Честит 10-ти ноември
Moderator: Moridin
- The Dragon
- Elder God
Честит 10-ти ноември
20 години. Спорна дата, но все пак мисля, че беше за добро.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.
- Roamer
- Ascendent
- Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...
Термо, аз като казах, че нищо никога не идва наготово, имах предвид и времената преди това, и времето след това. Да, лутаме се малко, току се сепваме и усещаме, че сме поели по малко погрешен път, но поне не гледаме съвсем безпомощно, докато някой друг избира пътя вместо нас.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.
- RRSunknown
- Elder God
Колкото и роднините ми да роптаят и въздишат по "доброто старо време" когато се ходело на почивка без пари и имало салам и сирене за мене беше преобладаващо за добро. Ще цитирам какво са написали едно уважавани от мен хора към което ще добавя моето +1.

+1 ебасиДнес по радиата и телевизиите със сигурност ще ти надуят главата с приказки, остри съждения и крайни изводи за мъчителния преход, през който продължава да преминава България. Какво е било преди 10 ноември 1989 година, къде сме сгрешили, колко спокойно е било тогава и колко зле сме в момента. Като портал с коренно различна идеология спрямо медиите от времето преди 10-ти, ще споделим, че ForPlay нямаше как да съществува под каквото и да е форма в тогавашните времена. Последвалите след 10-ти промени ни позволиха свободно да се забавляваме с това, което ни е на сърце. А именно да играем видео игри от всякакво естествено, родният ни кино афиш да не е съставен от 90% руски продукции, да слушаме бунтарска музика на публични места, да говорим каквото ни е на сърце и да не се притесняваме, че ще видим Белене отвътре. Съвсем друг е въпросът с крайно неблагоприятната икономическа обстановка в момента, властващият нео-комунизъм, озлобеността на голяма част от сънародниците ни и не на последно място, настанилото се като кърлеж в българския гражданин чалга мислене (като тук не визираме само чака-рака музиката, а цялостния манталитет “бий, пий, чукай, почитай пошлостта и му еби майката”). Нито ни е работа обаче да говорим за политка, нито имаме желание да споделяме очевидни неща, която и ти самият си опитал под една или друга форма от първа ръка.
В рамките на ForPlay, за нас най-важното е, че периодът след 10 ноември и сдаването на поста от Тато, ни позволи едни принципно “забранени” хобита да се превърнат в съществена част от нашето битие и дори да стигнем до там, че да ги превърнем в свои професии.
Пожелаваме ти скъпи читателю още на следващия 10 ноември, мъчителният преход, който си влачим вече две декади, да е зад гърба ни, да разговаряме с теб на по чашка за неща различни от кризи, паричен недоимък, крайна шуробаджанащина и прочее. Ама не ни се вярва, да ни извиняваш за скептицизма...

- Interpreter
- Forsaken
Разбира се, че беше за добро. Мен само леко ме притеснява това, че може би сме народът с най-много празненства, посветени на освобождавания, съединения, независимости и не знам какво още. Участвах в тези събития преди тази дата и след това. Имаше да се свърши работа - е, свърши се зле-добре. Животът продължава.
"Не вярвам в колективната мъдрост на индивидуалното невежество."
- Йежи Лец, "Невчесани мисли"
Май най-добре са го обобщили форплейци, благодаря на РРС за цитата.
Аз помня дефицитите на свестни неща по магазините, всъщност и липсата на баш качествени продукти - и от първа, и от друга необходимост, и най-вече как ни учеха да внимаваме какво говорим и пред кого. Като си знам как обичам да си казвам откровено приказката, сега не знам къде щях да съм и дали въобще щях да съм. А имам и други лични и семейни спомени от онова време, които не са от най-приятните, хем беше вече краят на въпросното време - за предишното поколение е било доста по-тежко. Моите роднини определено не въздишат по онова време.
А за които въздишат по гарантираната ниска уравниловка, текстът на оная песен на Джендема за свободата от темата за 9 ноември май става и за тук - даже май повече за тук.
Та да, за добро е.
Аз помня дефицитите на свестни неща по магазините, всъщност и липсата на баш качествени продукти - и от първа, и от друга необходимост, и най-вече как ни учеха да внимаваме какво говорим и пред кого. Като си знам как обичам да си казвам откровено приказката, сега не знам къде щях да съм и дали въобще щях да съм. А имам и други лични и семейни спомени от онова време, които не са от най-приятните, хем беше вече краят на въпросното време - за предишното поколение е било доста по-тежко. Моите роднини определено не въздишат по онова време.
А за които въздишат по гарантираната ниска уравниловка, текстът на оная песен на Джендема за свободата от темата за 9 ноември май става и за тук - даже май повече за тук.

Та да, за добро е.

The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля
Това ми напомни стихотворението за слепите пастири!!!Roamer wrote:но поне не гледаме съвсем безпомощно, докато някой друг избира пътя вместо нас.

Още настръхвам като го прочитам.
Стадото на слепите пастири
автор: Валери Станков
От хиляди лета пастири слепи
са ни повели някъде нагоре,
където ни очакват сухи репеи,
изтръгнати от ветрищата корени,
където подир дъжд едва покълва
тревицата – душица омърлушена,
а вълци с нокти в белите ни хълбоци
изпиват от гръкляните ни сушата.
Пастирите натирят ни пресипнали
и псуват в ямурлуците разпасани,
а ние се катерим все по сипея –
да стигнем до заветните им пасища.
Но там по пладне сянката е мащеха
и слънцето подскача по тоягата,
а някъде в поляните със мащерка
децата им играят с вакли агънца.
Но камъни навред, където свърнем,
обелени от слънцето оврази…
И молим бог в поляните остъргани
от слепите пастири да ни пази.
Но някой ден, езиците прехапали,
ще се свлечем връз тях като лавина…
Че по-добре под ножа на касапина,
отколкото подир слепец завинаги!
Last edited by passer-by on Tue Nov 10, 2009 9:42 pm, edited 1 time in total.
The Best of Mozart
Ми нямам лоши детски спомени от онова време, а сега нещата ме устройват пак като се замисля. Има кво да се оправя, но така е било винаги откак има хора.
„Dim dam talélam vacarme
S'en va dans Lumi éternam
Et Gustave dôme guardéam
Dilim dili lili lam
Lutece séra
Dolilom séram
Dim dim dam dada dim dim da dada dim da lilam
Dim dim dam dada dim dim da dada dam di didam”
S'en va dans Lumi éternam
Et Gustave dôme guardéam
Dilim dili lili lam
Lutece séra
Dolilom séram
Dim dim dam dada dim dim da dada dim da lilam
Dim dim dam dada dim dim da dada dam di didam”
Абе има си степени, Никич.
The Best of Mozart
Добре, че беше десети ноември. Иначе сега сигур щях да съм в Белене вече.
Как да е, преходът биде осмърдян и осран и сигурно никога няма да свърши или ще свърши с нова диктатура. Но колкото и да ми липсват разни неща от детството, все пак съм рожба на новото време и го предпочитам пред старото. Или поне така си мисля.

Как да е, преходът биде осмърдян и осран и сигурно никога няма да свърши или ще свърши с нова диктатура. Но колкото и да ми липсват разни неща от детството, все пак съм рожба на новото време и го предпочитам пред старото. Или поне така си мисля.
- Interpreter
- Forsaken
Като стана дума за Белене, та се сетих.
След 10-ти имаше много простотии. Е, не чак в толкова голям мащаб като след 9-ти, но човешката простотия си е същата.
В класическата гимназия витаеше доста дисидентски дух. Още повече, че хората от тези среди все още ги брояха за "недоклани фашисти" (катедрата по класическа филология беше закрита докъм края на 50-те под предлог, че е буржоазна и фашистка дисциплина). Добре, но гимназията беше създадена с покровителството на Людмила Живкова. И сега идва моментът, в който СДС печели "с малко, но завинаги", и гимазията изпадна в немилост: гонят я от старата сграда, а не й дават нова. Вдигаме се ние, няколко "активни борци за демокрация" и отиваме в общината. Посреща ни една новоизлюпена демократка и се пени: "Мястото ви е в Белене, защото сте креатура на комунистическата номенклатура." Викам си на ума: "Абе и ти кога стана циганка, кога ти почерне задника", но започвам кротко: "Уважаема госпожо. Знаете ли вие, че гимназията беше първият пробив в Стената. Флагманът на прогресивната буржоазия в жестоката й борба с комунистическия гнет. Юмрукът в лицето на безпросветния пролетариат..." И т.н. А тя ме гледа тъпо. Както и да е, разтичахме се кой какви връзки имаше, отървахме гимназията
След 10-ти имаше много простотии. Е, не чак в толкова голям мащаб като след 9-ти, но човешката простотия си е същата.
В класическата гимназия витаеше доста дисидентски дух. Още повече, че хората от тези среди все още ги брояха за "недоклани фашисти" (катедрата по класическа филология беше закрита докъм края на 50-те под предлог, че е буржоазна и фашистка дисциплина). Добре, но гимназията беше създадена с покровителството на Людмила Живкова. И сега идва моментът, в който СДС печели "с малко, но завинаги", и гимазията изпадна в немилост: гонят я от старата сграда, а не й дават нова. Вдигаме се ние, няколко "активни борци за демокрация" и отиваме в общината. Посреща ни една новоизлюпена демократка и се пени: "Мястото ви е в Белене, защото сте креатура на комунистическата номенклатура." Викам си на ума: "Абе и ти кога стана циганка, кога ти почерне задника", но започвам кротко: "Уважаема госпожо. Знаете ли вие, че гимназията беше първият пробив в Стената. Флагманът на прогресивната буржоазия в жестоката й борба с комунистическия гнет. Юмрукът в лицето на безпросветния пролетариат..." И т.н. А тя ме гледа тъпо. Както и да е, разтичахме се кой какви връзки имаше, отървахме гимназията

"Не вярвам в колективната мъдрост на индивидуалното невежество."