За или против притежаването на лично оръжие
Moderator: Moridin
- RRSunknown
- Elder God
И всеки който реши, че му пречиш, понеже си му свил гаджето, да речем, също ще те оправя сам... Или всеки трима, които просто решат, че са повече и по-точни от теб...
Иначе примерно и сега имаш право на газов пистолет, ако те влече.
А това за закона и аз не го разбирам съвсем, да. В смисъл, понякога се налага ако престъплението е специфично или се е променило... Има начин да не е съвсем безсмислено, но не знам дали ще го нацелят.
А това за закона и аз не го разбирам съвсем, да. В смисъл, понякога се налага ако престъплението е специфично или се е променило... Има начин да не е съвсем безсмислено, но не знам дали ще го нацелят.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either
- RRSunknown
- Elder God
Прави разлика между самозащита и агресия. Сега също всеки който реши че му преча може да хване лопатата, ножа или да си насъска кучето и аз нищо не мога да му направя ако ще да ми влезе в къщата.Morwen wrote:И всеки който реши, че му пречиш, понеже си му свил гаджето, да речем, също ще те оправя сам... Или всеки трима, които просто решат, че са повече и по-точни от теб...
- tigermaster
- Elder God
Интересно ми е като застреляш някого на улицита без свидетели, как после ще докажеш, че е било самозащита. Бтв, само да кажа, че дори ако се самозащитиш с техника от бойно изкуство, съществува немалка вероятност в съда да те изкарат виновен. За това може да се прочетат разни коментари в дао.бг или някой подобен сайт. Да не говорим, че в твърде много от случаите човекът с оръжие разчита изцяло на оръжието си да го пази, а това е вредно.RRSunknown wrote:Прави разлика между самозащита и агресия. Сега също всеки който реши че му преча може да хване лопатата, ножа или да си насъска кучето и аз нищо не мога да му направя ако ще да ми влезе в къщата.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.
Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”
Срещнах милиони хора
Блог
The Painting
- RRSunknown
- Elder God
Стига с тая улица бе хора, точно преди да пусна поста за който спорим четох че съдят за убийство човек който се защитил от цигани крадци които му влезли в къщата да грабят и да го убият. Едно е улицата едно е къщата ти.
И какво значи вредно е да се разчита на оръжието - чакай малко не всеки е 100 кг 20 годишен каратист .
И какво значи вредно е да се разчита на оръжието - чакай малко не всеки е 100 кг 20 годишен каратист .
- tigermaster
- Elder God
Вредно е, доколкото твърде често когато човек ходи въоръжен, решава, че е недосегаем. А това е глупаво. Би било вредно и ако не си готов да го използваш смъртоносно - а на това много малко хора са готови, кой каквото ще да разправя. Би било вредно по много начини, особено на улицата. А и навън опазването на кожата ти зависи много повече от това къде се разхождаш и доколко обръщаш внимание какво става около теб, отколкото от бойна подготовка и въоръжение. Що се отнася до нападение вкъщи - там ситуацията е различна, обаче все някакъв тейзър може да си вземеш - а и той не е смъртоносен и надали ще ти трябва разрешително за него.RRSunknown wrote:И какво значи вредно е да се разчита на оръжието - чакай малко не всеки е 100 кг 20 годишен каратист .
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора
Блог
The Painting
Срещнах милиони хора
Блог
The Painting
Правя. Но нали разбираш, че ти като ползваш за самозащита, това не значи, че и съседът ти ще прави така. Неслучайно точно в Щатите са огромна част от случаите на "младеж превъртя и изпозастреля дузина хора в училището си".Прави разлика между самозащита и агресия. Сега също всеки който реши че му преча може да хване лопатата, ножа или да си насъска кучето и аз нищо не мога да му направя ако ще да ми влезе в къщата.
И можеш да направиш. Можеш да се защиваш слопата, нож или куче в отговор, а също така има го и не чак толкова странният вариант да се обадиш в полицията.
А попадал ли си на случаите (те са доста) с деца, които влизат да берат плодове в двора и собственика ги обстрелва със сачми? И какво щеше да стане ако имаше бойни патрони? Или пък онзи случай , когато собственик на кола беше убил някакъв, който му я крадял. В смисъл, застреляните хора са престъпници, но определено не са заслужавали смъртно наказание.Стига с тая улица бе хора, точно преди да пусна поста за който спорим четох че съдят за убийство човек който се защитил от цигани крадци които му влезли в къщата да грабят и да го убият.
I don't wanna die
- RRSunknown
- Elder God
Не ми е ясно защо винаги вадиш някакви екстремни изводи които са тотално ирелевантни.
Каква е разликата между това собственика на градината да заложи вълчия капан/ да държи грамадно куче (разрешено от закона) и това да стреля със сачми ?
Разликата е разумната мисъл и правенето на разграничение между защита от нападатели очевидна агресия. Опира до човека.
Освен това никой не говори за правото да застрелваш всеки по пътя - това са пак някакви хиперболи - говорим за смъртна заплаха и за това да не те осъждат за това че си се защитил.
b.t.w. В Швейцария като всеки има по закон автомат вкъщи и го разнася навсякъде не съм чул да се изпозастрелят. Нещо повече - всеки член на ловна дружинка има ловна карабина - аз познавам поне десет такива човека. Не съм чул да са гръмнали никой.
Аз съм носил автомат, покрай мен с оръжие са били още 100 човека. Нямаше никакви агресии, стрелби и изпозастрелвания помежду ни макар че един циганин крадец беше застрелян в крака при опит да нападне караула с нож.
Работата е там че в момента закона е такъв че биваш осъждан ако защитиш имуществото и семейството от нападатели. Ако убиеш някой докато се защитаваш - съдят те за убийство и ти провалят живота. Ако не го убиеш - пак ти провалят живота ама този път нападателите. И твърдя съвсем уверено че с пистолет човек би избегнал една такава развръзка - или би сплашил нападателите или бих ги поразил несмъртоносно.
Каква е разликата между това собственика на градината да заложи вълчия капан/ да държи грамадно куче (разрешено от закона) и това да стреля със сачми ?
Разликата е разумната мисъл и правенето на разграничение между защита от нападатели очевидна агресия. Опира до човека.
Освен това никой не говори за правото да застрелваш всеки по пътя - това са пак някакви хиперболи - говорим за смъртна заплаха и за това да не те осъждат за това че си се защитил.
b.t.w. В Швейцария като всеки има по закон автомат вкъщи и го разнася навсякъде не съм чул да се изпозастрелят. Нещо повече - всеки член на ловна дружинка има ловна карабина - аз познавам поне десет такива човека. Не съм чул да са гръмнали никой.
Аз съм носил автомат, покрай мен с оръжие са били още 100 човека. Нямаше никакви агресии, стрелби и изпозастрелвания помежду ни макар че един циганин крадец беше застрелян в крака при опит да нападне караула с нож.
Работата е там че в момента закона е такъв че биваш осъждан ако защитиш имуществото и семейството от нападатели. Ако убиеш някой докато се защитаваш - съдят те за убийство и ти провалят живота. Ако не го убиеш - пак ти провалят живота ама този път нападателите. И твърдя съвсем уверено че с пистолет човек би избегнал една такава развръзка - или би сплашил нападателите или бих ги поразил несмъртоносно.
Странно е, че не си чул, защото става периодично. Това някой да застреля друг с ловно или военно оръжие, имам предвид.Нещо повече - всеки член на ловна дружинка има ловна карабина - аз познавам поне десет такива човека. Не съм чул да са гръмнали никой.
Не биваш осъждан, ако защитиш имуществото и семейството си от нападатели (бтв, това можеш да направиш и без пищов). И сега има такова нещо като неизбежна самоотбрана. Биваш осъден ако застреляш човек, понеже ти е брал малините или ако имаш незаконно оръжие.Работата е там че в момента закона е такъв че биваш осъждан ако защитиш имуществото и семейството от нападатели. Ако убиеш някой докато се защитаваш - съдят те за убийство и ти провалят живота. Ако не го убиеш - пак ти провалят живота ама този път нападателите. И твърдя съвсем уверено че с пистолет човек би избегнал една такава развръзка - или би сплашил нападателите или бих ги поразил несмъртоносно.
Бтв, защо този човек трябва непременно да ги сплаши с боен, а не с газов пистолет и защо така упорито не се обажда на полицията?
Благодаря ти за извода, чи никога не съм казала нищо адекватно, беше не твърде мил, но пък погрешенНе ми е ясно защо винаги вадиш някакви екстремни изводи които са тотално ирелевантни.

Иначе - вадя екстремни примери, защото при масовост те ще се случат. Може би не с всички и не навсякъде, но неминуемо ще се случат.
Притеснява ме това всеки идиот да може да си вземе пистолет. Защото точно идиотите няма да си ги държат в шкафа вкъщи за самотбрана. И да, и сега можеш да вземеш незаконно, но тогава ще е достъпно за всеки и по всяко време.
I don't wanna die
Морве, намери си "До Чикаго и назад сто години по-късно" от Георги Данаилов и прочети сцената, в която негов приятел в САЩ му дава три аргумента в подкрепа на достъпа до носене на лично оръжие за цивилни.
Освен това от постовете ти личи, че не живееш в проблемен квартал (градски или селски) и плюс това не се замисляш какво им е на хората, които живеят в такива. Там всеки момент може да ти влезе някой в дома, не като в повечето квартали на големите градове. А схващането ти, че човек може да си защити винаги дома от нападатели без да е въоръжен оставям без коментар.
Освен всичко друго знанието, че човек може да носи законно оръжие има и възпираща сила и намалява случаите на нападения по домовете, защото престъпниците се замислят хубаво дали да влязат в чужд дом ако собственикът му вероятно има оръжие.
Чисто законодателно обаче трябва да има възможност човек да си защити имота, дома и семейството с оръжие без след това да го съдят като престъпник. Защото за мен е абсурдно някой да ме нападне в дома ми, аз да го раня или убия при самозащита и после да ме изправят пред съда все едно съм застрелял човек на улицата без причина.
Освен това от постовете ти личи, че не живееш в проблемен квартал (градски или селски) и плюс това не се замисляш какво им е на хората, които живеят в такива. Там всеки момент може да ти влезе някой в дома, не като в повечето квартали на големите градове. А схващането ти, че човек може да си защити винаги дома от нападатели без да е въоръжен оставям без коментар.
Освен всичко друго знанието, че човек може да носи законно оръжие има и възпираща сила и намалява случаите на нападения по домовете, защото престъпниците се замислят хубаво дали да влязат в чужд дом ако собственикът му вероятно има оръжие.
Чисто законодателно обаче трябва да има възможност човек да си защити имота, дома и семейството с оръжие без след това да го съдят като престъпник. Защото за мен е абсурдно някой да ме нападне в дома ми, аз да го раня или убия при самозащита и после да ме изправят пред съда все едно съм застрелял човек на улицата без причина.
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля
- RRSunknown
- Elder God
За разлика от теб съм бил и във военни среди и по стечение на обстоятелствата колеги са ми хора ловджии (вуйчо ми също е ловец) и ти казвам от опит че нито един такъв случай не съм чул. И ти гарантирам че такива случаи са жалък процент от случаите в които циганин убива стопанин на къща с брадва или нож при опит за взлом.Странно е, че не си чул, защото става периодично. Това някой да застреля друг с ловно или военно оръжие, имам предвид.
сигурна ли си?Не биваш осъждан, ако защитиш имуществото и семейството си от нападатели (бтв, това можеш да направиш и без пищов).
http://www.dnes.bg/crime/2009/10/15/myj ... esta.79261
б.т.в. Ти пробвай да се обадиш на полицията коагто срещу тебе са 3-4 надъхани и въоражени. Много ми е интересно как ще го направиш. Които очевидно няма да се сплашат от жалък газов пистолет но ще се респектират от изстрел във въздуха с боен койтознаят че МОЖЕ да използваш срещу тях.
Виждам че не си разчела думите ми - не виждам логическа връзка между твърдението че често хиперболизираш и някакво твърдение че от това следва че нищо адектватно не си казала. Няма такова твърдение в поста ми - има само твърдение конкретно за хиперболизациите и преувеличенията.Благодаря ти за извода, чи никога не съм казала нищо адекватно, беше не твърде мил, но пък погрешен
Това пък изобщо не съм го коментирал -естествено че ще има оценка за това кой ще може да носи оръжие. Всъщост като виждам как те притеснява нека припомня нещо много интересно по този казус - според теб дали в казармата имаше подбор ? Защото 80% от хората биха ти попадаха в категорията идиоти и изпушили олигофрени в момента в който ги видиш. Имаха си оръжие , при това не просто пистолет а автомат в по 60 патрона. Досттатъчно всъщост да прекочиш оградата след като са ти отказали отпуска и да изпаднеш в killing spree на центъра. Само дето никой не го направи защото никой не му се влизаше за 40 години в затвора. Щом тази прична спираше и най-големите утайки в казармата не виждам проблем. Всъщност в момента се стрелят именно хора които се смятат над закона .Притеснява ме това всеки идиот да може да си вземе пистолет
Едит:
+1 на целия пост на пасъра.
Last edited by RRSunknown on Fri Oct 23, 2009 1:06 am, edited 1 time in total.
Минувачо, и изходът е да се даде огнестрелно оръжие на всички? Включително, хора, на които не би поверил и запалка? Добре, какво ще стане като и всички нападатели ще имат огнестрелно оръжие?
За разлика от теб живеяех срещу милиционерски блок и на Нова година не беше хубаво да се излиза на балкона. А това, че си попаднал на свястна дружинка е чудесно, но особено през латото непрекъснато пишат за такива случаи по вестниците. Странно ми е, че не си попадал. И ако се приеме такова нещо циганите просто ще могат да го убиват с пистолет.За разлика от теб съм бил и във военни среди и по стечение на обстоятелствата колеги са ми хора ловджии (вуйчо ми също е ловец) и ти казвам от опит че нито един такъв случай не съм чул. И ти гарантирам че такива случаи са жалък процент от случаите в които циганин убива стопанин на къща с брадва или нож при опит за взлом.
Last edited by Morwen on Fri Oct 23, 2009 1:09 am, edited 1 time in total.
I don't wanna die
Morwen wrote:И изходът е да се даде огнестрелно оръжие на всички? Включително, хора, на които не би поверил и запалка? Добре, какво ще стане като и всички нападатели ще имат огнестрелно оръжие?
Ти четеш ли изобщо какво ти пишем? Или караш избирателно по диагонал?
Първо, законът определя при какъв режим да се дава огнестрелно оръжие и е малко вероятно лабилни хора да се сдобият с такова - поне не и по законните канали.
Второ, престъпниците ВЕЧЕ имат възможност да се сдобиват незаконно с оръжие и се възползват от нея. Поради което би било хубаво да знаят, че законът дава възможност и на потенциалните им жертви да са въоръжени.
The Best of Mozart
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля
- RRSunknown
- Elder God