Остро е и това го твърдя като човек, минавал играта два пъти (Бг2). Това, че имаш отворени зони (ака такива под открито небе), по които пак биеш гадинки не променя факта, че пак...биеш гадинки и толкова. Абсолютно не съм съгласен с мнението ти за липсата на "градове" - имаш Денерим и Орзамар, които макар и не огромни са си съвсем стабилно големички, имаш градеца, в който намираш Стен в началото.
За куестове според мен също не си прав, тук още по-флагрантно отколкото за зоните, следните куестове имат до един нещо оргинално в тях:
+този, който Симо линкна по-горе
+Всеки от 4те главни куеста има по два възможни завършека и двата са морално-сиви
+някой от куестовете на персонажите като например на Огрен определено са оригинални, както и на Уин и не се изчерпват в трепане на гадини
+основния куест от Каменния Затворник
+Уордън'с Кийп - куеста и историята към него
И тези са off the top of my head.
И да, играта със сигурност не е Балдур'с Гейт 2, но за мен лично си има своите неоспорими достойнства (виж и средната оценката за ПЦ на геймранкингс ей така за обща култура) и е абсолютно идеалният микс от класическия Байоуеър модел от последните 3-4 години плюс абсолютно всичко хубаво като геймплейни решения от ММОтата.
За довода, ти че играта била скапано ММО - без думи съм, това вече е абсолютно безмислено. Нито има повтаряеми куести, нито който и да е друг от досадните елементи на ММО-тата, да не говорим, че системата за развитие на героя, макар и с ММО-корени, е просто фамозно добре направена и зарибява жестоко.
И последно - ако играта толкова не ти харесва защо си прекарал 40 часа с нея

(май с това трябваше да почна, ама те уважавам като мнение и репих да ти отделя малко време).
Не казвам, че играта няма минуси - просто е най-добрата ролева игра тази година (че май последните две направо). Аз лично бях запленен.