A V A T A R

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!

Колко пъти гледахте Аvatar?

Poll ended at Wed Feb 03, 2010 8:17 pm

Веднъж
24
34%
Два Пъти
16
23%
Повече от два пъти
12
17%
Веднъж, но планирам още гледания
9
13%
Не съм го гледал
9
13%

Total votes: 70

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Jan 27, 2010 6:04 pm

ДОБРЕ, БОЖЕ, КАЖИ МИ, ЗАЩО?! СТАРАЯ СЕ! МЪЧА СЕ! ИЗТЕЗАВАМ СЕ! И НИКОГА НЕ УСПЯВАМ ДА СТАНА ГОТИН КАТО СИЛВЪР!!!! ЗАЩО, ЗАЩО?!?!?!111
And you can't dance with a devil on your back...

Vivian
Forsaken

Post by Vivian » Wed Jan 27, 2010 6:09 pm

За Артур и Войните: смятам, че би било най-мъдро ако се зачетеш из някоя от книгите на Кембъл по въпроса (бих препоръчала A Hero's Journey) , пък и не му е много това темата, но ще взема да спомена няколко прилики: целия story arch Obi-Wan/ Luke = Merlin/ Young Arthur (особено във френските версии, макар че Люк притежава и демонстрира доста ит от сър Галахад), Vader = the Black Knight (и Мордред, разбира се), Вейдър като Анакин = отново младия Артур (‘избран’, навлиза в забранен/ неодобрен брак с млада кралица, довежда до падане на империя), the Force = the Holy Grail …Бих казала, че отделните епизоди от сагата съдържат в себе си конкретни отделни моменти от Артуровия цикъл, като повечето от тях потребяват версията на Томас Малъри (което е разбираемо, де).

@ Silver:

Относно ‘интересния’ фактор, пропагандата и черно-белите работи в Аватар – ми не се чувствам с промит мозък или насилена като го гледам. Знам ли защо. Може би ‘посланието’ му в моя мозък приема друга форма, може да е от як субективизъм, може да е, защото не съм дорасла за правилното му декодиране.

Относно ‘оценяването’ на дозата надграждане в сценария на Аватар: мисля, че в крайна сметка визията оправдава съществуването на филма и намирам, че бокс-офисът го доказва. Разбира се, нямаме поредната екранизация на Коледна песен със супер-оригиналното вмъкване на мега-зловещ Призрак на Сегашната Коледа (което признавам Е иновация), но категорично ‘надграждането’ в историята го откривам в техническия аспект на филма. Но пък аз съм човек, който може би се задоволява лесно. Съзнавам, че това ме прави по-скоро скучна и твърде сливаща се с масата хора в края на деня.

Не намирам, че сценарий номиниран от Американската гилдия на филмови сценаристи за оригинален сценарий има какво да доказва като съдържание. На пръв поглед може да се отпише с лека ръка ‘ама разбира се, нали филмът донесе МНОГО пари’, но всеки, който е чел малко повече за Гилдията и има ясна представа какво са номинирали през последните години, би подходил другояче. А аз може да не съм Лаета Калогридис в момента, но гореспомената Гилдия е съставена от хора, чиито филми се гледат ежедневно от всеки един човек, който ходи на кино. Те все пак оценяват сценария на Аватар като един от 5-те най-добри оригинални сценария за 2009, или потенциално имената на сценаристите в този списък са на нивото на човек пишещ ‘Забранена любов’? Или вероятно именно това им действие ги принизява грозно.

Не ползвам форумите за лично запознанство, така че не възнамерявам да се запознаваме формално тук. Съжалявам, ако това по някакъв начин те обижда.
Абе да спориш с Вивиан за филми е като да ловиш пираня с патката си - нито много риба ще наловиш нито члена ти ще става за нещо след това .... --The Dragon

Напомнете ми да не споря с Вивиан. Лайк евър. -- Muad_Dib

Silver
Jaghut Tyrant

Post by Silver » Wed Jan 27, 2010 6:55 pm

Vivian wrote:Относно ‘интересния’ фактор, пропагандата и черно-белите работи в Аватар – ми не се чувствам с промит мозък или насилена като го гледам. Знам ли защо. Може би ‘посланието’ му в моя мозък приема друга форма, може да е от як субективизъм, може да е, защото не съм дорасла за правилното му декодиране.
А може би просто посланието е толкова очевидно и морално черно/бяло, че да не ти се струва еко пропагандата, което всъщност е. В смисъл - ние всичките Аватар ли чакаме, че да ни научи на толерантност помежду ни и грижа към средата, която обитаваме? То остава и да се чувстваш с промит мозък след подобен филм, след като темите му са почти генетично заложени в човешките глави.
Относно ‘оценяването’ на дозата надграждане в сценария на Аватар: мисля, че в крайна сметка визията оправдава съществуването на филма и намирам, че бокс-офисът го доказва. Разбира се, нямаме поредната екранизация на Коледна песен със супер-оригиналното вмъкване на мега-зловещ Призрак на Сегашната Коледа (което признавам Е иновация), но категорично ‘надграждането’ в историята го откривам в техническия аспект на филма. Но пък аз съм човек, който може би се задоволява лесно. Съзнавам, че това ме прави по-скоро скучна и твърде сливаща се с масата хора в края на деня.
Ок, тогава давайте кредит там, където е за даване. Не оправдавайте скуката на сценария заради техническата част. И, бтв, не надценявайте техническата част, щото след последния мейкинг задника на Камерън така яко лъсна, че направо ме хващат бесните като гледам как хората му се връзват на ПР-излиянията. Тоя верно си мисли, че публиката му трева пасе.
Не намирам, че сценарий номиниран от Американската гилдия на филмови сценаристи за оригинален сценарий има какво да доказва като съдържание. На пръв поглед може да се отпише с лека ръка ‘ама разбира се, нали филмът донесе МНОГО пари’, но всеки, който е чел малко повече за Гилдията и има ясна представа какво са номинирали през последните години, би подходил другояче. А аз може да не съм Лаета Калогридис в момента, но гореспомената Гилдия е съставена от хора, чиито филми се гледат ежедневно от всеки един човек, който ходи на кино. Те все пак оценяват сценария на Аватар като един от 5-те най-добри оригинални сценария за 2009, или потенциално имената на сценаристите в този списък са на нивото на човек пишещ ‘Забранена любов’? Или вероятно именно това им действие ги принизява грозно.
Тия псевдоаргументи ги мразя най-много. Добре, как не е ясно, че след като живеем в свят, в който всичко е пари и всичко може да се купи с пари, не е много добра идея да ми даваш за аргумент кой за кво е номиниран. Ся кво, искаш да те питам защо тая година същата велика гилдия на драскачите е номинирала The Hangover, вместо Бастердите ли?
Не ползвам форумите за лично запознанство, така че не възнамерявам да се запознаваме формално тук. Съжалявам, ако това по някакъв начин те обижда.
Какво лично запознанство? Аз ЕГН ли ти искам или някакъв ориентир с кво се занимаваш? Но както искаш, ще го преживея.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Jan 27, 2010 7:41 pm

Аз не мисля, че Бастердите имат добър сценарий, да вметна само.

Иначе да, Камерън е лош, защото хората му се връзват на ПР-а и имат наглостта да му харесват филма, който не бил толкоз революционен, колкото се рекламирало. Off with his head, I say.

Или можеш да го преживееш. И това е опция...

Silver
Jaghut Tyrant

Post by Silver » Wed Jan 27, 2010 7:51 pm

Да бе, споко, ще го преживея, макар и фактът, че живея в свят пълен с наивни и доста често глупави хора, да ме засяга пряко.

Някви предимства на The Hangover пред Бастердите да изтъкнеш в съответните теми? Такива дето да не включват "стоунър-хумор уинс пред постмодернизъм"? Обективни някви такива, дето нищо да не мога да изкарам срещу тях...

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Jan 27, 2010 7:57 pm

Мне. Няма такова животно като аргумент, на който ти да нямаш какво да кажеш. В краен случай винаги можеш да прибегнеш до пълното дъно и да ме отстреляш с хомо-бъзик :)

А иначе това, че живееш в свят, пълен с глупави хора, наистина е много тежък удар, I feel ya. Положението се подобрява малко, обаче, когато осъзнах, че и аз съм от тях. Препоръчвам ти да узрееш за тая идея, че иначе има да страдаш...

Silver
Jaghut Tyrant

Post by Silver » Wed Jan 27, 2010 8:13 pm

Тва за крайния случай, че е вярно - вярно е, ама със сигурност има аргументи, на които нищо не мога да кажа. Повечето смислени са такива.

Vivian
Forsaken

Post by Vivian » Wed Jan 27, 2010 8:59 pm

Ок, тогава давайте кредит там, където е за даване. Не оправдавайте скуката на сценария заради техническата част. И, бтв, не надценявайте техническата част, щото след последния мейкинг задника на Камерън така яко лъсна, че направо ме хващат бесните като гледам как хората му се връзват на ПР-излиянията. Тоя верно си мисли, че публиката му трева пасе.
Прощавай, но имам въпрос: не смяташ ли, че е малко претенциозно да казваш на около дузина хора къде да си дават кредита? И то на такива, които не познаваш лично. Сега, факт е, че аз твърде рядко се изживявам за морална полиция или цензура, ама открай време имам конкретни проблеми с това някой да се пробва да ми налага волята си и да ми казва какво да мисля/ правя/ пиша, че просто не мога да се стърпя в случая. Казвам ти го, тъй като смятам, че частично девалвира повечето ти постове като почнеш да прибягваш до него.

Аз като човек, дето е изгледал всички мейкинги дотук, искам да те питам за кой точно става въпрос. А също и да споделя, че като човек дето се връзва на ПР-а му и пасе трева редовно (то си е всеизвестен факт, че ненавиждам месо), ще добавя, че освен, че му се връзвам, нетренираното ми око отчита в Аватар неща, които бих си позволила да надценявам.
Тия псевдоаргументи ги мразя най-много. Добре, как не е ясно, че след като живеем в свят, в който всичко е пари и всичко може да се купи с пари, не е много добра идея да ми даваш за аргумент кой за кво е номиниран. Ся кво, искаш да те питам защо тая година същата велика гилдия на драскачите е номинирала The Hangover, вместо Бастердите ли?
О не знам дали за теб са псевдоаргументи. Ти все пак беше човекът, който избра да задълбава из жизнената ми биография, та затва си помислих, че ако пренебрегнем писателското ми занятие, може би ще е добре да се позовем на мнението на по-известни колеги, чиито неща си гледал. Мислех, че като човек, който е такъв огромен почитател на Бастердите много добре знаеш защо не получи номинация :shock: (и бтв, лично аз твърдо не бих го номинирала за оригинален сценарий)
Какво лично запознанство? Аз ЕГН ли ти искам или някакъв ориентир с кво се занимаваш? Но както искаш, ще го преживея.
Изглежда имаме доста подчертано различни схващания за лична информация, но ти благодаря запоследното и се радвам, че ще го преживееш.
Абе да спориш с Вивиан за филми е като да ловиш пираня с патката си - нито много риба ще наловиш нито члена ти ще става за нещо след това .... --The Dragon

Scourge
Mistborn

Post by Scourge » Wed Jan 27, 2010 9:05 pm

Vivian wrote:За Артур и Войните: смятам, че би било най-мъдро ако се зачетеш из някоя от книгите на Кембъл по въпроса (бих препоръчала A Hero's Journey) , пък и не му е много това темата, но ще взема да спомена няколко прилики: целия story arch Obi-Wan/ Luke = Merlin/ Young Arthur (особено във френските версии, макар че Люк притежава и демонстрира доста ит от сър Галахад), Vader = the Black Knight (и Мордред, разбира се), Вейдър като Анакин = отново младия Артур (‘избран’, навлиза в забранен/ неодобрен брак с млада кралица, довежда до падане на империя), the Force = the Holy Grail …Бих казала, че отделните епизоди от сагата съдържат в себе си конкретни отделни моменти от Артуровия цикъл, като повечето от тях потребяват версията на Томас Малъри (което е разбираемо, де).
кембъл съм попрочел достатъчно (5 тома, всъщност), предполагам имаш предвид the hero with a thousand faces, не a hero's journey. въпросът не беше за теорията зад подобни сравнения. питах, щото тая дискусия съм я водил преди години и ми беше любопитно какво ще предложиш.
вейдър има жилка от ланселот, но не от амплоато му на черен рицар (изключим ли цвета на бронята, те са напълно противоположни като идея), а като провалил се в търсенето си баща на галахад.
силата като граала е доста насилена.

по принцип фолбекът към кембъл, мономита, архетипите или в частност концепцията за the hero's journey при поява на обвинение в неоригиналност е мързелива и малко първосигнална защита.

Vivian
Forsaken

Post by Vivian » Wed Jan 27, 2010 9:13 pm

кембъл съм попрочел достатъчно (5 тома, всъщност), предполагам имаш предвид the hero with a thousand faces, не a hero's journey.
Да, прав си. Моя грешка.
силата като граала е доста насилена.
Имам познат в UCLA, който писа thesis върху това и може да се каже, че му го признаха за ненасилено. Аз лично също виждам достатъчно паралели, но Граалът е бил приравняван с какво ли не, та може да съм му свикнала вече.
по принцип фолбекът към кембъл, мономита, архетипите или в частност концепцията за the hero's journey при поява на обвинение в неоригиналност е мързелива и малко първосигнална защита.
Разочаровала съм и друг път, а иначе е факт, че ВИНАГИ ме мързи, когато ми се налага да обсъждам Star Wars. Която и да е част от сагата.

Scourge
Mistborn

Post by Scourge » Wed Jan 27, 2010 9:22 pm

Vivian wrote:
Разочаровала съм и друг път, а иначе е факт, че ВИНАГИ ме мързи, когато ми се налага да обсъждам Star Wars. Която и да е част от сагата.
аз пък не говоря за стар уорс и не споменавам имена. :)

но когато on teh internets произволно лице Х обвини произволно произведение Y във върла деривативност, винаги се появява лице Z, което обяснява как всички възможни истории вече са разказани ениуей.

Vivian
Forsaken

Post by Vivian » Wed Jan 27, 2010 9:31 pm

аз пък не говоря за стар уорс и не споменавам имена.
DVD-тата ми бяха на бюрото пред очите ми. Със същия успех можех да избера Lost in Translation. :mrgreen:
но когато on teh internets произволно лице Х обвини произволно произведение Y във върла деривативност, винаги се появява лице Z, което обяснява как всички възможни истории вече са разказани ениуей.
Мисля, че се дължи на факта, че в твърдението се съдържа истинност. А може и да има нещо общо с онзи стар цитат на Хичкок. :wink:

Silver
Jaghut Tyrant

Post by Silver » Wed Jan 27, 2010 10:02 pm

Вивиан, всичко в поста ти е едно голямо заяждане, така че няма да ви прекъсвам с отговор на него.

Само да уточня, че говорех за последния 23 минутен мейкинг и по-специално за performance capture частта му.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Wed Jan 27, 2010 10:05 pm

off/
Не мисля, че деепричастията (илиза каквото всъщност говорим) задръстват речта. И дори да я задръстват е доста по-малко от преминаването на друг език.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Vivian
Forsaken

Post by Vivian » Wed Jan 27, 2010 10:09 pm

Silver wrote:Вивиан, всичко в поста ти е едно голямо заяждане, така че няма да ви прекъсвам с отговор на него.

Само да уточня, че говорех за последния 23 минутен мейкинг и по-специално за performance capture частта му.
Съжалявам, че си го схванал така, тъй като се стремях към почтителност и в повечето случаи се самоиронизирах, а колкото до първия ми коментар наистина беше с цел подобряване на комуникацията.

10х за уточнението. Та оттам какво не ти хареса конкретно?