СВОБОДАТА НЕ Е РАВНО НА ЩАСТИЕ
независимо, че за някои хора е.
И аз мсиля, че РРС доста добре е уловил същността на химна ти по осъществяването на перестройката, Ице. За много хора приличната заплата без особена работа, здравото семейство и националната гордост ги прави по-щастливи от някаква си свобода да пътуваш в чужбина и да казваш, че Тошо е гъз. Може да е нередно по нечий си морал (отново повтарям Амелия - моралните системи не са дадени от Господ и следователно никой не е длъжен да ги приема за чиста монета), ама това никак не променя нещата.
А разговорът дори може да не стига дотам, защото мюсюлманите имат свободи, които ние нямаме, така че дори не става дума за свобода вс щастие. Но ако ставаше, то печели щастието, когато определяме коя система е "лоша". Лошо не е нещо нередно, защото това вече казахме, че не значи нищичко. Лошо е нещо, което те прави нещастен.
Ако някой си беше направил труда да прочете в повече детайл някой от постовете на Емо, вместо да го заебе по схемата "цитатни войни", може би щеше да загрее нещо доста съществено - западните системи генерират ОГРОМНИ дози нещастие. ОГРОМНИ. И това е пред очите на всички.
С което отговарям и на Морви и нейното любимо "по тая логика"

Да, по тая логика робството не е задължително лошо. И как да кажеш, че е лошо робството като робът е поен, хранен и в много случаи образован. Айде сравни го с един бездомник, събиращ боклуци от софийските кофи и спящ под покрива на гарата, където ако е по-млад може да прави свирки за банички, а ако е по-стар, може кротко да си умре. Кой е по-щастлив? Коя система ги докара дотам? За чий гъз му е свободата, ако той не иска да положи услие да я осъществи, или по-лошо - ако обществото не му е дало тази възможност. Голямата ценност на капитализма и демокрацията - ако искаш, можеш да го постигнеш - е ПЛЯВА. Може пък да не искам да го постигам, може пък да предпочитам да ми е малко, ама да ми идва наготово. Да лъскам обувки, ама да ме хранят. Да ме оправят отзад, ама да ми носят цветя и бонбони. И кое точно тук е лошото освен просветителско-християнско-нещоситам представата за достойнство и морал - пълни абстракции, несвързани по никакъв начин с излъчване на ендорфини (which it is ALL about), а свързано единствено с НАСАДЕНИ (Драгъне) от образованието ни представи за редно нередно и т.н. шитс.
По същия начин мюсюлманките може да не искат. И особено когато те ИМАТ информация (вече) как стоят нещата на запад. И не искат да се променят. И са горди с начина си на живот. Да, някои искат свобода. Но много хора в западните култури също не са доволни от положението си. Това значи ли че и западните култури смучат на макс? Може да имаме свобода (колкото и смешно ефемерна да е), но нямаме други неща, например ЩАСТИЕ, което НЯКАКСИ е най-същественото?
Бтв смея да твърдя, че немалко от т.нар. "ограничаване на свобода", както в бившия соцблок, така и в арабския свят идва от това, че ШИБАНАТА ЗАПАДНА КУЛТУРА НАИСТИНА Е УПАДЪЧЕН КОМЕРСИАЛИЗЪМ ДАГЕ! Че може би пък е по-умно за едно общество да не оставя членовете си да се изкушават от гнусно насаждане на консуматорска култура чрез евтина рекламна психология. Затова ли ги освобождаваме варварите? За да ги направим американски клонинги с фъстъчено масло и дистанционното като висша ценност?
НИЩО НЕ Е ЕДНОСТРАННО И ОПРЕДЕЛЕНО НИЩО НЕ Е СЕТНАТО ОТГОРЕ КАТО ЕДИНСТВЕНО ПРАВИЛНИЯТ МОРАЛ И СОЦИАЛНА СТРУКТУРА, ГОДДЕММИТ.
п.п. Да живеят еманципираните жени шлосерки, чиито деца цъкат кънтър до живот.