Относно позицията на Сатурн, която се измества бавно - имам некъв бегъл спомен от моя софтуер, че когато направих хороскопите на разни хора излязоха с Уран примерно в 10-ти дом всичките. И в написаното тълкувание имаше нещо от сорта, че това е влияние, което описва цялата декада, или цял век - бе някъв голям период от време беше. Така че взимат се предвид тези неща. Тия далечните планети ни дадоха същото тълкувание за мен и връстниците ми (май на Петя и Сашо правих хороскопа).
Тук бтв демонстрираме с пълна сила точно ненаучния подход, от който страдат доста научни изследвания - дискутираме нещо, което не знаем в достатъчен детайл. Морвата научи преди малко как Юпитер може да влияе на човек въпреки малката маса на човека, криворазбрала е за позицията на планетите, криворазбрала е за това кво се прави в един хороскоп с тях и идва тука натокана да оспорва. Тъжно, обаче и учените правят така.
Това за тайм туинс го погледнах изрично, че ми беше интересно - даже си намерих цитираната статия. Статистиката там е направена адски дебилно и с мисълта да тества концепциите на астрологията, така както я разбира ненам кой точно. Като подбрани параметри бяха взели некви за външен вид (височина и тегло), професия, оценки от тестове за IQ, четене и алгебра, оценки от родители и познати за поведението ти - притеснителност, агресивност и т.н. Доказват, че няма никва корелация - т.е. 2000+ човека, с които го правят не са еднакви. Никога нямаше да се сетя нали. Подбраните параметри са някви мъгляви и много общи и зависят от един трилиард неща. Тук никой не е седнал да помисли кво точно стои под тях. Какво да се подбере от характеристиките на един човек, че да се изследва евентуално влияние на планетите върху нас. Щото те не желаят да погледнат по-далече от очевидно неработещата форма на астрология, която критикуват. С това по никакъв начин не доказват, че планетите не ни влияят - доказват просто, че астрологията в тази и форма не работи. Небето продължава да е синьо.
Аз искам да се направи хубаво изследване, в което да се вземат параметри от психопрофили на хора, правени от добри психолози. И конкретни физиологични характеристики за органна активност, правени от добри лекари. И т.н. И това да се корелира с ЦЯЛОСТНИЯ хороскоп - положението на всички планети, СПОРЕД ИСТИНСКАТА ЗВЕЗДНА КАРТА (т.е. с включената прецесия, като се вземе предвид пречупването на светлината през атмосферата и някви коефициенти, които да отчитат отдалечеността на планетите от Земята). Искам да се направят изследвания в различни периоди от време - за да видим дали има някаква промяна във физиологичната картина с промяната на позицията на планетите в РЕАЛНО време - т.е. да не се занимаваме само с позицията при рождението ни. Тогава може и да се снесе нещо по-смислено от тия статистики.
Подозирам обаче, че още не ни е дошло времето за това - то като си дойде ще стане. Все още знаем твърде малко за себе си. Т.е. не можем да изберем адекватни параметри, които да ни описват адекватно. Освен това, докато няма по-конкретни доказателства, че това МОЖЕ и да работи, никой учен няма да си загроби кариерата опитвайки се да свърши това горе. Което ще струва адски много пари, ще отнеме адски много време и ще е адски трудно за анализ.
делюжън - онова с пречупването е друго нещо - то ти дава отклонение от реалната позиция на тялото. Не знам дали може да ти прави съвпад на две позиции, ще помисля малко повече по тоя въпрос - мерси че го повдигна, не се бях сетила за това. Тоя 1 градус отклонение поради пречупването е ТОЛКОВА бял кахър в сравнение с пренебрегнатата прецесия, примерно, че няма кво да се коментира направо...