Три
различни рецензии на "Аватар" се готвят за новата "ФантАstika". И ни една не я готвя аз.
Емо:
"от втория, ще отбележа със съжаление, нищо не разбрах"
... ама ВЪЗДЕЙСТВА, да?

Ех, какви ги е дробила тая Борислава...
(Впрочем - някой да е чувал нещо от Борея напоследък?)
Пък за "Триптиха" подсказвам, но само на тебе:
- Spoiler: show
- Дидактиката е tongue-in-cheek. Като целия "героичен" тон в част "Център". Естествено, мразим да подценяваме читателите си, зат'ва е такъв tongue-in-cheek, който спокойно може да четеш и сериозно. Някои от читателите са го чели сериозно, и са се кефили. Ти си го чел сериозно, и не си. Свят като цвят...
От ревюто за "Шампионите" - и особено от репликата "Стресираща повтаряемост. Малинов си е хванал няколко полу-остроумни словосъчетания и ги повтаря до изнемогване." - разбрах следното:
Роланд никога не е чел Вонегът, "Закуска за шампиони". Или не е разбрал един от основните похвати на Вонегът.
Другото са субективни възприятия, в които не за първи път се разминаваме на 110 процента. Съветът ми към всички непредубедени читатели е да хвърлят едно очо на "Шампионите". Може пък да извлекат кеф. Аз се смях доста. (Е... не колкото в "Завладей българите", де. За нея ще пишете ли?)
Беше ми суперзабавно и да прочета критиката "Второто безкрайно изнервящо свойство на "романа" е факторът "фантастичност". Такъв отсъства. Да, на теория фантастичен елемент има. На практика, ако изключим буквално последните две страници, авторът не просто прави всичко възможно за извънземния му герой и неговите обстоятелства да не научим нищо, но и малкото, което все пак трябва да ни каже, да е до такава степен изградено от чисто човешки елементи, че нищо да не те кара да усещаш дори бегла фантастичност." Това от човек, който нарича "Аватар"
фантастичен филм - разбийш?
(За любопитстващите - с "Шампионите" Георги Малинов въвежда официално поджанра "селска фантастика". И понеже разказът му "Тревожно настроение" се появи ПРЕДИ "Нашествие в Славейково" - който между другото получи първа награда тука - Малинов е
два пъти първопроходец. А на първопроходците никога не им е било лесно...

)
- Spoiler: show
- (Очаквам реакция от типа на "А Р.....ов какъв е бе, многознайник?")
И за десерт, една неподправима сладост от Трип:
"открих, че е трудно човек да е по-ерудиран от Чолаков, така че се успокоявам с това, че няма да съм единствен"
Тъй е, бате. И как сладко сдухва, а?