A V A T A R

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!

Колко пъти гледахте Аvatar?

Poll ended at Wed Feb 03, 2010 8:17 pm

Веднъж
24
34%
Два Пъти
16
23%
Повече от два пъти
12
17%
Веднъж, но планирам още гледания
9
13%
Не съм го гледал
9
13%

Total votes: 70

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Fri Jan 08, 2010 9:01 pm

Silver wrote: ако не е - тежко ви и горко ви. :)
Щото битието ни е обвързано с качеството на продълженията на Аватар и ако са кофти ние... ще умрем? Ще се разболеем? Ще ни налегнат библейските напасти, в частност проказата и скакалците? Ще ни умрат първородните деца? Ще заживеем в глад? Жажда? Мизерия? Светът ни ще свърши? Ще ни се провали професионалната реализация? Ще си загубим семействата? Господ ще ни накаже? Науката ще ни накаже?

Ако изсерат две тъпи продължения, аз просто НЯМА да си ги купя и няма да ги гледам повече от веднъж. Ако второто е много тъпо, може изцяло да пропусна третото. Нищо в живота ми няма да се промени, любовта ми към първия Аватар няма да пострада и т.н. С пет думи - ЩЕ МИ Е ПРЕЗ ЦЕНТЪРА. Сега може ли да спрем с безумната дискусия за това трябва ли да се правят хубави и печеливши филми в киното, след като това евентуално ще породи скапани продължения, щото тя е още по-безумна от оная дали Аватар е красив?

Иначе тежко ни и горко, а?

Ако на теб ти се иска коментар по някой пост - на Скордж или мой - коментирай го ти.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Vivian
Forsaken

Post by Vivian » Fri Jan 08, 2010 9:11 pm

Silver wrote: , ако не е - тежко ви и горко ви. :)
Dude, seriously. :neutral: Аз лично възнамерявам да продължа да живея, колкото и да си въобразяваш, че скромното ни ежедневие се осмисля от Аватар.
Абе да спориш с Вивиан за филми е като да ловиш пираня с патката си - нито много риба ще наловиш нито члена ти ще става за нещо след това .... --The Dragon

Напомнете ми да не споря с Вивиан. Лайк евър. -- Muad_Dib

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Fri Jan 08, 2010 9:32 pm

За мен най-красивото беше когато вървяха и мъхът светеше като стъпваха на него :)

Silver
Jaghut Tyrant

Post by Silver » Fri Jan 08, 2010 9:44 pm

Roland,
На въпросите до мен (с уговорката, че казвам вече казани неща):
За мен аналогията си остава - Джаксън е подготвял трилогията си дълго време, но я е заснел за година и половина. Камерън си е подготвял филма дълго време и пак едва ли го е заснел за много повече. И не виждам защо да не може да използва част от направеното за следващите.
Има процес на препродукция, заснемане и постпродукция. Специално при ЛОТР етапът на заснемането се разтегли много, още повече, че имаше допълнителни събирания на актьорския екип за нови снимки. Както при всеки подобен филм и там основната част от тези 8 години е глътнал етапът на пост-продукция (но процентно в по-малка степен от Аватар, разбира се). Пак повтарям - даването на ЛОТР като филм, който е правен за кратко време е абсурдно, дори и без да си гледал допълнителните два диска на всеки екстендед.
че по филма е работено неефективно. Пускаш нон-стоп некви такива коментари, а те увисват. Аз съм лаик, обянси ми.
По Аватар е работено неефективно, защото между раждането на концепцията и започването на продукцията е минало десетилетие, през което Камерън се е отдавал на хобито си, вместо да развива технологията, която е необходима. Неефективно е също така, че по времето, когато Аватар вече е бил в активна фаза, той се е занимавал и с продуцирането на псевдоархеологически филми за отрепки като Симша Якобовичи, в резултат на което се изложиха като кифладжии. Но въпросът за неефективността не е толкова важен, защото крайният резултат е достатъчно кадърно направен като техника.
че това за новата технология е булшит. Аз нямам дизайнерско образование и не зная доколко толкова огромната работа по даден филм изисква нови технологии (пък дори да не си личат в крайния продукт като НОВИ!!!, нали) и доколко после работата по него може да се използва и за негови продължения. Ти имаш ли дизайнерско образование? Знаеш ли?
За това, че технологията на Камерън не е нова мисля, че няма спор, защото до момента имаме поне 3 изцяло пърформънс кепчърнати филма и куп герои из live-action филми. Ето затова обявяването на технологията на Камерън за "нова" е булшит - това просто е фактологически неправилно. Технологията, която използва може и да е ъпгрейдната стара (още повече, че компанията, която е доставила кепчър оборудването за Аватар и за Земекис-филмите е една и съща), но поради това, че техническите параметри не са публично достъпни, няма как да сравня технологията на Камерън с технологията на Джаксън и Земекис и да определя коя е по-добра. От видяното в мейкингите обаче мога да съдя, че моушън кепчърът (движенията на тялото) на Аватар е направен с по-малко маркери, отколкото в предните продукции. Същото важи и за маркерите по лицата, като все още е под сериозен въпрос дали Камерън получава 3д или 2д изображение на зелените точки, което е от критична важност за автоматизацията на процеса на раздвижване (от това, което съм видял, а и от специфичното "ръчно" и грубо раздвижване на челата, веждите и скулите на на'витата, както и от несъответствията между играта на актьорите и на финалния CG-модел, ми се струва, че нямаме реален 3д пърформанс кепчър на лицата им и тежестта пада после на аниматорския екип).

Дизайнерско образование, разбира се, нямам, но пък си говоря често по тези теми с хора, на които това им е работата, щото ми е интересно по принцип, пък и е повече физика, отколкото изкуство. :)
че продълженията "100%" щели да са по-слаби. За момента не съм видял дори помен от намек за неква конкретна идея, стояща зад това ти упорито повтаряно твърдение, освен единият гол негативизъм. Греша ли? Камерън има две продължения в кариерата си. Едното предхожда първата си част с няколко обиколки, а другото е изцяло ново от жанрова гледна точка произведение, което също е феноменално добро. Т.е. аз имам база да смятам, че Камерън ще направи ако не по-добър, то неотстъпващ втори Аватар, дори отчитайки сериозния натиск от студиото. Какви са ТВОИТЕ причини?
Обективната причина да смятам, че продълженията ще са по-слаби е в това, че в подобен сложен логистично филм режисьорът е от критично значение и ако това не е Камерън просто не виждам как такъв филм излиза читав на бял свят. А Камерън преди време каза, че ще остане евентуално като продуцент (сега може да запее друга песен де). Дори да се върне като режисьор обаче, ясно е, че докато е правил филма, в най-добрия случай е имал само бегла идея какво би могло да се случи нататък.

Субективната причина да смятам, че продълженията ще бъдат по-слаби е в това, че сетингът и завръзката (ако броим Аватар за даващ тона на цялата история) не са ми достатъчно интересни и някак не вярвам човек, който смята че е направил исторически филм на базата на такава генеричност, да е способен да се надскочи.

RRSunknown,
тва като в Беоулф бе, и там той като стъпваше във водата, обладана от Джоли и наоколо се разливаше синьо сияние. :)

Уважаеми Vivian и Amelia,
колко много енергия сте изхабили за изречение завършващо със смайли.
Щото битието ни е обвързано с качеството на продълженията на Аватар и ако са кофти ние... ще умрем? Ще се разболеем? Ще ни налегнат библейските напасти, в частност проказата и скакалците? Ще ни умрат първородните деца? Ще заживеем в глад? Жажда? Мизерия? Светът ни ще свърши? Ще ни се провали професионалната реализация? Ще си загубим семействата? Господ ще ни накаже? Науката ще ни накаже?
Уа! Псевдоинтелектуален форумен великомученишки патос! Откога не бях виждала!
Ок, ок, "интелектуален" вместо "псевдоинтелектуален" и "псевдовеликомученишки" вместо "великомученишки" патос, ама пак си патос бе. :lol:

Vivian
Forsaken

Post by Vivian » Fri Jan 08, 2010 10:10 pm

За мен писането твърде често е разтуха вместо 'хабене на енергия', спокойно. :)
Абе да спориш с Вивиан за филми е като да ловиш пираня с патката си - нито много риба ще наловиш нито члена ти ще става за нещо след това .... --The Dragon

Напомнете ми да не споря с Вивиан. Лайк евър. -- Muad_Dib

Scourge
Mistborn

Post by Scourge » Fri Jan 08, 2010 10:43 pm

@roland:
много симпатичен пост.

по въпросите:

дизайнът на съществата в аватар изхожда изцяло от идеята за познатост. всяко същество или има пряк и очевиден земен аналог, или е комбинация от няколко такива.
няма чудати иноземни същества, сякаш са се страхували, че зрителят няма да може да рилейтне, ако види нещо чуждо. такъв страх е основателен и няма лошо да се адресира повече или по-малко, обаче тук е проектиран върху дизайна на абсолютно всичко. няма баланс на познатост и развихрена фантазия – първото да закрепи зрителя в познати води, а второто – да го удиви. ролята на второто е вероятно преднамерено отделена на техническата реализация, може би с идеята, че нещо по-ейлиън, комбинирано с екселънс ъф екзекюшън, само ще дезориентира публиката. едно малко по-стречнато сравнение би било с каноничния ранен холивудски монтаж – подобен страх (водещ до съзнателно и преднамерено игнориране на адаптивната способност на зрителя) стои зад него.

енвайрънмънта.
светът на пандора е беден. феерията от цветове може би пречи да се забележи тоя факт. в този свят няма разпознаваеми места, няма какво да разчупи еднородността на пейзажа, няма интересни и чудати форми. могат да се идентифицират като отличаващи се мега-дървото, летящите планини, свещеното място с "върбите" и арките към него; всичко останало е "джунглата". от тия лендмаркс, първите две са особено дженерик и by-the-book; направени с нескритата идея да се харесат масово, разчитайки се основно на мащаб.

дизайните могат да са вътрешно непротиворечиви, могат да са плод на глобална идея, да са обосновани физически и т.н., но това е слабо утешение за туй, че е изпусната (или игнорирана умишлено) възможността за жив, интересен и чуден чуждоземен свят.

за кадровката.
това е най-общо казано избиране на рамка и организиране на всичко в рамката (и по-точно в кадъра, щото, за разлика от картината, в киното изображението има времеви аспект и свързаното с него движение). аватар е по рождение екшън филм. и е сниман компетентно като такъв: бързи кътове и фокус върху филмиране на случката – опростено и to the point. акцентът не е върху интересна композиция и игра с плановете и развитието на тия неща вътре в протежението на времетраенето на кадъра. илюстрация на това са примерно тарковски или калатозов+урусевски. от по-мейнстриймa – ридли скот или жьоне. опростенчески казано, картинната кадровка позволява при паузиране на филма да получиш изявено картинно изображение, което е интересно и само за себе си, дори да нямаш никакъв контекст за него.

и последно уточнение, за всеки случай: фактът, че не смятам аватар за особено красив не значи, че е грозен, а камо ли – че не си струва гледането. напротив, препоръчвам го на всички, които ме питат за мнение, поради казаното и по-горе: много добро изпълнение (weta, ilm и който там още е замесен са имба) в комплект с експресивността на 3д-то.
но можеше да получим доста повече – не само като визия.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Fri Jan 08, 2010 11:28 pm

Относно формите в Аватар - бях чела изследвания на антрополози и биолози някога, според които хипотетичните извънземни разумни форми на живот ще са всъщност хуманоидни, понеже това е телесната структура, която благоприятства развиването на висша нервна дейност. Подобна е ситуацията при животинските видове - няма как да избягаме от основните форми - странично сплеснат гръден кош, крака, криле. Квато и да е планетата, тя ще има някаква гравитация, някаква флуидна атмосфера. Те може да са количествено различни от тези на Земята, оттам и формите на живот ще имат някакви количествени разлики, но качествено ще са подобни. За да се придвижваш бързо, трябва да си аеродинамичен. За да можеш да се носиш по флуида - течност или газ, ще ти трябват големи плоскости - като криле, или пък тяло на скат. Или парашутоподобни образувания като в медузите. И т.н.
Не знам какво ПО-РАЗЛИЧНО от това очакваш. Дай ми пример за някаква форма на живот, която примерно да е уникална и различна от това, което имаме на земята и да те удовлетворява, щото така не мога да ти разбера дерта.

За мен концепцията с изкараната подводна флора в джунглата вече е оригинална. Така наред с големите папрати и покритосеменни растения виждаме и някакви коралоподобни, медузоподобни, фосфоресциращи красоти, които не сме виждали досега така. Ние НЕ видяхме целия свят бтв. Ние видяхме малка част от него. Когато Съли събираше на'ви-тата, видяхме, че тази планета има и равнини и скали - не само джунгла. Може някъде там да има фиорди, ледници, каньони - едно дребно племе обаче няма как да се разлее чак на такива огромни територии. Кой знае, може да ги видим в Аватар 2 и 3 малко преди светът да свърши, понеже ще са скапани. Но засега те не бяха фокус на филма. Сама по себе си джунглата беше достатъчно богата, мязаше си на джунгла и си имаше доволно количество растителни видове - за тяхната форма важат същите умозаключение като тея за животните. Вече откъм фауна понакуцваше - щото ги нямаше дребните гадинки като насекоми, птиците и т.н., но това може да се обясни с факта, че всичко беше голямо. Разбира се, филмът СИЛНО не се стреми към научност и реализъм, така че да търсим такива е безсмислено. И растенията и животните определено нямаше да изглеждат така в една научно обоснована реалност. Това е фентъзи среда. Тя, както и останалите фентъзи среди, все пак почива на основни физически модели, познати ни от нашата среда и имащи някакъв смисъл. Драконите, пимерно, не са кой знае колко уникални като форма. Разните елфи, джуджета, феи, гноми, орки - също. Са, разбира се, можеше всички животни да са големи обли същества с произволна форма и да се придвижват наоколо с помощта на провидението, но аз лично предпочитам комън сенс варианта, който е деривативен на нашата природа. Която е и винаги ще бъде най-великия творец ениуей и никой никога няма да може да избегне плагиатстването от нея.

Oui. Je suis garbage.

Itilon
Paragon

Post by Itilon » Sat Jan 09, 2010 2:20 am

Хъм, не искам да прекъсвам спора, но гледах "Аватар" за втори път и планирам да го направя поне още веднъж.

Любопитно (поне за мен), но на второто гледане филмът ми въздейства дори още повече, отколкото на първото. Ся, аз съм човек, за когото е по-скоро изключение да се разплаче примерно веднъж в годината. И на двете гледания няколко момента в "Аватар" ме поставиха на прага да заплача.

Оттук нататък не ме интересува дали филмът е директен преразказ на "Покахонтас" (какъвто не е), щото в "Покахонтас" няма нито един момент, който да ми въздейства толкова силно емоционално (въобще не искам да споменавам, че този филм все пак е базиран на вече съществувала история и е малко тъпо да обявяваме "Аватар" за клиширан и в същото време "Покахонтас" да е светая светих).

Не ми пука и за мненията, които твърдят, че светът е постен. Специално тезата на Scourge, че нямало какво да разчупи еднородността на пейзажа ми прилича малко на обвиненията, че - видите ли - от "Властелина" не научаваме нищо за живота и - примерно - правото или финансовата система на Гондор. Ние виждаме Пандора през очите на Джейк Съли. Всичко, което ни се показва, е това, което вижда той. Нямало много насекоми - ми човекът не обръща особено внимание специално на тях. Точно както на хобитите не им дреме каква е паричната единица в Рохан :mrgreen:.

И само да допълня за флората и фауната на Пандора. Прочетох, че Камерън се е консултирал с някои изключително добри специалисти биолози и такива по еволюция. Оттук нататък ми е много, много трудно да приема всяко твърдение, че планетата е недостоверна, изказано от лаик. Аз лично смятам, че хора с многогодишен опит в областта на биологията знаят много по-добре накъде може да поеме еволюцията от всеки от нас, така че айде да не коментираме колко познати са ни гледките, ок?

EDIT: Нямам абсолютно никаква представа на какво ниво е технологията, която Камерън използва, а и мненията на Силвър ми изглеждат достатъчно издържани и полезни в тази посока (благодаря за което). Все пак да попитам - има ли значение дали става дума за революция или не, при положение, че филмът всъщност въздейства много много силно? В смисъл - ок, моушън кепчърът е направен с по-малко маркери, отколкото е възможно. "Аватар" е можел да бъде много по-изразителен. Това не важи ли за всеки филм/ всяка книга/ всяка картина/ всяка песен/ и изобщо всеки продукт на изкуството? :roll:

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sat Jan 09, 2010 2:28 am

Искам само да добавя към последното, че няма нищо по-изразително от истинския човек, което не пречи на много актьори да са безжизнени чворове. Истината е, че аз не съм виждал по-изразителни дигитални създания от На'ви, и това включва Голъм, Кинг Конг и ВСИЧКО на Земекис. Щото изразителността не е само в технологията, а в съдържанието, в чиято услуга е впрегната. Когато USB върбите падат под багерите и Нейтири крие истерично уста с длан, невярваща на очите си, или когато отмята главата си с вой към небето, коленичила над мъртвия си баща, тя Е най-изразителното CG създание, появявало се на голям екран, колкото и точки да има по лицето й и с квато й технология да са я правили.

Също съм съгласен с Амелия - филмът е фентъзи и не търси самоцелна *фантастичност*. Нито му е нужна такава. Изпуснали са шанса да направят гора от кристални пипала, сред които плува златист живак, а също и енергийни октоподи, веещи се сред мъхести лилави сфери, никнещи от подобна на дунапрен ярко-червена почва. Факт. Аз не съжалявам обаче. Чудно що...

Бтв, насекоми има, при това постоянно. Сега, не са във фокуса на филма (ако не решим да броим един двуупашат скорпион в началото), но е пълно с тях в почти всеки дневен кадър в джунглата. Половината 3D отива за тях, ебаси :mrgreen:
And you can't dance with a devil on your back...

Scourge
Mistborn

Post by Scourge » Sat Jan 09, 2010 4:07 am

@amelia:
ейлиъна на гигер например.

@итилон:
1) ходи чети пак. 2) не слагай думи в устата на другите. 3) не прави идиотски аналогии.

@роланд:
двете крайности – копи/пейст на земна реалност vs някъв самоцелен кич – не са единствените възможни опции.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sat Jan 09, 2010 6:19 am

Копи-пейст бабината ми трънкина, съжалявам. Saying it isn't enough to make it so.

А ейлиънът на Гигер in the end е комбинация от куче и пантера с хуманоидни крайници и малко по-странна глава. Ако изключим факта, че е гениална измислица, чисто концептуално с нищо не се различава от животните на Пандора. Но на тях не само не им е нужно да са толкова ярки, но и е противопоказно, защото ксеноморфът е фокус на своя филм, докато те не са.
And you can't dance with a devil on your back...

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Sat Jan 09, 2010 6:47 am

Roland wrote: Бтв, насекоми има, при това постоянно. Сега, не са във фокуса на филма (ако не решим да броим един двуупашат скорпион в началото), но е пълно с тях в почти всеки дневен кадър в джунглата. Половината 3D отива за тях, ебаси :mrgreen:
ОМФГ, изобщо не съм ги забелязала! :shock:
То моето преживяване с 3Дто обикновено е борба за оцеляване, де, та не ме и учудва... Определено ще ида да видя филма и 2Д тия дни...

За гигеровия ейлиън - квото каза Роланд. Не е много по-различен от шестокрак кон с хриле и USB порт. Бтв тва с USB портовете е много готина идея. Ненам дали е оригинална на Камерън, ама е много яка, браво на когото я е измислил!

Oui. Je suis garbage.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Sat Jan 09, 2010 9:12 am

А забелязахте ли бръмбарчето хеликоптерче - там за пръв път видях предимството на 3д -то :)

Itilon
Paragon

Post by Itilon » Sat Jan 09, 2010 9:39 am

Scourge wrote:

@итилон:
1) ходи чети пак. 2) не слагай думи в устата на другите. 3) не прави идиотски аналогии.
А, любимото форумно общуване - "ти си идиот и от висотата на собствения ми гений само мога да те поучавам, при това без аргументация".

Ако исках да падна на това ниво, вероятно щях да спомена, че е доста тъп фактът, че човек, претендиращ да е образован сноб, показва гооляма липса на (само)уважение или грамотност, като не използва главни букви - а те (самоуважението и грамотността) са неща, които се ценят в интелигентна компания :mrgreen:.

Но няма да го направя! :lol:

Понеже предполагам отговаряш на коментара ми към теб, той се отнася до твърдението ти, че няма какво да разчупи еднородността на пейзажа. Или думите
в този свят няма разпознаваеми места, няма какво да разчупи еднородността на пейзажа
трябва да се тълкуват по различен начин? Може би ти ще ми кажеш защо точно не съм ги прочел внимателно!

Понеже това са твои думи няма как да съм ги сложил в устата ти бтв :roll:!

Въпросът за "идиотските" аналогии е малко по-сложен. "Властелинът" (и книгата, и - подразбира се - филмът) е замислен като преразказ на дневника на Билбо и Фродо. В него ние като читатели/зрители виждаме само това, което хобитите са видели или неща, които са им били разказани и са ги заинтересували.

"Аватар" е реализиран като преразказ на видеолога на Джейк Съли. Отново (със съвсем малко изключения предимно в края на филма) зрителят вижда само нещата, на които Джейк е обърнал внимание.

(В тази връзка трябва да вметна, че аз възприех думите на Амелия за липсата на насекоми като твърдение, че такива липсват във фокус. Иначе вярно през цялото време имаше някакви жужащи неща нейде из фона.)

А Джейк не може да обърне внимание на всичко. Какви отличаващи се места в джунгла, бтв? Ти колко места разпознаваш по поречието на Амазонка?

И, ако се върнем към идиотските аналогии - защо тази аналогия конкретно - отнасяща се само и единствено до начина на построяване на двете истории - е идиотска? Ако може с повече думи от "защото аз казвам"! :twisted:

Silver
Jaghut Tyrant

Post by Silver » Sat Jan 09, 2010 10:19 am

Roland wrote:Искам само да добавя към последното, че няма нищо по-изразително от истинския човек, което не пречи на много актьори да са безжизнени чворове. Истината е, че аз не съм виждал по-изразителни дигитални създания от На'ви, и това включва Голъм, Кинг Конг и ВСИЧКО на Земекис. Щото изразителността не е само в технологията, а в съдържанието, в чиято услуга е впрегната. Когато USB върбите падат под багерите и Нейтири крие истерично уста с длан, невярваща на очите си, или когато отмята главата си с вой към небето, коленичила над мъртвия си баща, тя Е най-изразителното CG създание, появявало се на голям екран, колкото и точки да има по лицето й и с квато й технология да са я правили.
Ти нали попита защо смятам, че това за "новата" технология е булшит? Аз ти отговарях на него, а не на въпроса дали Нейтири е най-изразителното CG-нещо, появявало се на екран (което е спорен въпрос). Дори да се съглася с това последното (има сцени, в които това е факт, има сцени, в които Нейтири се проваля - за щастие по-малко), пак остава отношението "качество на CG-то"/"потрошено време и пари", по което Аватар не е шампион, точно поради факта, че в него няма нищо революционно, а в най-добрия случай - ъпгрейд (все още под въпрос) и повече вложени ресурси.