Аз съм един от малкото които не станаха фенове на Аватар, и дори сега една седмица след като го изгледах (на 3Д!) все още се чудя какво стойностно имаше наистина в тоя филм освен красиви пейзажи. Въртя си сюжета в главата, но най-стойностното до което мога да стигна е за идеята за хората/хуманоидите като едно цяло с планетата и като част от тоя голям организъм отговорноста която носят за нея. Както и любовта не познаваща граници, братските чувства между едно племе много по-назад в развитието си в контраст с отчуждението измежду завоевателите. Но това са доста плитки неща, които за съжаление не са доразвити, повече се набляга на екшъна, зрелищните битки и красотата на природата. (паралел между висящите планини и нещо земно или познато така и не е възможен) Не че и аз не останах с отворена уста, напротив, аз се забавлявах както и очаквах и определено не съжалявам за парите които дадох. Но просто всичко това което описах просто не прави филма нещо по-различно от сай-фай/екшън и така и не мога да видя какво с това го прави "величествен" и "незабравим". Сега, за ефектите е ясно, но за мен щеше да е много по-голяма насладата ако имаше поне капка идея в цялата работа, а така все едно гледам видео игра. Което ме подсеща че за мен тази 3Д технология ще е в пъти по-подходяща за игри отколкото за филми, и ето това вече би ме заинтересувало.
Няма смисъл да споменавам за героите и актьорите, че изобщо не намирам да има за какво да говоря. Но все пак Сам Уорингтън не е виновен че са му направили толкова плосък персонаж горкичкият, фен съм му все пак.
Иначе аз не се интересувам както други от това че висящите планини така и не са обяснени или физически възможни, за мен филмът успя да ме убеди че те наистина биха били възможни, както би било и възможно да се спускаш от небето с една от тея огромните птици и аз буквално изпитах на живо как летя едва ли не! Но не това е идеята, тея неща се забравят, пак стигаме до това че една игра би била къде-къде по подходяща среда за тази технология. Иначе както беше казал някой в нета, 2Д Уоли и 3Д Ъп на Пиксар са къде-къде по-правдоподопни и създават къде-къде по-голям реализъм (както и историята) от някакви си 3 метрови сини елфи. Но май продължението е вече в кърпа вързано, така че предстои тепърва да видим.