Дядо Коледа VS Дядо Мраз?!?!:-)))

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Дядо Коледа или Дядо Мраз?

Дядо Коледа
14
42%
Дядо Мраз
14
42%
Снежанка
1
3%
Рудолф
1
3%
Merry XXXmas
2
6%
Pipin
1
3%

Total votes: 33

termit
Jaghut Tyrant

Post by termit » Tue Dec 14, 2004 2:10 pm

Не помня вече как се казваше и по чия мелодия беше гавър, но в текста имаше бисери от от сорта на "дядо Мраз на власт" , "аз ще искам, той ще вади от голямата торба" и други ебавки с предизборните обещания на разни родни политици. И, разбира се, списъкът с желанията (признавам си, знам го наизуст :oops: )

искам Клаудия Шифър да ми готви боб
искам Арнолд Шварценегер да ми стане верен роб
искам също аз да бъда вечен президент
на държава във която доларът не струва цент
...
искам аз да съм вдовец на богат харем
искам още Мис Вселена да ме гали по корема :wink:
Elves dig rocket launchers.

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Tue Dec 14, 2004 6:38 pm

Zhivik, доколкото си спомням то и днес си има Ден на овчаря и Българската армия (по съвместителство на една дата, щото военните вече в овце пардон в овни ги превърнаха). Има си и Трифон Зарезан, че и Никулден.
Идеята ми беше, че след като не можеш да забраниш едно нещо, просто го заместваш/преименуваш с друго. Така имаш Ден на овчаря, а не Гергьовден; Ден на лозаря, а не Трифон Зарезан и т.н. С други думи, поне у нас, Дядо Мраз си беше преиначен Дядо Коледа. В Русия може и традицията да е била друга преди комунистите, но не и у нас.

Във връзка с това, и аз потвърждавам, Дядо Коледа е имало и преди 9-ти, лично съм събирал коледни песни от бабите в квартала някъде в 4-5 клас, заради някакво училищно задание. Ще се опитам да изровя някоя, където ясно си се пееше за Дядо Коледа, ама не знам дали ще намеря нещо, все пак доста годинки минаха ...
This signature is not yet rated

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Tue Dec 14, 2004 6:43 pm

Между другото и християните нагло са откраднали концепцията и самата дата на Коледа от култа към бог Митра, та пада им се и техният празник да бъде превърнат в ден за изява на Дядо Мраз. :)
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Dec 14, 2004 6:43 pm

Той пък, алас, не е на Коледа, милият...
And you can't dance with a devil on your back...

Dilvish the Damned
Paragon

Post by Dilvish the Damned » Tue Dec 14, 2004 6:47 pm

Абе, най-харно си е да празнуваш Юлетид, кой каквото ще да ми говори... Хем си хапваш, хем и купон си правиш, пък с малко повече късмет може и да резнеш някоя и друга глава - или твойта да я резнат, де.

Jaar
Mistborn

Post by Jaar » Wed Dec 15, 2004 1:30 am

От съвсем сигурен източник, а именно майка ми, която е родена 36-та година, твърдя, че в България преди 9-ти септември е имало Дядо Коледа.
Благодаря, Марфа. :D Тогава, мисля, че няма какво повече да кажа... :wink:
But there never seems to be enough time
To do the things you want to do
Once you find them

Icy Dawn
Merchant

Post by Icy Dawn » Wed Dec 15, 2004 9:11 pm

Значи... чудех се известно време за кого да гласувам... щото като славна част от реколта '83 си спомням и Дядо Коледа и Дядо Мраз. Хубавото в тая ситуация беше, че подаръци имаше и за Коледа и за Нова година 8-)
И тъй като Merry XXXmas и Снежанка не са точно мой тип :P а пък то май и Рудолф покрай тях, остана един единствен възможен вариант за избор... да... ако се питате "Кой е тоя олигофрен, дето е гласувал за Pippin?", ще кажа само едно :lol: Аз съм!
"Във физиката броенето е като при дивите племена - едно, две, много..."

Regsa
Sorcerer

Post by Regsa » Wed Dec 15, 2004 9:29 pm

Jaar wrote:
От съвсем сигурен източник, а именно майка ми, която е родена 36-та година, твърдя, че в България преди 9-ти септември е имало Дядо Коледа.
Благодаря, Марфа. :D Тогава, мисля, че няма какво повече да кажа... :wink:
Не бъди толкова самодоволен, Сине на демокрацията! Просто си кажи каквото имаш да казваш без да обиждаш спомените на другите.
"Somewhere over the rainbow way up high
There's a land that I've heard of once in a lullaby..."

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Thu Dec 16, 2004 10:43 am

Не че се правя на адвокат, ама поста на Джаар беше:
Дяда Коледа, разбира се, аз пък с него съм си отраснал. А и Дядо Мраз е комунистически пост! :wink:
поради което не мога да разбера защо трябва да бъде обвинен в самодоволство, че и на всичко отгоре, че обиждал спомените на другите. И на мен като малка дядо Мраз ми е носел подаръци, но това с какво променя факта, че действието се развиваше преди 10 ноември и че става дума за преименувания дядо Коледа? Какво от това, в края на краищата? Тази тема си беше шегичка, мисля, дори, че е ужасно очевидно това, та сега някой си да се обиждал на някого за това кое му харесвало повече - дядо Коледа или дядо Мраз - нима само аз го намирам за нелепо?!
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Thu Dec 16, 2004 2:49 pm

Марф, поста не Регса се отнасяше до тези думи на Джаар: "Мисля, че няма какво повече да кажа", чети по-внимателно ;)

Дядо Мраз НЕ Е преименуван Дядо Коледа. На Запад си има легендата за Свети Николай. В Русия си има Дядо Мраз и винаги си е имало, много преди комунизма. Каквото и да е имало в България, не значи, че другото е измислица (мене лично ми е странно да е имало Дядо Коледа, щото още от Освобождението насам сме си русофилчета яки). Това че нещо е налагано от комунизма, също не го прави по никъв начин лошо. И изобщо ква по дяволите е верно разликата между двамата, освен в името и в Рудолф? Това са върли дивотии.

А по мое време си бяха и двамата и си беше мноу гот пък.
This is it. Ground zero.

Lubimetz13
Mistborn

Post by Lubimetz13 » Thu Dec 16, 2004 4:20 pm

Между другото, разпльоквайки изненадващо лигнята си насред задълбочения диспут, ще съобщя, че гласувах за Рудолф, тъй като от години си пазя една детска книжка за него, в която всички му се подиграваха неимоверно жестоко за червения нос - и до днес, стига да съм в подходящото състояние, мога да се разрева горчиво, разлиствайки този шедьовър на детската литература...

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Thu Dec 16, 2004 5:48 pm

Вижте какво измислили хората - май Дядо Коледа, поне какъвто го знаем, е долна капиталистическа пропаганда :) Май трябваше да гласувам и аз за Рудолф - пазете животните :lol:

http://www.dnevnik.bg/evropa/show/Defau ... 10&rubrid=
This signature is not yet rated

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Thu Dec 16, 2004 5:52 pm

Мхм, не просто капиталистическа пропаганда, а пропаганда на империалистите от Кока Кола дори. Не, вярно, не се втелявайте, разликите са козметични...
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Jaar
Mistborn

Post by Jaar » Fri Dec 17, 2004 7:04 pm

Регс, не съм искал да обиждам ничии спомени. Но Марфа го каза много правилно - Дядо Мраз си е преименуваният Дядо Коледа... И аз лично затова гласувах за Дядо Коледа. Не съм тръгнал да убеждавам никого, израсъл с Дядо Мраз, че това не е правилно и т.н. :wink:
But there never seems to be enough time
To do the things you want to do
Once you find them

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Fri Dec 17, 2004 7:11 pm

не, не го :Р Марфа нищо не разбира :Р
cf. по-горе :Р
This is it. Ground zero.