За или против притежаването на лично оръжие

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Locked
Roland
Site Admin

Post by Roland » Sat Oct 24, 2009 6:18 am

Разсъждаваш като човек, който никога не е изпадал в ситуация да е застрашен и да трябва да извади оръжие, за да се защити. Аз пък съм бил в такава ситуация. Не е яко. Но нищо де, ти си радей за масово въоръжаване.
And you can't dance with a devil on your back...

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Sat Oct 24, 2009 6:20 am

Ситуация "аз или другия" е доста по-малко вероятна от ситуация "аз, с перде пред очите от бяс, заради някаква дребна, всекидневна тъпотия". Вероятността да взема да приключа ситуацията "аз или другия" в моя полза също е далеч от 100-те % понеже не съм добре обучена да ползвам такива неща и имам редица морални задръжки, за разлика от евентуалния ми нападател. Така като го гледам, вероятността наистина да изпадна в ситуация "аз или другия" и да си послужа в моя полза с оръжието, е твърде ниска, за да си купувам оръжие, което ще увеличи вероятността да затрия някой домашен, познат, съсед, етц. или самата аз да бъда затрита.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Sat Oct 24, 2009 6:28 am

ОК, щом смяташ, че си твърде емоционално лабилна, така си преценила.

Колкото до това, че не си добре обучена сега - то си е въпрос на време и желание. Никой не се е родил научен.

А за вероятността от ситуация "аз или другия" казах още в предишния си пост, че е ниска. И добавих, че често пъти първата може да е решаваща. Зависи и в какви условия/квартал/обкръжение живееш, де. Това също се отразява на преценката доколко е вероятно да ти трябва оръжие за самозащита. Но за това стана дума на предишни страници, хвърли им един поглед ако намериш време.
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Sat Oct 24, 2009 6:55 am

Преживях 26 години в Красна поляна. Квартал, обграден от циганските махали Коньовица и Факултета. За тези години пред блока ми станаха няколко престрелки, заради кръчмата във входа, в която май се въртеше търговия с наркотици. Имахме буйстващ шизофреник в блока, а нееднократно съм попадала на наркомани, друсащи се пред асансьора. Прибирала съм се в 3 през нощта пеша от центъра надолу по Несторов и разни цигани са викали по мене. Биха вуйчо ми на метри от моя блок, а наскоро са пребили и един приятел на брат ми, щото се е заял с някакъв циганин. Начупили са му ръката така, че е със 7 пирона в нея.

И при всичкото това, никога не съм искала да имам оръжие и не съм чувствала нужда от такова.

Нападали са ме 2 пъти през живота ми - веднъж в супер гъзарския Лозенец, където местните селтаци бяха обявили война на НПМГ-то и веднъж... в морската градина в Бургас (някви скинари). Оттървах се и двата пъти без да ми посегнат, вероятно щото съм жена. Не ми се прииска да нося оръжие с мен.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Sat Oct 24, 2009 7:06 am

Fair enough.
Личната ти гледна точка я разбирам. И се радвам, че при двете нападения си се разминала леко. :)

Просто споменах по-назад, че при подобни случаи други жени не могат да кажат същото - тези, които са оцелели да разправят, де.

Хубаво е все пак да не отиваме в обобщения, изхождайки от неща, които (не) сме преживели. Понеже стана дума за една статистика за всяка трета жена по света в един момент.

Така че това, което говоря в тази тема, не го казвам (само) лично за себе си. За нещата за жените е очевидно, де, но имам предвид и дискусията, от която тръгна темата. Просто се опитвам да видя и други гледни точки. Някои от тях са "за" лично оръжие за самозащита, а други са "против" - и всяка има аргументи. Аз и някои други тук обръщаме повече внимание на едни, други от нас - на други.
The Best of Mozart

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Sat Oct 24, 2009 9:04 am

Абе трябват си ограничения бая. За мене оръжието има една такава как да го нарека "аура" казваща ти "използвай ме", усещъл съм я... все пак употребата на калашника беше май единствения момчешки фън в казармата. Мятането на гранати определено не ме изкефи, много риск. Предпочитам и пуцането по блока отсреща на Нова година да е само от пияни военни, а не бараж от сички надежденски селяни. Или детето ти да го разнася в час докато говори по gsm-a. В смисъл на guns do't kill people... but they help. Иначе виж, електрошокче ако ми се налага бих разнасял.
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Sat Oct 24, 2009 9:13 am

А, тейзърите също са взели бая жертви вече, бъди спокоен. :mrgreen:

До степен преди няколко дни да попадна на новина, че производителите им официално съветват ползващите ги да не се целят в гърдите на човека. Имало доста случаи на смърт от сърдечен удар, част от които пряко свързани с електрошока. Та - внимавайте, драги полицаи и прочие потребители на джаджата, че може и да убие.

То при добро желание човек може да убие с бая неща, че и с голи ръце - и даже не е нужна прекомерна сила, има си жизнени точки и разни други пинизи. Очи, гърло, това-онова. А подръчни материали се намират почти във всяка среда, ако знаеш да се огледаш. Има си доволно материали по книжки и из нета.

Иначе при всяко положение съм съгласен, че колкото по-опасни неща разнасяш, толкова повече трябва да внимаваш какво правиш, та си трябват тренировки. Като с доста други неща всъщност, ако човек иска да ги овладее.

П.П. Баражът от надежденските селяни ми обра точките. Идваше ми да пусна смеещото се смайли, ама си е сериозно, факт. Тук обаче си трябва силите на реда да пипат по-твърдо. Кучето скача според тоягата, човек гяволее според прилагането на законите.
The Best of Mozart

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Sat Oct 24, 2009 9:21 am

Е имам предвид тиизъра и оръжия за близък бой, не ти позволяват да простреляш съседа отсреща щото е надул музиката по нощите. Освен ако не си добър със шурикените де. Иначе да риска го има със вички неща дет нанасят поражение на тялото. В тоя ред на мисли тряя да им връчват нунджаго на по агресивните без обучение, кат се фрасне 2 пъти ше се замисли :mrgreen:
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Sat Oct 24, 2009 9:24 am

Леле, с това за съседите и музиката по нощите КАК само ми напомни мои размечтавания - застанал съм на прозореца си и държа гранатомет, който стреля и под ъгъл (щото при някои нямам пряка видимост понякога). :lol:

Просто ако полицията си вършеше работата, нямаше да има такива възвишени мечти у мен, а подозирам и у доста други хора.
The Best of Mozart

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Sat Oct 24, 2009 9:32 am

Абе то те са първи да гърмят по тавана, преди няколко даже бая години на нова година в костинброд с един приятел минахме на банкета на баща му из полицейските среди и ги видях в цялата им прелест, пяни и дупчещи тавана с личните оръжия. Даже баща му ни даде да гърмим с S&W45 револвер по кофата навън, докато местните шефове се хилеха. Не мисля че тоя тип служители са на изчезване близките години, пък те уж налагат закона.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Sat Oct 24, 2009 9:53 am

Само за малко се включва с една бърза анкетка: Колко от вас са стреляли по човек в опасна ситуация?

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Sat Oct 24, 2009 9:58 am

С фунийки брои ли се?

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Sat Oct 24, 2009 12:18 pm

Малеее. Колко сте изписали .....

Сега - моето мнение е, че нападенията няма да намалеят.

Ако потенциален изнасилвач/крадец вярва че жертвата му е въоръжена той ще я нападне по съответен начин. Все пак при рязко нападение в гръб не мисля че тя ще има време да реагира.

А какво ще стане когато жертвата не успее да защити - не улучи, оръжието и заяде или просто не извади пистолета от кобура достатъчно бързо? Или я обезвредят. След това нещата стават страшни за нея.

Дори и да има някакво маргинално намаление на броя престъпления, то бруталността им ще се увеличи многократно.

Оръжието дава фалшиво чувство за сигурност. А всъщност ескалира ситуацията. Единствения път през живота ми когато са вадили оръжие близо до мен - стана толкова невероятно бързо, че дори и да имах - не мисля че бих могъл да реагирам достатъчно бързо, че да се противопоставя.

И последно - за да придобие човек рефлексите да се отбранява срещу няколко противника си трябва сериозно обучение.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Sat Oct 24, 2009 12:35 pm

Ще използвам думите на Чехов, пък макар и да са се превърнали в клише. "Ако в първо действие на сцената виси пушка, то тя непременно трябва да гръмне до края на представлението."

И ще се повторя. Масовото цивилно въоръжаване може единствено да доведе до масово убийство е едно такова нерегулирано общество като нашето. И ще доведе. Честно. А освен това да много по-тежки проблеми ще доведе. Защото, пак ще се съглася със симпъл стюпид, ние тук много хубаво си цитираме закони и наказателни кодекси, само че също така много добре знаем колко сме равнопоставени. Да, 11-годишното цигане е жертва на педофилия. И? Пак ще се ожени за оня, дето й е направил детето като стой та гледай. Добре, това не е свързано с оръжията, но вероятно си спомняте случая преди три години някъде, когато някакви ченгета в гората се напили, взели да пуцат, простреляли случайно преминаващ гъбар и им се размина с някаква смехотворна глоба. Виж, ако бяха пияни англичани и бяха застреляли гъбаря при същите обстоятелства, днес щяха да са осъдени на доживотен затвор, а целокупното българство щеше да се цупондри на англичаните, че са намерили някакви методи за освобождаването им.

Тоест, ако аз застрелям някой урунгел, без който със сигурност светът би бил по-добро място за живеене, ще си го отнеса като стой та гледай. Ако урунгелът обаче е правилният човек и ме застреля, ще стане като с полицаите и гъбаря. Та мисълта ми е, че така и така все повече гетовизацията на обществото се засилва, кусур ни е да тръгнем и въоръжени до зъби. Нещо не ме радва подобно нещо. Виж, някъв закон, според който имам право на оръжие, ама да си го държа вкъщи и пр., ако се формулира добре, може и да стане. Но де да знам. Наистина вярвам, че ако контролните органи започнат да контролират, нуждата от подобни мерки ще спадне драстично.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Sat Oct 24, 2009 12:45 pm

Напълно съгласен с всичко - без изключения - в последните мнения на Марфа и Драгън. И с това, че оръжията ескалират напрежението (и от двете страни!), и с това, че в момента у нас хем не е много добре застъпено прилагането на законите, хем сега (и в последните години, и в следващите няколко години) хората са по-озверели от обикновено.

В МОМЕНТА у нас ИЗОБЩО не е добър момент за либерализиране на режима на притежаване и носене на оръжие. Аз съм по-склонен да мисля, че и по принцип охлабването на този режим няма да е добра идея, но в момента у нас - съвсем.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.