Най-добрият начин за поръчване на англоезична литература?
- RRSunknown
- Elder God
Сега даваха репортаж в новините по Нова по темата, общо взето преразказаха статията от Дневник. Обаче стана ясна и поредното безумие - дори и началника на пощенската санция там е научил за тази промяна на 4 януари.... 

Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!
Don't be a lawyer!
- Dr. Horrible
- Forsaken
Някой вече да се е опарил или да очаква опарване в скоро време? Най-вече ми е интересно, когато Амазона пращат през складовете си в Германия ( не знам дали директно, или от Америката стоката се претоварва и преопакова в немско ), нашите митници реално кого приемат за изпращач - Дюселдорфските складове или Американските складове, и респективно - страна от ЕУ или страна извън ЕУ?
Има ли някакъв начин да разбере човек, ако случайно наш'те митници приемат Германията като страна изпращач, по време на полагането на поръчката, дали стоката от Амазона верно ще дойде от там, или по някакви неведоми пътища господни, ще се затътрузи от Америката директно?
Има ли някакъв начин да разбере човек, ако случайно наш'те митници приемат Германията като страна изпращач, по време на полагането на поръчката, дали стоката от Амазона верно ще дойде от там, или по някакви неведоми пътища господни, ще се затътрузи от Америката директно?
Аз засега се отказах да поръчвам от американския Амазон за всеки случай, докато видя дали ще се измъдри някаква промяна/изясняване на ситуацията.
Обаче се сещам, че когато правех големи поръчки по едно време оттам надхвърлях стария лимит на няколко пъти, а пратките си пристигаха в кварталната поща. Та специално при печатните произведения (които плюс това не се обмитяват) може би играе факторът "идва от европейски склад". Не знам, а засега не ми се рискува да търча до митницата за всяка пратка. На тоя етап - Букдепозиторито, и без това има достатъчно интересуващи ме заглавия там.
Освен това няма гаранция, че всяка поръчка от американския Амазон ще дойде непременно от европейски склад. Може някои заглавия да ги имат само в САЩ в момента на поръчката и да ги пратят оттам.
Обаче се сещам, че когато правех големи поръчки по едно време оттам надхвърлях стария лимит на няколко пъти, а пратките си пристигаха в кварталната поща. Та специално при печатните произведения (които плюс това не се обмитяват) може би играе факторът "идва от европейски склад". Не знам, а засега не ми се рискува да търча до митницата за всяка пратка. На тоя етап - Букдепозиторито, и без това има достатъчно интересуващи ме заглавия там.
Освен това няма гаранция, че всяка поръчка от американския Амазон ще дойде непременно от европейски склад. Може някои заглавия да ги имат само в САЩ в момента на поръчката и да ги пратят оттам.
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля
Тъй, имаме "нещо" като новина - поне проява на добра воля да се почне да се работи по въпроса:

Всъщност нищо не се е променило, просто почват да почват да мислят по въпроса... Но може би е по-добре от нищо.Агенция "Митници" и "Български пощи" намериха начин как да не похабяват времето и нервите на гражданите, когато им се налага да освобождават пратки.
Това вече ще се случва на едно гише, споразумяха се ръководителите на двете ведомства Ваньо Танов и Милен Керемедчиев на работна среща.
Двамата се обединили около мнението, че това е изключително важен проблем за клиентите и трябва да бъдат взети незабавни мерки за неговото решаване.
Сформирани са две работни групи - в Агенция "Митници" (Customs.bg) и в "Български пощи" (BGPost.bg), които ще изработят конкретните стъпки, необходими за облекчаването на процедурата.
Това ще спести на гражданите обикалянето от гише на гише и нервите, свързани с дългото чакане.
Работните групи ще проучат и възможността за организирането на изнесени работни места на служители на митниците в пощенските станции.
В четвъртък предстои втора среща с участието на експерти от двете страни, на която ще се определи план за внедряване на промените и ще се набележат мерки за по-тясно сътрудничество в дългосрочен план, съобщиха от пощите.
До облекчаването на процедурата се стигна след материал на Еленко Еленков във в. "Дневник", в който той описа "приключението" си на софийската митница да освободи няколко тениски, поръчани онлайн.

Нещо такова си мислех и аз тия дни. Много по-лесно и за властите, и за нас ще е да си плащаме дължимото ДДС и евентуални други такси при вземане на пратката от кварталната поща. Не бях сигурен дали по закон пощите могат да събират някои такси като мита, но ако има митнически служител на място ще е идеално.Работните групи ще проучат и възможността за организирането на изнесени работни места на служители на митниците в пощенските станции.
Още повече, че ние тук обикновено поръчваме книги/комикси, а те не се обмитяват. ДДС-то е досадна надценка, ама в някои случаи (поръчки от американския Амазон или неевропейски продавач от ЕйбБукс например) може да се наложи. Поне ще става в пощата, а не целият град да се изсипва в митницата.
The Best of Mozart
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля
Тоя лаф с "работните групи" обикновено е извинение за държавните служби да се мотат с месеци и накрая да не свършат нищо, да се надяваме, че това ще е едно от малкото изключения. Има надежда, защото бая шум се вдигна, а Бат Бойко все пак трябва да крепи рейтинг...
Don't be a lawyer!
Don't be a lawyer!
Помощ!
http://www.darkhorse.com/Comics/16-422/ ... demption-2
Търся начин да си закупя този комикс. Общо ще излязат 4 броя. Първия брой ще го имам от колекционерското издание на Mass Effect 2, но за другите не знам дали мога да ги поръчам. Защото, като дам preorder и стигна до въвеждането на данни, България я няма.
Може да е малко нагло от моя страна, но знам, че има хора от този форум, които живеят в САЩ и се чудя, така де, ако не им е проблем дали биха ми взели 2,3,4 брой на комикса? Изключително ценни са за мен и много ми трябват!
http://www.darkhorse.com/Comics/16-422/ ... demption-2
Търся начин да си закупя този комикс. Общо ще излязат 4 броя. Първия брой ще го имам от колекционерското издание на Mass Effect 2, но за другите не знам дали мога да ги поръчам. Защото, като дам preorder и стигна до въвеждането на данни, България я няма.
Може да е малко нагло от моя страна, но знам, че има хора от този форум, които живеят в САЩ и се чудя, така де, ако не им е проблем дали биха ми взели 2,3,4 брой на комикса? Изключително ценни са за мен и много ми трябват!

http://dnevnik.bg/bulgaria/2010/01/14/8 ... ujbina_za/
Интересно и какви опашки ще станат, ако има само едно гише за всички пратки до 150 евро за София, и пак трябва да се попълват разни декларации и т.н.
Всички, които не живеем в София, явно сме втора категория граждани...От 25 януари пощенските пратки от чужбина, които минават през Столичната митница, ще се получават на едно гише в сградата на ул. "Веслец" 84. Тогава започва пилотният проект на Агенция "Митници" и "Български пощи", които в четвъртък обещаха получаването на пратките да става за 10 - 20 минути.
Решението на двете институции да реформират процедурите си идва седмица след като в. "Дневник" публикува историята на Еленко Еленков, преминал през 17 стъпки и загубил половин работен ден, за да "освободи" 15 тениски, купени през интернет от САЩ. Тя предизвика силен отзвук и беше допълнена с десетки подобни примери на наши читатели.
Пилотният проект ще действа три месеца и ще предшества влизането в сила на нова система за обработка на международните пратки. Дотогава в останалите митници в страната, включително и на летище София, пакетите ще се освобождават, както досега.
В Столичната митница, откъдето минават около 60% от всички колети от чужбина, ще работят две гишета. На едното ще се получават пратки на стойност от 15 до 150 евро, за които се дължи само ДДС. Освобождаването ще става по опростена процедура, данъкът ще се начислява с квитанция за внос. На другото гише ще се получават по-скъпите колети, за които се дължат и мита.
Интересно и какви опашки ще станат, ако има само едно гише за всички пратки до 150 евро за София, и пак трябва да се попълват разни декларации и т.н.
Don't be a lawyer!
Don't be a lawyer!
- Roamer
- Ascendent
- Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...
Това с опашките ми беше и на мен първата реакция още преди няколко дни, като го споменаха това като идея... ако има един чиновник, който трябва да върши всичко, което сега вършат няколко, ама последователно, а не паралелно (то не че вярвам, че в момента се върши паралелно де...)
Хем добре за клиента - не се налага да се разхожда по всички гишета; хем не толкова добре от гледна точка на провизиите и палатката, които ще трябва да си носи.
А иначе, Дем, споко бре, то е ясно, че това е един вид пилотно кажгоде, и като видят, че ще стане, ще го направят навсякъде. А ако видят, че не става, по-добре да не са го правили навсякъде, да не са се чудили откъде да вземат навсякъде по още един-двама чиновници, пък после как да обясняват, че то всъщност не е чак толкова добра идея и да си се връщат на досегашните места.
Хем добре за клиента - не се налага да се разхожда по всички гишета; хем не толкова добре от гледна точка на провизиите и палатката, които ще трябва да си носи.
А иначе, Дем, споко бре, то е ясно, че това е един вид пилотно кажгоде, и като видят, че ще стане, ще го направят навсякъде. А ако видят, че не става, по-добре да не са го правили навсякъде, да не са се чудили откъде да вземат навсякъде по още един-двама чиновници, пък после как да обясняват, че то всъщност не е чак толкова добра идея и да си се връщат на досегашните места.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.
Митниците не са били пипани от няколко десетки години все пак. Не може да се променят нещата за няколко дни. Самият факт, че всеки ден копираме новини тук, означава, че нещата все пак се променят. Явно идеята за ДДС-то на пратките под 150 евро, не е приумица на Дянков:
Цитатът е от вестник "Дневник" на 12 януари:
10 януари:
Дянков: Поръчал съм си нещо, лично ще проверя процеса в митницата
11 януари:
Малките пратки ще се обслужват на едно гише
11 януари:
Митниците: едно гише, удължено работно време, 7 дни седмично
12 януари:
EORI номерът ще отпадне за пратки под 150 евро
Този номер по принцип е една от основните причини за отвратителната бюрокрация при малките пратки.
14 януари:
Експерти от Агенция "Митници" и "Български пощи" обсъждат пратките от чужбина
14 януари:
От 25 януари пощенските пратки от чужбина за София - на едно гише
Предполагам много добре знаете какво е положението в митниците, каква е квалификацията, професионалната подготовка и отношението към данъкоплатците там. Сигурно 90% от служителите са за уволнение. Както не спирам да повтарям, огромна част от служителите в държавния апарат като започнем от законотворците и стигнем до изпълнителите са стари червени кадри и в подобни институции времето е спряло.
Сега когато, очевидно, има някакъв опит нещо да се промени, нека да не мрънкаме само, а да видим ще излезе ли нещо. Колко по-бързо от това? Аз се учудвам, че държавата още не е закрита, а то тъкмо експериментално отварят единствено гише за пратки в София, което е някакво чутовно постижение само по себе си и на същия ден още, защо нямало в цяла България
))
Цитатът е от вестник "Дневник" на 12 януари:
Напишете "митници" в търсачката на "Дневник" и вижте последните новини:От началото на годината вносни стоки на стойност над 15 евро се облагат с ДДС, досега прагът беше 150 евро. От Министерството на финансите обясниха промяната с изисквания на Брюксел. От Европейската комисия потвърдиха информацията в писмо до "Капитал", като обясниха, че прагът за дължимия ДДС при внос на малки пратки може да бъде между 10 и 22 евро, като точната стойност се избира от всяка държава членка.
10 януари:
Дянков: Поръчал съм си нещо, лично ще проверя процеса в митницата
11 януари:
Малките пратки ще се обслужват на едно гише
11 януари:
Митниците: едно гише, удължено работно време, 7 дни седмично
12 януари:
EORI номерът ще отпадне за пратки под 150 евро
Този номер по принцип е една от основните причини за отвратителната бюрокрация при малките пратки.
14 януари:
Експерти от Агенция "Митници" и "Български пощи" обсъждат пратките от чужбина
14 януари:
От 25 януари пощенските пратки от чужбина за София - на едно гише
Предполагам много добре знаете какво е положението в митниците, каква е квалификацията, професионалната подготовка и отношението към данъкоплатците там. Сигурно 90% от служителите са за уволнение. Както не спирам да повтарям, огромна част от служителите в държавния апарат като започнем от законотворците и стигнем до изпълнителите са стари червени кадри и в подобни институции времето е спряло.
Сега когато, очевидно, има някакъв опит нещо да се промени, нека да не мрънкаме само, а да видим ще излезе ли нещо. Колко по-бързо от това? Аз се учудвам, че държавата още не е закрита, а то тъкмо експериментално отварят единствено гише за пратки в София, което е някакво чутовно постижение само по себе си и на същия ден още, защо нямало в цяла България

Блог за хора, които не се примиряват с живота в сиво:
http://troshanov.wordpress.com
http://troshanov.wordpress.com
- RRSunknown
- Elder God