Астрология
Moderator: Moridin
T.e. да разбирам ,че поне си съгласна ,че разните дневни, месечни и т.н. хороскопи които ти казват ,че ще получиш повишение и колко е подходящ момента за екскурзия са пълни глупости?Amelia wrote:Аз логически противоречия не виждам, но аз и не гледам на астрологията като на хороскопа във вестника или един господ знае колко правилното изчисление и интерпретация на рандъм моя приятелка.
Наистина ли вярваш ,че влиянието което са оказали разположението на звездите и планетите за влечението ти към химията и пътуването ти с цел учение са съизмерими с влиянието на други фактори като:
-дали баща ти е милионер, просяк или професор по химия
-родена си в африканско, арабско, абуригенско .... семейство
-родена си в древността, средновековието ....
Да, съгласна съм за дневните и месечни хороскопи, които ПРЕДСКАЗВАТ неща. Предсказанията са глупости на квадрати и бтв сериозните астролози НЕ ги правят - вече разни тенденции, уязввимости към разни заболявания и т.н. са доста по-смислени.Onslaught wrote:T.e. да разбирам ,че поне си съгласна ,че разните дневни, месечни и т.н. хороскопи които ти казват ,че ще получиш повишение и колко е подходящ момента за екскурзия са пълни глупости?Amelia wrote:Аз логически противоречия не виждам, но аз и не гледам на астрологията като на хороскопа във вестника или един господ знае колко правилното изчисление и интерпретация на рандъм моя приятелка.
Наистина ли вярваш ,че влиянието което са оказали разположението на звездите и планетите за влечението ти към химията и пътуването ти с цел учение са съизмерими с влиянието на други фактори като:
-дали баща ти е милионер, просяк или професор по химия
-родена си в африканско, арабско, абуригенско .... семейство
-родена си в древността, средновековието ....
Иначе, ти след като си роден и расъл в среда много близка на моята (в Бг, сега, в нормално бг семейство, с баща, който не е милионер, нито пък професор по химия (моят е полицай бтв, а майка ми е философ - нямаме НИТО ЕДИН химик в цялата рода, имам дядо и чичо - инженери и дотам сме с точните науки, аз съм първата и единствена химичка с това ниво на образование)) що не си дошъл в Канада да ставаш докторант по химия? Как ще обясниш това, че брат ми, гледан в същата среда като мен - няма никакви, АМА НИКАКВИ увлечения нито към науката, нито към химията и е абсолютно различен като характер? И че е такъв още от рождението си - били сме адски различни бебета още преди да сме получили квото и да е възпитание. За да избегна безумни въпроси, ще кажа, че не мисля, че две бебета са различни, щото са различна зодия или че две родени бебета в един и същи момент на едно и също място ще са абсолютно еднакви. Те са различни като генетика и физиология и това вероятно прави разлика и в характерите им. А може да имат някакво психическо влияние от родителите си дори в тая най-ранна възраст. Или дори идеята за кармата да е вярна и те да се раждам с някакъв душевен багаж, натрупан от предишни животи. Но никой не може да ти каже с точност кое колко влияе.
Аз не вярвам в неща - аз си задавам въпроси, на които засега няма достатъчно конкретен отговор и казвам, че разни неща са възможни и вероятни и следователно някой ден може и да се намери отговор. Също така нееднократно казах, че ефектите от планетите, ако ги има изобщо вероятно ще са малки. Изрично е написано. На няколко места.

Ами аз пък се занимавам с програмиране. Може ли това да се определи от звездите като до преди 50 години не е съществувало понятието? Може би, би могло да се определи някаква по обща насока като технически науки примерно.
Първия случай е абсурден понеже професионалните насоки постоянно се променят, възникват нови, старите отмират и т.н. Пък и само като се вземе предвид разнообразността им е глупаво да се смята ,че хороскопите могат да са чак толкова конкретни.
Втория също е доста безмислен понеже въпреки, че насоката е толкова обща, става дума само за тенденция (предразположеност), така че ще има многобройни изключения без дори да се вземат предвид множеството фактори които са с по-голяма тежест.
Това за пътуването с цел учение например може да се каже ,че важи за всеки който е ходил студент в друг град.
В крайна сметка всяко писание в хороскопите или се оказва прекалено конкретно или прекалено общо.
Първия случай е абсурден понеже професионалните насоки постоянно се променят, възникват нови, старите отмират и т.н. Пък и само като се вземе предвид разнообразността им е глупаво да се смята ,че хороскопите могат да са чак толкова конкретни.
Втория също е доста безмислен понеже въпреки, че насоката е толкова обща, става дума само за тенденция (предразположеност), така че ще има многобройни изключения без дори да се вземат предвид множеството фактори които са с по-голяма тежест.
Това за пътуването с цел учение например може да се каже ,че важи за всеки който е ходил студент в друг град.
В крайна сметка всяко писание в хороскопите или се оказва прекалено конкретно или прекалено общо.
- Maledictus
- Warmage
http://www.youtube.com/watch?v=YOxFzxSMdIo Сори, не се сдържах....
Амели, мисля, че няма нещо страно в това, че се занимаваш с химия, без някой в родата ти да я е пипал. Просто означава, че родителите ти са ти дали сама да си определиш пътя, което е рядко. А това, че брат ти се е развил по друг начин може да е резултат на среда (колкото и да са го гледали същите родители, едва ли са го гледали по същия начин като теб, със същите приятели, а и вероятно е съзрял в малко по-друго време), ДНК и куп други неща. Може и да не е напълно, но тези неща със сигурност оказват влияние.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either
Добре са вие за какво спорите?
1. Дали астрологията е наука?
2. Ако е наука - защо е и ако не е - защо не е?
3. Идиоти ли са хората, които вярват на хороскопи?
----------------------
1. Не е.
2. Не е наука, защото не следва сценария наблюдение - заключение. Вместо това при астрологията имаме заключение - ае_са_да_се_опитаме_и_да_напаснеме_някви_наблюдения_тука_са. Освен това, както казах, по никакъв начин съвременната наука не може да определи такова нещо, като влиянието на звездите върху човешката невронна мрежа. Значи това, което е астрологията, ако въобще е нещо, със сигурност не е наука.
3. Повечето.
1. Дали астрологията е наука?
2. Ако е наука - защо е и ако не е - защо не е?
3. Идиоти ли са хората, които вярват на хороскопи?
----------------------
1. Не е.
2. Не е наука, защото не следва сценария наблюдение - заключение. Вместо това при астрологията имаме заключение - ае_са_да_се_опитаме_и_да_напаснеме_някви_наблюдения_тука_са. Освен това, както казах, по никакъв начин съвременната наука не може да определи такова нещо, като влиянието на звездите върху човешката невронна мрежа. Значи това, което е астрологията, ако въобще е нещо, със сигурност не е наука.
3. Повечето.
Look at the darkness...
...around me.
...around me.
Какво ще се случи, ако заменим "астрология" с "икономика" в горния delusional пост?
(С което не искам да засегна икономистите. Само хората, които приказват, без да са си задали достатъчен брой въпроси преди това. На сляпа вяра, като се замислиш...)
(С което не искам да засегна икономистите. Само хората, които приказват, без да са си задали достатъчен брой въпроси преди това. На сляпа вяра, като се замислиш...)
- Spoiler: show
Ще се получи това, че ще имаш обосновани закони на търсене и предлагане, чийто аналог няма в астрологията.
Ако астрологията беше икономика индексът Дау Джоунс щеше да зависи от произволна от планетите прекръстена на негово име
Ако астрологията беше икономика индексът Дау Джоунс щеше да зависи от произволна от планетите прекръстена на негово име

Last edited by Morwen on Tue Jan 12, 2010 11:27 am, edited 1 time in total.
I don't wanna die
Ти се смееш, ама някои политици си хортуват с астролози/врачки за някои неща.Morwen wrote:Ще се получи това, че ще имаш обосновани закони на търсене и предлагане, чийто аналог няма в астрологията.
Ако атрологията беше икономика индексът Дау Джоунс щеше да зависи от произволна от планетите прекръстена на негово име

The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля
Оттука. N-Joy!Morwen wrote:Откъде тоя аватар?

EDIT: А по въпроса за астрология vs. икономика: Разглеждали ли сте книги с ефемериди?
А сещате ли се за нещо подобно в икономиката?
Той горе-долу от това зависи.Morwen wrote:Ще се получи това, че ще имаш обосновани закони на търсене и предлагане, чийто аналог няма в астрологията.

Финансовите пазари са едно доста фантастично място като цяло. И е интересно как тая бая сериозна (като отражение) част от науката икономика се крепи колкото на фундаментални, толкова и на емоционални закони, да не кажа, че вторите по-скоро имат превес.
If I never meet you in this life, let me feel the lack.