A V A T A R

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!

Колко пъти гледахте Аvatar?

Poll ended at Wed Feb 03, 2010 8:17 pm

Веднъж
24
34%
Два Пъти
16
23%
Повече от два пъти
12
17%
Веднъж, но планирам още гледания
9
13%
Не съм го гледал
9
13%

Total votes: 70

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Tue Dec 22, 2009 3:22 am

Нещо, което и аз силно почувствах, особено при сцените с разрушенията:
http://www.trekbbs.com/showpost.php?p=3 ... tcount=209

И включването
Spoiler: show
на животните в битката - и по земя, и по въздух - заедно с вика на Нейтири към Джейк, че планетата го е чула
беше разтърсващ момент.
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Tue Dec 22, 2009 8:26 am

Изгледахме го и ние.

Толкова е як! :cry:

Отне ми повече от час да свикна с 3Дто - с моето скапано око нещо не се получава добре. Обаче на моменти работеше страхотно - много ме вкара във филма.

Смърфовете... :cry:
Искам да съм смърф! Искам и Сам Уoртингтън (него може и в човешката му форма да го консумирам). Накрая имаше разни престъпно яки вождове и войни - бяха толкова съвършени в епичността си. :cry:

ОМГ куулнеса!

А гората със светещите растения... :cry:
Прекрасна приказка ни разказа Камерън. Екопосланията и елементарността на сюжета не ми попречиха, защото си бяха точно приказка в крайна сметка. Само музиката не си я спомням ИЗОБЩО - сега се чудя дали имаше такава. Всичко останало беше толкова разкошно!

Обезателно ще го гледам 3Д поне още веднъж и после - в къщи, пак 3Д на видеостената кат си купим такава (плюс съответната блурейка).

Ех...

А бях толкова изморена и вкисната като влязох в киносалона... После не ми се излизаше.
Last edited by Amelia on Tue Dec 22, 2009 8:46 am, edited 1 time in total.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

AlDim
Elder God

Post by AlDim » Tue Dec 22, 2009 8:43 am

Филмът беше брутално велик. Като гледам основните мрънканици по негов адрес са свързани с историята, но за мен това е силно неориентирана критика. Историята е точно такава, каквато иска да бъде - средство, подчинено на невиждания сетинг, а не цел сама по себе си - и е почти комиксова откъм методи. Тя не се опитва да бъде нито реалистична, нито прекомерно дълбока, нито уникална, но все пак успява да бъде стойностна по свой собствен начин. Най-важното обаче е, че филмът ни отвежда на едно напълно различно място и ни потапя напълно в него (особено на IMAX 3D! :P) с лекота, типична за проектите Камерън, и то така, че после да не ни се тръгва.
Иначе смърфоците наистина бяха голяма работа (и в двата смисъла)! Невероятно добре изобразени и анимирани, хем нечовешки, хем някак избягващи uncanny valley. Останалото пък няма как да го опиша с думи, така че просто няма да се и пробвам.

п.п. Главният лошковец беше ебати якият комиксов злодей!

п.п.п. Леле, а как нямам търпение да запускат разни stereoscopic 3D игри, особено с FPS перспектива!

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Tue Dec 22, 2009 11:04 am

Съвършен е. Просто е съвършен.

И толкова найт-елф! :mrgreen:
This is it. Ground zero.

Trip
Moderator

Post by Trip » Tue Dec 22, 2009 11:16 am

Абе, мислех си последните дни - дали във филма няма някакъв пародиен/мета елемент, извън единствената очевидна смешка с необтания (която при субтитрите се губи...).
В смисъл, тембърът и репликите на Куорич бяха (нарочно?) преувеличено пънчлайнизирани и машинизирани, а Селфридж беше достатъчно невротичен, агресивен и jumpy, за да си помисля в един момент: "Тоя знае какъв образ представлява и не му харесва."

Например като се накара на Грейс за "нуждата от дипломатическо решение", при все че тонът и цялата игра на Рибизи в тоя момент крещяха СРЕЩУ съдържанието на думите му. Или като и се изсмя на обяснението й по-късно "Кво сте пушили?". Там дисонансът със сайънтифик креденциите на Грейс и това че такъв учен ГО ВЗИМАШ НАСЕРИОЗНО или му теглиш майната внимателно и обяснително, беше толкова силен, че баш тогава си го помислих онова от края на горния абзац.

И на някой направи ли му впечатление, че имената (на човеците) са в добрата стара алегорична традиция?

Едит:
Още няколко такива (май?) закачки - най-голямото находище на необтаний е в сърцето на дървото. Игра на смисъл с името на нещото. Куорич казва на Съли: Ще направя така, че да си върнеш краката, истинските. - и го сочи с пръст едновременно с голиата си. Maybe it's me, but somehow the real legs thing is not meant to be taken exactly on face level if a machine-voice man in a huge battlesuit is pointing at our guy....

А моментът с "аватарността" и от двете страни и идеята за интерфейсиране ми се струва плодотворна, може да изскочи още нещо и оттам.

AlDim
Elder God

Post by AlDim » Tue Dec 22, 2009 11:29 am

В смисъл, тембърът и репликите на Куорич бяха (нарочно?) преувеличено пънчлайнизирани и машинизирани
За мен няма абсолютно никакво съмнение по този въпрос - филмтът комбинира умилително човекомразене и здраво сритване на американския дух в пищяла по (както писах по-горе) чудесен опростен комиксов начин. Реално всичките реплики на военният командир и корпоративния гъз бяха внимателно подбрани американски клишета, които граничат със сатира.
Въобще всичко в този филм си е търсен ефект от страна на Камерън и за мен е попадение в десятката.

Scourge
Mistborn

Post by Scourge » Tue Dec 22, 2009 11:33 am

начи имаме два стереотипни образа със стереотипни реплики и тва е почти сатира, понеже двамата са лошковци? :wink:

Trip
Moderator

Post by Trip » Tue Dec 22, 2009 11:37 am

Aми не знам дали е точно "опростен", понеже никой изглежда не забелязва тия неща. В тоя смисъл ми се струва a very clever case of Cameron misdirection. Яко е, когато човек намира такива неща в нещо привидно "ясно и тривиално" като история. Честно казано, повече се кефя на подобен тип дълбочини в такъв случай, отколкото у неща, където ти е ЯСНО, че има дълбочини и artsy quirkinesssssss

Edit: Не, не са стереотипни. Отиват отвъд това. Това се опитвам да кажа. Смятам, че в сценария има нарочна ирония и двугласие. Така както аз интерпретирам някои сцени/кадри.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Dec 22, 2009 11:40 am

Не бъди елементарен, Скърдж, моля те :)
Last edited by Roland on Tue Dec 22, 2009 11:41 am, edited 1 time in total.
And you can't dance with a devil on your back...

Scourge
Mistborn

Post by Scourge » Tue Dec 22, 2009 11:40 am

ум, не че нещо, ама тва си е само in the eye of the beholder.

то при добро желание сигурно и в били зейн в титаник някой ще намери скрити дълбочини...

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Dec 22, 2009 11:42 am

Еми ако може да ги защити с примери, защо да няма? Щото ти не си видял?
And you can't dance with a devil on your back...

Trip
Moderator

Post by Trip » Tue Dec 22, 2009 11:42 am

@ Scourge - О, напълно е възможно :) Въпросът е дали ще успее да го обясни :)

А и смятам, че тук нещата са достатъчно *така* както аз ги виждам, за да мога да го твърдя без да изглеждам прекомерно тъп :mrgreen:

A и твоето "обобщение" с лошковците и стереотипността опростява нещата според мен :)

Scourge
Mistborn

Post by Scourge » Tue Dec 22, 2009 11:47 am

не бе.
корпоративното леке напълно съзнаваше, че е корпоративно леке. ама тва не го прави много мета.

а полковникът пък само дето не се казваше полковник Полковник. което не го прави по-малко пич. с много адекватни действия в критични ситуации.

ама с риск да се възродят окам-ските спорове – не, не мисля, че има нужда от допълнителни обяснения и дълбоки слоеве.

Trip
Moderator

Post by Trip » Tue Dec 22, 2009 11:56 am

O, aз ги намирам за суперпичове и двамата, защото са яко изградени образи, ако и само с щрихи. За мен това е критерият, а не дали бих искал да съм тоя или оня on a Saturday night.
И имах предвид, че е яко, че са умно изградени при все наглед опростеността си - единият с няколко мацвания в посока човечност, другият в посока НЕтакава. Сценарист и режисьор с по-малко акъл от Камерън, мисля, НЕ БИ дал на Рибизи (който се справи много добре с) точно тези реакции в комбинация с тези реплики, а би го направил скучен voice of practical corporate wisdom. Дадох пример вече с това как можеше да реагира при сцената с Грейс и обяснението й за разумната планета. И за мен това Е лек метамомент, защото в точно тая постановка на нещата да имаш саморефлексивен образ точно на това място почти ми създаде, както казах, усещането за: Зная, че играя ролята на корпоративно леке и ще загубя позорно.

Ланг пък е много як в целия си образ, който малко ми напомни на комбинация от дрил сарджънта от Jacket-a на Кубрик и полковник Килгор от Апокалипсис сега (при който методът бтв е същият, само дето е марджинъл персонаж), и при оная сцена, в която го сочеше от машината, наистина според мен имаше двугласен елемент.

AlDim
Elder God

Post by AlDim » Tue Dec 22, 2009 11:58 am

Scourge wrote:начи имаме два стереотипни образа със стереотипни реплики и тва е почти сатира, понеже двамата са лошковци? :wink:
Два стереотипни образа с КОМИЧНО стереотипни реплики. Аргументът в случая е, че комичният елемент е търсен ефект, а не писачески недъг на Камерън. И този ефект при никакво положение не е дълбок, а си е съвсем директна сатира а-ла Starship Troopers. В което не виждам нищо лошо.
Мен ако питаш персонажите до един бяха стереотипни образи, като всеки си носеше стереотипа с някаква цел, подчинена на общата визия за филма.