Астрология

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Fri Jan 15, 2010 12:28 am

Аз също отговарям на много черти на Водолеите. И на Рибите, и на Везните, и на Раците...
Коя е тази черта? Защото на мен последните ми две връзки бяха с лъвове и грам общо, слава Богу, не успях да намеря в тях :D
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Fri Jan 15, 2010 12:37 am

http://www.astrology-house.com/index.cfm
Между другото, ей тва е програмата дет взех на майка ми. Не помня коя версия беше - може би 3. Та тя отчита и позиции на астероиди, ползва осъвременени таблици, може да ти сметне чарт-а с прецесията взета предвид и т.н.
Това, което ти дава като тълкувание няма вид на предсказание - има вид на описване на тенденции. Една идея по-смислено звучи от разните врачкоподобни астролози.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Fri Jan 15, 2010 12:43 am

Офтопик, ама на тази цена ли го взе?
I don't wanna die

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Fri Jan 15, 2010 12:57 am

Не помня...
Скъпо ми се видя тогава, това си спомням, ма исках да зарадвам майката...

Oui. Je suis garbage.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Fri Jan 15, 2010 1:14 am

Абе с общи черти на зодии (тоест само на слънчевия знак) не се стига далеч.

И аз познавам представители на една и съща зодия, които са различни по характер, темперамент, интереси, умения и т.н. Но пък тук астролозите казват, че влияе комбинацията от положенията на различните планети и часът на раждане (асцендентът).

Мен например никой не ми е отгатвал зодията въз основа на поведенчески черти и интереси. Чувал съм предположения за Водолей или Близнаци, които даже не присъстват в хороскопа ми. Най-близо беше навремето Морви със Скорпион (който обаче ми е само асцендент). :mrgreen: Е, тогава бях отскоро в компанията, та ще допуснем недостиг на данни. :P

Иначе съгласен с принципната постановка, че може би би могло в бъдеще да се изведе научна (математическо-астрономическа) зависимост между положения на планети, час на раждане и влияния като тенденции за роден на дадена дата и час човек - т.е. по-големи и по-малки вероятности човек да се развие така или онака. Едно е потенциалът, друго е при какви условия се развива - или не се.

При кадърен астролог, който освен че прави пълен хороскоп умее и да го разтълкува, може да стане интересно. Дори да е постигнал знанията си по емпиричен път и да не може да ги аргументира като обща теория, понякога оттам се почва.

Прочее, китайските астролози правят хороскоп по година на раждане (аз гордо нося знака Прасе 8-) - който впрочем е много на почит в Китай). Твърди се, че някои били доста точни. Даже имало обичай (не знам още ли е така) китайските семейства да викат астролог, когато детето им навърши (май) 7 години. И астрологът казва какъв потенциал има детето, демек в кои насоки е желателно да се подпомогне развитието му. Пък дали тези заложби ще станат факт на практика е друг въпрос, който зависи от куп обстоятелства.

Сегашните масови "хороскопи" обаче правят лоша услуга на астрологията. Дем добре го показа в оня линк с общите приказки за човешкия характер.
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Fri Jan 15, 2010 2:10 am

Само искам да кажа нещо - вероятността едно недоказано твърдение да е вярно, когато не можем да го докажем или оборим може да е 50:50. Вероятноста една подробна система от недоказани твърдение намалява в геометрична прогресия заедно с увеличението на броя на твърденията. А астрологията е доста подробна система с множество закони и допускания, повечето основаващи се единствено на това, че някой е решил, че са такива.

Иначе си изтеглих някакъв торент с програмата, ама упорито не тръгва...
I don't wanna die

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Fri Jan 15, 2010 4:32 am

Имаше някакъв трик с активацията - някво допълнително файлче ли беше...
На дискетка ми беше дадено. Май имах и някъв проблем, щото им писах... Не помня. В торента няма ли обяснение как да я пуснеш?

Oui. Je suis garbage.

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Fri Jan 15, 2010 7:45 am

Бтв, някой чел ли е Линда Гудман - Слънчевите знаци, това според мене е най-увлекателно забавно и без да има нейде числото пи убедителна книга за зодии. Просто нечовешки яко е написана, пък вярно или не е на втори план :mrgreen:
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Fri Jan 15, 2010 9:25 am

Ще потърся, може и да има някъде. А може просто да е калпав крак:(
I don't wanna die

Onslaught
Sorcerer

Post by Onslaught » Fri Jan 15, 2010 9:27 am

Добре де, ако наистина има определени тенденции при хората от определена задия защо те не са очевидни?
Например има тенденция негрите да не стават скиьори а бескетболисти.
Успелите актьори и музиканти да стават алкохолици или наркомани.
Циаганите да работят в чистотата или като общаци и да нямат образование.
.
.
.
След като все пак доста хора имат интерес да се потвърди вярността на астрологията, как така никой не е открил някаква явна тенденция великите спортисти или учени да са от определена зодия? Защо психолозите или лекарите не са забелязали пациенти с определени заболявания да са от еднакви зодии? Ако наистина имаше някаква категорична статистика за подобни тенденции кой би имал интерес да я отрича и дискредитира?

Амелия може и времевите близнаци да не са ги изследвали експерти психолзи и лекари но в крайна сметка щом за нормалните хора няма никакви забелижими тенденции между тях то колко силни или значими биха могли да бъдат евентуалните съществуващи такива?

П.С. Morwen на сайта който Амелия е дала има възможност за сваляне на 30 дневна trial версия. Тя няма ли да ти достатъчна?

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Fri Jan 15, 2010 9:34 am

Да, ще ми е, просто не се бях загледала, а тръгнах да го търся като закоравял пират:)
I don't wanna die

Alanna
Arcanist

Post by Alanna » Fri Jan 15, 2010 9:56 am

Както казах, това е една черта, а не целият характер. Има огромна разлика, още повече, че най-дейно при оформяне на фарактер на човек участва ДНК-то, среда, начин на живот и възпитание, етц.

Аз като близнак съм безкрайно двойнствена, не мога да избирам, защото искам по 2 неща едновременно - горе долу все едно имам два индивида в мен, които са напълно различни и искат различни неща. Освен това друго типично е, че имам склонност към отлагане...

При всички лъвове, които познавам, се наблюдава невъзможност да възприемат чужда гледна точка - все едно им е напълно ампутирано усещането, че човека отсреща може въобще да разполага с такава. И не е като при повечето упорити и твърдоглави люде, които смятат, че само тяхната гледна точка е правилната - на тях наистина им е невъзможно. Само за пример - на въпросният лъв му е достатъчно топло в момента и в същия момент някой му заявява, че му е студено. Той без да се замисли слага етикет, че втория е зиморничав и точка по въпроса. Без никакво значение, че той самия може да е загрят щото е тичал или е изпил една водка на екс... И много трудно можеш да го убедиш, че не е прав, защото лично за него факта си е факт. Щом му е топло, значи за всички е така. И това се отнася за всякакви неща.
(\ /)
(X.x)
(> <)

Reality is an obstacte to halllucination.

kalein
Arcanist

Post by kalein » Fri Jan 15, 2010 10:14 am

Жоро :DDD

Като гледам настървението на Морв да ни убеди колко грешим (вместо примерно да прочете някоя книга на Линда Гудман и да спори с нея :D), се сещам за един друг много готин принцип, Спуснат Директно Свише:

Като умрем, ще разберем.

Кво да се хабим сега да си обясняваме необясняемото? Нямаме ли си живот за живеене?

(Добре де, добре. Може пък житейската мисия на някои от нас да е ДА обяснят необясняемото.)

Морве :DDD

Пример за корелационна (а не причинно-следствена) връзка е: Мъжете като цяло са по-едри от жените. Не ми е известно някой да е доказал, че качеството "пол" еднозначно предпопределя качеството "размер" - или обратното. Просто едното върви ръка за ръка с другото. Обикновено.

(Onslaught - като тръгна да ми оспорваш подхода, обърна ли внимание на думата "обикновено"?)

По същия начин астрологията търси (корелационна) връзка м/у движенията на небесните тела и матриците на човешките характери.

(А някои школи може да търсят и причинно-следствена връзка. Не съм достатъчно вътре в нещата - който е, да даде пример.)

За едно възможно логическо обяснение на корелационните връзки ти препоръчвам "Холографската Вселена" на Майкъл Талбот. Там са дадени и маса примери за принципа "каквото горе, такова и долу" - или защо хиромантията и астрологията всъщност работят с един и същ материал. По-простичко - защо всеки мъж и жена е звезда.

(По-простичко, а?...)
Аз съм мазохист. От грубостта и агресивната глупост ме боли ужасно, но нещо ме кара да продължавам...

Ако не харесваш думите ми, спомни си: винаги можеш да ми спретнеш бан.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Fri Jan 15, 2010 10:18 am

Onslaught wrote:Добре де, ако наистина има определени тенденции при хората от определена задия защо те не са очевидни?
Например има тенденция негрите да не стават скиьори а бескетболисти.
Успелите актьори и музиканти да стават алкохолици или наркомани.
Циаганите да работят в чистотата или като общаци и да нямат образование.
.
.
.
След като все пак доста хора имат интерес да се потвърди вярността на астрологията, как така никой не е открил някаква явна тенденция великите спортисти или учени да са от определена зодия? Защо психолозите или лекарите не са забелязали пациенти с определени заболявания да са от еднакви зодии? Ако наистина имаше някаква категорична статистика за подобни тенденции кой би имал интерес да я отрича и дискредитира?

Амелия може и времевите близнаци да не са ги изследвали експерти психолзи и лекари но в крайна сметка щом за нормалните хора няма никакви забелижими тенденции между тях то колко силни или значими биха могли да бъдат евентуалните съществуващи такива?

П.С. Morwen на сайта който Амелия е дала има възможност за сваляне на 30 дневна trial версия. Тя няма ли да ти достатъчна?
Нормалните хора няма да забележат и как вибрират връзките в молекулите, примерно, но това не значи, че те не вибрират. Нормалните хора също така нямат място при правене на научни изследвания. За това си трябва определено образование.

Иначе за негрите скиори и певците-наркомани - както казах там влияят много фактори и избраната професия не е адекватен параметър за статистика, понеже зависи от твърде много неща. В случая - културно наследство.

Морве, кажи като я изтестваш. Като си въведеш там данните за дата, час и място на раждане, то ти прави чартс и после някъде по менютата трябва да има анализ на въпросния чарт - дава ти доста детайлен такъв. Планета по планета, дом по дом, различни конфигурации и некви странни допълнителни там явления дето си отчитат астролозите - лунен възел ли беше, що ли.

Калине, ако не се опитвахме да обясним необяснимото щяхме да сме още на ниво племе. Човечеството така се развива. Не виждам що намирате развитието му за лошо нещо - то ако не трябваше да стане, нямаше да стане, нали. На някои хора животът им минава в опити за обяснение на необяснимото и аз мисля, че това е един доста смислен начин за прекарване на времето всъщност.
Мъжете са по-едри от жените, заради половите хормони, които влияят на костната структура и мускулната маса.
Last edited by Amelia on Fri Jan 15, 2010 10:22 am, edited 1 time in total.

Oui. Je suis garbage.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Fri Jan 15, 2010 10:19 am

Ам, Пенчев, този невъзприемател на чуждата гледна точка, между другото :lol: . Роден по средата на зодията и опитващ се да оправдае всяко мнение, стига то да не е научен абсурд, а дори и тогава се опитва да разбере защо аджеба някой може да се обърка така. От друга страна се сещам за доста общи познати от други зодии, които от трудно до никак възприемат чуждо мнение.
I don't wanna die