Май наистина темата отиде някъде на майната си, но като че ли е неизбежно.
Както и да е, на мен ми се струва, че фокусът не бива да пада върху някаква (дори и генетична) предразположеност, или пък изцяло върху социалната среда - родители, приятели, училище, общество и т.н. Проблемът според мен е че тези две момичета просто не правят връзка между действия и последствия. С други думи, замисляйки убийството, те в един момент осъзнават че това е нещо лошо, че действията им са непоправими и че някой може да им потърси сметка. Обаче, това за тях е някаква далечна идея, нереална дори. Малко ми е трудно да го обясня с думи, но по това което чух от тях, излиза че просто не са си давали сметка от реалното изражение на действията им. Това не ги прави по-малко виновни, разбира се, както и действията им по-малко отблъскващи.
Това което мен ме тревожи, обаче, е това засилващо се откъсване от реалността. Не говоря само за това убийство, а по принцип за всякакви действия. Хората правят много неща, знайки че те могат да доведат до нещо лошо, но някак си съзнателно или не оставят идеята за последствията някъде настрани, особено ако те засягат някого другиго.
Имам чувството че това е синдром, който го има в почти всяка по-стабилна страна, по-точно там където хората се чувстват повече или по-малко сигурни за ежедневието си (в най-общ план, нямам предвид стабилни доходи или липса на каквито и да е престъпления). Точно липсата на какъвто и да е реален смисъл изглежда най-плашещ - убийство заради самото убийство. Техните оправдания, че завиждали на съученичката си и т.н. според са само опити те да придадат някакъв мотив сами за себе си. Които са чели повече по темата знаят, че те не са се крили кой-знае колко усърдно и доста бързо са признали, така че идеята за хладнокръвни и пресметливи убийци просто не се връзва.
Колкото до наказанията, според мен те са необходими, може би не толкова от гледна точка на възмездието (защото няма как да се върне живота на убитото момиче), колкото от гледна точка на обществото. Разбира се, не трябва и да се омаловажава и ефекта върху самите момичета, въпреки че последствията ги удрят по главите като с парен чук. Всъщност хаосът е най-голямата заплаха, така че обществото има нужда от някакъв ориентир, който да припомня кое е добро и кое е зло. Проблемът е, че това не решава в същина проблема - според мен, тези присъди, дори и да бяха максималните възможни, няма да предовратят други подобни случаи.
Иначе не мога да кажа какво точно трябва да се промени - може би всеки да почне да си дава по-голяма сметка за последствията от това което прави и това което не прави. Никак не е лесно да се направи, и едва ли родителите могат да се справят сами. За добро или за лошо, този проблем съществува навсякъде. Около тази тема, все ми се върти в главата Bowling for Columbine на Майкъл Мур - там той отчаяно се опитваше да намери причината за тези на безмислени убийства (за тези които не са гледали филма, той разказва за двама ученици, които застрелват около 20тина свои съученици, след което се самоубиват). Така че ми се искаше всички около нас да си даваме постоянно сметка за това, че каквото и да прави, то оказва влияние и върху всички наоколо, независимо дали го осъзнаваме или не.
Съжалявам за дългия пост, и се извинявам ако съм повторил мнението на някой без да го цитирам - не е умишлено.
This signature is not yet rated