Terminator Salvation *There be Spoilers*

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
Random
Ascendent

Post by Random » Thu Jun 11, 2009 9:17 pm

На мен ми хареса като цяло. Нямаше уау-елементи и надали ще го запомня особено много, но пък в същото време си беше доста приятен екшънец, по един такъв не особено изпъкващ начин. Бейл верно никакъв го няма.
Random's 23 cents.
===
S.M.I.²L.E.

pnv_Creator
Misting

Post by pnv_Creator » Thu Jun 11, 2009 11:29 pm

Spoiler: show
Филмът беше буквално концентрат от глупости. Ето малко от тях:
От които най- ме издразниха моментите с хакването на техника и електроника (малко професионална деформация);
вратите с копчета на терминаторите
засичането на подводницата ЗА ПЪРВИ ПЪТ
ядрените батерии на МАСАТА
терминаторите, които се бият на плесници
романтиката
най-lame - сърцето накрая. Гига мега lame
всичко, в което може да бъде потърсен смисъл вътре
Пълната липса на логика да не убият и двете си главни цели докато можеха
Главния компютър разговарящ с получовека.
Въобще идеята за създаване на толкова неконтролируем получовек, като има как да бъде управляван/елиминиран
и защо въобще има достъп до нещо
и т.н.
Какво още не ми хареса.
Дървената актьорска игра, най-много на Бейл и СПАРТА монолозите му.
сценарий от гледна точка реплики, текстове и т.н.
дефицит на eye candy за мъжете, жените поне според коментарите около мен бяха доста доволни; можеха да сложат поне една еротична сцена или примерно да покажат малко повече от иначе някак грозновато изглеждащата във втората половина от филма Moon Bloodgood... едва ли са я взели за актьорската игра така или иначе

Какво ми хареса
Основно първата половина.
Изчистените от смисъл екшън сцени, гигантските роботи, роботите мотори.
Супер ефектните първи кадри. Катастрофата на хеликоптера, разкъсания терминатор и т.н.
Операторското майсторство, много (точно с хеликоптера в началото беше направо великолепно)
Като се вземе предвид, че екшънът и CGI-а са много по-важни в такъв филм и почти всичко от нещата, които споменах като негативи, се числят като второстепенни тук, като цяло бих го определил като доста читаво филмче за жанра.
Определено значително по-добро от терминатор 3, който така и така не гледах втори път; както и от лигавия бозлив трансформърс 1.
Overall Enjoyment:

7,5 / 10

ПП Какво толкова успяхте да сътворите... 11 страници, баси :) Тука сигурно някой е спорил с Роланд

Roland
Site Admin

Post by Roland » Thu Jun 11, 2009 11:41 pm

Ех тоя Роланд... Като си навие нещо на пръста, и не пуска... С него не може да се спори... Него никой никога в нищо не може да го убеди...

I've heard them all mate, but do give me your best shot :twisted:
And you can't dance with a devil on your back...

pnv_Creator
Misting

Post by pnv_Creator » Fri Jun 12, 2009 12:46 am

Малко коментари, относно коментарите:
Spoiler: show
- относно как трябва да изглежда небето, хората, партизаните и т.н. Мисля че "аргументите" в случая не са аргументи, а по скоро "абе аз така си го представям". Не мисля че влиянието върху атмосферата 16 години (примерно) след сериозните ядрени атаки е толкова лесно предвидимо, особено от хора, които нямат огромни познания по ядрена физика и метрология. Какво, черни облаци ли? Pls... За това докъде ще са го добутали хората като опозиция и колко гладни ще са, мисля че е още по-неоснователно да се спори. Така че не виждам тези неща като проблеми на филма.

- това с жената, харесала робота. Ще се огранича със следното
passer-by wrote:Тук спорът беше: може ли жена да ...
може.

- относно сцената с трансплантацията, искам да кажа (повторя) че за мен беше много жалка предвидима клиширана изтъркана и слаба и свали 1 единица от цялостната оценка с присъствието си за мен. Ако трябва да избера едно най-слабо нещо на филма - това е. Въобще такъв опит за патос в такъв тип филм... няма нужда (дори да беше направено посредствено)

- обсъжданията за материали, сплави, чипове, възможни и невъзможни роботи и т.н. Филмът не е и не претендира да е издържан от гледна точка на реалност в това отношение. Е?
bgspace wrote:Защо всички ми казват, че ако го гледам с нормално качество, при това на киноекран, бих си променил мнението?

Аз не гледам филма заради зрителните ефекти и пуцалката. Това, което направи Т1 и Т2 добри, отчасти и Т4, бе относително добрият сюжет - а и мелодраматичният елемент в Т2 не ме дразни, даже това е един от плюсовете на филма. Подобно нещо нямаме в Т4.
my sweet Jesus.... call help
Roland, no offense meant :)

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Fri Jun 12, 2009 12:56 am

Е това е. Последната инстанция каза тежката си дума. Бяхме преценени и оценени. Вече може да се локне топика, няма какво повече да се обсъжда.

Последно от мен за сведение на обичащия бързите обобщения Филмов Разбирач - спорът за жената и машината беше не по принцип, а конкретно в този филм. Тоест не просто жена и машина, а партизанка и Терминатор. И не, не се връзваше като поведение. Ама като бърза човек да плесне Окончателното Лаконично Мнение По Всеки Отделен Въпрос, стават недоглеждания.
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

pnv_Creator
Misting

Post by pnv_Creator » Fri Jun 12, 2009 1:14 am

chill

Недоглеждания няма в случая, ще вляза в детайли специално заради теб.
Няма достатъчно детайли за героинята "партизанка" червената връзка, изпълнена с нечовешка злоба към машините (може би, според теб?)
Това са чувства. Видяла е нещо в него, харесала го е, влюбила се е да речем, смята че е различен (както стана достатъчно ясно в самия филм).

Последното нещо, за което може да се каже, че е "нелогично" в постапокалиптично sci fi за роботи в бъдещето, са някакви човешки емоции, чувства и т.н., неща в които по принцип няма логика. Точно тук ли да търсим неиздържаност?

Не видях къде в мнението ми видя да твърдя, че е миродавно, освен за първата част може би, но там става въпрос за научна издържаност и съм се аргументирал; нито какво беше толкова засягащо
Нито някога съм твърдял, че съм филмов "разбирач". Нещо повече, не вярвам в съществуването на такива. Изкуството се възприема персонално и е въпрос на вкус.

Препоръчвам ти добър сън и секс по възможност...

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Sun Jun 14, 2009 7:18 pm

pnv_Creator, напълни ми душата с тази една думичка (за може-то иде реч), благодаря :D

Сега като гледахме и ние филма: моето мнение е донякъде повлияно от това, че мощно ме оспойлихте в тази тема - която между другото все още не е маркирана като съдържаща спойлери, би било хубаво да промените заглавието. След дъжд качулка, но може някой друг да си спести оспойлването. Та, аз знаех, че накрая ще има трансплантация на сърце, а някъде по средата на филма стана ясно и от кого на кого. Така че голяма част от възприятието ми беше покварено и ВИЕ сте виновни!
В момента ми е трудно да дам цялостна оценка, защото "по-скоро ми хареса" се бие с "по-скоро не ми хареса", с лек превес на второто, но пък частта, която ми хареса наистина ми хареса, та... Впечатления:
- хубавото нещо във филма беше Маркъс. Интересно е, че всъщност той е главният герой, а Джон Конър е някъде там за фон. Доста странен избор с оглед на това, че филмът все пак е Терминатор, но пък посланието беше добро и образът е добър и изобщо не ми беше проблем, че е на преден план, защото не съм от феновете, които искат задължително да има бате Арни и пр.
- Някъде в калабалъка преди да се почне циклежа беше отбелязано, че идеята с човечната машина е доста изтъркана и по-добре реализирана на други места, но - първо, и тук е реализирана достатъчно добре и второ, ако я нямаше в този й вид в този филм, той щеше да е за боклука (лично мнение).
- хареса ми и (здрасти Ицо!) частта с взаимоотношенията с индианката и как бягаха двамата. Особено при това бягство си пролича колко човешки (благородно, смело и т.н.) се държи "машината", отказвайки да изостави вече ранената жена, без която му беше много по-лесно да се спаси, и действията на "нашите праведни пичове хората", които без да му мислят се хвърлиха да убиват една от своите. Между другото индианката е супер мацка и определено не бих й отказала, това понеже се спомена как за мъжете нямало с какво да плакнат очи - да бе, толкоз бедър и кършене на походка показа девойката, да не говорим че и в лице беше хубава.
- това бяха добрите неща във филма - айде, за да се изкефи Роланд, ще отбележа, че и Антон Йелчин беше готин, но самият персонаж на Кайл Рийс беше общо взето за фон, не намерих някакви идеи в него.
- екшънът ми дойде прекалено много като количество. Като качество беше приличен за неизкушения ми вкус, с изключение на нивото на шума, което наистина беше ужасно високо (дотам, че като излязох от залата не чувах добре). Но определено би помогнало за развитието на образите, ако имаше малко повече време да си кажат по някоя спокойна приказка.
- понеже се бях оспойлила за края, трансплантацията не ми беше проблем, само символизмът със сърцето ми дойде твърде буквален и оттам чийзи.
- основният ми проблем с филма е липсата на логика в голяма част от ставащото (може би тук трябва да кажа "здрасти Рольо!", хехе). Няколко принципни въпроса не ми се връзват:
* Целият план на машините. Значи, те създават някакъв прототип и го пускат по белия свят. В резултат на поредица от пълни случайности той попадна на Кайл Рийс и впоследствие се озова при Джон Конър, пак по случайност избяга и успя все пак да се върне в Скайнет. Това, че всичко това се случило така благодарение на свободната му воля не е вярно - ако не беше срещнал Кайл Рийс, щеше да си продължи към Скайнет (между другото жалко, че така и не казаха кого търсеше той на север в началото, на мен ми беше интересно). Дори след като срещна Кайл, пак щеше да продължи към Скайнет, този път вероятно за да се опита да го измъкне, но все тая - щеше да се прибере при Хелена Бонъм Картър и какво щяха да го правят тогава? Явно нямаше да могат да го пуснат пак с промит мозък и нови заповеди, не им се получи въздействието. Така че цялата работа "стана" по някакво чудо.
* дори ако пренебрегнем цялата история и дупките в подобен план (както и обявения списък с глави за сечене и реакцията на съпротивата и пр.), нещо, което не ми се връзваше беше как изобщо Скайнет знае кой е Джон Конър, кой е баща му и че трябва да ги убие. Нали Джон Конър още не е станал водач на съпротивата и още не е заплаха за тях, за какво изобщо им трябва? Или пък някакво никому неизвестно хлапе, което дори не се е срещнало още с въпросния Конър? Може да е имало нещо в предишните филми, което да го обяснява, така че подскажете ми, моля.
* и един куп малки проблемчета от типа на "защо за бога взривиха бомбата, докато бяха още отгоре и защо хеликоптерът не заора в земята, както е логично да стане при такава експлозия", но понеже съм склонна да пренебрегвам такива неща във филмите, не ги изтъквам като голям минус. Белите зъби и червилото и на мен ми направиха впечатление, но просто ги бутнах на заден план в съзнанието си и толкова.
Най-забавното е, че съм съгласна с почти всичко, което Амелия изтъкна като недостатъци (с изключение на това, че харесах любовната история и за мен действията на мацката са си съвсем логични), но ги възприемам различно и това не ми разваля филма. Като цяло най-големият ми проблем беше сценарното недомислие и твърде многото и твърде шумен екшън.

Edit. Забравих да питам:
Въпросният финал опрделено не беше само за един филм и твърдо мога да кажа, че бяха измислили начин да е трилогия. Работеше не-зле.
Би ли разказала малко повече за това? Тоест ако може разкажи всичко, но ако е много дълго и те затруднява, кажи в най-общи линии. По какъв начин филмът подготвя за този финал и как го бяха измислили да е трилогия?
Last edited by Ghibli on Sun Jun 14, 2009 8:00 pm, edited 1 time in total.
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

Yan
Site Admin

Post by Yan » Sun Jun 14, 2009 7:23 pm

Done teh spoiler thingy.
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sun Jun 14, 2009 9:49 pm

Ghibli wrote:айде, за да се изкефи Роланд, ще отбележа, че и Антон Йелчин беше готин, но самият персонаж на Кайл Рийс беше общо взето за фон, не намерих някакви идеи в него.
Идеи има точно никакви в него и не споря, че е по-скоро фонов. Но е най-добре изиграният образ във филма, с най-голямо внимание към оригиналния персонаж (каквото нито Крисчън Бейл, нито Брайс Далас Хауърд проявяват към своите) и най-разнообразен емоционално. Толкоз.
Ghibli wrote:- основният ми проблем с филма е липсата на логика в голяма част от ставащото (може би тук трябва да кажа "здрасти Рольо!", хехе). Няколко принципни въпроса не ми се връзват:
* Целият план на машините. Значи, те създават някакъв прототип и го пускат по белия свят. В резултат на поредица от пълни случайности той попадна на Кайл Рийс и впоследствие се озова при Джон Конър, пак по случайност избяга и успя все пак да се върне в Скайнет. Това, че всичко това се случило така благодарение на свободната му воля не е вярно - ако не беше срещнал Кайл Рийс, щеше да си продължи към Скайнет (между другото жалко, че така и не казаха кого търсеше той на север в началото, на мен ми беше интересно). Дори след като срещна Кайл, пак щеше да продължи към Скайнет, този път вероятно за да се опита да го измъкне, но все тая - щеше да се прибере при Хелена Бонъм Картър и какво щяха да го правят тогава? Явно нямаше да могат да го пуснат пак с промит мозък и нови заповеди, не им се получи въздействието. Така че цялата работа "стана" по някакво чудо.
Не е съвсем точно така. Първо, доколкото схванах от филма, машините знаят къде е Кайл Рийз и се надяваха, че залюханият Маркъс ще го срещне. Оттам нататък веригата, която би довела до ролята му в цялата акция с Джон Конър, беше предопределена. Според мен в случая това беше по-скоро експеримент, а не толкова някакъв драматично майсторски план. Скайнет е тъповата, но Маркъс ИМАШЕ заложени подпрограми, които да го карат да се стреми подсъзнателно към определени неща. Но че са бели конците, бели са де, няма спор :)
Ghibli wrote:* дори ако пренебрегнем цялата история и дупките в подобен план (както и обявения списък с глави за сечене и реакцията на съпротивата и пр.), нещо, което не ми се връзваше беше как изобщо Скайнет знае кой е Джон Конър, кой е баща му и че трябва да ги убие. Нали Джон Конър още не е станал водач на съпротивата и още не е заплаха за тях, за какво изобщо им трябва? Или пък някакво никому неизвестно хлапе, което дори не се е срещнало още с въпросния Конър? Може да е имало нещо в предишните филми, което да го обяснява, така че подскажете ми, моля.
Просто е. Скайнет, създадена в непромененото бъдеще, не знае нищо за произхода на Джон Конър. Не знае дори КОЯ Сара Конър е майка му (в Т1 бяха три). НО в промененото от края на Т2 бъдеще Скайнет се създава години по-късно, в средата на Глобалната мрежа. При това не е създадена от частен производител, работещ с военните, а от САМИТЕ военни. Има достъп до цялото виртуално знание, а там се съдържат много от случилите се в първите два филма събития. В някои липсващи реплики от трейлърите на Т4 си е казано, че това бъдеще просто не е онова, от което идват първият Кайл Рийс и първият и вторият Арни. Не е ДОРИ бъдещето, от което е пратен третият Арни и Т-Х Локен, защото тя изтрепа половината бъдещи генерали на Конър. Но в това бъдеще Скайнет прекрасно знае кой е Джон Конър, защото знае, че й предстои да праща лакеи да го убиват в миналото, а и защото вижда, че Съпротивата го смята за месия. Сама виждаш, че дори и да не беше формален лидер, всички му играеха по свирката.
Ghibli wrote:защо за бога взривиха бомбата, докато бяха още отгоре
За да няма време Скайнет да диспачне хънтър-килъри след тях :)

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Sun Jun 14, 2009 10:12 pm

Roland wrote:Първо, доколкото схванах от филма, машините знаят къде е Кайл Рийз и се надяваха, че залюханият Маркъс ще го срещне. Оттам нататък веригата, която би довела до ролята му в цялата акция с Джон Конър, беше предопределена.
Всъщност машините отначало хабер си нямаха къде е Кайл Рийз, а само имаха лицето му в базата си данни. Откриха го едва след като той се срещна с Маркус, тръгнаха да бягат с колата и тогава някакъв летящ разузнавач ги засече и изпрати информация в централата, че Кайл Рийз е еди-къде си. Та Маркус общо взето го пратиха да гони Михаля и каквото стане. Съгласен с Гибли тук - тоя момент си беше яка импровизация. Не от машините, от сценаристите. :lol:
Сама виждаш, че дори и да не беше формален лидер, всички му играеха по свирката.
Това беше един друг смущаващ ме момент, когато гледах филма. Защо аджеба всички му играеха по свирката? Ние зрителите си знаем, че му предстои да стане Баш Лидера, но във филма по никакъв начин не се показа смислена причина партизаните да трябва толкова пък да го уважават. При това не само неговата група, а всички партизани навсякъде.

Единственото, което показаха е как крещи на генералите и как проповядва по радиото и в следващия момент всички звена викат "А, няма да слушаме генщаба, ще вървим по акъла на радиоводещия". Че от какъв зор? Тук също сценаристите пропуснаха да покажат дори набързо, с няколко кратки сцени/реплики някакви аргументи хората в това време да уважават Джон Конър. Просто се приема, че е така и толкоз. Ама във филма нямаше нито един аргумент това да е логично.

П.П. Радвам се, че все още има хора, които обсъждат филма с малко повече аргументи, а не едносрично в стил "така е, точка". :P Това НЕ Е намек към Гибли да раздува за любовта между индианката и тенекето - освен ако много държи. Иначе тоя момент го обсъдихме пространно вече. Ама когато някой (pnv_Creator) се включва на 12-а страница от една дискусия е хубаво да развие малко повече аргументация от простото "може" и да мине нататък, все едно няма нищо повече за казване. Малко неучтиво към другите дискутиращи става така според мен. Аз поне се подразних, защото се взе половин изречение от мой пространен пост, отговори му се с една дума и се продължи към други теми.

Както и да е. За любовта партизанка-Терминатор (не просто жена-машина) очевидно няма да сме всички на едно мнение.
The Best of Mozart

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sun Jun 14, 2009 10:29 pm

Лос Анджелис е голям град. Рийс беше добър в партизанщината и се намираше там отдавна. Логично е да се смята, че щом Скайнет планира да го убие, че даже и дата му е сложила на екзекуцията, има неква идея, че е там. Просто не може да го улови. Маркъс неслучайно тръгна към ЕлЕй.

Всъщност ние знаем от Т1 и финала на Т3, че Джон Конър е първият, който събира организирана Съпротива, първият, който ги учи да се бият срещу машините. Той им предрича БЪДЕЩЕТО в тия радио-предавания. Казва им какво ги чака. Той ЗНАЕ какво ги чака. Напълно логично си е да го слушат, при все, че още не е формалният лидер.

Vivian
Forsaken

Post by Vivian » Sun Jun 14, 2009 10:30 pm

Ghibli wrote: Би ли разказала малко повече за това? Тоест ако може разкажи всичко, но ако е много дълго и те затруднява, кажи в най-общи линии. По какъв начин филмът подготвя за този финал и как го бяха измислили да е трилогия?
Да речем че този вариант е доста като военен филм, а незаснетият напомня доста на полу-шпионски/крими филм. Там има един МНОГО дезориентиран Джон Конър, който напълно врътва и започва да се държи мега-хаотично и психясало, което води до нуждата да бъде премахнат, а образът му да остане. Също, елементът с внедряването е доста по-важен, както и осъзнатостта на Уъртингтън, че не е човек се случва по-рано, а и води до други резултати. В трийтмънта на втората част от планираната трилогия Скайнет произвеждаха МАСА Джон Конъровци, всичките от които щяха да се държат твърде по-зло от Арни. Имаше някаква сцена, в която Конър щеше да обелва на някакъв пич кожата докато все още е жив...предполагам не им се е щяло да рискуват с идеята за JC...
Абе да спориш с Вивиан за филми е като да ловиш пираня с патката си - нито много риба ще наловиш нито члена ти ще става за нещо след това .... --The Dragon

Напомнете ми да не споря с Вивиан. Лайк евър. -- Muad_Dib

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Sun Jun 14, 2009 10:37 pm

Roland wrote:Всъщност ние знаем от Т1 и финала на Т3, че Джон Конър е първият, който събира организирана Съпротива, първият, който ги учи да се бият срещу машините. Той им предрича БЪДЕЩЕТО в тия радио-предавания. Казва им какво ги чака. Той ЗНАЕ какво ги чака. Напълно логично си е да го слушат, при все, че още не е формалният лидер.
Чакай малко, къде видя тук логика? Той им предрича бъдещето и ти смяташ за логично всички да кажат "ами да, сигурно е тъй, дай да приемем прогнозите му на доверие"?! За мен това по никакъв начин не е достатъчна причина всички да тръгнат след него. Той може да знае много неща, ама това не е повод другите да му вярват като им казва, че в бъдеще ги чака еди-какво си. Не видях аргументация, че той заслужава такова огромно доверие и уважение. За другите партизани Джон Конър е просто един от съпротивата, като тях.

И да не забравяме момента с променените бъдещЕТА поради многократна намеса в миналото. Това, което Джон Конър е имал като информация от предишните бъдещета :mrgreen: , от които са дошли Терминаторите в 1,2 и 3 не е задължително вярно в това негово настоящо бъдеще :mrgreen: в 2018 г.

Вивиан, все повече се ядосвам, че не са имали кураж да се придържат към тоя вариант, който описваш. Дори само на ниво обща идея ми допада доста повече от това, което видях в Терминатор: Спасение.
Last edited by passer-by on Sun Jun 14, 2009 10:45 pm, edited 1 time in total.
The Best of Mozart

Vivian
Forsaken

Post by Vivian » Sun Jun 14, 2009 10:45 pm

На теория, биеше ужасно много на The Departed в някакъв странен пост-апокалиптичен свят, като всеки от героите изведнъж се оказваше, че не е точно това, за което се представя/мисли/възприема/е програмиран, етц. Беше някак ужким по-забавно, но не знам дали нямаше да превърне филма в една доста омазана в жанрово отношение продукция. То идеята мисля беше, че от Конър вместо да се пръкне оня ми ти месия, човечеството получава по-гневния му образ дето ше идва там с Второто пришествие енд стъф. Hands down, по-завързаната версия, но не съм убедена, че те беше подходящата за МакДжи...
Абе да спориш с Вивиан за филми е като да ловиш пираня с патката си - нито много риба ще наловиш нито члена ти ще става за нещо след това .... --The Dragon

Напомнете ми да не споря с Вивиан. Лайк евър. -- Muad_Dib

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Sun Jun 14, 2009 10:47 pm

А, с последното ти изречение съм доста съгласен. :lol:

Това си е за режисьор от ранга на Камерън или Ридли Скот.
The Best of Mozart