Muad_Dib wrote:Ицо, не се занимавай. За пореден път сме изправени пред класическото Шадоуденс поведение на Симеон (а от скоро и на Вивиан) - "сериалът не е тъп, а ти си тъп, защото не го разбираш". Все едно има КОЙ ЗНАЕ КАКВО за разбиране сред потоците от реднекщина, секс и чиста неподправена СКУКА....
Аз не мисля повече да си губя времето нито с тази тема, нито със сериала, мина ми времето на активен форумен трол (като че ли, настоящото писание е донякъде показание за обратното май). Комуникирал съм си достатъчно със Симеон (а като чета и чинното суфлиране на Вивиан все едно и с нея съм си комуникирал

), за да знам кога има и кога няма смисъл.
Това е леко импотентно и пораженческо, но все пак ме радва. Говори за едно определено подобрено схващане на личността ми и така оценката е еволюирала. Тръгнахме от приравняването ми на теб самия одеве, аз споделих, че имам няколко допълнителни щрихи, а сега няколко дена по-късно стигнахме до Симеон. При такова темпо, скоро май наистина ще съм отворена книга за теб.
‘Стилистичните’ ми разсъждения нямат за цел да впечатляват рандъмли потребителите на форума. Казвала съм го и преди –не страдам от липса на самочувствие, че да изпитвам болезнената нужда от самореклама. Малко започва да ми доскучава вече от подобни забележки, тъй че по някое време ще взема директно да ги игнорирам, вместо да ги адресирам, щото и аз почвам да се повтарям, а е нездраво.
Сега, лошото е, че аз не виждам нито една дума/ фраза в текста си, която да е измъкната от речниковия фонд на ‘спец по жаргона на филмова критика’, затва и преводът ще е малко напосоки. Все пак никой не си каза коя точно е частта, дето го смущава и му докарва почесване по тиквата.
И така:
‘фабула’ –случките в конкретен сюжет, следващи собствените си причинно-хронологическа (тва няма да го обяснявам) последователност, демек кое след кое следва буквално
‘метанаративност’ –термин въведен от Лиотар (Google him –Lyotard се пише пича); много ползван кат се говори за постмодернизъм, евъргрийн на постмодернистите. Да речем, че е идеята, че конкретни наративи всъщност са подробно, изчерпателно, конкретно обяснение за знанието, набора човешки опит и историческа опитност. Казано по друг начин –някои текстове са по-оплетени отколкото си въобразяваш и докато ти говорят за секс, вероятно имат предвид войната в Ирак или 1984 на Оруел
‘южняшка готика’ –особена форма на готика, характерна за американската литература, сред които най-видни представители са Уилям Фокнър, Юдора Уелти, Тенеси Уилямс, Фланъри О`Конър, Харпър Лий, Трумън Капоти (понякога), Кормак Маккарти (понякога). Подобно на ‘класическата готика’, в южняшката също има наръгани много свръхестествени случки, само че докато потребява стилистичните особености на жанра-майка, южняшката готика не ги ползва за ефект на сплашване или съспенс, а за анализ и изследване на социални и психологически проблеми
‘пародия’ –жанр, при който се спазват формалните особености на друг жанр/ произведение, като се създава изцяло ново произведение, което по сатиричен начин осмива онова употребеното
‘сатира’ –малко конфузно се чувствам като го обяснявам, да знаете...похват, осмиващ хора, ситуации, явления, взаимоотношения, с цел критика и разобличаване на пороци в обществото
‘гротеска’ –причудливо, грозно, чудновато, фантастично нещо, дето извиква палитра от емоции вариращи от емпатия/ съчувствие до присмех, погнуса (адски ползвано в южняшката готика)
‘архетип’ –образ, тъй характерен и дал началото на толкова много последвали имитации, че е универсално разпознаван от всички символ; горе-долу образ-клише
‘класическа готика’ –оная дето възниква през 18 век като литературен жанр и в която все имаме история в замъче с дамзел ин дистрес и много призраци и свръхестествени явления щуращи се навред; редом с паранормалните явления има и подробни романтични описания
‘неудобна тема’ –онези, които е по-добре и по-сигурно да замаскираме ефимистично –религиозни и политически девиации, форми на предубеждения, които са нездрави, като расизъм, етц.
Silver, приеми, че тук сме с Роланд малко твоя версия относно The Happening...

Абе да спориш с Вивиан за филми е като да ловиш пираня с патката си - нито много риба ще наловиш нито члена ти ще става за нещо след това .... --The Dragon
Напомнете ми да не споря с Вивиан. Лайк евър. -- Muad_Dib