A V A T A R

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!

Колко пъти гледахте Аvatar?

Poll ended at Wed Feb 03, 2010 8:17 pm

Веднъж
24
34%
Два Пъти
16
23%
Повече от два пъти
12
17%
Веднъж, но планирам още гледания
9
13%
Не съм го гледал
9
13%

Total votes: 70

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Mon Jan 04, 2010 5:41 pm

Тъй. Дай да видим доводите на разлигаването прехлаващите се и трезвомислещите.

Започвам от това, че твърдо вярвам в постулата, според който за вкус се не спори. Абсолютно безмислено занимание. Идиотски спор, в който няма вярна и грешна страна. Лично на мен защо ми хареса филма:

1. Толкова е красив, че чак отвява. Уточнявам, че досега 3Д филм не бях гледала, та не споря доколко е революционно или не технологичното ниво, достигнато от Камерън.

2. Освен, че е красив, е детайлен. Камерън и екипът му са изградили цяла планета от нулички и единички, като тая планета е толкова истинска и жива, че на човек чак не му се вярва, че единственото реално в целия филм са няколкото щуращи се насам-натам човеци и то без да броим сиджиайнататите крака на Уортингтън. Бяха издялкали и най-дребните мъхченца и прашинки тези изроди. И всичко това става около теб до степен, че ти се струва, че ако станеш и ще тръгнеш по тревата на Пандора! В тази връзка дори само документален филм за Пандора да беше, сигурно пак щях да се изкефя да го гледам, ама то имаше и сюжет...

3... който не бил оригинален. На мен това обаче въобще не ми пречи. И "Война и мир" не блести с Бог знае колко оригинален сюжет. Невъзможната любов на двама млади на фона на всевъзможни изпитания и пр. Примерно. Въпросът е как е работено с този сюжет. Бих казала, че е работено добре.
-----------------------------------

Какво отговарят здравомислещите.

1. Да, ама той още в "Полярния експрес" Земекис намсико с 3Д-то и там влакчето ти спира в носа и те стряска (което е клише още от времето на Люмиер, нали, но не се брои), пък в Беоулф има ебати и дракона, пък в Кристмас Карола призракът можел да докара язва на децата... Което само би поставило под въпрос здравомислието на режисьор, хвърлящ сума ти ресурси за режисирането на една от най-обичаните и вървежни детски коледни приказки, но я наблъсква с такива неща, че дъщерята на колежката ми от двайсти декември някъде спи на запалена лампа и при мама, щото я е страх. Нормално, детето е на седем, впечатлително е, а майка й хабер е нямала, че си води детето на някакъв недоклатен хорър.

Нищо против филмите на Земекис, аз си го харесвам още от "Завръщане в бъдещето", но неговите филми с кво променят факта, че творбата на Камерън е толкова красива и реална, че чак отвява? Не разбирам. А и да не е Земекис. Красива и реална ли е творбата на Камерън? Не? Е няма какво да спорим оттук нататук.

2. На две "здравомислещият" екип почва да вкарва някви технически детайли относно изграждането на света на Пандора, които мен не ме кефят, щото резултатът е красив и реален чуждоземен свят.

3. Неоригиналният сюжет също не ме кара да заклеймя филма, обясних що. Ма можело и по-яко. Сигурно. Можеше накрая просто да пуснат ядрена бомба върху планетата и после мирно и кротко и да слязат и да си изцоцат минерала. Примерно. По-яко ли щеше да е? Можеше да нямаме сини коткоподобни хуманоиди, а оранжеви слузести сфери и това вероятно би било яко, но при коренно различен сценарий, но, wait a moment, кому би било нужно?! Това е фантастичен филм, за Бога! Разказва за действие, развиващи се след стои петдесет години върху спътника на газов гигант в друга система, но не бил достатъчно... реален?! :shock:
--------------------------------

В заключение, на мен филмът наистина много, ама много ми хареса. Достави ми страхотно филмово удоволствие, каквото не съм преживявала от ужасно много време. Камерън е екранизирал една великолепна фантастична приказка, наблягам на приказка, което обяснява перфектно защо филмът е с точно такъв, а не с онакъв сюжет и що юнакът се влюбва в принцесата. И SW е приказка. Е и? Предполага се, че хората, харесващи фантастиката и фентъзито, са се сродили с тези жанрове именно благодарение на първоначалната си любов към приказките и приказното, към алтернативния свят, в който човек може да се скрие, преди проблемите на настоящето отново почнат да го засипват. Ето защо не разбирам соченето на филма с пръст и клейменето на фантастичния сюжет. Това не е филм за контрите в Гватемала или Ленинградската блокада, че човек да очаква историческа достоверност и реализъм. Разказва се за история, случваща се в бъдещето, в края на краищата. С други думи, аз получих това, което исках. Съжалявам, че има разочаровани от филма хора, но аз не съм от тях и ми е страшно готино! :) И с къв кеф ще си го изгледам пак, няма ви кажа просто! :)
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Mon Jan 04, 2010 5:43 pm

Добре де, Скърдж, каква ти е тезата?

Че много пари понякога печелят и лоши филми? Да, така е.
Има умилително малоумни филми спечелили цифра пари. И все пак за да спечели един филм огромно число пари трябва, просто е задължително, да е като минимум много приличен.

Че твърде много суперлативи се говорят по адрес на филма? Говори ми. Аз съм абсолютен анти-хайпър. Адски ми лази по нервите превъзнасянето и правенето на кумири от какво ли не. Това не ми пречи да смятам, че филмът е много добър и дори чисто визуално си струва да се види (това като имаш предвид, че аз принципно смятам, че визията на един филм е фон на главните неща и толкова). Вероятно ще го гледам втори път на кино, макар че обикновено го правя само ако някой ме изнуди.

И, да, не смятам, че филмът е абсолютно идеален (имаше един от онези спорове за това...), но въпреки това не виждам защо да се отрича, че е добър.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Silver
Jaghut Tyrant

Post by Silver » Mon Jan 04, 2010 5:54 pm

Morwen wrote:Че много пари понякога печелят и лоши филми? Да, така е.
Има умилително малоумни филми спечелили цифра пари. И все пак за да спечели един филм огромно число пари трябва, просто е задължително, да е като минимум много приличен.
Тези филми са спечелили ОГРОМНО количество пари:
Ice Age: Dawn of the Dinosaurs
Transformers: Revenge of the Fallen
Shrek the Third

Scourge
Mistborn

Post by Scourge » Mon Jan 04, 2010 6:03 pm

тезата е, че масите са впечатлителни.
тезата е, че добрата печалба показва най-вече добър бизнес подход.

конкретно в тоя филм нещата са елементарни: добро зрелище, резултат от технологична новост (i.e. незаситена публика) –> добри печалби.

в тоя контекст, масите наоколо смятаха, че the dark knight е краят. интересно какво мислят година и половина по-късно.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Mon Jan 04, 2010 6:06 pm

3. Неоригиналният сюжет също не ме кара да заклеймя филма, обясних що. Ма можело и по-яко. Сигурно. Можеше накрая просто да пуснат ядрена бомба върху планетата и после мирно и кротко и да слязат и да си изцоцат минерала. Примерно. По-яко ли щеше да е? Можеше да нямаме сини коткоподобни хуманоиди, а оранжеви слузести сфери и това вероятно би било яко, но при коренно различен сценарий, но, wait a moment, кому би било нужно?! Това е фантастичен филм, за Бога! Разказва за действие, развиващи се след стои петдесет години върху спътника на газов гигант в друга система, но не бил достатъчно... реален?! Shocked
Чакаме Аватар 2 - Nuclear Winter.

Silver
Jaghut Tyrant

Post by Silver » Mon Jan 04, 2010 6:08 pm

Scourge wrote:конкретно в тоя филм нещата са елементарни: добро зрелище, резултат от технологична новост (i.e. незаситена публика) –> добри печалби.
Невежеството е блаженство. :)

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Mon Jan 04, 2010 6:13 pm

Бе то има маси, дето смятаха, че песента на Мара Отварачката "Обарай ма тук" е краят и го смятаха, докато не излезе песента й "Обарай ме там", но се си мисля, че в тоя форум нивото е поне с една идея по-високо. Конкретно те тука така масите смятаха, че TDK е много добър филм и като гледам смятат, че и Аватар е много добър филм. А когато излезе някой пак така добър филм, вероятно ще смятат и за него, че е много добър филм.

Са, сигурно е яко човек да го играе някъв артсноб и по цял ден да въздиша над шедьоврите на алтернативното молдовско кино, ма на, ко да праа, аз съм си човечец от масите и когато ми предложат много добре направена фантастична приказка, която е с претенции за много добре направена фантастична приказка, аз й се радвам.

И само между другото, Кристмас Керъла също е добро зрелище, резултат от технологична новост (няма кво да си кривя душата и да отричам очевидното), i.e. отново имаме същата незаситена публика, плюс че Керълът е пуснат стратегически в най-удобното време от годината за гледане на коледни филмчета, ма нещо не мога да се натъкна на разлигавена славословеща го маса. А печалбите му с много уговорки биха могли да се нарекат добри. I.e. не е само в новата технология въпросът. Че той филмът дори не беше рекламиран така, както навремето Титаника само дето не беше почнал да ми тече от ушите! Ма карай де, кво ли разбира една маса от... холова гарнитура?
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Silver
Jaghut Tyrant

Post by Silver » Mon Jan 04, 2010 6:20 pm

Марфе, успокой се, всички сме хора и въобще не гледаме молдовско кино. В това за масата и холовата гарнитура си напълно права. Всички знаем колко малко трябва на безкритичната публика да се задоволи, така че никакъв феномен не виждам около Аватар, просто е поредният филм, за който се чудя как могат хората, които са изгледали поне стотина филма през живота си, да възхваляват до такива степени.

Scourge
Mistborn

Post by Scourge » Mon Jan 04, 2010 6:24 pm

то навремето да знаеш, марфа, как рекламираха новата паста за зъби "орол"...
айде да не си говорим за митични рекламни кампании от близкото или не дотам минало. тая година нямаше по-рекламиран филм от аватар.

саркастичните напъни – аре нема нужда. писал съм си мнението за ФИЛМА по-напред. тук последните няколко страници са разлигавено прехласване по МИЛИАРДА му.

Amikae
Ascendent

Post by Amikae » Mon Jan 04, 2010 6:25 pm

Silver wrote:Марфе, успокой се, всички сме хора и въобще не гледаме молдовско кино. В това за масата и холовата гарнитура си напълно права. Всички знаем колко малко трябва на безкритичната публика да се задоволи, така че никакъв феномен не виждам около Аватар, просто е поредният филм, за който се чудя как могат хората, които са изгледали поне стотина филма през живота си, да възхваляват до такива степени.
Ми то и аз се чудя как може да има хора, които да не го харесват, но не ти го набивам в лицето нали?

Silver
Jaghut Tyrant

Post by Silver » Mon Jan 04, 2010 6:32 pm

От твоя гледна точка, разбира се, че не ти изглежда, че ми го набиваш в лицето, че как иначе... Кво сега - искаш всички дето сме му сложили 8/10, а не 12/10 да си траем ли?

Amikae
Ascendent

Post by Amikae » Mon Jan 04, 2010 6:47 pm

Silver wrote:От твоя гледна точка, разбира се, че не ти изглежда, че ми го набиваш в лицето, че как иначе... Кво сега - искаш всички дето сме му сложили 8/10, а не 12/10 да си траем ли?
Чакай ся, на теб ти пречи, че си се радваме на филма? Щото аз никъде не съм се обръщал към хората, които не харесват филма, без да бъда провокиран. Това си е твое мнение. Тук обсъждаме приходи, очаквания и т.н. Никъде не сме поставяли определения за хората, които не са харесали филма. За разлика от вас.

Или може би предпочиташ всички, които харесваме филма да спрем да пишем? Така по-малко ли ще те дразним?

Silver
Jaghut Tyrant

Post by Silver » Mon Jan 04, 2010 6:51 pm

Кви определения бе?...

Amikae
Ascendent

Post by Amikae » Mon Jan 04, 2010 6:57 pm

Silver wrote:Кви определения бе?...
Навлизаме във зоната на спама. Усещам, че не трябваше да ти обръщам внимание. :roll: Нека не се налага да ни трият мненията. Едно и също нещо говорите в тая тема, откакто сте гледали филма. Ако ще казвате нещо ново, казвайте. Ако не, не виждам смисъла на коментарите ви. Нищо повече от хейт.

http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2678891

Забавна статия. :)
Last edited by Amikae on Mon Jan 04, 2010 7:09 pm, edited 1 time in total.

simple_stupid
Sorcerer

Post by simple_stupid » Mon Jan 04, 2010 7:05 pm

след историческата тема за "300" тук не мислех, че ще се появи друга филмова тема, в която да ми се пропише... Аватара го гледах, още първия ден, с големи очаквания и ... останах страшно разочарован. Колкото повече го мислих повече му се ядосвах, и чак като ми мина, реших да си кажа мнението.

Най-общо то се заключава в това, че "дълбочината" и триизмерността на визията, не могат да компенсират "плиткостта" и едноизмерността на сюжета.

Така за мен, целият спор, доколкото го има около този филм, се заключава да следното:
- Много красив!
- Много плитък!
- Много плитък, ама много КРАСИВ!
- Много КРАСИВ, ама много ПЛИТЪК!
и т.н докато спре тока...

Аз съм от тези дето "плиткостта" яко ги дразни, което е субективно, и не мисля, че си заслужава да ангажирам емоционално другите. В крайна сметка цялостното въздействие на филма върху мен се заключи, в желание да си купя играта по филма, за да се уравновеся напрежението в малко триизмерно пата-кюта. Но междувременно срещнах в нета един събрат, който псуеше в бяс, че похарчил 50$ за играта, и тогава открил, че в нея не можеш да играеш землянин, а само сините опашати маймунки... с тази опция играта спря да ме интересува.

Клешето невър дай. Приемам залози за сюжета за 2 и 3-та серия.
"Двойката" ще бъде ремикс на "Империята отвръща на удара" - гнъсните империалисти се връщат със страшна огнева мощ и унищожават поголовно хармонията на маймунките. "Тройката" - причинения ужас събужда "ново ниво на съзнание" у земляните, потресени виждайки какво се причинили, се връщат на Земята със "спори" от "Дървото на живота" и "знание" и възстановяват Хармонията на Земята.
Красотатат ще спаси света!
Ако така ще постъпваш,
нищо не би постигнал,
а хората ще го нарекат глупост.