Аз лично се радвам, че вампирските академии най-сетне ги издават и на български.
Харесвам поредицата на Ришел Мийд: интересна идея, заимствана от доколкото разбирам румънска митология, приятно написана, има и екшън и романс... Допада ми и, въпреки че се води за по-млада публика, мисля че не отстъпва на книги от този жанр за възрастни.
Другата "вампирска академия" - серията House of Night си е опредено за тийнейджъри. Има оругинални идеи, но е доста сладникава, героите са меко казано блудкави и през повечето време невероятно досадни. Е, признавам си, продължавам да я чета, но по-скоро за да разбера какво става. Последната книга от поредицата не е толкова зле... Бих си купила българския превод, защото си умирам от интерес как се е справил преводачът с ужасният тийн-американски, който е основният език в книгата. Това е за мен най-големият и недостатък (за някои може би плюс) - повечето от диалозите са изцяло изпълнени с жаргонни фрази, популярни марки храни, дрехи и какво ли още не. А поетичните опити на места, ми звучат като предаване за култура на Канал 1, пуснато по MTV...
Купих си част от останалите - ще видим...
Дано да доживеем скоро нова книга за Анита Блейк! Догодина авторката трябва да издаде 2 нови книги от поредицата, а в България все още чакаме да издадат книги, от нея писани преди 10 години...