Морве, как го измери това?Morwen wrote:Само дето липса на свобода е по-малко равна на щастие.СВОБОДАТА НЕ Е РАВНО НА ЩАСТИЕ
Политическа коректност и толерантност
Moderator: Moridin
Аз наистина не мога да повярвам, че се стига дотам да съм съгласна с Роланд в такава степен, но е факт - зад последния му пост, като изключим изтритото в цитата, се подписвам без замисляне!Roland wrote:Жоро, нещо много силно не се разбрахме. Ти изведнъж заприказва за щастие, удовлетвореност и т.н. Аз не говоря за това. ВИНАГИ ще има места, където ти казват какво да правиш, направляват те и получаваш някакви базови облаги (евентуално) от това. Въпросът е да имаш ИЗБОРА да отидеш в тях или да не го направиш. Колкото до това дали образованият роб е по-добре от клошаря по улиците - ами зависи какво дефинираш под "добре". Явно е, че на повърхността е по-добре, но историята доста ясно ни демонстрира, че сърце юнашко (и най-вече човешкото достойнство) не трае и сега робство няма. Негрите са избрали свободата сами да определят съдбата си на цената на риска тази съдба да вони лошо. Робовладелският строй е умрял НАВСЯКЪДЕ по света. Винаги. В цялата човешка история. И навсякъде, където го е имало, е бил признак на упадък бтв, но това е друга тема.
Аз не поставям нещата на ниво "свобода/робство" като равнозначни на "щастие/нещастие". Просто считам, че свободата е нещо, с което всеки трябва да разполага. Бтв, ако някой ми поиска дефиниция на "свобода", ще го напсувам могъщо, грозно и неправомерно.
Хора, ама вие сериозно ли бре?

Да, факт е, че често западната култура, привнесена насилствено или изкуствено някъде води до нелицеприятни последици, но НЕКА СИ СПОМНИМ ЗА КАКВО Е ТОПИКЪТ! Идеше реч за толерантност и в този смесъл още в началото някой (май беше Морви), даде ясни граници на понятието като нещо, неограничаващо човешки права, но и недопускащо ограничаването им. Не би трябвало да се спори дали западните или източните общества са по-готини, нито чия религия е по-такавата въобще. Говорим за индивидуални права и свободи, без значение къде. И да, Мор, добре аргументирано звучи мнението ти, че свобода не е равно на щастие за всички, но за мен то издиша. Просто защото щастието е индивидуално, категориите, по които го мерим са лични, начините, по които го припознваме са различни, т.е. за да може всеки от нас да има макар и минимален шанс да го намери, следва да може да има правото да избира как и къде. По собствени критерии, а не спрямо догми. Това е едно от нещата, които за мен влизат в дефиницията за свобода и ако невинаги свободата е равна на щастие, то поне често е предоставка, без която не можеш да направиш изборите, които биха могли ЕВЕНТУАЛНО да те заведат до него. А ако не те кефи да правиш избори и си напълно ОК с тези, наложени ти от съответното обшество, това също е избор, макар и пасивен.
VMITW!
Адашке, има едно нещо, с което съм съгласен с бившия ни президент Петър Стоянов, а именно изказването му: "Гледайте в кои държави бягат децата ни, за да знаете какво да се стремим да постигнем в изграждането на нашата".
Та ти къде живееш и работиш, значи? В Русия? В Китай? В арабска държава? В африканска държава? Какъв е твоят избор?
Та ти къде живееш и работиш, значи? В Русия? В Китай? В арабска държава? В африканска държава? Какъв е твоят избор?
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля
Само ако свободата не включваше толкова много, при това очевидни dead-end-ове, по които хората поемат с пълното съзнание, че в края на улицата има стена, но са неспособни да НЕ последват импулсите си... Това не е конкретен отговор към никого, просто възмущение срещу вселената на общо основание...
И доста от тях са родени от консуматорската култура. Да, човек МОЖЕ да избере да не е консуматор, но колко често прави този избор?
И доста от тях са родени от консуматорската култура. Да, човек МОЖЕ да избере да не е консуматор, но колко често прави този избор?
На въпроса ти има много възможни отговори, но аз ще дам най-очевидния. Нарича се Харта за правата на човекаAmelia wrote:И, Адриана, коя е висшата инстанция (добрия дебел бял човек НЕ е висша инстанция, колкото и да му се иска), която ОПРЕДЕЛЯ какви са ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА, начи?
Покажи ни я, увери ни в абсолюта на тези права и ще плеснем, ще се прегърнем и ще заживеем според тях. Цялата планета.

VMITW!
Адаше, айде да почнем да мислим? (мое туриш тука един фейспалм - гледам си ги зараздавал)
Моето общество е ЗАПАДНО. Независимо от това дали е било под или над комунистическо управление. Моите ценности, развити след 2000 години християнство и в условия на контакт най-вече с други страни ОТ СЪЩОТО ЗАПАДНО ОБЩЕСТВО няма какви други да са ОСВЕН ЗАПАДНИТЕ ЦЕННОСТИ. Аз не съм избягала в Канада като една табула раза, която е избрала икономическия подем и свободата като висше благо, щото те са ДОБРО сами по себе си. Аз, бидейки обременена от западния си начин на мислене, и с морални ценности, насадени ми от запада, съм отишла там, където тея морални ценности и произхождащите от тях нужди се задоволяват по-добре. ТОЛКОВА Е ПРОСТО. Не мога да повярвам, че циклим това вече толкова време и то не ви пробива в главите. Или пък, що ли се учудвам? Кат не можеш гледната точка на западното другарче да разбереш, кво остава за тая на мюсюлманина в Азия...
Адриана, тези, които са приели Хартата и не я спазват, вече подлежат на осъждане, да.
Моето общество е ЗАПАДНО. Независимо от това дали е било под или над комунистическо управление. Моите ценности, развити след 2000 години християнство и в условия на контакт най-вече с други страни ОТ СЪЩОТО ЗАПАДНО ОБЩЕСТВО няма какви други да са ОСВЕН ЗАПАДНИТЕ ЦЕННОСТИ. Аз не съм избягала в Канада като една табула раза, която е избрала икономическия подем и свободата като висше благо, щото те са ДОБРО сами по себе си. Аз, бидейки обременена от западния си начин на мислене, и с морални ценности, насадени ми от запада, съм отишла там, където тея морални ценности и произхождащите от тях нужди се задоволяват по-добре. ТОЛКОВА Е ПРОСТО. Не мога да повярвам, че циклим това вече толкова време и то не ви пробива в главите. Или пък, що ли се учудвам? Кат не можеш гледната точка на западното другарче да разбереш, кво остава за тая на мюсюлманина в Азия...

Адриана, тези, които са приели Хартата и не я спазват, вече подлежат на осъждане, да.
И според теб всички емигранти в Канада и другите западни държави отговарят на тая дефиниция, така ли?Моите ценности, развити след 2000 години християнство и в условия на контакт най-вече с други страни ОТ СЪЩОТО ЗАПАДНО ОБЩЕСТВО няма какви други да са ОСВЕН ЗАПАДНИТЕ ЦЕННОСТИ. Аз не съм избягала в Канада като една табула раза, която е избрала икономическия подем и свободава като висше благо, щото те са ДОБРО сами по себе си. Аз, бидейки обременена от западния си начин на мислене, и с морални ценности, насадени ми от запада, съм отишла там, където тея морални ценности и произхождащите от тях нужди се задоволяват по-добре.

Last edited by passer-by on Wed Nov 25, 2009 12:15 am, edited 4 times in total.
The Best of Mozart
Умението да дешифрираш букви не винаги е равнозначно на това да четеш явно... Някъде да съм писал, че робството е причина за каквото и да е? Не е. Казах, че е признак. И е. Сещаш ли се по кое време точно Рим е разчитал най-много на робите си? Древна Гърция през цялото си съществуване ли е имала роби?Amelia wrote:Само да вметна за упадъчните общества на Роланд, които се градяли на робството.
Ха-ха.
Римската империя с нейните роби е владяла половината свят в продължение на векове, например. Упадъкът й може да се дължи на много неща, но робството не е едно от тях. В древна Гърция, единственото място в света, в която е имало почти ИСТИНСКА демокрация (т.е. проблемите на полиса се решават на Агората и там важи един човек - един глас, а не народни представители като нашите политици в парламент) също е имало роби - люлките на цивилизацията ни са тва дет се вика. Робството е нещо, което човечеството практикува ОТКРАЙ време. Понастоящем не го практикува толкова, защото в съвременните условия не е толкова адекватен строй. НЕ Е ПО-ЛОШ - в продължение на векове е бил адекватен и обществата базиращи се на него са процъфтявали. Сега, в тоя момент не е. Утре пак може да стане. Спрете да ползвате морално оцветени думи за тея неща.
За останалото гледам Минувача и Адриана поддържат фронта.
Last edited by Roland on Wed Nov 25, 2009 12:11 am, edited 1 time in total.
And you can't dance with a devil on your back...
Не съм историк и общата ми култура не се простира дотам. Ще ви пратя по-късно Александър, на когото древна Гърция и древен Рим са му специалност. Подозирам, че говориш глупости на квадрати, но ще изчакам човека дето разбира от това да си каже.
edit: Я, и адаша отговорил. Аз не знам защо другите емигранти са емигрирали тук. Може да е щото тяхната страна е претъпкана и няма достатъчно храна? Може да е щото не им се живее сред пясък и пустиня вече? Причини - бол. Май не е заради алкохола, щото не го пият, въпреки че им е наличен. Нито е заради еманципацията на жените, щото те продължават да си ходят със забрадките и намаляват доста в обществените сектори на труда, когато достигнат възрастта за женене...
Аз бтв не съм дошла в Канада, щото ми дава убер голямата лична свобода - моята свобода даже намаля тук в добре организираното общество, където не мога да си правя квото си поискам както съм свикнала у Бг. В Бг имах повече свобода, но нямах кинтите да си я ползвам.
edit: Я, и адаша отговорил. Аз не знам защо другите емигранти са емигрирали тук. Може да е щото тяхната страна е претъпкана и няма достатъчно храна? Може да е щото не им се живее сред пясък и пустиня вече? Причини - бол. Май не е заради алкохола, щото не го пият, въпреки че им е наличен. Нито е заради еманципацията на жените, щото те продължават да си ходят със забрадките и намаляват доста в обществените сектори на труда, когато достигнат възрастта за женене...
Аз бтв не съм дошла в Канада, щото ми дава убер голямата лична свобода - моята свобода даже намаля тук в добре организираното общество, където не мога да си правя квото си поискам както съм свикнала у Бг. В Бг имах повече свобода, но нямах кинтите да си я ползвам.
Last edited by Amelia on Wed Nov 25, 2009 12:25 am, edited 1 time in total.
Древна Гърция като цяло няма. Имало е градове-държави, които са минавали през най-различни начини на управление. Достатъчно е да сравните Атина и Спарта.
За демокрацията в Атина - от 50 000 души население право на глас са имали около 10 000. Без право на глас са били жените, чужденците, робите, неграмотните и (май също) бедните (за тях се колебая, защото Сократ е имал право на глас, а е бил бая беден, но може би е имало някакъв праг, който той е минавал).
Рим е имал роби дълги векове. Паднал е след като империята (Западната, де, щото Източната си е Византия
) се е разраснала твърде много, не е имала ресурси за контрол над завладените държави и не е удържала на нашествията на варварите поради патологичен хедонизъм и нехайство на управляващата класа. Е, имало си е въстанието на Спартак (за него със сигурност знаем), та едва ли им е било голям кеф (гладиаторите също са роби).
Колко подтеми станаха вече, че им поизгубих бройката? Основната, после 10 ноември, при комунизма ли беше по-добре или сега, история на древни европейски държави... Друго?
Иначе, дето вика Марк Твен - "По-лесно е да имаш принципи на пълен стомах".
За демокрацията в Атина - от 50 000 души население право на глас са имали около 10 000. Без право на глас са били жените, чужденците, робите, неграмотните и (май също) бедните (за тях се колебая, защото Сократ е имал право на глас, а е бил бая беден, но може би е имало някакъв праг, който той е минавал).

Рим е имал роби дълги векове. Паднал е след като империята (Западната, де, щото Източната си е Византия

Колко подтеми станаха вече, че им поизгубих бройката? Основната, после 10 ноември, при комунизма ли беше по-добре или сега, история на древни европейски държави... Друго?
Иначе, дето вика Марк Твен - "По-лесно е да имаш принципи на пълен стомах".
Last edited by passer-by on Wed Nov 25, 2009 12:37 am, edited 1 time in total.
The Best of Mozart
- Maledictus
- Warmage
Към Амелия: малко назад се връщам, ама ти ония пръсти с главна буква би ли ги показвала, ако знаеше, че като отговор биха те пребили или, в по-екстремния случай, изнасилили и убили? Смисъл, аз ако знам, че баща ми буквално ще ми одере кожата, ако му се противя, ще си се оженя за посочената ми жена и гък няма да кажа, за тебе не знам. А това май в някои части на света е реалност.
Май в общи линии или приемаш някакво общочовешко, абсолютно право на избор (което, както виждаме, тук-таме се припокрива с правото на живот, чиято неотменимост и ти надали ще оспориш), или приемаш, че ще има нещастни (или мъртви) заради липсата на това право хора.
Това за показването на пръста независимо от цената добре, ама никой не би трябвало да умира заради свободата си...
Май в общи линии или приемаш някакво общочовешко, абсолютно право на избор (което, както виждаме, тук-таме се припокрива с правото на живот, чиято неотменимост и ти надали ще оспориш), или приемаш, че ще има нещастни (или мъртви) заради липсата на това право хора.
Това за показването на пръста независимо от цената добре, ама никой не би трябвало да умира заради свободата си...
Морве, как го измери това?
Всеки има право да прави всичко, което не вреди на някой друг. А не знам каква е висшата инстанция, но има някои неща, които са признати от повече от един дебел бял човек. Примерно, съжалявам, че се повтарям вулгарно, правото ти на клитор. Който в някои общества е културна особеност да отрежат като си на 5. Правото да не те женят на 8. Правото да не те убиват, защото си преспал с някого, без да сте женени. Някога това е вредяло на обществото, доколкото е създавало деца, които няма как да бъдат гледани, а храната едва е стигала за другите. Сега не е така. Обаче традициите, нали...И, Адриана, коя е висшата инстанция (добрия дебел бял човек НЕ е висша инстанция, колкото и да му се иска), която ОПРЕДЕЛЯ какви са ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА, начи?
I don't wanna die
But I ain't keen on living either
But I ain't keen on living either
- Maledictus
- Warmage
Ето и друга гледна точка. Всъщност имаш право да правиш всичко ДОРИ да вреди на някого. Това е ВСЕЛЕНСКАТА порядка. МОЖЕШ да го направиш. И съществуването в общество ти отнема тази свобода. 10х за дебелия бял човек, с напомпаните му с протеин кокошки, лъснати пластмасови на вкус зеленчуци и дистанционно управление. И, говорейки за свобода, нейно проявление е да ти резнат клитора. Могат, в тези държави (кои са, бтв, виж това е обичай, който не бях чувал), един вид, имат свободата да го направят.....
Всичко останало са човешки норми, полемики, "еволюции" на морала. Нужни на едно общество, за да функционира. Като Петокнижието, запазило евреите хиляди години. Съхранени като съзнание ИМЕННО заради тези порядки. И пак ще се повторя, ще повторя и други - не бива да гледаме света от нашата камбанария.
И не е ли неуважение, към свободата на дадено общество, да заклеймиш порядките му? Само защото се разминават с твоите? Може би да, може би не. Въпрос на гледна точка. Както каза Хриси - докато не си носят порядките у нас, и ние нашите у тях всичко е наред. Или по-скоро в реда на нещата. Имам поне по 3 контри на всяко едно изречение в този пост, не варвам нито на написаното от мен самия, нито на противоположните варианти, които допускам, просто защото до такава степен наследственото несъзнално ме е определило като "западен" човек, че вътрешно все още имам бариери, които не мога да преодолея (като например да счупя главата на Шулца....).....
И като сме започнали с фейспалмовете - за този ми пост и предните страници...

Всичко останало са човешки норми, полемики, "еволюции" на морала. Нужни на едно общество, за да функционира. Като Петокнижието, запазило евреите хиляди години. Съхранени като съзнание ИМЕННО заради тези порядки. И пак ще се повторя, ще повторя и други - не бива да гледаме света от нашата камбанария.
И не е ли неуважение, към свободата на дадено общество, да заклеймиш порядките му? Само защото се разминават с твоите? Може би да, може би не. Въпрос на гледна точка. Както каза Хриси - докато не си носят порядките у нас, и ние нашите у тях всичко е наред. Или по-скоро в реда на нещата. Имам поне по 3 контри на всяко едно изречение в този пост, не варвам нито на написаното от мен самия, нито на противоположните варианти, които допускам, просто защото до такава степен наследственото несъзнално ме е определило като "западен" човек, че вътрешно все още имам бариери, които не мога да преодолея (като например да счупя главата на Шулца....).....
И като сме започнали с фейспалмовете - за този ми пост и предните страници...