Ах, Морви, да ти имам усилията за саморазправи. Това е малко като Дон Кихот срещу мелниците.
Бтв, към повечето наши кръчми и ресторантчета, подхождам с ниски очаквания, защото по-често не са на особено ниво (често и тези от тях, които са и уж висок клас и с по-изискани цени). Май нямам особено любими ресторанти или бирарии, а само сносни такива.
Като по-открояващо се за
черния списък бих прибавила
"Капитан Кук"
Еталон за рибна кухня в България
Тип: Класиката на ресторанта
Екстри: климатик, сепарета
Кухня: Български вкус, Морски полъх, Еротични наслади
Средна цена за обяд/вечеря на човек:
* 40.00 - 50.00 лв.
Хубавото: готвят добре и обзавеждането е хубаво.
Лошото: Пълно безумие е досаждането на келнера. Клиентите са малко, защото е по-скъп ресторант и няма особен трафик. Та, въпросния беше много възпитан, но явно там си ги възпитават да ти стоят зад гърба и да дебнат дали няма да отпиеш една глътка вода, за да я долеят в чашата. Също така, хубаво е да показва интерес и да попита дали всичко е наред и дали ястието ни харесва, но според мен е прието да го прави по веднъж-два пъти, а не няколко. По едно време ми идеше да го поканя да седне при нас, за да не ми пречи с онова досадно чувство, че си наблюдаван неотлъчно. Естествено, не съм му правила забележки, защото то беше една постоянна досада. Трябваше да съм груба и да го изгоня. Все си мисля, че след като те попита дали всичко е наред и ти му отговориш, че е, следва това да е знак, че нямаш нужда от вниманието му в следващите 5 минути (минимум).
Бтв, наблюдението ми е отпреди около 4 години, защото не съм изпитвала нужда да ходя на наблюдение. Все пак, бих му дала втори шанс, защото е много близо до вкъщи.
За
белия списък все пак бих добавила
"Наше село".
(Центъра по хигиена)
тип: традиционна кухня в битов стил - т.е. битовки покривки, дървени пейки и маси;
цени: около 15 лева на човек за по-обикновени неща, включително салата, основно ястие и напитка
Хубавото: Не е особено далече от центъра. Готвят вкусно. И сравнително бързо. И има много хубави неща, като например, салата от патладжан със сирене и домати, в която патладжана имаше вкус на прясно сготвен, а не на консервен, или пък пъстърва с орехи във фолио. Сервитьорът минава достатъчно често, за да не се налага да тръгваш да го търсиш, ако до 10-15 минути се налага да си тръгнеш.
Лошото: Можеше да е съвсем в центъра, защото няма как да навия приятели, да отидем там, ако са убедени, че е по пътя за Перник. Също така, в петък вечер може да пуснат и 1-2 чалги в долната част на заведението. Тя е смесена в преобладаваща народна музика, изпълнена наживо. Бтв, има си известен чар в това. Не в чалгата, а в народната музика. Само че, на моменти на певицата, освен тип караоке (само инструментален съпровод), са и пуснали директно песента с някакъв мъж изпълнител и... тя пее в нещо като дует. Мда, кофти дует се получаваше, защото не е предвидено да е дует, най-малкото. Тя реално се надграчва със записа.
Е, просто петък вечер може да се избягва или да се седне в готната част на заведението.
Смешно е, че противопоставям толкова различни ресторанти, но нямам предвид дадена категория, а представители от различни категории, открояващи се в положителен или отрицателен аспект.