Няма нужда да ни се развива някаква сложна философска притча, която да не сме виждали никога преди това (има ли такова нещо изобщо?) - тя би засенчила сетинга. На тоя убер гениален магически свят му трябва точно такава плоска, наивна, детска, комиксова фентъзи историйка, за да работи както трябва.
Това е приказка, както казах. Приказка, с която дъртият Камерън отдава почит на детето Камерън, което някога си е мечтало да види такъв филм и сега има кинтите и възможността да си го направи. Дори на мен ми действа по сходен начин - аз обожавам приказките и в сърцето ми винаги ще има място за тая изтъркана и преексплоатирана индианска романтика. Щото обожавам и индианците. И изобщо всякакви там видове войни и разбойници - пирати, мускетари, рицари, самураи, нинджи...
Обичах историите за белия човек, който намира живот и любов в различен свят от неговия и сега продължавам да ги обичам. Ако ми направят история за човек от друга раса, на когото се случват разни такива неща в бялото общество също ще се кефя (Боговете сигурно са полудели, ениуан?), макар че ние белите като цяло сме отворени кат Аврамов дом и това да приобщим друга раса към "племето" ни далеч не е толкова интересно колкото в разни по-затворени общества, обременени с тежки морални правила и т.н.
Аз лично от бяла вина не страдам - белите, които са ходили да колонизират насам-натам определено не са били българите, ениуей. Просто е яко самото приключение. Самият природно базиран свят - нещо, което ние романтизираме иззад удобните, защитни бетонни (или пълзящокофражни) стени, в които сме израснали, щото е измамно красиво и различно и интересно и в което реално ще умрем за пет минути или поне ще ни е доста зле. Не знаех обаче, че съм имала нужда от такъв филм, докато не го гледах.
Обикновено пищя срещу клишетата и визията не ме трогва особено, но тук е различно. Щото с тая визия е направено едно малко чудо - и под "визия" не слагам само 3Д ефектите, които силно не ме интересуват. Говоря за цялостната картина на филма, за онази защеметяващо красива гора, за божествено изглеждащите нави. Изобщо, като концептуален арт цялото нещо е страхотно и наистина те кара да се вживееш и да си помечтаеш закратко да си там. Но това, че можеш да се прибереш зад бетона и стъклото и да си вземеш душ впоследствие, прави нещата още по-яки.