Политическа коректност и толерантност

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Tue Nov 24, 2009 6:37 pm

Избягваме от същността на въпроса. Не говорим какво е "редно", защото "редно" е АБСОЛЮТНО въображаема категория без никакъв смисъл. Говорим за това кое прави хората щастливи. Щастието за разлика от "редността" не е нищо толкова измислено и всеки може да го почувства. Точно това е и връзката с Престъпление и Наказание, Симеоне, защото свободата носи отговорност, която не всеки иска.

СВОБОДАТА НЕ Е РАВНО НА ЩАСТИЕ

независимо, че за някои хора е.
И аз мсиля, че РРС доста добре е уловил същността на химна ти по осъществяването на перестройката, Ице. За много хора приличната заплата без особена работа, здравото семейство и националната гордост ги прави по-щастливи от някаква си свобода да пътуваш в чужбина и да казваш, че Тошо е гъз. Може да е нередно по нечий си морал (отново повтарям Амелия - моралните системи не са дадени от Господ и следователно никой не е длъжен да ги приема за чиста монета), ама това никак не променя нещата.

А разговорът дори може да не стига дотам, защото мюсюлманите имат свободи, които ние нямаме, така че дори не става дума за свобода вс щастие. Но ако ставаше, то печели щастието, когато определяме коя система е "лоша". Лошо не е нещо нередно, защото това вече казахме, че не значи нищичко. Лошо е нещо, което те прави нещастен.

Ако някой си беше направил труда да прочете в повече детайл някой от постовете на Емо, вместо да го заебе по схемата "цитатни войни", може би щеше да загрее нещо доста съществено - западните системи генерират ОГРОМНИ дози нещастие. ОГРОМНИ. И това е пред очите на всички.

С което отговарям и на Морви и нейното любимо "по тая логика" :)
Да, по тая логика робството не е задължително лошо. И как да кажеш, че е лошо робството като робът е поен, хранен и в много случаи образован. Айде сравни го с един бездомник, събиращ боклуци от софийските кофи и спящ под покрива на гарата, където ако е по-млад може да прави свирки за банички, а ако е по-стар, може кротко да си умре. Кой е по-щастлив? Коя система ги докара дотам? За чий гъз му е свободата, ако той не иска да положи услие да я осъществи, или по-лошо - ако обществото не му е дало тази възможност. Голямата ценност на капитализма и демокрацията - ако искаш, можеш да го постигнеш - е ПЛЯВА. Може пък да не искам да го постигам, може пък да предпочитам да ми е малко, ама да ми идва наготово. Да лъскам обувки, ама да ме хранят. Да ме оправят отзад, ама да ми носят цветя и бонбони. И кое точно тук е лошото освен просветителско-християнско-нещоситам представата за достойнство и морал - пълни абстракции, несвързани по никакъв начин с излъчване на ендорфини (which it is ALL about), а свързано единствено с НАСАДЕНИ (Драгъне) от образованието ни представи за редно нередно и т.н. шитс.

По същия начин мюсюлманките може да не искат. И особено когато те ИМАТ информация (вече) как стоят нещата на запад. И не искат да се променят. И са горди с начина си на живот. Да, някои искат свобода. Но много хора в западните култури също не са доволни от положението си. Това значи ли че и западните култури смучат на макс? Може да имаме свобода (колкото и смешно ефемерна да е), но нямаме други неща, например ЩАСТИЕ, което НЯКАКСИ е най-същественото?

Бтв смея да твърдя, че немалко от т.нар. "ограничаване на свобода", както в бившия соцблок, така и в арабския свят идва от това, че ШИБАНАТА ЗАПАДНА КУЛТУРА НАИСТИНА Е УПАДЪЧЕН КОМЕРСИАЛИЗЪМ ДАГЕ! Че може би пък е по-умно за едно общество да не оставя членовете си да се изкушават от гнусно насаждане на консуматорска култура чрез евтина рекламна психология. Затова ли ги освобождаваме варварите? За да ги направим американски клонинги с фъстъчено масло и дистанционното като висша ценност?

НИЩО НЕ Е ЕДНОСТРАННО И ОПРЕДЕЛЕНО НИЩО НЕ Е СЕТНАТО ОТГОРЕ КАТО ЕДИНСТВЕНО ПРАВИЛНИЯТ МОРАЛ И СОЦИАЛНА СТРУКТУРА, ГОДДЕММИТ.

п.п. Да живеят еманципираните жени шлосерки, чиито деца цъкат кънтър до живот.
This is it. Ground zero.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Tue Nov 24, 2009 6:40 pm

Пасъре Ще обясня за последен път
1. Аз казах че има хора недоволни от смяна на статуквото и загубили социалния си статус
2. Аз дадох за пример че дядо ми и майка ми са недоволни
3. Драгън ми казава че загубилите статус били търтеи
4. Аз му отговарям че това изказване взето спрямо изказването за роднините ми които СА загубили е обидно
5. Пасъра ми фейспалмва.

Това ме обижда. Ако смятате че съм заслужил кажете ми го на лично съобщение защото в момента ми става гадно от отношение.
благодаря.
няма да участвам в тази дискусия тъй като живея в паралелната реалнсот на хората с роднини които са недоволни от някаква промяна.

Едит: Моридин +1 на поста, явно той ме разбрал правилно .

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Tue Nov 24, 2009 6:53 pm

Прочетох внимателно поста ти, Жоро. Както и предишните.

Някак щяха да ми звучат по-уместно, ако с Мели бяхте изкарали специализациите си в Русия, а не в Япония. И ако живеехме като преди 20 години и ти беше отишъл на Запад и се беше върнал възмутен и отвратен от начина му на живот.

Аз ясно си казах в дългия си пост на стр.9, че не венцеславя нашия начин на живот. Но го предпочитам пред този, който познавах през първите си 18 години до 1989 г. Това е мое лично мнение и не съм го налагал никому, та да ми говориш за моя "химн на перестройката".

Абе трябваше да си оставя само оня по-дълъг пост тук, ама пусто желание да не остана неразбран. Майната му.
Last edited by passer-by on Tue Nov 24, 2009 7:05 pm, edited 3 times in total.
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Tue Nov 24, 2009 6:55 pm

Чувствай се поканен да се обиждаш колкото си искаш. Със сигурност не съм визирал лична обида. Просто знам как и колко се работеше в специално тази организация. Който и да съм го питал за която и да е друга част на икономиката - отговора винаги е бил - около 10-20% от хората вършеха всичката работа. Имаше безумия като кремиковци който беше създаден само за да има достатъчно нискоквалифицрана работа в София и работеха без смисъл и на халос. И да - дядо ти може да е бил един от онези 20% които са мъкнели останалите. И да не е успял да се ориентира достатъчно бързо какви са новите условия. Той е загубил статус защото поначало системата го е прецакала, както винаги е правила с високопроизводителните.

Мор - ако искаш да те оправят и да ти носят цветя и бонбони - сега ти е по-лесно отколкото преди. А ако искаш нещо наготово - няма безплатен обяд.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Vash
Paragon

Post by Vash » Tue Nov 24, 2009 6:59 pm

Moridin wrote:...
Извинявай за искренноста, но това е едно от най-отвратителните неща, които съм чел :vomit:. Ще отговоря по-късно, защото съм зает, но нямаше как да не отбележа.

"It was an octopus, centipede, spider kind o' thing, but they was a haff-shaped man's face on top of it..."

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Tue Nov 24, 2009 7:15 pm

Ице - бтв аз съм съгласен с онзи ти дългия пост. Аз също мисля, че свободата е много важна, по-важна от почти всичко. Така че идеално знам какво имаш предвид. Аз също между другото БИХ участвал в (мирно) обясняване на предимствата на свободата пред останалото на някого. Защото това е моето мнение и аз имам аргументите да го защитавам.

Това, което се опитвам да кажа с цялата тая дискусия, е че аз не си правя илюзиите, че моето мнение е единственото вярно. Особено що се отнася до социална структура, идеално общество и т.н. За мен ситуацията мюсюлманско общество срещу западно общество изобщо не е решена очевидно нито откъм свободи нито откъм щастие нито откъм нищо.

Ваш - само доказваш теорията, че западното общество има също толкова силно насаждане на разбирания, колкото останалите.
This is it. Ground zero.

thorn
Sorcerer

Post by thorn » Tue Nov 24, 2009 7:16 pm

Дам, всъщност ние наистина живеем в морален релативизъм, защото такова ни е времето – нито изкуството ни, нито науката ни стъпват на абсолюти. Ние вече си избираме религията (акт, който сам по себе си обезсмисля религията като възпитание в нещо си или като част от семейната ти история), ние избираме вярванията си, морала си и т.н., но проблемът винаги ще е че повечето от нас нямат време и възможност да натрупат достатъчно познания, за да направят подобен съзнателен избор или да са убедени, че са изчерпили всички варианти, които този свят може да предложи като система от модели на поведение и резултатът от тази свобода, която е относителна както всичко останало, е, че ние сме толкова объркани (me too in fact), че можем да изпишем страници, без да сме убедили никого, включително и себе си, в правотата си.

Trip
Moderator

Post by Trip » Tue Nov 24, 2009 7:25 pm

On a sidenote, току що гледах клипче от Чайнийз Айдъла - it was so funny and embarrassing.... :lol:

Edit: Сега пък гледах една от победителките (май) - баси, перфектен английски като пее!!! :shock:

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Nov 24, 2009 8:06 pm

Жоро, нещо много силно не се разбрахме. Ти изведнъж заприказва за щастие, удовлетвореност и т.н. Аз не говоря за това. ВИНАГИ ще има места, където ти казват какво да правиш, направляват те и получаваш някакви базови облаги (евентуално) от това. Въпросът е да имаш ИЗБОРА да отидеш в тях или да не го направиш. Колкото до това дали образованият роб е по-добре от клошаря по улиците - ами зависи какво дефинираш под "добре". Явно е, че на повърхността е по-добре, но историята доста ясно ни демонстрира, че сърце юнашко (и най-вече човешкото достойнство) не трае и сега робство няма. Негрите са избрали свободата сами да определят съдбата си на цената на риска тази съдба да вони лошо. Робовладелският строй е умрял НАВСЯКЪДЕ по света. Винаги. В цялата човешка история. И навсякъде, където го е имало, е бил признак на упадък бтв, но това е друга тема.

Аз не поставям нещата на ниво "свобода/робство" като равнозначни на "щастие/нещастие". Просто считам, че свободата е нещо, с което всеки трябва да разполага. Бтв, ако някой ми поиска дефиниция на "свобода", ще го напсувам могъщо, грозно и неправомерно.

В тоя ред на мисли, като цитатна война определих единствено напълно и всецяло безсмисления пост на Емо с цитатче-исканенадефиницийка, цитатче-исканенадефиницийка модела, който модел е тъп, смърди и не е много хубав.
And you can't dance with a devil on your back...

Onslaught
Sorcerer

Post by Onslaught » Tue Nov 24, 2009 8:21 pm

Добре де, какво мислите за историята от "Изкуплението Шоушенк" където дядката след като го пускат от затвора той не може да се изпикае без да попита за разрешение и решава да се самоубие.
Смятате ли че гледната му точка е също толкова валидна колкото на хората които не искат да живеят в затвора, или просто дългите години години живот в затвора са увредили психаката му и той не разсъждава трезво?

Също така, кои според вас са повече хората които са искали демокрация по времето на комунизма или хората израстнали след комунизма които искат той да се завърне?

Морала съм съгласен ,че е относителен и мен ако питате даже бих казал ,че всичко е относително. Но и относителността е относителна ,така че нищо не е абсолютно относително т.е. всичко е относително само до някаква степен. :D
Например дали Кубрик или Хичкок е по-добър режисьор е относително, но Уве Бол е без съмнение по-бездарен от тях. Или дори и за това ако не сте съгласни то поне не може да не се съгласите ,че те абсолютно са по добри режисьори от мен например.

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Tue Nov 24, 2009 9:26 pm

Къде забихте само!
Бтв, като заговорихте за онзи режим, мисля, че ще е редно да се споменат няколко думи. Първо, имал си е и плюсовете, и минусите. За майка ми голяма част от свободата се е изразявала в тренировките по акробатика - а те са й били безплатни. За баща ми голяма част от свободата е била в пещерното дело - което също е било много по-достъпно, отколкото е сега. За мен, обаче, голяма част от свободата е в бойните изкуства - а те по онова време пък изобщо не биха били достъпни за мен - само за Избраните. Мисълта ми е, че самият режим е давал някаква свобода. За сметка на друга, както би трябвало. Естествено, сега не бих искал да се върне. Не мисля, че би бил в интерес дори на хората, които реват по него.
Другата ми мисъл е, че свободата за всеки е различно понятие с различна дефиниция. Четох някъде, че Освобождението на България от турско робство е нанесло твърде тежък удар върху българската екзархия по онова време, защото обединението, което еди-кой-си екзарх(не помня кой беше) е успял да постигне, е отишло по дяволите при разделянето на държавите. (Тук е моментът да лъсне доста плиткото познаване дори на българската история, което проявявам.) Т.е. за определени хора тази свобода е нанесла много повече вреда, отколкото полза.
А българинът, дето борбата за свобода му се възпява в националния химн, да не се стреми към нея - това би било идиотско.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Nov 24, 2009 9:30 pm

Ъм, нека не бъркаме изкуствено създадените удобства на комунизма със "свобода", ок? Той затова се срина в крайна сметка.
And you can't dance with a devil on your back...

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Tue Nov 24, 2009 9:39 pm

Roland wrote:Ъм, нека не бъркаме изкуствено създадените удобства на комунизма със "свобода", ок? Той затова се срина в крайна сметка.
Знам. Затова и казах, че не искам да се връща. Не мисля и че е възможно, обаче. Казах, че изкуствено създадените удобства доста са помогнали на родителите ми в някакъв смисъл да се чувстват свободни. Знам за достатъчно негативни страни на режима, за да не искам да ми се стовари на главата.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Tue Nov 24, 2009 11:23 pm

Само да вметна за упадъчните общества на Роланд, които се градяли на робството.

Ха-ха.

Римската империя с нейните роби е владяла половината свят в продължение на векове, например. Упадъкът й може да се дължи на много неща, но робството не е едно от тях. В древна Гърция, единственото място в света, в която е имало почти ИСТИНСКА демокрация (т.е. проблемите на полиса се решават на Агората и там важи един човек - един глас, а не народни представители като нашите политици в парламент) също е имало роби - люлките на цивилизацията ни са тва дет се вика. Робството е нещо, което човечеството практикува ОТКРАЙ време. Понастоящем не го практикува толкова, защото в съвременните условия не е толкова адекватен строй. НЕ Е ПО-ЛОШ - в продължение на векове е бил адекватен и обществата базиращи се на него са процъфтявали. Сега, в тоя момент не е. Утре пак може да стане. Спрете да ползвате морално оцветени думи за тея неща.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Tue Nov 24, 2009 11:38 pm

СВОБОДАТА НЕ Е РАВНО НА ЩАСТИЕ
Само дето липса на свобода е по-малко равна на щастие.
А разговорът дори може да не стига дотам, защото мюсюлманите имат свободи, които ние нямаме, така че дори не става дума за свобода вс щастие. Но ако ставаше, то печели щастието, когато определяме коя система е "лоша". Лошо не е нещо нередно, защото това вече казахме, че не значи нищичко. Лошо е нещо, което те прави нещастен.
Аз само за свободата да имаш повече от една жена се сещам, а тя е малко неравномерно разпределена. И защо смяташ, че всички мюсюлмани са щастливи така? Нима протестите не доказват обратното? Кой е щастлив, когато убиват с камъни прелюбодейци? Кой е щастлив, когато бият публично жени без забрадки или мъже без бради? Колко от африканските момиченца са щастливи, че са им отстранили клитора, извинявай? Кой е щастлив от това, че няма достъп до музика? Да, може да не им липсват. Ако никога не са ги виждали, вероятно. Това не означава, че с тях не биха били щастливи.
Да, по тая логика робството не е задължително лошо. И как да кажеш, че е лошо робството като робът е поен, хранен и в много случаи образован. Айде сравни го с един бездомник, събиращ боклуци от софийските кофи и спящ под покрива на гарата, където ако е по-млад може да прави свирки за банички, а ако е по-стар, може кротко да си умре. Кой е по-щастлив? Коя система ги докара дотам? За чий гъз му е свободата, ако той не иска да положи услие да я осъществи, или по-лошо - ако обществото не му е дало тази възможност. Голямата ценност на капитализма и демокрацията - ако искаш, можеш да го постигнеш - е ПЛЯВА. Може пък да не искам да го постигам, може пък да предпочитам да ми е малко, ама да ми идва наготово. Да лъскам обувки, ама да ме хранят. Да ме оправят отзад, ама да ми носят цветя и бонбони. И кое точно тук е лошото освен просветителско-християнско-нещоситам представата за достойнство и морал - пълни абстракции, несвързани по никакъв начин с излъчване на ендорфини (which it is ALL about), а свързано единствено с НАСАДЕНИ (Драгъне) от образованието ни представи за редно нередно и т.н. шитс.
А кой казва, че единствената алтернатива на робството е бездомничеството? На роба някой предлага ли му да е бездомник вместо да лъска обувки? Бтв, ако всичко е до ендорфини - просто можеш да се дрогираш по цял ден, докато не умреш в пълна нирвана. Извини ме, ако смятам задължителното тъпчене с такива за нещо нередно, обаче.
Бтв смея да твърдя, че немалко от т.нар. "ограничаване на свобода", както в бившия соцблок, така и в арабския свят идва от това, че ШИБАНАТА ЗАПАДНА КУЛТУРА НАИСТИНА Е УПАДЪЧЕН КОМЕРСИАЛИЗЪМ ДАГЕ! Че може би пък е по-умно за едно общество да не оставя членовете си да се изкушават от гнусно насаждане на консуматорска култура чрез евтина рекламна психология. Затова ли ги освобождаваме варварите? За да ги направим американски клонинги с фъстъчено масло и дистанционното като висша ценност?
СТИГА С ТОЯ ШИБАН ПОПУЛИЗЪМ С ХАМБУРГЕРИТЕ И ЛОШИЯ ЧИЧО САМ ПРЕДЛАГАЩ ЛСД ТЕЛЕВИЗОРИ!!! Имаш избор дали да си консуматор или не! А проклетите дефицити при социализма бяха резултат на лъжите на плановата икономика и на това, че по-лесно се държат в подчинение хора, които мислят за това как да намерят нормален салам утре, вместо да разсъждават върху това дали е уместно член първи от конституцията да противоречи на идеята за свободни избори!
НИЩО НЕ Е ЕДНОСТРАННО И ОПРЕДЕЛЕНО НИЩО НЕ Е СЕТНАТО ОТГОРЕ КАТО ЕДИНСТВЕНО ПРАВИЛНИЯТ МОРАЛ И СОЦИАЛНА СТРУКТУРА, ГОДДЕММИТ.
Да, но някои неща са по-лоши от други и дават по-малко възможност за избор и промяна. Ясно е че всичко е сиво. Но понякога някои неща са много по-тъмносиви от други.

RRSunknown, Драгън каза, че голяма част от загубилите статус са били с изкуствено повдигнат такъв, а не че всички са търтеи. И моята майка е учителка, но макар да не е спечелила много от промяната (освен правото да носи кръст на врата си, между другото), смята, че сега е по-добре. А дядо ти може (не знам какъв е случаят) да е бил с изкуствено повдигнат стаус, защото по някое време при социализма в отделни орасли целенасочено се наливаха пари.

Ицо, тея картинки малце дразнят дори да си прав.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either