown е прав, тази тема успя да мутира в "за и против Калин", което само показва, колко е добър в това и хора, които не искат ГМО да са масово разпросранени (Марфа, Амелия и аз считаме, че е нужно да може да се правят опити и да се установи научно обективната истина, а не масово социална психоза) да искат да подкрепят ГМО и едва ли не да спонсорират Монсанто, само защото той е цар в това да лази по чуждите нерви с вечните си въпроси и никакви отгори освен тип "ами напишете си домашното".
Hic locus est ubi mors gaudet succurrere vitae

Обичам си аватара!!

Die, Fanboys <- a blog for random anime bashing and raving

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Mar 23, 2010 7:58 pm

kalein wrote:П.П. Но ми беше интересно да разбера колко много неща не знаеш за мен. Някой ден, като ми дадеш достатъчно стимул, това може би ще се промени. Дотогава ще ти се хиля всеки път, като видя изцепки от рода на "Изказвам се за теб и Габче, понеже имам достатъчно контакти и впечатления вече". Тия изцепки са симптоматични, впрочем... помниш ли фразата overbloated self-assessment? А за сламките и гредите помниш ли?

Не ми отговоряй... вече не ми пука.
Добре знаеш, че реакциите към даден човек са спрямо каквото той показва от себе си. Ти си избрал да покажеш толкова и толкова, съответно хората се държат по този и този начин с теб. Ще те помоля като толкова държиш да си мистериозен и неясен, да не се "хилиш" в писмена форма в този форум. Досега си траях, надявах се, че ще отшумят нещата, но ти ги разпалваш напълно умишлено и злонамерено от много време насам. Или да речем, ОТСТРАНИ изглежда така. Без да съм защитил докторат по Калинология, това е, което виждам. И не ми е приятно. Темата вървеше с добър тон допреди няколко страници, след което ти отново почна да държиш Онзи тон и да провокираш. И мисля, че ще е обида към интелигентността ти, ако приемем, че не си го правил умишлено.

Та това е - дръжте се като зрели хора плс. Това не само за Калин. Като толкова ви дразни, игнорирайте го, не му скачайте на всяка провокация.
And you can't dance with a devil on your back...

Grumpi
Sorcerer

Post by Grumpi » Tue Mar 23, 2010 9:45 pm

Именно. Като разбрах, че е "професионален протестиращ" съм го оставил да си пасе на воля.
Image

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Tue Mar 23, 2010 10:41 pm

tigermaster wrote: http://svetliospace.wordpress.com/2010/ ... ensorship/
Та какво за бегемамите?
От линка:
Adriana казва:

март 21, 2010 в 1:34 pm | Отговор
Кофти е, че сте учили нещо, вложили сте време и средства и сега откривате, че е вредно. Или просто не желаете да си го признаете. Явно си мислите че сте повече от Бог, но грешите.

svetliospace казва:

март 21, 2010 в 3:15 pm | Отговор
Това са пълни глупости. Това за Бог се е изтъркало още от времето на Коперник, чудно ми е кога ще измислите нещо ново, противниците на ГМО. Просто ей така за разнообразие.

Adriana казва:

март 23, 2010 в 6:09 pm
Мисля, че е твърде актуално. Ти си просто един продукт на комунизма с твоя атеизъм.

svetliospace казва:

март 23, 2010 в 6:25 pm
Отново глупости. Първо – аз съм агностик, не съм атеист. Второ – защо в западните държави се появява книга като „Делюзията Бог“ на д-р Ричард Доукинс?

Сама си отговорете.

Adriana казва:

март 23, 2010 в 8:31 pm
Ако сте агностик, защо твърдите, че Вярата се е изтъркала от времето на Коперник? И отбележете, че тук не сме католици, а православни.

svetliospace казва:

март 23, 2010 в 8:49 pm
Може би не се изразих точно. Исках да кажа, че още по времето на Коперник и Галилей е имало протести срещу тях, защото са оспорвали библейски писания. Коперник е знаел, че неговото учение за хелиоцентризма ясно оспорва написаното в Еклесиаст „Слънцето изгрява и залязва и се връща обратно“…

Същото е било и за хирурзите … какъв си ти, че да се месиш в съвършеното Божие творение?

Та казвам, че аргументът е остарял. Не вярата като цяло.
Двете болдвани изречения ми стигат.

kalein
Arcanist

Post by kalein » Tue Mar 23, 2010 11:19 pm

Симо,

Не съм съгласен, че "хората" се държат така с мен. С мен се държат така едни определени хора, и то точно в тази ситуация. В други ситуации са се държали другояче. А това е разновидност на една от основните ми тези в случая - че няма смисъл от обобщенията.

Съгласен съм, че умишлено показвам един възможен образ на "Калин". (И на мене не ми е приятен, признавам си...) Техниката се нарича mirroring и вече бях споменал другаде, че я използвам само когато установя, че всичко останали начини за общуване са се провалили.

Реакцията, че правя това "злонамерено", не спира да ме изненадва. Първо, "злонамереността" при мен винаги се изразява в действия, не в думи. Второ, самият факт, че съм решил да посветя време на писане тук (вместо примерно да превеждам "Слънцето"), говори, че тук ми е било достатъчно важно. (Правенето на "злини", поне досега, не е било сред важните ми неща.)

Ако някой приема включванията ми като "злонамереност" - нека си припомни оная мисъл We do not see things... Или поне да поговори с някой друг тук, който ги приема другояче, и на когото има доверие. (На мен, естествено, няма да има.)

Благодаря, че се обръщаш не само към мене, а към всички (пък било то и само с едно изречение). Приемам това донякъде като отговор на "Would I ever live to see някой друг тук да си признае сламчица?" и ми се струва, че е първото"пропукване на монолита" от много време насам.

("Монолитът" е вреден, когато започне да задушава индивидуалното. Виж реакцията на Muad_dib в темата за закона за пушенето - думичките за хипитата, които той употреби към мене, бяха почти сигурно не негови, а взети "по осмоза" от думички на други хора, които хора тук се ползват с авторитет. Механизмът е характерен за всяка среда на сближили се хора - но това, че е обичаен, не го прави по-малко вреден в случаите, когато "осмозата" възпроизвежда отрицателните примери. Например: обиждай човека, вместо да оборваш изказванията му. Оборвай изказванията, вместо да учиш нови неща от тях.)

Надявам се, че с това постигаме по-добро разбиране.

И благодаря на RRSunknown за забележката. Срамувам се, че темата се измества от конкретен проблем към конкретен човек. Бих се радвал тя да се върне към проблема, а човекът да не бъде обсъждан повече.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Tue Mar 23, 2010 11:40 pm

Не знам защо, но малко протестиращите срещу ГМО ми приличат на онези малоумници от хаваите дето във хавайски съд се опитаха да извадят забрана срещу колайдера щото не било доказано че няма да причини черна дупка.

Поздравявам всички с това

http://www.youtube.com/watch?v=yi3erdgVVTw
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Mar 23, 2010 11:43 pm

kalein wrote:Съгласен съм, че умишлено показвам един възможен образ на "Калин". (И на мене не ми е приятен, признавам си...) Техниката се нарича mirroring и вече бях споменал другаде, че я използвам само когато установя, че всичко останали начини за общуване са се провалили.
Наистина ли всички други начини за общуване са се провалили? Ти пробва ли ги всичките? Директното отговаряне с конкретни думи, което Марфа и Амелия твърдят, че така и не са видели от теб, считаш ли, че си го пробвал, преди да стигнеш до миръринга?

Прочее, тази концепция я схващам, но във форумен контекст излиза просто тролене :/
And you can't dance with a devil on your back...

Amikae
Ascendent

Post by Amikae » Tue Mar 23, 2010 11:53 pm

kalein, от доста време си в този форум виждам. Но ми е странно как за толкова време не си разбрал, че този форум и конкретни потребители тук могат да бъдат крайно нетолерантни, стига да ги настъпиш където трябва. От което се изцеждат един тон безсмислени коментари защото всички явно трябва да са форумни бойци. :lol: Това си е едно интернет изкривяване, което е доста любопитно да се наблюдава. Най-любопитното от всичко е, че то сякаш вирее точно сред хората, които се имат(и предполагам са) за начетени и образовани, и социално значими. :lol:

А може и да греша конкретно в твоя случай и ти просто да си чист дразнител. Не мога да съм категоричен. :wink:

Иначе това ГМО ми е страшно смешно какво озлобление среща в България. В крайна сметка не вреди да се правят научни експерименти, чрез които да се докаже дали има някаква вреда от него. То да се хранихме с изключителните храни, че да имаме такива претенции, а ние не го правим. Или поне не всички. Ако някой има зор за естествена храна, то ще му се наложи да си я набавя сам. Както аз примерно не обичам кисело мляко от магазина и вместо това си купуваме овче прясно мляко, подквасяме и си ядем. Излиза малко по-скъпо от разните водоподобни кисели млека, но пък си заслужава. Та не виждам за какво се всичкото това пищене, бгмами и т.н.

kalein
Arcanist

Post by kalein » Tue Mar 23, 2010 11:53 pm

Бая съм уморен и не мога да преценя доколко е смислено това, а пък срокът за включване в петицията е скоро... Вижте го и преценете:

http://www.no-patents-on-seeds.org

П.П. Симо, ако Марфа, Амелия или който и да е друг ми зададе конкретен въпрос, обещавам да му отговоря също толкова конкретно. Може би не незабавно (особено ако е труден) - но ще.

П.П.1/2 С една уговорка - НЯМА да отговоря на нито един въпрос, който съдържа някакви епитети по адрес на който и да е човек или група от хора, преки или косвени.

П.П.П. amikae - просто не съм спрял да вярвам във възможностите ни да се променяме.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Wed Mar 24, 2010 12:08 am

Да, нека си спестим психологическите игрички, ролплея и педагогическите простотии. Не сме в детската градина, нито сме в сесия по психоанализа или тийм билдинг.

Искам от Калин конкретен отговор в прав текст със следното съдържание:

"Аз мисля за ГМО това и това, понеже така и така. Аз мисля за Закона за ГМО това и това, понеже така и така. Аз мисля за предложените промени по закона това и това, понеже така и така. Аз искам ГМО да ги има/няма/да са ограничени до еди какво си ниво в България."
Ако ми се уточни и за кои ГМО конкретно става дума, ще е бонус, за който ще съм много благодарна.

Понеже съм добър човек, ще сдъвча покрай него и всичките "усмих", "въздъх", "попръц" и прочее емотиконови вметки.

Наистина, с обяснения като ей това се почва, мен ако питате - не с миръринг и игрички. Такова обяснение от страна на Калин няма до ден днешен в нито един от двата форума, в които се разправях с него. И в блога на Григор - та да имам и трети източник, нали. Тук темата беше повдигната от него със саркастични подмятания (вижте заключената тема), продължи със саркастични подмятания в тази тема и сега вече изби хептен на махленска кавга. В Ефремов ни се разигра театър, а после бяхме бомбардирани от линкове, без изложено лично мнение за информацията в тях. Тук-таме имаше и въпроси като тея, дето даскал ги спуска на ученик и застава мълчаливо в очакване на отговора, който по презумция даскала знае вече (само дето ние не знаем колко точно знае даскала, щото не си е преподал материала преди да почне да ни изпитва). При Григор - разговорът беше основно за качествата на ГМО и анти-ГМО активистите и тук-таме обсъждане на някой информационен източник т.н.
Толкова нерви и текст щяха да ми се спестят с едно ей такова простичко ОБЯСНЕНИЕ В ПРАВ ТЕКСТ НА ГЛЕДНАТА ТОЧКА, без миръринги и упражнения по активно слушане (без активно отговаряне обаче), че се вбесявам само като си го помисля.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

kalein
Arcanist

Post by kalein » Wed Mar 24, 2010 12:20 am

Хрис, според условията на обещанието ми ще получиш отговор. СЛЕД КАТО орежеш всичките епитети по мой адрес, преки или косвени.

Ако не виждаш такива - ще ти ги посоча аз.